• No results found

Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon AS

In document 1. Statkraft AS (sider 162-166)

8 Jørpeland Kraft AS

10. Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon AS

5 Nærmere om konsesjonssøknaden

NK og SKS eier og leier fallrettigheter som er underlagt omsetningsbegrensninger etter in-dustrikonsesjonsloven kapittel 1. Kjøper vil

et-ter Aksjekjøpsavtalene erverve mer enn 1/5 av aksjene og stemmene i NK og SKS og ervervet er dermed underlagt konsesjonsplikt etter in-dustrikonsesjonsloven § 36. På vegne av TKE søkes det med dette om konsesjon for de be-skrevne aksjeerverv.

Departementets vurdering og vedtak

Nordkraft AS og Salten Kraftsamband AS innehar eiendomsrett eller annen rettighet som ikke kan er-verves uten konsesjon eller vedtak etter industri-konsesjonsloven. Troms Kraftforsyning og Energi AS har ervervet mer enn en femdel av aksjene og stemmene i Nordkraft AS og Salten Kraftsamband AS. Ervervet er derfor konsesjonspliktig, jf. industri-konsesjonsloven § 36 første ledd.

Styrene i Salten Kraftsamband AS og Nordkraft AS har henholdsvis i møte 23. august 2010 og 25. au-gust 2010 godkjent aksjeoverdragelsene.

Nordkraft AS og Salten Kraftsamband AS med tilhørende datterselskaper har tidligere fått unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett etter industri-konsesjonsloven § 1 fjerde ledd (nå femte ledd). De-partementet har i egne brev av i dag til selskapene meddelt at en ikke kan se at de aktuelle aksjeerver-vene medfører at staten vil benytte seg av vilkår fast-satt i tidligere vedtak om unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett.

I medhold av konsesjonsloven § 36 gis Troms Kraftforsyning og Energi AS konsesjon for erverv av 33,33 % av aksjene i Nordkraft AS og 23,67 % av ak-sjene i Salten Kraftsamband AS. Overdragelsen fremmer formålet med konsolideringsmodellen og styrker det offentlige eierskapet til vannkraftressur-sene, jf. Ot.prp. nr. 61 (2007-2008). Det settes ingen særskilte vilkår for konsesjonen.

Det gjøres oppmerksom på at det i og med dette vedtak ikke er gjort endring i de tidligere meddelte konsesjoner eller tilknyttede vilkår.

10. Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon AS

(Overdragelse knyttet til fallrettigheter i Embretsfoss II og III-søknad om unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett)

Olje- og energidepartementets samtykke 28. okto-ber 2010.

Innledning

Det vises til brev av 15. januar 2010 der De på vegne av Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon AS (EBK) søker om unntak fra konsesjonsplikt og for-kjøpsrett etter industrikonsesjonsloven § 1 femte ledd. Bakgrunn for søknaden er EBKs erverv av en 50 prosent andel Embretsfosskraftverkene DA, og

derigjennom indirekte erverv av egen 50 prosent an-del av utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i Em-bretsfoss.

I denne sammenheng viser departementet til at advokatfirmaet Selmer har omsøkt fritak for E-CO Vannkraft AS erverv av en 50 prosent andel i Em-bretsfosskraftverkene DA i brev av 16. desember 2009. Departementet viser videre til søknad av 7. juli 2009 fra Energiselskapet Buskerud AS (EB) vedrø-rende erverv av aksjepost på 30 prosent i EBK fra E-CO Vannkraft AS. Forholdet som var omsøkt av EB er en del av en større totaltransaksjon grunnet i drifts- og rasjonaliseringshensyn.

Advokatfirmaet Selmer har bedt om at departe-mentet behandler søknadene av 7. juli 2009, 16. de-sember 2009 og 15. januar 2010 i sammenheng, da de ulike overføringer og erverv er en del av en total-transaksjon for å rasjonalisere drift av Embretsfoss-kraftverkene. Departementet har etter dette vurdert søknadene i sammenheng, og har i dag fattet vedtak om unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett for søknadene av 7. juli 2009 og 16. desember 2009.

Brev er sendt Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen og advokatfirmaet Selmer.

Embretsfosskraftverkene består i dag av to kraftstasjoner, Embretsfoss II og III med tilhørende utbygde og ikke utbygde fallrettigheter og øvrige tilhørende eiendeler, rettigheter og plikter (inkl.

konsesjonskraftleveranser). Det er planlagt å bygge Embretsfoss IV, som vil være et helt nytt kraftverk og erstatte Embretsfoss II. Embretsfosskraftverke-ne er typiske elvekraftverk. ÅrsproduksjoEmbretsfosskraftverke-nen ligger i dag på ca. 215 GWh. Etter den planlagte utbyggin-gen av Embretsfoss IV vil samlet årsproduksjon ut-gjøre ca. 330 GWh. Fallrettighetene eies i dag av EBK AS.

EBK er et kraftproduksjonsselskap som eier 15 egne og 9 deleide kraftverk. Kraftverkene produse-rer årlig om lag 2500 GWh. EBK er en del av EB konsernet og er et heleid datterselskap til EB. EB eies av Buskerud fylkeskommune gjennom selska-pet Vardar AS og Drammen kommune med 50 pro-sent eierandel hver.

De fallrettigheter som er omfattet av nærværen-de søknad er tidligere gitt konsesjon og unntak gjennom:

– Tillatelse til erverv av fallrettigheter i Embrets-foss i Drammenselven i Modum kommune, Buskerud av 11. mars 1983, med tilhørende kon-sesjonsunntak ved de senere etableringer av EB og EBK av 20. august 1991, 11. april 1997 og 23.

juli 1998.

– Konsesjonsunntak 15. november 2002 for 100 prosent aksjeerverv = konsesjonsrettslig ”som om”- innmaterverv av gjenværende fallrett ut-nyttet via Embretsfoss II på Embretsfoss Fa-brikker AS hånd.

– Konsesjonsunntak 14. oktober 2009 for EB Kraftproduksjons privatrettslige fusjons- og inn-materverv av Embretsfoss Fabrikker AS.

E-CO fikk 15. juli 1999 unntak fra konsesjons-plikt og forkjøpsrett i forbindelse med en større transaksjon som blant annet førte til at E-COs retts-forgjenger, Oslo Energi Produksjon AS, ervervet 30 prosent av aksjene i Buskerud og Drammen Kraft-produksjon AS.

Det er gitt reguleringskonsesjoner til Forenin-gen for Hallingdalvassdragets Regulering (FHR) og Foreningen for Bægnavassdragets Regulering (FBR).

Bakgrunn for søknaden

Bakgrunnen er at et samlet eierskap til Embretsfoss i ett og samme rettssubjekt vil innebære en adminis-trativ og kostnadsmessig forenkling for EB-konser-net.

Forholdet som omsøkt av EBK er siste del av en større transaksjon. Omorganiseringen betegnes som totaltransaksjon mellom EB-konsernet og E-CO. De erverv og overføringer som denne saken gjelder, har sammenheng med to tidligere trinn:

– Innfusjonering av Embretsfoss Fabrikker AS’

vannrettigheter i EBK. Det vises til at Olje- og energidepartementet i brev av 14. oktober 2009 innvilget unntak fra konsesjonsplikt og samtyk-ket til fusjonen.

– EBs erverv av E-COs 30 prosent aksjepost i EBs datterselskap EBK. EB søkte i brev av 7. juli 2009 om unntak fra konsesjonsplikt og forkjøps-rett.

De endringer i eiendomsrett i form av erverv og overføringer som isolert sett er gjenstand for søkna-der i denne runden er:

– E-COs erverv av 50 prosent av fallrettigheter i Embretsfoss og overføring til det nystiftede sel-skapet Embretsfosskraftverkene DA. Advokat-firmaet Selmer på vegne av E-CO Vannkraft søk-te den 16. desember 2009 om unntak fra konse-sjonsplikt og forkjøpsrett for denne del av omorganiseringen.

– EBKs erverv av 50 prosent andel av Embrets-fosskraftverkene DA, og derigjennom indirekte erverv av egen 50 prosent andel av fallrettighe-ter i Embretsfoss. I denne anledning søkte Bug-ge, Arentz-Hansen & Rasmussen på vegne av EBK den 15. januar d.å. om unntak fra konse-sjonsplikt og forkjøpsrett.

Omorganiseringen har ført til stiftelsen av sel-skapet Embretsfosskraftverkene DA, som har fått overført 100 prosent av utbygde og ikke-utbygde

fallrettigheter i Embretsfoss. Embretsfosskraftver-kene DA er eid av E-CO Vannkraft AS og EBK AS med 50 prosent hver.

Departementets vurderinger

Olje- og energidepartementet skal sikre at nasjonal styring og kontroll i forvaltningen av vannkraftres-sursene ivaretas gjennom industrikonsesjonsloven.

Olje- og energidepartementet finner at den om-søkte reorganiseringen er i tråd med de retningslin-jer for praktisering av fritaksbestemmelsen § 1 fem-te ledd som er nedfelt i Ot.prp. nr. 61 (2007-2008).

Det forutsettes en vurdering av om ervervet har be-tydning for om det foreligger et reelt offentlig eier-skap, jf. industrikonsesjonsloven § 1 første ledd og Ot.prp. nr. 61 (2007-2008) side 36. Under henvis-ning til de foreliggende opplyshenvis-ninger om eierfor-hold i EBK, konstateres det at selskapet er 100 pro-sent eid morselskapet EB som igjen er 50 propro-sent eid av Buskerud fylkeskommune og 50 prosent eid av Drammen kommune gjennom Vardar AS. På denne bakgrunn anser departementet at det forelig-ger et reelt offentlig eierskap.

Innvilgelse av unntak for konsesjonsbehandling og utøvelse av forkjøpsrett etter industrikonsesjons-loven § 1 femte ledd kan føre til at eierforholdene ikke lenger blir i samsvar med de forhold som lå til grunn for å gi unntaket. Ved slike unntak vil det der-for bli satt som vilkår at samtlige fremtidige aksje-overdragelser i selskapene skal meldes til konse-sjonsmyndighetene. Departementet forbeholder seg samtidig retten til, ved enhver fremtidig over-dragelse av aksjer i selskapene, å konsesjonsbe-handle overdragelsen av de rettigheter selskapene har fått fritatt fra konsesjonsbehandling etter § 1 femte ledd.

Dispensasjon etter industrikonsesjonloven § 1 femte ledd skal vurderes dersom særlige hensyn foreligger. Hensikten bak bestemmelsen er å legge til rette for omorganiseringer og sammenslåinger som fører til mer rasjonell drift og driftsenheter.

Olje- og energidepartementet finner at det er grunnlag for å gi dispensasjon fra konsesjonsbe-handling og forkjøpsrett etter industrikonsesjonslo-ven § 1 femte ledd for EBKs erverv av en 50 prosent andel Embretsfosskraftverkene DA, og derigjen-nom indirekte erverv av egen 50 prosent andel av ut-bygde og ikke-utut-bygde fallrettigheter i Embrets-foss.

Vedtak

Med hjemmel i lov av 14. desember 1917 nr. 16 om erverv av vannfall, bergverk og annen fast eiendom mv. § 1 femte ledd gis Energiselskapet Buskerud Kraftproduksjon AS unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett for de nærmere omsøkte transaksjoner som fører til at utbygde og ikke-utbygde

fallrettighe-ter i Embretsfoss overføres til nystiftede Embrets-fosskraftverkene DA.

Unntaket etter industrikonsesjonsloven § 1 fem-te ledd gis med vilkår om at enhver fremtidig aksje-overdragelse eller andelsaksje-overdragelse i Embrets-fosskraftverkene DA og/eller EBK AS meldes kon-sesjonsmyndighetene. Departementet forbeholder seg retten til, ved enhver fremtidig aksje- eller an-delsoverdragelse i disse selskaper, å gjøre den stat-lige forkjøpsretten etter industrikonsesjonsloven

§ 6 nr. 1 gjeldende for fallrettigheter som ikke tidli-gere er konsesjonsbehandlet, samt å konsesjonsbe-handle de rettigheter selskapene ved dette og tidli-gere vedtak har fått unntatt fra konsesjonsbehand-ling etter industrikonsesjonsloven.

Dersom det senere overdras rettigheter i an-svarlige selskaper, sameier eller andre sammenslut-ninger med konsesjonspliktige vannfallrettigheter, utløses det konsesjonsplikt etter industrikonse-sjonsloven kapittel I. Forkjøpsrett utløses etter sam-me kapittel for så vidt gjelder fallrettigheter som ikke tidligere er konsesjonsbehandlet.

Emisjon av aksjer i selskapet, for eksempel i for-bindelse med fusjon med et annet selskap, vil bli be-handlet på samme måte som aksjeoverdragelse.

Tidligere meddelte vedtak med tilhørende vil-kår gjelder uendret etter dette vedtak.

Departementet ber om at det oversendes konse-sjonsdata til Norges vassdrags- og energidirektorat slik at konsesjonsregistrene blir ajourført.

11. E-CO Vannkraft AS

(Overdragelse knyttet til fallrettigheter i Embretsfoss II og III-søknad om unntak fra konsesjonsplikt og forkjøps-rett)

Olje- og energidepartementets samtykke 28. okto-ber 2010.

Innledning

Det vises til brev av 16. desember 2009 der De på vegne av E-CO Vannkraft AS(E-CO) søker om unn-tak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett etter industri-konsesjonsloven § 1 femte ledd. Bakgrunn for søk-naden er E-COs overtakelse av 50 prosent andel av utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i tilknytning til Embretsfosskraftverkene, samt videre overføring fra E-CO og Energiselskapet Buskerud Kraftpro-duksjon AS (EBK) til Embretsfosskraftverkene DA av 100 prosent av utbygde og ikke-utbygde fallret-tigheter i Embretsfosskraftverkene.

I denne sammenheng viser departementet til at Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen har omsøkt fritak for EBKs erverv av en 50 prosent andel i Em-bretsfosskraftverkene DA i brev av 15. januar 2010.

Departementet viser videre til søknad av 7. juli 2009

fra Energiselskapet Buskerud AS (EB) vedrørende erverv av aksjepost på 30 prosent i EBK fra E-CO.

Forholdet som omsøkt av EB er en del av en større totaltransaksjon grunnet i drifts- og rasjonalise-ringshensyn.

Advokatfirmaet Selmer har bedt om at departe-mentet behandler søknadene av 7. juli 2009, 16. de-sember 2009 og 15. januar 2010 i sammenheng, da de ulike overføringer og erverv er en del av en total-transaksjon for å rasjonalisere drift av Embretsfoss-kraftverkene. Departementet har etter dette vurdert søknadene i sammenheng, og har i dag fattet vedtak om unntak fra konsesjonsplikt for søknadene av 7.

juli 2009 og15. januar 2010. Brev er sendt Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen.

Embretsfosskraftverkene består i dag av to kraftstasjoner, Embretsfoss II og III med tilhørende utbygde og ikke utbygde fallrettigheter og øvrige tilhørende eiendeler, rettigheter og plikter (inkl.

konsesjonskraftleveranser). Det er planlagt å bygge Embretsfoss IV, som vil være et helt nytt kraftverk og erstatte Embretsfoss II. Embretsfosskraftverke-ne er typiske elvekraftverk. ÅrsproduksjoEmbretsfosskraftverke-nen ligger i dag på ca. 215 GWh. Etter den planlagte utbyggin-gen av Embretsfoss IV vil samlet årsproduksjon ut-gjøre ca. 330 GWh. Fallrettighetene eies i dag av EBK.

E-CO har virksomhet innen eierskap, drift og ut-vikling av vannkraftanlegg. E-CO Vannkraft AS er 100 prosent eid av E-CO Energi AS som igjen er 100 prosent eid av Oslo kommune.

De fallrettigheter som er omfattet av nærværen-de søknad er nærværen-det tidligere gitt konsesjon og unntak for gjennom:

– Tillatelse til erverv av fallrettigheter i Embrets-foss i Drammenselven i Modum kommune, Buskerud av 11. mars 1983, med tilhørende kon-sesjonsunntak ved de senere etableringer av EB og EBK av 20. august 1991, 11. april 1997 og 23.

juli 1998.

– Konsesjonsunntak 15. november 2002 for 100 prosent aksjeerverv = konsesjonsrettslig ”som om”- innmaterverv av gjenværende fallrett ut-nyttet via Embretsfoss II på Embretsfoss Fa-brikker AS' hånd.

– Konsesjonsunntak 14. oktober 2009 for EB Kraftproduksjons privatrettslige fusjons- og inn-materverv av Embretsfoss Fabrikker AS.

E-CO fikk 15. juli 1999 unntak fra konsesjons-plikt og forkjøpsrett i forbindelse med en større transaksjon som blant annet førte til at E-COs retts-forgjenger, Oslo Energi Produksjon AS, ervervet 30 prosent av aksjene i Buskerud og Drammen Kraft-produksjon AS.

Det er gitt reguleringskonsesjoner til Forenin-gen for Hallingdalvassdragets Regulering (FHR) og

Foreningen for Bægnavassdragets Regulering (FBR).

Bakgrunn for søknaden

Bakgrunnen er at et samlet eierskap til Embretsfoss i ett og samme rettssubjekt vil innebære en adminis-trativ og kostnadsmessig forenkling for EB-konser-net.

Forholdet som omsøkt av E-CO er siste del av en større transaksjon. Omorganiseringen betegnes som totaltransaksjon mellom EB-konsernet og E-CO. De erverv og overføringer som denne saken gjelder, har sammenheng med to tidligere trinn:

– Innfusjonering av Embretsfoss Fabrikker AS’

vannrettigheter i EBK. Det vises til at Olje- og energidepartementet i brev av 14. oktober 2009 innvilget unntak fra konsesjonsplikt og samtyk-ket til fusjonen.

– EBs erverv av E-COs 30 prosent aksjepost i EBs datterselskap EBK. EB søkte i brev av 7. juli 2009 om unntak for konsesjonsplikt og forkjøps-rett.

De endringer i eiendomsrett i form av erverv og overføringer som isolert sett er gjenstand for søkna-der i denne runden er:

– E-COs erverv av 50 prosent av fallrettigheter i Embretsfoss og overføring til det nystiftede sel-skapet Embretsfosskraftverkene DA. Advokat-firmaet Selmer på vegne av E-CO Vannkraft søk-te den 16. desember 2009 om unntak fra konse-sjonsplikt og forkjøpsrett for denne del av omorganiseringen.

– EBKs erverv av 50 prosent andel av Embrets-fosskraftverkene DA, og derigjennom indirekte erverv av egen 50 prosent andel av fallrettighe-ter i Embretsfoss. I denne anledning søkte Bug-ge, Arentz-Hansen & Rasmussen på vegne av EBK den 15. januar d.å. om unntak fra konse-sjonsplikt og forkjøpsrett.

Omorganiseringen ender opp i selskapet Em-bretsfosskraftverkene DA, som har fått overført 100 prosent av utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i Embretsfoss. Embretsfosskraftverkene DA er eid av E-CO og EBK med 50 prosent hver.

Departementets vurderinger

Olje- og energidepartementet skal sikre at nasjonal styring og kontroll i forvaltningen av vannkraftres-sursene ivaretas gjennom industrikonsesjonsloven.

Olje- og energidepartementet finner at den om-søkte reorganiseringen er i tråd med de retningslin-jer for praktisering av fritaksbestemmelsen § 1 fem-te ledd som er nedfelt i Ot.prp. nr. 61 (2007-2008).

Det forutsettes en vurdering av om ervervet har

be-tydning for om det foreligger et reelt offentlig eier-skap, jf. industrikonsesjonsloven § 1 første ledd og Ot.prp. nr. 61 (2007-2008) side 36. Under henvis-ning til de foreliggende opplyshenvis-ninger om eierfor-hold i E-CO, konstateres det at selskapet er 100 pro-sent eid av E-CO Energi AS som igjen er 100 propro-sent eid av Oslo kommune. På denne bakgrunn anser de-partementet at det foreligger et reelt offentlig eier-skap.

Innvilgelse av unntak for konsesjonsbehandling og utøvelse av forkjøpsrett etter industrikonsesjons-loven § 1 femte ledd kan føre til at eierforholdene ikke lenger blir i samsvar med de forhold som lå til grunn for å gi unntaket. Ved slike unntak vil det der-for bli satt som vilkår at samtlige fremtidige aksjeo-verdragelser i selskapene skal meldes til konse-sjonsmyndighetene. Departementet forbeholder seg samtidig retten til, ved enhver fremtidig over-dragelse av aksjer i selskapene, å konsesjonsbe-handle overdragelsen av de rettigheter selskapene har fått fritatt fra konsesjonsbehandling etter § 1 femte ledd.

Dispensasjon etter industrikonsesjonloven § 1 femte ledd skal gis dersom særlige hensyn forelig-ger. Hensikten bak bestemmelsen er å legge til ret-te for omorganiseringer og sammenslåinger som fø-rer til mer rasjonell drift og driftsenheter.

Olje- og energidepartementet finner at det er grunnlag for å gi dispensasjon fra konsesjonsbe-handling etter industrikonsesjonsloven § 1 femte ledd for E-COs erverv av 50 prosent av utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i, samt videre overfø-ring fra E-CO til Embretsfosskraftverkene DA av 50 prosent av utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i Embretsfosskraftverkene.

Vedtak

Med hjemmel i lov av 14. desember 1917 nr. 16 om erverv av vannfall, bergverk og annen fast eiendom mv. § 1 femte ledd gis E-CO Vannkraft AS unntak fra konsesjonsplikt og forkjøpsrett for de nærmere an-gitte transaksjoner som fører til at utbygde og ikke-utbygde fallrettigheter i Embretsfoss overføres til nystiftede Embretsfosskraftverkene DA.

Unntaket etter ikl. § 1 femte ledd gis med vilkår om at enhver fremtidig aksjeoverdragelse, omorga-nisering eller andelsoverdragelse i Embretsfoss-kraftverkene DA og/eller E-CO AS meldes konse-sjonsmyndighetene. Departementet forbeholder seg retten til, ved enhver fremtidig aksjeoverdragel-se, omorganisering og/eller andelsoverdragelse i disse selskaper, å gjøre den statlige forkjøpsretten etter industrikonsesjonsloven § 6 nr. 1 gjeldende for fallrettigheter som ikke tidligere er konsesjonsbe-handlet, samt å konsesjonsbehandle de rettigheter selskapene ved dette og tidligere vedtak har fått unntatt fra konsesjonsbehandling etter industrikon-sesjonsloven.

Dersom det senere overdras rettigheter i an-svarlige selskaper, sameier eller andre sammenslut-ninger med konsesjonspliktige vannfallrettigheter, utløses det konsesjonsplikt etter industrikonse-sjonsloven kapittel I. Forkjøpsrett utløses etter sam-me kapittel for så vidt gjelder fallrettigheter som ikke tidligere er konsesjonsbehandlet.

Emisjon av aksjer i selskapet, for eksempel i for-bindelse med fusjon med et annet selskap, vil bli be-handlet på samme måte som aksjeoverdragelse.

Tidligere meddelte vedtak med tilhørende vil-kår gjelder uendret etter dette vedtak.

Departementet ber om at konsesjonsdata over-sendes Norges vassdrags- og energidirektorat slik at konsesjonsregistrene blir ajourført.

In document 1. Statkraft AS (sider 162-166)