• No results found

Fitxes tècniques dels articles inclosos en la recerca bibliogràfica

Relationship between Caffeine and Levels of DNA Repair and Oxidative Stress in Women with and without a BRCA1 Mutation. J Nutrigenet Nutrigenomics

Annex 1. Fitxes tècniques dels articles inclosos en la recerca bibliogràfica

Cita bibliogràfica (segons Vancouver)

Romanos-Nanclares A, Sánchez-Quesada C, Gardeazábal I, Martínez-González MÁ, Gea A, Toledo E. Phenolic Acid Subclasses, Individual Compounds, and Breast Cancer Risk in a Mediterranean Cohort: The SUN Project. J Acad Nutr Diet. 2020;120(6):1002-1015.e5.

Introducció Resum de la

introducció

En la majoria de països el càncer de mama és el càncer més freqüent entre les dones. La prevenció pot ajudar a la incidència creixent prevista. Els estils de vida i els hàbits alimentaris són molt important, sobretot en els països desenvolupats. Els polifenols són una família complexa de fitoquímics que es poden trobar en les fruites, les verdures i el cafè, entre d’altres. Diversos estudis han tractar d’associar-los al risc de càncer. A partir de resultats previs és raonable plantejar una associació protectora de subclasses (àcids hidroxicinàmic i hidroxibenzoic) amb el risc de desenvolupar càncer de mama.

Objectiu de l’estudi

Establir associacions entre les subclasses d’àcids fenòlics i el risc de càncer de mama.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic Revisió sistemàtica Casos controls

Metanàlisi Cohorts X

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Població i mostra Formada per 10.812 dones amb estudis universitaris i amb una mitjana de la població de 34’7 anys.

Resultats rellevants La mitjana de la ingesta d’àcid fenòlic va ser de 260mg/dia i va suposar el 40% de la ingesta total de polifenols en la població. L’àcid hidroxicinàmic va ser la principal font. Els participants amb una major ingesta d’àcid fenòlic eren els de més edat i amb una major adherència a la dieta mediterrània. Els grups d’aliments que més varen contribuir a la ingesta total d’aquest àcid varen ser el cafè (48%), les fruites (25%) i les verdures (23%).

Discussió plantejada Els àcids fenòlics i els flavonoides varen ser els principals contribuents de polifenols, i el cafè la principal font d’aquests en diferència. Els àcids fenòlics, especialment, els àcids hidroxicinàmics, són fonts importants d’antioxidants, per tant, poden tenir un paper important en la prevenció de malalties relacionades amb l’estrès oxidatiu, com el càncer.

Hi ha limitacions, com els factors de confusió desconeguts, la falta d’informació sobre el contingut fenòlics d’alguns aliments i factors que poden influir el contingut de polifenols en els aliments. Tampoc es va tenir en compte l’ús previ d’anticonceptius oral. La mostra no va ser representativa de la població general però es diu que l’associació no depèn del nivell educatiu. El nombre de casos confirmats de càncer de mama va ser baix possiblement perquè eren majoritàriament dones joves i això va comprometre l’estudi. Punts forts són que no hi havia un estudi concret sobre el tema, que és va dur un seguiment llarg i amb alta retenció.

Conclusions de l’estudi Suggereix una relació entre els àcids fenòlics en la dieta, concretament els àcids hidroxicinàmics i clorogènics de la dieta (presents en cafè fruites i verdures) i una associació menor amb el risc de càncer de mama entre les dones postmenopàusiques. Tot i que es conclou que es necessiten estudis observacionals més profunds.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

26

d’investigació proposta en el vostre article

Likert 3 Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 X Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric

Cita bibliogràfica (segons Vancouver)

1. Lee PMY, Chan WC, Kwok CC, et al. Associations between Coffee Products and Breast Cancer Risk: a Case-Control study in Hong Kong Chinese Women. Sci Rep. 2019;9(1)

Introducció Resum de la

introducció

A nivell mundial el càncer de mama és el més comú entre les dones i els hàbits alimentaris contribueix molt a la seva etiologia. La composició del cafè és diferent entre els diferents tipus (cafè instantani i preparat) i influeixen de manera diferent damunt el càncer de mama.

També és important diferenciar els hàbits de cafè entre els països asiàtics i els occidentals, ja que en aquest darrer consumeixen més cafè.

Objectiu de l’estudi

Investigar les associacions entre els diferents tipus de cafè (l’instantani i l’elaborat) i el risc de càncer de mama entre les dones xines de Hong Kong.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic

Revisió sistemàtica Casos controls X

Metanàlisi Cohorts

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa hospitals públics de Hong Kong.

Resultats rellevants Els casos de càncer de mama eren major que els controls, tenien més probabilitat de sobrepès i antecedents familiars de càncer de mama. Els altres factors de confusió eren similars en els dos grups. No es va observar una associació entre el consum habitual de cafè o el nombre de tasses i el risc de càncer de mama. Si diferenciar per tipus de cafè, el cafè elaborat va presentar una associació negativa amb el risc de càncer de mama, mostrant una major protecció amb l’augment de tasses de cafè. En canvi, les dones que bevien cafè instantani habitualment presentaven un 41% més de risc, aquest risc augmentava a mesura que passaven els anys.

Discussió plantejada Les dones que bevien cafè elaborat tenien un 52% menys de risc de càncer de mama, predominantment en les postmenopàusiques. La relació d’associació va ser positiva pel cafè instantani. La duració i el nombre de tasses de consum de cafè elaborat s’associa negativament amb el risc. Segurament s’explicaria això pels polifenols que inhibeixen la metilació del gen RAR-Beta relacionat amb el càncer de mama. També podria ser degut a que l’elevada ingesta baixa el nivell d’estrògens circulants, sobretot en les dones postmenopàusiques ja que els ovaris no són la principal font d’estrògens. En canvi, en les dones premenopàusiques els nivells d’estrògens són més alts i per tant, l’efecte no és significatiu.

Conclusions de l’estudi Va revelar que el càncer de mama en les dones xines estava inversament associat amb el consum de cafè elaborat però relacionat positivament amb el consum de cafè instantani. No obstant, les dones que participaren tenien una baixa prevalença de consum habitual de cafè.

Es conclou que es necessiten estudis més amplis sobre el tema.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

Likert 3 Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 X Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric

27

Cita bibliogràfica (segons Vancouver)

2. Sánchez-Quesada C, et al. Coffee consumption and breast càncer risk in the SUN project.

European Journal of Nutrition. 59(8):3461-71.

Introducció Resum de la

introducció

El càncer de mama és la primera causa de mort per neoplàsia entre les dones. La dieta pot ser un dels determinants més importants per a l’aparició d’aquest. El consum de cafè s’ha relacionat amb un menor risc. Però l’associació entre la ingesta de cafeïna i el risc de càncer de mama no és concloent. El cafè conté components menors com diterpens, polifenols, àcids clorogènics, melanoïdines i acrilamida; les concentracions d’aquests depenen del processament i varietat del cafè.

Les possibles accions d’aquests serien regulació de la reparació de l’ADN, antiproliferatiu, anticancerós i antioxidant.

Objectiu de

l’estudi Estudiar l’associació entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic Revisió sistemàtica Casos controls

Metanàlisi Cohorts X

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Població i mostra Formada per 10.812 dones graduades universitàries amb una mitjana d’edat de 32 anys i amb un IMC mitjà de 22’2 kg/m2.

Resultats rellevants Es varen diagnosticar a l’estudi 101 casos de càncer de mama. No s’observa una associació significativa entre el consum de cafè i el risc global de càncer de mama. Els resultats no canviaren gaire quan afegim el sucre a la beguda. No s’observa tampoc cap associació quan es té en compte el consum regular de cafè.

Entre les dones premenopàusiques, el consum de més d’una tassa al dia es va associar amb un augment no significatiu de risc de càncer de mama. En canvi, en dones postmenopàusiques consumir més d’una tassa al dia de cafè va mostrar un risc significativament menor de càncer de mama. No es va trobar una associació significativa entre el consum regular de cafè i el risc de neoplàsia.

Discussió plantejada Sols es va trobar associació d’acord amb l’estat menopàusic, les dones postmenopàusiques que consumien més d’una tassa de cafè al dia tenien un menor risc de càncer de mama. No està clar si aquest fet es pot associar només a la cafeïna. Aquesta associació també es podria explicar pels components menors del cafè, com l’àcid clorogènic, la trigonel·lina, el kahweol i el cafestol, que tenen propietats antioxidants i actuen frenant l’estrès oxidatiu de les cèl·lules.

Conclusions de l’estudi Moltes limitacions (poques dones joves, poques consumidores cafè sense cafeïna, falta d’informació sobre el mètode de preparació, casos autoinformats). L’estudi mostra lleus indicis d’una associació inversa entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama postmenopàusic. Aquest resultat encaixa amb estudis previs, i donen suport a la idea que el cafè pot formar part d’una dieta saludable.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

Likert 3 Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 X Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric

28

Cita bibliogràfica (segons Vancouver)

3. Arthur R, Kirsh VA, Rohan TE. Associations of coffee, tea and caffeine intake with risk of breast, endometrial and ovarian cancer among Canadian women. Cancer Epidemiol.

2018;56:75-82.

4.

Introducció Resum de la

introducció

Existeix el pensament que el cafè influeix en el desenvolupament del càncer però els mecanismes encara no són clars. No obstant, el cafè té certs components, com els polifenols i la cafeïna, que poden prevenir la carcinogènesis a través de l’eliminació de radicals lliures, la inhibició de processos inflamatoris, la disminució de dany a l’ADN, la millora de la sensibilitat a la inulina i la reducció dels nivells d’estradiol lliure.

Objectiu de l’estudi

Examinar l’associació del consum de cafè, té i cafeïna amb el risc de desenvolupar càncer de pit, endometri o ovari en la població de dones de Canadà.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic Revisió sistemàtica Casos controls

Metanàlisi Cohorts X

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Any de realització La mitjana de seguiment és de 12’2 anys. Es va seguir als participants des de la inscripció fins el 31 de desembre de 2010 si residien a Ontario i fins el 31 de desembre de 2005 dels altres llocs.

Tècnica de

Població i mostra Formada per 3.185 dones seleccionades d’una cohort més gran. Totes elles ex alumnes de 3 universitats de Canadà entre els anys 1995 i 1998. També es va reclutar una petita part de la Canadian Cancer Society, principalment l’any 1992.

Resultats rellevants No hi va haver associacions entre la ingesta de cafè, té i cafeïna i el risc de càncer de mama en general. Es va trobar algun suggeriment d’un major risc de càncer de mama amb l’augment dels nivells de cafè amb cafeïna entre les dones premenopàusiques. El risc no variava depenent de l’IMC.

Discussió plantejada Els resultats d’aquest estudi concorden amb la majoria d’estudis anteriors. No s’observa una associació entre els factors dietètics i el risc de càncer en general de mama. Les associacions positives dèbils trobades es poden deure possiblement a l’atzar, tot i que estudis diuen que el cafè pot actuar com a factor cancerós. La informació aportada pot ser no realment vàlida ja que les propietats del cafè varien depenent del tipus de cafè i de la seva preparació. A més, el cafè descafeïnat no va ser estudiat gaire ja que el seu consum era poc.

Conclusions de l’estudi El cafè amb cafeïna o la ingesta de cafeïna poden estar associats a un major risc de càncer de mama entre la població premenopàusica i de pes normal. Tot i això, es conclou que es necessiten més estudis amb cohorts més grans i amb informació més detallada sobre el cafè.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

Likert 3 X Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric

Cita bibliogràfica (segons Vancouver)

5. Yaghjyan L, Rich S, Mao L, Mai V, Egan KM. Interactions of coffee consumption and postmenopausal hormone use in relation to breast cancer risk in UK Biobank. Cancer Causes Control. 2018;29(6):519-525.

29

6.

Introducció Resum de la

introducció

El consum de cafè pot estar associat a la reducció del risc de càncer de mama, segons estudis anteriors. Els mecanismes suggerits són canvis d’estrogen biodisponible i disminució dels nivells d’estradiol total i lliure, propietats antioxidants pels polifenols i canvis en la metilació de l’ADN i la diferenciació cel·lular. La cafeïna, segons altres suggeriments, també influeix ja que treballa sobre el metabolisme dels estrògens circulants, disminuint-los.

Objectiu de l’estudi

Examinar les associacions de la ingesta de cafè amb el risc de càncer de mama entre les dones postmenopàusiques, a més de fer-ho també tenint en compte l’ús de la teràpia hormonal postmenopàusica.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic Revisió sistemàtica Casos controls

Metanàlisi Cohorts X

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Any de realització Va començar entre agost 2012 i juny 2013. El seguiment mitjà va ser de 3’5 anys pels casos de càncer de mama i de 5’8 anys per les dones que no van tenir càncer.

Tècnica de

Població i mostra Formada per 126.182 dones postmenopàusiques, totes elles seleccionades d’una cohort prèvia.

Resultats rellevants De totes les dones seguides, 2.636 dones desenvoluparen càncer de mama. El consum de cafè no es va associar significativament amb el risc de càncer de mama. Segons l’ús d’hormones postmenopàusiques, les dones que mai utilitzaren hormones i que consumien al menys 4 tasses de cafè al dia, varen presentar una reducció del 16% en el risc de càncer de mama. Entre les que utilitzaven hormones postmenopàusiques en el passat, consumir almenys 4 tasses de cafè el dia augmentava el risc de càncer de mama un 22%. No es va trobar associació entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama entre les dones que actualment utilitzaven hormones.

Discussió plantejada No s’ha trobat una associació general de la ingesta e cafè amb el risc de càncer de mama i cap interacció entre el consum de cafè i les hormones postmenopàusiques. Només s’observa una associació positiva suggerent de la ingesta de cafè amb les dones que havien consumit hormones en el passat. Els resultats trobats concorden amb altres estudis pels possibles efectes del cafè, explicats en la introducció.

Conclusions de l’estudi Conclouen que hi ha un suggeriment en que el consum de cafè pot estar associat amb un major risc de càncer de mama en dones que utilitzaren hormones postmenopàusiques en el passat.

Encara que diuen que pot ser és casualitat i que es necessiten més estudis per assegurar aquesta dada.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

Likert 3 Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 X Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric Cita bibliogràfica

(segons Vancouver)

7. Lafranconi A, Micek A, De Paoli P, Bimonte S, Rossi P, Quagliariello V, Berretta M. Coffee Intake Decreases Risk of Postmenopausal Breast Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis on Prospective Cohort Studies. Nutrients. 2018;10(2):112.

8.

Introducció Resum de la

introducció

El càncer de mama és el càncer que més es diagnostica en dones i una de les principals causes de mort entre elles. En les dues darreres

30

dècades hi ha hagut millores en el diagnòstic i tractament precoç. Tot i això, és necessari avaluar els factors de risc i millorar la prevenció per disminuir la carrega global de la malaltia. Les síntesis de proves quantitatives anteriors sobre el cafè i el risc de càncer de mama no són clares. Però diversos estudis parlen dels efectes protectors del cafè pels seus components, entre ells els polifenols, que té propietats antidiabètiques, anticanceroses, antiinflamatòries i antiobesitat.

Objectiu de l’estudi

Actualitzar l’evidencia actual sobre l’associació entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama, analitzant els resultats d’estudis únicament prospectius.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic Revisió sistemàtica Casos controls

Metanàlisi X Cohorts

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Altres Formulari d’extracció

estandarditzat

Població i mostra Es varen incloure en el metanàlisis un total de 1.068.098 participants i 36,597 casos de càncer de mama.

Resultats rellevants Es varen incloure un total de 29 estudis prospectius per analitzar. Dels quals dos estudis tenien un major risc de biaix, proporcionant una heterogeneïtat molt petita a la anàlisis general. La qualitat de les dades no és òptima ja que els estudis no es realitzaren específicament sobre el cafè com a variable d’interès. Els resultats no es varen veure influenciats ni per la cafeïna ni pel temps de seguiment.

No es va trobar una associació significativa entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama, aquesta associació sí que va ser més forta entre la població postmenopàusica.

Discussió plantejada Es troba una relació estadísticament significativa entre la ingesta de cafè i el càncer de mama en dones postmenopàusiques, però no es pot extreure coneixements sobre el paper de l’estat del gen BRCA ni sobre els receptors d’estrògens. A més, es troba una associació similar pel cafè en cafeïna i pel cafè sense cafeïna damunt el càncer de mama. També es remarca que no es pot descartar la possibilitat de que existeixin factors de confusió que poden explicar indirectament els possibles beneficis del cafè davant el risc de càncer de mama. En l’estudi també es varen investigar els factors de confusió, com l’IMC, el tabaquisme, l’educació i l’activitat física; i els resultats no es varen veure debilitats per aquests factors.

Conclusions de l’estudi Es conclou que no s’observa una associació significativa entre la ingesta de cafè i el risc de càncer de mama, però el consum pot ser un efecte protector per les dones postmenopàusiques.

Tot i això, es necessiten més evidència en diferents estrats específics de població.

Valoració (Escala Likert) valorar l’article segons la

Likert 3 Rellevant per a la metodologia d’investigació però amb resultats poc interessants pel nostre estudi

Likert 4 X Rellevant per la metodologia, resultats, conclusions i marc teòric Cita bibliogràfica

(segons Vancouver)

Li J, Seibold P, Chang-Claude J, Flesch-Janys D, Liu J, Czene K, Humphreys K, Hall P.

Coffee consumption modifies risk of estrogen-receptor negative breast cancer. Breast Cancer Res. 2011;13(3):R49.

9.

31

Introducció Resum de la

introducció

El cafè és una de les begudes mes populars a tot el món. És interessant ja que s’ha demostrat mitjançant estudis experimentals que pot alterar el risc de càncer a través de mecanismes biològics. La mescla de cafeïna i polifenols pot ser un quimiopreventiu. Plantegen que existeix heterogeneïtat entre el consum de cafè i els riscs de càncer de mama depenent si responen o no a les hormones (ER + o ER -).

Objectiu de

l’estudi Examinar l’associació entre el consum de cafè i el risc de càncer de mama postmenopàusic en general i estratificant per estat del receptor hormonal.

Metodologia Tipus d’estudi Revisió bibliogràfica Assaig clínic

Revisió sistemàtica Casos controls X

Metanàlisi Cohorts

Estat actual del tema Descriptiu Revisió històrica Qualitativa

Població i mostra Formada per 5.395 controls i 2.651 casos. Els subjectes eren dones de 50 a 74 anys, nascudes i residents de Suècia.

Resultats rellevants S’observà una petita disminució del risc general de càncer de mama pels models ajustats només per edat. Quan es va ajustar per nivell d’educació, consum mitja d’alcohol, tabaquisme i altres, els resultats ja no eren tant significatius. Si que destaca una reducció significativa pels tumors ER negatius del càncer de mama associada a un major consum de cafè, associació que

Resultats rellevants S’observà una petita disminució del risc general de càncer de mama pels models ajustats només per edat. Quan es va ajustar per nivell d’educació, consum mitja d’alcohol, tabaquisme i altres, els resultats ja no eren tant significatius. Si que destaca una reducció significativa pels tumors ER negatius del càncer de mama associada a un major consum de cafè, associació que