• No results found

3. Skolelederens rolle og skoleutvikling

5.7 Endring

I dette avsnittet vil jeg vise de forskningsfunn som jeg har gjort i forbindelse med skolens kultur for endring. Det fremkommer få endringsforslag i fht. den smale og den vide tilnærmingen til begrepet tilpasset opplæring. Det samme gjelder for verdier og ledelse og derfor har dette fått liten plass i denne delen av kapitlet. Ressurser har imidlertid fått forholdsvis stor plass, da dette er sentralt i funnene. Min forståelse av begrepet ressurser er tosidig. På den ene siden dreier det seg om økonomiske ressurser, og på den andre siden handler ressurser om kunnskap. For å synliggjøre oppbyggingen i dette avsnittet, viser jeg til tabell 1.0 i avsnitt 5.

5.7.1 Endring relatert til tilpasset opplæring - smal tilnærming til begrepet

En aktør ønsker endring av kartleggingsmateriale som brukes ved skolen. Hun ønsker mer veiledning i bruken av dette, og mener dette vil gi en enda bedre tilpasning i fremtiden. Det er også en av informantene som ser behovet for regelmessig kartlegginger med oppfølging av tiltak og ressurser.

5.7.2 Endring relatert til tilpasset opplæring - vid tilnærming til begrepet

Flere av aktørene utrykker tiltro til mappemetodikk som et ledd i tilpasset opplæring og for å gjøre en enda bedre tilpasset opplæring, svarer de at de ønsker å bli bedre på dette.

Enkelte mener at skolen bruker for lite tid på å fullføre prosjekter som er påbegynt.

Forslaget til løsning vil derfor være å jobbe grundigere med de prosjektene som de setter i gang deriblant mappemetodikk. En av aktørene sier det slik:

Jeg tor at mappene er et godt virkemiddel i tilpasset opplæring. Men vi hiver oss stadig på nye gode ideer uten å fullføre det vi har begynt på (Brev:12).

5.7.3 Endring relatert til verdier

Flere aktører utrykker ønsker om endringer for fremtiden ved at skolen får en felles plan i fht. tilpasset opplæring. De viser til at de ønsker kurs i tilpasset opplæring og målet er en felles, omforent systemforståelse i alle ledd. En aktør skriver det slik:

Ønsker kurs i forhold til tilpasset opplæring på skolen, ønsker felles diskusjon på huset om felles erfaringer….Målet er en felles, omforent systemforståelse i alle ledd, rektorer, teamene på skolen, lærere, PPT og foresatte(Brev 11).

Det ønskes en felles plattform for skolen og felles planer med tydelige mål. Planen skal relateres til læreplanen og informantene sier at de må bli flinkere til målrettet arbeid samt å vurdere om målene i hht. læreplanen er nådd. Målark, faglig oppdatering og etterutdanning skal bidra til at dette blir synlig.

En aktør skriver om ønsket for fremtiden:

Bli mer nøye med delmålene i de enkelte fagene, veien til å nå målene i læreplanen (dokumentere i mappa til eleven)(Brev:18).

En av annen sier det slik:

For å bli bedre må vi jobbe mer felles med vår plattform, satsingsområder og kompetanse. Hva kan vi og hvordan kan vi utnytte dette? Hva må vi skoleres bedre på og hvordan skal vi bruke det. Utnytte hverandres kompetanse bedre. Det finnes antakelig mye kunnskap/erfaring allerede på skolen (Brev 2).

Utsagnene viser samlet sett ønsker fra informantene om mer målrettet arbeid, kunnskap og økt kompetanse i fht. tilpasset opplæring.

5.7.4 Endring relatert til ressurser

Flere av aktørene har synspunkter på ressurser og ressursfordelingen. Behovet for å redusere antall elever i klassen og få en økning med flere delingstimer fremheves fra flere av aktørene. Det påpekes også at det er for lite ressurser til enkelte årstrinn, det er likeledes behov for redusert klassestørrelse, økte ressurser generelt og større

lærertetthet. Det hevdes at mange elever i klassen med elever som har ulike faglige og

sosiale problemer begrenser tilpasset opplæring. Økt pedagogtetthet vil derfor virke forebyggende. Et utypisk utsagn fremkommer imidlertid slik:

Vi må sette tilpassa opplæring mer på dagsorden – slik kan vi kanskje få mer igjen for de ressursene vi har på skolen. Tror at vi kan gjøre mer av de ressursene vi får – vi må se antall elever og nivå. Vi tar masse tester, men det skjer sjeldent noe i etterkant – spesielt med

”gråsonebarna”….(Brev 14)

Aktøren har tro med bakgrunn i dette tro på en effekt ved å sette tilpasset opplæring på dagsorden. Det er også en aktør som mener at ressursene kan utnyttes bedre. På denne måten kan en få en bedre tilpasset opplæring.

De dominerende funnene i ressursdimensjonen, er likevel knyttet mot mer læring og kompetanse om tilpasset opplæring. Aktørene fremhever at det er behov for

kompetanseheving, faglig oppdatering og etterutdanning. Flere brev inneholder utsagn om kurs i undervisning om enkelteleven og dennes behov. Likeledes ytres det ønsker om å utnytte hverandres kompetanse bedre samt å få innblikk i hva andre gjør og få felles holdninger til tilpasset opplæring i alle instanser.

Dette innebærer at de må være mer åpen for nye utfordringer og ideer for en enda bedre tilpasset opplæring, slik en sier det,

Bli mer åpen for nye innfallsvinkler på enkelte ting i kollegiet, ikke ta alt som merarbeid, men se på nye ting som et hjelpemiddel for å komme videre (Brev 18).

Et annet forhold knyttet til ressurser er ønsket om at skolen skal legge til rette for felles diskusjoner om informantenes ulike erfaringer. Dette forsterkes ved enkeltutsagnet om at vedkommende savner å vite hva andre gjør. Aktøren skriver det slik:

Savner også å vite hva andre gjør. Lytte – lære – veilede og reflektere – ja d e drøm/utopi!!?

(Brev 17).

Et annet utsagn styrker dette ved et ønske om å bygge kompetanse for eksempel å lage ressursteam som vil fungere i fht. barn med to hjem, ADHD, sosiale vansker med mer.

5.7.5 Endring relatert til ledelse

Av materialet fremkommer det også ønsker om endring relatert til ledelse. Enkelte ønsker at samarbeidet mellom personalgruppa og ledelsen skal styrkes.

En av aktørene omtaler skolens ledelse som administrasjonen, og mener at ledelsen skal undervise elevene, for på denne måten få mer kjennskap til det som skjer i klassene.

Aktøren mener at pedagoger og rektor har ulikt syn og forventninger til skolehverdagen.

En annen aktør ønsker at ledelsen skal være tydelig for å få til en enda bedre tilpasset

opplæring og skriver det slik:

Det er viktig med en tydelig ledelse som motiverer og er pådriver, og likeså er det viktig at det hele tiden foregår og oppleves et samarbeid mellom ledelse og ansatte (Brev 7).

5.8 Oppsummering og analyse – endring relatert til tilpasset opplæring