• No results found

Andre interessante funn

In document 11-01204 (sider 53-56)

Aktivitet utenom idrettslag

7 Oppsummering av funn

7.8 Andre interessante funn

Her redegjøres det for funn fra de tre ulike undersøkelsene som ikke hører til under noen av de definerte hovedteoriene fra kapittel 3.

Interesse for tjeneste

I Sesjon del 1 finnes det ikke noen “Vet ikke”-kategori på utsagnet “Jeg vil gjerne gjøre tjeneste i Forsvaret”. I MUF så vi at hele 25 % av jentene og 20 % av guttene svarte “Vet ikke” på tilsvarende spørsmål. Vi kan anta at det er en stor andel usikre 17-åringer som svarer på Sesjon del 1. Mange av disse vil sannsynligvis havne på nei-siden. Blant kvinnene i Sesjon del 1 selekterer Vernepliktsverket kun de som har sagt at de er interessert i å gjøre tjeneste i Forsvaret.

Det er antagelig et rekrutteringspotensial blant kvinner som er usikre på om de vil tjenestegjøre,

54 FFI-rapport 2011/01204

og som vipper over til nei-siden. Imidlertid vil selvsagt de mest motiverte kvinnene i stor grad ytre ønske om å gjøre tjeneste.

Motivasjon for tjeneste

Både MUF og BSS viser at de viktigste årsakene for å ønske seg til Forsvaret handler om muligheter for å teste seg selv. Årsaker som “Forsvaret er en arena for å teste egne grenser”, “Jeg tror jeg har godt av det” og lignende, ble oppgitt som de viktigste årsakene for både gutter og jenters interesse for å gjøre tjeneste. Begge kjønn oppga at årsaker som “Jeg er fascinert av krig”

og “Jeg ønsker å delta i væpnet konflikt”, ikke var relevante for deres interesse for Forsvaret.

Vurdering av fysisk form

I Sesjon del 1 ser det ut til at kvinner undervurderer og/eller menn overvurderer sin fysiske form.

På spørsmålet der alle skulle vurdere sin egen kondisjon og muskelstyrke sammenlignet med jevnaldrende av samme kjønn, svarte mange flere menn at de vurderte seg selv som bedre enn sine jevnaldrende. Siden det er presisert at sammenligningen skal gjøres mot andre av samme kjønn, bør fordelingen på de som svarer at de er dårligere, like gode og bedre enn de andre være lik for begge kjønn. Det som også kan spille inn i dette bildet, er at kvinner bruker skalaer annerledes enn menn når de svarer på spørreundersøkelser. De er i større grad forsiktige med å bruke de ekstreme valgene, og svarer mer på “midten”. Disse to effektene er det viktig at VPV tar høyde for i kriteriene for hvem som blir selektert inn og ut fra Sesjon del 1. Kvinner er kanskje i bedre form enn de oppgir.

Vurdering av egnethet

Ifølge Sesjon del 1 tror menn i større grad enn kvinner at de passer til å gjøre tjeneste i Forsvaret.

Blant de som faktisk har lyst til å gjøre tjeneste, tror 1 av 7 kvinner at de ikke passer til det. Bare 1 av 15 interesserte menn sier det samme. Det er ingen stor forskjell i hvor ofte disse kvinnene og mennene trener, så det skal i teorien ikke handle om at kvinnene er i dårlig form. Utover den kjensgjerning at menn er sterkere fysisk enn kvinner, er ikke fysisk form et argument som skulle gjøre disse kvinnene mindre kvalifisert til tjeneste enn mennene. Kanskje ser vi også her en effekt av at kvinner undervurderer seg selv, eller at menn overvurderer seg selv. Det er imidlertid vanskelig å konkludere med dette. Lærdommen er at Vernepliktsverket bør være klar over at mange interesserte og motiverte kvinner oppgir at de ikke passer, og at dette kanskje er en feilvurdering hos mange.

Interesse for utdanning versus interesse for tjeneste

Av kvinner som sier at de er interessert i utdanning i Forsvaret i Sesjon del 1, svarer hele 40 % at de ikke er interessert i tjeneste i Forsvaret. Tilsvarende tall for menn er 18 %. For en stor andel kvinner er dermed utdanningen i Forsvaret fristende, men det ser ut til at de kan stoppes av kravet til tjeneste.

Interesse for de ulike forsvarsgrenene

Nesten 10 % av kvinnene som sier at de er interessert i å gjøre tjeneste i Forsvaret i Sesjon del 1, har ikke interesse for noen av forsvarsgrenene. Dette tallet er betydelig lavere for menn. Mange

FFI-rapport 2011/01204 55

kvinner er dermed fristet av Forsvaret, men vil ikke velge forsvarsgren. Det er vanskelig å gjette på forklaringer til denne forskjellen på kvinner og menn. Kanskje ser kvinnene for seg noen typer stillinger i Forsvaret som de ikke klarer å plassere i en spesiell gren? Kanskje er mange opptatt av Forsvaret og mener det ville være interessant å bidra, men ser ikke helt hvordan? Det kunne vært interessant om Sesjon del 1 åpnet for et fritekstfelt der respondentene kan begrunne hvorfor de svarer “Ingen av delene” på spørsmål som dette.

8 Konklusjoner

8.1 “Jeg vil inn i Forsvaret – hvem er jeg?”

Hensikten med studien som er beskrevet i denne rapporten, var å identifisere ulike karakteristika ved personer som tiltrekkes av Forsvaret og ved personer som ikke gjør det. Sammen ga de tre spørreundersøkelsene grunnlag for å trekke flere konklusjoner knyttet til dette.

Gutter som tiltrekkes av Forsvaret er aktive ungdommer som trener mer enn sine jevnaldrende.

Utover dette er det ikke oppdaget noen faktorer i denne studien som har stor innvirkning på gutters interesse for å gjøre tjeneste i Forsvaret. Gutter som bor i kommuner hvor Forsvaret har en betydelig tilstedeværelse og gutter som er omgjengelige og flinke sosialt, har en noe større tendens til å ønske seg til Forsvaret. Sammenlignet med betydningen av aktivitetsnivå og fysisk form, er disse faktorene imidlertid av liten betydning.

Også for jenter er aktivitetsnivå og fysisk form den viktigste faktoren som virker inn på ønsket om å gjøre tjeneste i Forsvaret. Jenter ser imidlertid ut til å påvirkes av flere faktorer enn gutter.

Den typiske jenta som ønsker seg til Forsvaret er en aktiv jente fra en landkommune, gjerne fra en kommune hvor Forsvaret har betydelig tilstedeværelse.

Både gutter og jenter som ønsker seg til Forsvaret, har en forventning om at de vil få testet egne grenser, at de vil få være aktive og slite litt.

En høy andel gutter ønsker å gjøre tjeneste i Forsvaret i Norge. Kanskje er denne andelen så høy at man vanskelig kan påvirke flere til å ønske dette. Blant jentene er potensialet antagelig større.

Dette kan muligens forklare hvorfor flere faktorer ser ut til å kunne påvirke jenter i retning av å ønske tjeneste.

En relativt stor andel av jentene som kunne tenke seg utdanning i Forsvaret, ønsker ikke tjeneste i Forsvaret. Dette er interessant, siden utdanning i Forsvaret innebærer tjeneste. Det er noe ved utdanningstilbudet som frister jentene. Virker det faglige interessant, eller er det gratis utdanning som tiltrekker? Dersom jentene stoppes av kravet til tjeneste – har de riktig oppfatning av hva slags tjeneste utdanningen medfører?

Gutter og jenter som ønsker seg til Forsvaret er like på mange områder, sammenlignet med sine jevnaldrende. Som nevnt er de over gjennomsnittlig aktive og i god fysisk form. Enda mer

56 FFI-rapport 2011/01204

interessant er det kanskje at det ser ut til at guttene som er interessert i tjeneste er på samme nivå som jenter når det kommer til sosiale egenskaper. Disse guttene mener at de er flinkere enn jevnaldrende gutter til å få kontakt med andre mennesker, de trives bedre med skolekamerater og omgås oftere venner.

Det ser ut til at gutter og jenter som ønsker seg til Forsvaret, har de samme motivasjonsfaktorene for dette. Jenter som viser interesse for tjeneste lar seg ikke motivere av “myke” verdier i noen større grad enn menn. Det interessante i denne sammenhengen blir da de som ikke er interessert i Forsvaret, som kanskje kunne latt seg motivere av verdier som “bidra til å skape fred”, “ta vare på menneskeverdet” og lignende. Synes ikke ungdom at Forsvaret representerer en mulighet til å bidra med denne typen innsats, eller er interessen for slik aktivitet i utgangspunktet lav i befolkningen?

In document 11-01204 (sider 53-56)