• No results found

Endring av innhold i allerede eksisterende nøkkeltall Ingen endring i eksisterende nøkkeltall for neste år

In document Arbeidsgrupperapporter 2018. KOSTRA (sider 169-184)

Kommunalt disponerte boliger

3.2.3. Endring av innhold i allerede eksisterende nøkkeltall Ingen endring i eksisterende nøkkeltall for neste år

Annet

3.3.1. Kvalitetsnøkkeltall

Det er ingen egen tabell med kvalitetsnøkkeltall. Disse ligger sammen med øvrige tall i statistikkbanken.

SB 12008

Kommunalt disponerte boliger per 1000 innbyggere

Andel kommunale boliger som er tilgjengelig for rullestolbrukere

3.3.2. Kommunal tjenesteproduksjon - Hvordan få med hele bildet?

Se pkt. 3.3.3.

3.3.3. Annet

Det har vært en dialog siden forrige arbeidsgruppemøte i 2017 knyttet til avgrensninger av den kommunale boligmassen opp mot omsorgsboliger og vanskeligstilte. I den sammenheng finansierte KMD en undersøkelse hvor SSB kontaktet alle landets kommuner (se 5.3. under). Resultatet er forslag til et spørsmål knyttet til boliger uten behovsprøving.

Ønskede endringer i kontoplanen (funksjon og art)

Forslag til endring

Ingen forslag til endring for 2019.

Ønskede endringer i skjema/filuttrekk

Administrative registre

Muligheter til å ta i bruk administrative registre?

SSB foreslo på KOSTRA-arbeidsgruppemøtet om kommunalt disponerte boliger 20.6.18 at det kan være bra med en ny statistikkgjennomgang av skjema 13, der også muligheten for å kunne bruke administrative registrere for å utvikle statistikken om kommunale disponerte boliger.

Det er lenge siden statistikken har hatt en gjennomgang, sist det skjedde var i 2007 og mye har endret seg ute i kommunene på den tiden og sentralforvaltningen har nye behov knyttet til statistikkområdet. Det krever imidlertid finansiering fra KMD eller Husbanken om dette skal kunne iverksettes av SSB.

Forslag til endring

Det er behov for et nytt spørsmål inn i skjema 13 for å kunne beregne boliger til vanskeligstilte som er et behov som KMDs har. IPLOS-tall for vedtak om boliger til helse- og omsorgsformål kan brukes som en delkomponent inn i beregningen.

Spørsmål om boliger uten behovsprøving kan evt. stilles slik:

Hvor mange av boligene som kommunen disponerte per 31.12.2018 var tildelt husstander uten behovsprøving, som for eksempel tjenesteboliger til

kommunalt ansatte?

Bakgrunn for endring

SSB har gjennomført en undersøkelse på oppdrag fra KMD: «Bruk av kommunale boliger» (Rapporter 2018/15). På bakgrunn av resultatene i rapporten, samt

diskusjon og enighet om det i KOSTRA-arbeidsgruppen 20.06.2018 er det ønskelig å ta inn et ekstra spørsmål i skjema 13.

Sammendrag av rapporten:

Kommunale boliger er grunnsteinen i kommunenes boligsosiale arbeid.

Kommunene rapporterte til KOSTRA at de i 2016 disponerte til sammen 109.000 boliger. Det fins imidlertid ikke pålitelige tall over hvor mange av disse boligene som er omsorgsboliger, hvor mange som er utleieboliger for vanskeligstilte og hvor mange boliger som er tildelt uten behovsprøving, som for eksempel tjenesteboliger for ansatte i kommunen. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har finansiert undersøkelsen om bruk av kommunale boliger for å finne ut mer om hva de kommunale boligene brukes til.

Det er også et formål med undersøkelsen å finne ut mer om hvordan man skal stille spørsmål om boligtype slik at det eventuelt kan være mulig å få spørsmål om dette inn i KOSTRA rapporteringen.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at kommunene fylte ut et kort spørreskjema på Internett. Alle landets kommuner ble invitert til å delta via Altinn. Totalt svarte 77 prosent av kommunene på undersøkelsen. I kommuner med over 20 000

innbyggere har 95 prosent svart på undersøkelsen. De minst sentrale kommunene og kommuner med få innbyggere er underrepresentert blant dem som svarte.

Kommunene som deltok forvalter nesten 90 prosent av den totale disponible boligmassen i kommunene, målt mot antall boliger i KOSTRA 2016.

Resultatene fra undersøkelsen viser at vel 42 prosent av de kommunale boligene er omsorgsboliger, nesten 56 prosent boliger til vanskeligstilte og 2 prosent er boliger tildelt uten behovsprøving. Det er de store byene og de mest sentrale kommunene som bruker størst andel av de kommunale boligene på vanskeligstilte. Dersom man

ser på antall boliger til vanskeligstilte per 1 000 innbyggere, er det kommuner med under 2 000 innbyggere og de store byene som har høyest dekning.

Det er store variasjoner mellom kommunene i hvordan boligmassen er fordelt på ulike boligtyper. Ulike kommuner har ulike behov, men variasjonene kan også skyldes at det i en del tilfeller kan være vanskelig å definere om en bolig er en omsorgsbolig eller en bolig til vanskeligstilte. Undersøkelsen har avdekket at det er ulik praksis i kommunene når det gjelder hvorvidt boliger til personer med

psykiske lidelser, trygdeboliger for eldre og boliger til personer med rusproblemer regnes som omsorgsboliger eller boliger til vanskeligstilte, spesielt i tilfeller hvor det tilbys tjenester i boligen.

En av fire kommuner har ikke kunnet svare på spørsmålet om hvor stor andel av de oppgitte omsorgsboligene som har fått oppstartings- eller investeringstilskudd fra Husbanken. Det er også store variasjoner i hvor stor andel av de oppgitte

omsorgsboligene som har fått slikt tilskudd.

Evaluering av siste rapportering

Utarbeiding av skjema

Ingenting å bemerke.

Kontroller i skjema

Hovedvekt av sumkontroller, logiske kontroller og kontroller for manglende utfylling av obligatoriske felter. Herav tallene måtte stemme med summene, ellers fikk man ikke sendt inn. Skjema 13 benytter seg også av bruk PRESYS, dvs. at fjorårets tall for alle landets kommuner kommer opp ved innrapporteringen og vi ber kommunene skrive i et merknadsfelt om årsaker til store endringer mv.

Innsamling av data (rapporteringen)

Totalt 97 prosent av kommunene hadde rapporterte inn til SSB innen KOSTRA-publiseringen 15.6.18.

Kun et fåtall kommuner som har «uteliggere» (metodisk begrep som brukes i HB-metoden) ble kontaktet av SSB for å sjekke kvaliteten på innrapporterte tall.

Bearbeiding/revisjon og kontroll

Fjorårets tall er lagt inn i skjema 13 som kommunene rapporterer på (PRESYS).

Det brukes kun makroeditering med HB-metoden.

Vedlegg

In document Arbeidsgrupperapporter 2018. KOSTRA (sider 169-184)