• No results found

5 INNKOMNE MERKNADER

7.5 F RILUFTSLIV OG FERDSEL

7.5.1 Innledning

Friluftsliv ble i St.meld. nr 39 (2001) definert som ”opphold i friluft i fritiden med sikte på

miljøforandringer og naturopplevelse”. Begrepet omfatter mange typer utendørsaktiviteter og former for rekreasjon. Tidligere var det aktiviteter som jakt, fiske, fangst, sanking og skiturer som spesielt ble assosiert med friluftsliv, men i dag inngår også spasertur i nærområdet, soling, fottur og bading i

begrepet. Allemannsretten, retten til fri ferdsel og opphold i utmark, utgjør fundamentet i norsk friluftstradisjon. Målsettingen med friluftslivspolitikken har gjennom de siste tiårene vært å fremme friluftsliv for alle, og verdien av friluftsliv både for helse og miljøvern har hele tiden vært forankret i politikken.

Ved etablering av et vindkraftverk vil virkningene for de ulike brukergruppene variere avhengig av hvilken type aktiviteter som utøves i området og av friluftslivsutøvernes oppfatning av det aktuelle naturområdet. Opplevelsen av anlegget vil også avhenge av enkeltpersoners holdning til vindkraftverk.

7.5.2 Konsekvensutredning om friluftsliv og ferdsel

Konsekvensutredningen for den opprinnelige utbyggingsløsningen viste tre områder der virkningene av tiltaket for friluftsliv og ferdsel ble vurdert. De tre områdene var:

Friluftslivsområdet ved Drageid og tilgrensende områder mot Bølefjorden og Svesfjorden.

Halvøya med Oksbåsheia (nord for Mårvika) og omkringliggende sjøområder.

Sørmarkfjellet – Uran – Hestdalen

Vindkraftverket med tilhørende infrastruktur ble for de tre områdene vurdert å ha henholdsvis store negative, middels negative og middels negative virkninger. Samlet sett ble virkningene på friluftsliv og ferdsel vurdert til å være store negative.

NVEs krav om ny utbyggingsløsning inneholdt også krav om nye utredninger knyttet til friluftsliv og ferdsel. I utredningene av den nye utbyggingsløsningen er influensområdet delt inn i fire områder:

Friluftslivsområdet ved Drageid og tilgrensende områder mot Bølefjorden og Svesfjorden Sørmarkfjellet – Nebba – Hestdalen

Jøssundfjorden

Ytre områder med Oksbåsheia og området Uran – Hasvåg

Med unntak av det første området ved Drageid, som har stor verdi, sier utredningen at de andre områdene har middels verdi for friluftslivet. Det går frem av utredningene at det sikrede

friluftslivsområde ved Drageid er mye brukt av leirskolen på Drageid. Opplevelsen av dette området vil bli endret som følge av vindturbinene, og verdien av leirskolens nærområder vil i følge

utredningene reduseres. Utredningene konkluderer med at vindkraftverket samlet sett vil kunne ha middels til stor negativ konsekvens for friluftsliv. Det vises til at tiltaket i ulik grad vil forringe bruks- og opplevelseskvalitetene for de fire områdene.

7.5.3 NVE vurdering av vindkraftverkets virkninger for friluftsliv og ferdsel

Etablering av vindkraftverket vil kunne ha positive effekter på friluftslivet ved at det etableres veier inn til planområdet. Selv om atkomstveien kan bli avstengt med bom og dermed hindre motorisert ferdsel, vil den være åpen for turgåere og syklister.

Veiene i vindkraftverket vil kunne endre bruken av området ved at det blir lettere tilgjengelig og vil kunne utløse et friluftslivs- og reiselivspotensial ved tilrettelegging for lokale brukere og tilreisende, som har interesse av å oppleve vindturbinene på nært hold, enten ved å sykle eller å gå i områder uten offentlig biltrafikk.

NVE legger til grunn at aktiviteter som bærplukking, turgåing, jakt og fiske vil kunne fortsette som før. Etablering av atkomst- og internveiene øker tilgjengeligheten til og mulighetene for ferdsel i planområdet, og dette kan føre til at nye brukergrupper kan få tilgang til og bruke området.

Mange høringsinstanser er opptatt av tiltakets virkninger for friluftsliv og ferdsel. De fleste

høringsuttalelsene påpeker at tiltaket vil påvirke friluftslivet og friluftslivsaktivitetene negativt. NVE registrerer at disse merknadene ble gitt til den opprinnelige utbyggingsløsningen, der det blant annet ble pekt på de store negative virkningene for det sikrede friluftslivsområdet ved Drageid. Det ble spesielt pekt på at opplevelsesverdien i dette området ville bli vesentlig redusert. Det ble også fremholdt at planområdet var verdifullt i friluftslivssammenheng.

Forum for natur og friluftsliv i Nord-Trøndelag mener støyen vil redusere opplevelsesverdien i planområdet, som brukes både som jakt- og turterreng. Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag mener videre at friluftslivsbruken av området er større enn det som er antydet i utredningen. Også andre høringsinstanser viser til at planområdet er verdifullt i friluftslivssammenheng og mener tiltaket vil virke negativt inn på utøvelsen og opplevelsen av friluftsliv.

NVE konstaterer at utredningene viser til at virkningene for friluftsliv ikke er redusert, selv om tiltaket er redusert gjennom den nye utbyggingsløsningen. NVE konstaterer at den nye utbyggingsløsningen unngår inngrep i kystsonen. I tillegg økes avstanden til det sikrede friluftslivsområdet ved Dragseid og fra andre friluftslivsområder i nærheten av vindkraftverket, som for eksempel Austvika. NVE mener derfor tiltakets virkninger for friluftslivet er redusert som følge av endringene. NVE registrerer også at det er usikkerhet knyttet til hvor omfattende bruken av området i friluftslivssammenheng er og i hvor stor grad tiltaket vil påvirke friluftslivet negativt. NVE legger til grunn at bruken av området er og har vært relativt begrenset. Noen brukere vil være opptatt av områdets opplevelsesverdi knyttet til

friluftsliv og uberørt natur. NVE legger til grunn at en eventuell realisering av tiltaket vil medføre at disse brukerne reduserer sin bruk av Sørmarkfjellet, ettersom planområdet og tilgrensende områder ikke lenger vil fremstå som uberørt og like verdifullt som før etablering. Det fremkommer i

høringsuttalelsene at planområdet brukes relativt mye av noen brukere. NVE konstaterer at det er uenighet i hvor stor grad området blir brukt i friluftslivssammenheng. NVE legger til grunn at

friluftslivsområdene i og i umiddelbar nærhet til vindkraftverket vil bli dominert av vindturbinene, og dette vil naturlig nok påvirke opplevelsen av friluftslivet negativt for noen friluftslivsutøvere.

Drageid leirskole viser i sin uttalelse til at de bruker planområdet i friluftslivssammenheng og at de har turstier som ligger inne i selve planområdet til vindkraftverket. Dette er også beskrevet i

tilleggsutredningene. NVE legger til grunn at leirskolen fortsatt kan bruke planområdet for vindkraftverket i friluftslivssammenheng. NVE konstaterer også at leirskolens bruk av området i friluftslivssammenheng er mye knyttet til nærområdene ved leirskolen. NVE legger derfor til grunn at tiltaket ikke hindrer utøvelsen av friluftslivet i regi av leirskolen, men at det kun er opplevelsesverdien av friluftslivet i planområdet og nærliggende områder som blir redusert som følge av tiltaket, både gjennom støy og visuelle virkninger. Dette vil også gjelde for andre brukere av området. Virkningene for friluftsliv kan etter NVEs vurdering ikke være til hinder for en eventuell utbygging.

Ut fra tilgjengelig kunnskap synes ikke ising og iskast å være et vesentlig problem på Sørmarkfjellet.

NVE ser derfor ikke behov for å innføre ferdselsrestriksjoner inne i vindkraftverket på grunn av faren for iskast. NVE legger til grunn at dette vil kunne opptre relativt sjeldent. NVE kan stille ytterligere krav til tiltak dersom faren for ising og risikoen for iskast viser seg å være større enn antatt. NVE vil likevel sette som vilkår at tiltakshaver informerer brukere av området om potensialet for og faren

forbundet med iskast fra vindturbiner. NVE vil ved en eventuell tillatelse sette som vilkår at tiltakshaver setter opp skilt som informerer om dette.

Inger Morken mener at det i den opprinnelige utbyggingsløsningen ble tatt for lite hensyn til friluftslivsområdet i Austvika. NVE konstaterer at tiltakshaver nå har økt avstanden til dette friluftslivsområdet. NVE legger til grunn at området bli berørt visuelt og at støyverdiene vil kunne overskride gjeldende grenseverdier for støy.

NVE konstaterer at etablering av vindkraftverket kan være positivt for friluftslivet for de brukergruppene som ønsker eller har behov for mer tilrettelegging og bedre fremkommelighet, og fordi vindkraftverket kan være en attraksjon i seg selv. NVE legger til grunn at

friluftslivsområdene i og i umiddelbar nærhet til vindkraftverket vil bli dominert av

vindturbinene, og dette vil påvirke opplevelsen av friluftslivet for friluftslivsutøvere som søker uberørt natur. NVE konstaterer at vindkraftverket vil bli synlig fra det sikrede friluftsområdet ved Drageid og friluftslivsområder rundt Drageid leirskole. Etter NVEs vurdering er ikke omfanget av virkningene for friluftslivet av tiltaket så store at de kan være til hinder for en utbygging.