• No results found

3. Metode og teori

6.5 De rituelle handlingene

I dette kapittelet har jeg diskutert rituelle handlinger som fant sted under begravelsene. Jeg inndelte disse inn i faser som tok for seg rituelle handlinger før, under og etter brenning. For å få en bedre forståelse og oversikt over hvilke handlinger har jeg nedenfor presentert en figur der disse handlingene er oppsatt. Dette er for å få et visuelt og helhetlig bilde av mine tre faser og handlinger som kan ha funnet sted i dem. Jeg har tatt utgangspunkt i Howard Williams sin oversiktstabell over handlingssekvenser under en brannbegravelse (Williams 2001:196). Jeg har ut i fra dette laget en lignende figur (figur 11) med eksempler på hvordan

handlingssekvenser kan ha oppstått under brannbegravelser fra Hedmarks område i vikingtiden.

63

Figur 11 Forslag til rituelle hendelser under begravelsene. Handlingene er basert på resultatet i analysen.

Oransje, grønn og blå er handlinger som har spor i det arkeologiske materialet. Hvit er handlinger som er funnet sted, uten materielle spor igjen.

64

7 Konklusjon

I min problemstilling tok jeg opp at målet med denne avhandlingen var å analysere et utvalg av branngravmateriale for å finne ende-spor etter rituelle handlinger. For å rekonstruere disse rituelle handlingene for å finne ut gangen i begravelsen.

Gravmaterialet jeg analyserte tok for seg tre hovedkategorier: menneskebein, dyrebein og gjenstander. Jeg delte disse rituelle handlingene inn i tre faser som tok for seg handlinger før, under og etter at bålet var nedbrent. Resultatet av disse handlingssekvensene viser til til forskjellige valg som ble tatt av pårørende i forkant av begravelsene. Dette kommer til uttrykk ved mye forskjellig behandling av materialet innenfor de ulike gravene. For eksempel noen individer har parteringsmerker, mens andre har ingen. Noen individer ble brent på svak varme, andre på høy. Dette er med på å vise til at det fantes lokale variasjoner i

branngravskikken i Hedmark under vikingtiden.

Selv om analysen viser til mange forskjellige rituelle handlinger viser den til noen

likhetstrekk. Disse likhetstrekkene kan bli tolket som at det fantes enkelte bestemte mønstre og regler for hvordan brenningen måtte utføres på. Dette kommer til uttrykk ved at de brente menneskebeina i alle gravene er intensjonelt knust og det har forekommet en utplukking av bein. Med tanke på at dette er handlinger som er skjedd i de fleste registrerte branngraver fra jernalder, kan dette tyde på at dette var bestemte handlinger som måtte gjennomføres for alle.

De rituelle handlingene viser til innslag av gjenstander og behandling som ikke opptrer ofte i vikingtid, men i eldre jernalder. Dette gjelder partering av enkelte individer og forekomst av bjørneklør i enkelte graver. Dette viser til at innslag av rituelle handlinger som opptrer i gravskikk fra eldre jernalder forekom enkelte ganger under vikingtiden i Hedmark.

Sammenlagt viser min analyse at kremering er mer en bare en begravelse under vikingtiden.

Det må ha ligget tro og oppfatninger om døden bakenfor disse rituelle handlingene. Dette kommer til uttrykk gjennom behandlingen de døde, offerdyrene og gjenstandene fikk, samt kompetansen til krematørene. De døde har blitt brent, enkelte partert og beina knust og utplukket etter brenning. Mange av gjenstandene har gjennomgått den samme behandlingen som de døde; brent eller intensjonelt ødelagt. Flere hester har blitt brent på bålet med den avdøde. Alt dette viser til rituelle handlinger som må ha hatt et mål og en bakenforliggende

65 mening, hvorfor skulle de ellers utføre alle disse handlingene rundt brenningen. Den store kompetansen krematøren sannsynligvis har hatt er med på å vise til at utførelsen av branngraver inngikk som en vanlig form for gravskikk i dette området under vikingtiden.

Kremering krever mye erfaringsbasert kunnskap som betyr at de som utfører kremeringene må ha utført mange kremeringer. Ved å fortsette denne forskningen med dette materialet kan man få et innblikk i en viktig kilde som tar for seg hvordan vikingtidssamfunnet oppfattet dødstro, som igjen er med å viser til den kosmologiske og religiøse troen dette samfunnet levde i.

66

Litteraturliste

Alexandersen, Verner, Helena Schramm Hedelin, Per Holck, Elisabeth Iregren og Holger Schutkowiski

2008 Brända ben. I Biologisk Antropologi med Human Osteologi, redigert av Niels Lynnerup, Pia Bennike og Elisabeth Iregren, s. 391- 414. Gylendal, København.

Blindheim, Charlotte

1981 Kap. 4A Gravens innhold. Generelle betrakninger. I Kaupang- funnene Bind I, redigert av Charlotte Blindheim, Birgit Heyerdahl- Larsen og Roar L. Tollnes.

Universitetets Oldsaksamling, Oslo.

Bloch, Maurice

1988 Death and the Concept of Person. I On the Meaning of Death, redigert av Sven Cederroth, Claes Corlin og Jan Lindström, s. 11-29. Almqvist & Wiksell International, Uppsala.

Bond, Julie Marie

1996 Burnt Offerings: animal bones in Anglo-Saxon Cremations. World Archaeology vol.28 (1):76-88.

Dommasnes, Liv Helga

1979 Et gravmateriale fra yngre jernalder brukt til å belyse kvinners stilling. Viking vol 42: 95- 114.

Gansum, Terje og Hans- Johnny Hansen

2004 Fra jern til stål. I Mellom himmel og jord, redigert av Lene Melheim, Lotte Hedeager, Kristin Oma, s. 344- 376. Oslo Archaeological Series nr. 2, Oslo.

Gansum, Terje og Terje Oestigaard

2004 The ritual stratigraphy of monuments that matter. European Journal of Archaeology 7(1):61-79.

van Gennep, Arnold

1999 [1909]:Rites de passage. Overgangriter. Oversatt av Erik Ringen. Pax Forlag, Oslo.

Gjevall, Nils- Gusaf

1960 Westerhus Medieaval population and church in the light of skeletal remains.

Håkon Ohlssons Boktryckeri, Lund.

Glørstad, Zanette og Camilla Cecilie Wenn

2013 En gambler langs veien: nytt blikk på grav og gravritualer i eldre jernalder.

Viking 76:113- 136.

Gonçalves, David, Vanessa Capanacho, Tim Thompson og Rui Mataloto

67 2015 The Weight of the matter. Examining the potential of skeletal weight for the bioarchaeological analysis of cremation at the Iron Age necropolis of Tera (Portugal).

I The Archaeology of Cremation, redigert av Tim Thompson, s. 81-108. Oxbow Books, Oxford. Ebok.

Hamre, Stian

2011 Burial practices in early Christian Norway: an osteoarchaeological study into differences and similarities between four burial assemblages. Publisert

doktorgradsavhandling universitetet i Bergen, Bergen.

Hedeger, Lotte

1992 Iron- Age Societies. Oversatt av John Hines. Blackwell, Oxford og Cambridge.

Hedeager, Lotte

2004 Dyr og andre mennesker- mennesker og andre dyr. Dyreornamentikkens transcendentale realitet. I Ordning mot kaos, redigert av Anders Andrèn, Kristina Jennbert og Catharina Raudvere, s. 219-252. Nordic Academic Press, Lund.

Hertz, Robert

1960 Death and the right hand. Oversatt av Rodney og Claudia Needham. Cohen &

West, Aberdeen.

Hofseth, Ellen Høigård

1999 Historien bak handelskvinnen på Kaupang. Kvinnegraver fra vikingtid langs Vestfoldkysten. Viking 62:101- 130.

Holand, Ingegerd

1999 Burying artefacts or ideas? Imported vessels in Norwegian iron age grave finds. I et hus med mange rom, vennebok til Bjørn Myhre på 60- årsdagen. Bind A, redigert av Ingrid Fuglestvedt, Terje Gansum og Arnfrid Opedal, s.149-162. AmS-Rapport 11 A.

Arkeologisk museum i Stavanger, Stavanger.

Holck. Per

1996 Cremated bones. 2 utgave. Antropologiske skrifter nr. 1b. Anatomiske Institutt.

Universitet i Oslo, Oslo.

Humphrey, Caroline og James Laidlaw

1994. The Archetypal Actions of Ritual. Clarendon Press, Oxford.

Ingstad, Anne- Sofie

1992 tekstilene i osebergskipet. I Oseberg dronningens grav, redigert av Arne Emil Christensen, Anne Stine Ingstad og Bjørn Myhre, s.176- 208. Schibsted, Oslo.

Iregren, Elisabeth

1972 Vårby och Vårberg II Studie av kremerat människo- och djurbensmaterial fran järnålderen. Institute of North-European archaeology, Stockholm.

Jennbert, Kristina

68

2002 Djuren i nordisk förkristen ritual och myt. I Plats och praxis, redigert av Kristina Jennbert, Anders Andrèn og Catharina Raudvere, s.105-133. Nordic Academic Press, Lund.

Johansen, Torkel

2012 Trekk av eldre jernalders dødekult i Trøndelag. I Graver i veien Arkeologiske undersøkelser E6 Steinkjer, redigert av Geir Grønnesby, s.48-73. VITARK 8.

Akademika forlag, Trondheim.

Kaliff, Anders

1997 Grav och kultplats. Textgruppen, Uppsala.

Kaliff, Anders og Terje Østigård

2013 Kremation och kosmologi- en komparativ arkeologisk introduktion. Occasional Papers in Archaeology 56. Uppsala Universitet, Uppsala.

Lia, Øystein

2002 Vikingtidsgravenes rituelle kompleksitet. I Mellom himmel og jord, redigert av Lene Melheim, Lotte Hedeager, Kristin Oma, s. 292-319. Oslo Archaeological Series nr.2, Oslo.

Lund, Julie

2013 Fragments of a conversion: handling bodies and objects in pagan and Christian Scandinavia ad 800–1100. World Archaeology, 45(1): 46-63.

Lynneruo, Niels og Jens Christian Brings Jacobsen

2003 Brief Communication: Age and fractal Dimensions of Huan Sagittal and Coronal Sutures. American Journal of Physical Anthropology 121: 332-336.

Lynnerup, Niels, Tone Solheim, Jesper Boldsen og Verner Alexandersen

2008 Alders og køsvurdering. I Biologisk Antropologi med Human Osteologi, redigert av Niels Lynnerup, Pia Bennike og Elisabeth Iregren, s. 69- 96. Gylendal, København.

Magnell, Ola

2008 Tafonomi- lären om kvarlevornas historia. I Biologisk Antropologi med Human Osteologi, redigert av Niels Lynnerup, Pia Bennike og Elisabeth Iregren, s. 121- 146.

Gylendal, København.

Mansrud, Anja

2004a Å dyrke de døde- knoklenes metaforikk i jernalderens branngravskikk.

Primitive tider 7:29- 40.

Mansrud, Anja

2004b Dyrebein i graver- en kilde til jernalderens kult og forestillingsverden. I Mellom himmel og jord, redigert av Lene Melheim, Lotte Hedeager og Kristin Oma, s. 82- 111. Oslo Archaeological Series nr.2, Oslo.

Mansrud, Anja

69 2004c Dyret i jernalderens forestillingsverden. En studie av forholdet mellom dyr og mennesker i nordisk jernalder, med utgangspunkt i dyrebein fra graver.

Hovedfagsoppgave i nordisk arkeologi IAKK, Det historisk filosofiske fakultet, Universitetet i Oslo, Oslo.

Mansrud, Anja

2006 Flytende identiteter? – dyrebein i graver og førkristne personoppfatninger. I Lik og ulik- Tilnærming til variasjon i gravskikk, redigert av Terje Østigård, s. 133- 157.

Universitetet i Bergen Arkeologiske skrifter, Bergen.

Mays, Simon

2010 The archaeology of human bones. 2.utgave. Routledge, London og New York.

McKinley, Jacqeline

2015 Cremation: Excavation, Analysis and Interpretation of Material from Cremated- Realted Contexts. I I The Archaeology of Death and Burial, redigert av Sarah Tarlow og Liv Nilsson Stutz, s. 147- 171. Oxford University Press, Oxford

Moe Henriksen, Merete

2001 Bjørnen- fruktbarhetssymbol i eldre jernalder? Spor 1 2001:10-13.

Montgomery, James

2000 Ibn Fadlan and the Rusiyyah. I Journal of Arabic and Islamic Studies. Vol 3.

Elektronisk dokument,

http://www.lancaster.ac.uk/jais/volume/docs/vol3/v3_1_Montgomery.htm. Nedlastet:

mai 04, 2016

Mortenson- Egnung, Ivar og Erik Eggen

2002 Den eldre Edda og Den yngre Edda. Det Norske Samlaget, Viborg.

Myhre, Bjørn

1992 Arkeologiske kilder og yngligeætten. I Oseberg dronningens grav, redigert av Arne Emil Christensen, Anne Stine Ingstad og Bjørn Myhre, s.18- 34. Schibsted, Oslo.

Nilsson Strutz, Liv og Sarah Tarlow

2013 Beautiful things and bones of desire. Emerging Issue in the Archaeology of Death and Burial. I I The Archaeology of Death and Burial, redigert av Sarah Tarlow og Liv Nilsson Stutz, s1- 14. Oxford University Press, Oxford. Ebok.

Oestigaard, Terje

2000 Sacrifices of raw, cooked and burnt humans. Norwegian Archeological Review 33(1): 41-58.

Oestigaard, Terje

2013 Cremations in culture and cosmology. I I The Archaeology of Death and Burial, redigert av Sarah Tarlow og Liv Nilsson Stutz, s.497- 509. Oxford University Press, Oxford

Oestigaard, Terje

70

2015 Changing rituals and reinventing tradition: the burnt Viking Ship at

Myklebostad, Western Norway. I Death and changing rituals. Function and meaning in ancient funerary practices, redigert av Rasmus Brandt, Håkon Ingvaldsen og Marina Prusac, s. 368-385. Oxbow books, Oxford. Ebok.

Olsen, Bjørnar

1997 Fra ting til tekst- teoretiske perspektiver i arkeologisk forskning.

Universitetsforlaget, Oslo.

Oma, Kristin Armstrong

2001 Hesten i jernalderen – i brtyningspunktet mellom ”seige” strukturer og endring i den materielle kulturen. Primitive Tider, årgang 4: 37- 50.

Oma, Kristin Armstrong

2004 Hesten og det heilage: materialiseringa av eit symbol. I Mellom himmel og jord, redigert av Lene Melheim, Lotte Hedeager og Kristin Oma, s. 68-81. Oslo

Archaeological Series nr.2, Oslo.

Oma, Kristin Armstrong

2011 Hesten. En magisk følgesvenn i nordisk forhistorie. Cappelen Damm, Oslo.

Ottersen, Jonny

2006 Moderne kremasjoner I Norge. I Lik og ulik- Tilnærming til variasjon i gravskikk, redigert av Terje Østigård, s.45-52. Universitetet i Bergen Arkeologiske skrifter, Bergen.

Petersen, Hans Christina og Verner Alexandersen

2008 Non- metriske træk. I Biologisk Antropologi med Human Osteologi, redigert av Niels Lynnerup, Pia Bennike og Elisabeth Iregren, s. 111- 119. Gylendal, København.

Petersen, Jan

1951 Vikingetidens redskaper. Det Norske Videnskaps- Akademi, Oslo.

Petrè, Bo

1980 Björnfällen i begravningsritualen - statusobjekt speglande regional skinnhandel?

Forvännen Journal of Swedish antiquarian research 75:5- 13.

Price, Neil

2012 Dying and the dead: Viking age mortuary behavior. I The Viking World, redigert av Stefan Brink I samarbeid med Neil Price, s.257-273. Routledge, London og New York.

Shetelig, Haakon

1912 Vestlandske graver fra jernalderen. Elektronisk dokument,

http://www.ub.uib.no/asp/elpubi.asp?PublName=Vestlandske&aar=1, nedlastet April, 04, 2016.

Sigvallius, Berit

1994 Funeral Pyres Iron age cremations in North Spånga. Osteological Research Laboratory, Stockholm.

71 Silva, Filipa Cortesão

2015 The funerary practice of cremation at Augusta Emerita (mèrida, Spain)

duringHigh Empire: contributions from the anthropological analysis of burned human bone. I The Archaeology of Cremation, redigert av Tim Thompson, s. 129-156.

Oxbow Books, Oxford. Ebok.

Sofaer, Joanna R

2006 The Body as Material Culture. Cambridge University Press, Cambridge.

Solberg, Bergljot

2003 Jernalderen i Norge 500 før Kristus til 1030 etter Kristus. Cappelen Akademiske Forlag, Oslo.

Steinsland, Gro

1997 Eros og død i norrøne myter. Universitetsforlaget, Oslo.

Stenfelt, Ylva

2009 Metoder vid könsbedömningar av kremert skelettmaterial med utgängspunkt frän Ula gravfältet. Viking 72: 91- 108.

Stylegar, Frans-Arne

2010 Hvorfor er det færre kvinne- enn mannsgraver fra vikingtiden? Primitive Tider 12 :71- 79.

Thompson, Tim

2015 Fire and body: Fire and People. I The Archaeology of Cremation, redigert av Tim Thompson, s. 19-39. Oxbow Books, Oxford. Ebok.

Turner, Victor

1999 Midt i mellom. Liminalfasen i overgangsriter. I Rites de Passage.

Overgangsriter. Oversatt av Erik Ringen. Pax Forlag, Oslo.

Wangen, Vivian

2009 Gravfeltet på Gunnarstorp i Sarpsborg, Østfold. Et monument over dødsriter og kultøvelse i yngre bronsealder og eldste jernalder. Kulturhistorisk museum, Oslo.

White, Tim D. og Pieter A. Folkens

2005 The Human Bone Manual. Elsevier Academic Press, Burlington, San Diego og London.

Williams, Howard

2001 An ideology of transformation: cremation rites and animal sacrifice in early Anglo-Saxon England. I The Archaeology of Shamanism, redigert av Neil Price, s.

193- 212. Routledge, London og New York.

Williams, Howard

2015 Death, memory, and material culture. Catalytic Commemoration and the

Cremated Dead. I The Archaeology of Death and Burial, redigert av Sarah Tarlow og Liv Nilsson Stutz, s. 195- 208. Oxford University Press, Oxford.

72

Yilmaz, Unn

2005 «Kjønn og skjelett- menn og kvinner er ikke lengre det de en gang var» Viking 68. s:249- 262.

Østigård, Terje

2006 Lik og ulik- introduksjon til variasjon i gravskikk. I Lik og ulik- Tilnærming til variasjon i gravskikk, redigert av Terje Østigård, s. 9- 44. Universitetet i Bergen, Arkeologiske skrifter, Bergen.

Østigård, Terje

2007 «Transforamtøren Ildens mester i jernalderen». I Rituelle spesialister i bronse- og jernalderen.Vol 2. Gotarc serie C. Arkeologiske Skrifter No 65, Gøteborg.

73

Vedlegg

Litteraturliste over de utvalgte gravene

Her er en kildeliste over dokumentene jeg har benyttet i analysen. Alle dokumentene som står under gravenes ID nummer stammer i fra arkivet på KHM.

Generelt

Holck, Per

1986 Katalog over osteologiske undersøkelser av brent bein.

www.unimus.no

1908 Brev til universitetets oldsaksamling.

Forfatter: usikker

1908 Brev til universitetets oldsaksamling.

Nybruget, Per Oscar

1981 Innberetning, Oslo.

C21812 Rotmo, Hans

1972 Innberetning, Universitetets Oldsksamling, Oslo.

Forfatter: usikker

1919 Brev til Universitetets Oldsaksamling.

C22504

Martens, Irmelin

1954 Innberetning Bjerke søndre eller vestre, Løten Hougen, Bjørn

74

1920 Innberetning beskrivelse av vikingtidsfundet paa Bjørke Vestre (gn.123), Løten, Hedmark.

1926 Utskrift av en foretningsprotokollen for Løten lensmannsbestilling forsaavidt efternævnte forretning angaar.

Falkenberg, J

1936 Innberetning.

C24772-3/ C24767 Olsen, Haakon

1944 Brev Jordfunnet skjelettmateriale, Nordre Houm, Elverum. Til Universitetets oldsaksamling, Oslo.

Midtskogen, Leif

1930 Rapport om utgravningen foretatt 14 og 15 november 1930 av 2 gravhauger paa gaarden grnr.62 brnr. 1 Norde Houm i Elverum. Utgravningsrapport, Hamar.

C24887 Forfatter: usikker

1931 Brev C29310

Martens, Irmelin

1956 Innberetning om utgravning av en gravhaug på By, gnr 220, bnr 1, Oslo.

Pedersen, Ellen Anne

1982- 1983 Rapport om kratlegging og analyse av røysfeltet vest for det sentrale gravfeltet på gården By (220/1).

Martens, Irmelin

1965- 1966 Gravfeltet på By, Løten, Hedmark av Iremlin Martens, Magisteravhandling

C29553

Forfatter: usikker

1957 Innberetning om utgravning av en rundhaug på Sjurderudsundet (gnr34,bnr45), Ådalsbruk.

C34016

Forfatter: usikker

1973 Rapport om ødeleggelse av gravhauger på Høksnes, Vang, Hedmark.

C34261

Nybruget, Per Oscar

1972 Innberetning om undersøkelse , Oslo.

Nybruget, Per Oscar

1973 Rapport om utgravning på Dalsødegården av Vang Prestegård, Vang på Hedmark, den 14 og 15 mi 1973. Ådalsbruk.

C34466

Nybruget, Per Oscar

1974 Innberetning om en arkeologisk undersøkelse på Skramstad søndre, gnr 13, bnr 1, Åmot. Hedmark. Oslo.

75

Vedlegg 1. Oversikt over gravene som ble benyttet i analysen

Vedlegg 2. Oversikt over brente menneskebein og dyrebein fra det utvalgte materialet

C22136 Usikkert Eldre voksen Ikke oppgitt 3

C22504 Usikkert Usikkert 160 gram (menneske og dyrebein), 3

C23149 Usikkert Usikkert 30 gram 4

76

Vedlegg 3. Oversikt over gjenstandsfunn i de utvalgte gravene

Musnr Gjenstand Materiale Glødeskal Intensjonelt

ødelagt Musnr Gjenstand Materiale Glødeskal Intensjonelt ødelagt

C25591 Mann? Eldre voksen 155 gram (menneske og dyrebein) 2,5

C29310 Kvinne? Voksen 1075 gram (menneske og dyrebein) 3

C29310 Usikkert Usikkert 10 gram 3,5

C29553 Usikkert Usikkert 5 gram 4

C34016 Usikkert Usikkert 30 gram (menneske og dyrebein) 3,5

C34261 Usikkert,kvinne Usikkert 420 gram (menneske og dyrebein) 2

C34466 Usikkert Voksen 125 gram (menneske og dyrebein) 3,5

C4103-4 Usikkert barn? 30 gram 3

Dyrebein

Mus.nr Brent/ubrent Bjørn Hest Storfe Ubestemt Opplysning

C20314 0,5 x x Bjørneklo med gjennomborring, brente bein av andre arter

C21812 V 1-3 x Dyrebein innblandet med menneskebein, hestetenner

C22134 2,5 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C22135 3 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C22136 3 x x 5 bjørneklør, samt brente bein av andre arter

C22324 2,5 x kun registrerte dyrebein

C22504 3 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C23149 4 x En dyretann (står ikke i Holck, men i utgravingsrapport)

C24010 x Dyretann og beinflis, kun registrerte dyrebein

C24772/

C24767 3 x x Inneholdt hest , samt okse, ubrent.

C24773 3 x Pose "e" innholder hovedsakleig dyrebein brent

C24887 0,5 x Dyrebein, ubrente/svakt brente

C25591 2,5 x Dyrebein innblandet med menneskebein og trekull

C29310 3,5 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C34016 3,5 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C34261 2 x Dyrebein innblandet med menneskebein

C34466 3,5 x Dyrebein innblandet med menneskebein

77

78

C21812a Sverd Jern C24887l Bor Jern

C21812b Skjoldbule Jern C24887m Ten Jern

C21812c Spydspiss Jern Tydelig

markert C24887n Bryne Skifer

C21812n skjoldbule Jern Tydelig

markert C25591I Ukjent Jern

79