• No results found

Tilskudd til akutte forebyggende tiltak mot rovviltskader 2021 - Einar Båfjelldal - Grane

Statsforvalteren viser til søknad innsendt 23. august 2021 om tilskudd til akutt tidlig nedsanking av sau på grunn av tap til fredet rovvilt.

Vedtak

Statsforvalteren innvilger Einar Båfjelldal sin søknad og gir tilsagn om inntil kr 50 064,- til

kompensasjon for tidlig nedsanking av sau fra og med 23. august til og med 15. september 2021, jf.

beregningene i dette brevet. Videre gis det tilsagn om inntil kr 5 960,- til sankehjelp for sau sanket mellom 23. august og 1. september 2021.

Bakgrunn og begrunnelse

Søknaden er behandlet med hjemmel i forskrift av 1. januar 2013 om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak (FKT-forskrifta). Vi legger også vekt på føringer i gjeldende forvaltningsplan for rovvilt.

Rovviltnemnda i Nordland har satt av midler til tiltak i akutte situasjoner. Dette er midler som Statsforvalteren kan tildele blant annet til kompensasjon for tidlig nedsanking av sau. Formålet er å forebygge videre tap til rovvilt i akutte situasjoner.

Båfjelldal beiter i området Kappskardet i Grane kommune og er medlem i Hattfjelldal sankarlag. Han opplyser om pågående tap og bjørneaktivitet i beiteområdet.

Så langt i sommer er det i Grane kommune ifølge Rovbase undersøkt 27 kadaver av sau. 13 er påvist drept av bjørn, én av gaupe og to av ukjent fredet rovvilt. Videre har 11 kadaver ukjent/usikker dødsårsak. Seks av de døde sauene tilhører Einar Båfjelldal, hvor tre er påvist drept av bjørn og tre har ukjent/usikker dødsårsak. Siste påviste tap til bjørn i besetningen til Båfjelldal ble funnet 21.

august.

Det er gjennomført forsøk på skadefelling av bjørn i området i flere perioder og det pågår fortsatt fellingsforsøk med varighet til 6. september, så langt resultatløst.

Båfjelldal har mottatt FKT-midler til ekstraordinært tilsyn med vokterhund. Også Grane Sau og Geit har mottatt FKT-midler til utvida tilsyn med vokterhund og kadaverhund. Erfaringsmessig er det imidlertid vanskelig å i tilstrekkelig grad forebygge videre tap dersom bjørnen fortsetter å oppholde seg i områder med mye sau. Jo lenger ut mot slutten av beitesesongen man kommer, jo mer aktuelt vil det være å sanke sauene som et tapsforebyggende tiltak.

Båfjelldal ønsker nå å sanke sauen tidligere enn normalt. Dette på grunn av påvist tapsomfang og erfaringer fra tidligere år med bjørn i beiteområdet som viser at det kan oppstå betydelige tap seint i beitesesongen.

Tidlig sanking har vist seg å ha god forebyggende effekt ovenfor flere av de store rovdyrartene dersom det oppstår akutte skadesituasjoner. I gjeldende forvaltningsplan for Nordland er det uttalt at tiltaket primært er aktuelt ved tap til jerv eller bjørn. Tidlig nedsanking er et tiltak med direkte tapsreduserende effekt, jf. FKT-forskrifta § 5 andre ledd bokstav a).

For tiltak hvor nasjonale standarder er utarbeidet, skal standarden følges om ikke annet er bestemt i vedtak om tilskudd, jf. FKT-forskrifta § 5 andre ledd. NIBIO har utarbeidet en standard for tidlig nedsanking av sau, siste versjon nr. 14.05.2007. Der står det om akutt tidlig nedsanking: «Innvilgelse av tilskudd til akutt tidlig nedsanking vurderes av vedtaksmyndighet i hvert enkelt tilfelle. Momenter som vil være vesentlig en i en slik vurdering er bl.a. påvist skadeomfang i området, det aktuelle områdets skadehistorikk, skadevoldende art(er), andre tiltak aktuelle for iverksetting osv. Ved tidlig nedsanking som akutt tiltak må hele besetningen sankes ned fra utmarksbeite i løpet av kortest mulig tidsrom».

Med bakgrunn i påviste tap til bjørn i besetningen, observasjoner av bjørn i kommunen den siste tiden og erfaringer fra tidligere år med bjørn i dette beiteområdet, vurderer vi at det er riktig å innvilge søknaden om tidlig sanking for å forebygge ytterligere tap i siste del av beitesesongen. Vi vurderer at det er riktig å gi kompensasjon for tidlig nedsanking av sau fra og med den datoen søknaden er innsendt, og gir derfor kompensasjon og sankehjelp fra og med 23. august 2021. Det er viktig at hele besetningen sankes ned fra utmarksbeitet i løpet av et kortest mulig tidsrom. Dette innebærer at tilskuddsmottaker må sørge for å ha tilgjengelig tilstrekkelig med ressurser for å få til en rask og effektiv sankning.

For at den tapsforebyggende effekten av tidlig sanking skal bli best mulig vil vi anbefale at alle besetninger innen samme beiteområde gjennomfører tiltaket. Den aktuelle besetningen grenser mot tre andre besetninger i Grane; to i nord og en i øst. Vi vurderer at det er riktig å innvilge søknaden fra Båfjelldal med bakgrunn i at denne besetningen beiter i et forholdsvis avgrenset område, med lite innblanding med nabosetningene. Vi legger vekt på at kjent tapsomfang til bjørn i dette området i all hovedsak er funnet i Båfjelldals besetning. Det kan imidlertid ikke utelukkes at det har vært, og kan oppstå evt. ytterligere tap til bjørn også i tilgrensende besetninger. Vi anbefaler derfor at situasjonen i disse besetningene følges opp av beitebrukerne, og at det etter søknad kan være aktuelt å innvilge tilskudd til tidlig nedsanking dersom tapene fortsetter.

Beregning av tilskudd til tidlig nedsanking

Den standardiserte satsen for tidlig nedsanking av sau er på kr 7,- per dyr per dag, jf. FKT-forskrifta § 10.

Tilsagnet omfatter besetningen til Einar Båfjelldal i Grane kommune. Ifølge søknaden er det sluppet 103 søyer og 202 lam på beite, og det er opplyst at 101 søyer og 197 lam skal sankes.

Side: 3/4

Antall dager med tilskudd, perioden fra og med 23. august til og med 15. september: 24 dager.

Antall dyr som maksimalt kan sankes er 298 sau og lam.

Beregning av maksimalt tilskudd blir da:

(298 dyr x 24 dager) = 7 152 dyr-dag (7 152 dyr-dag x kr 7,-) = 50 064,-

Videre gis det tilskudd til sankehjelp på kr. 20,- per sau og lam som er sanket før 1. september 2021.

Maksimalt 298 dyr x kr 20,- = 5960,-

Vilkår

1. Samtlige dyr i besetningen skal sankes ned fra beiteområdet raskest mulig.

2. Det skal føres nøyaktig oversikt over antall dyr sanket ned per dag og evt. dyr som skal sendes til slakt før 15. september. Bruk gjerne vedlagt skjema.

3. Tilskuddsmottaker skal levere rapport i elektronisk søknadssenter senest 1. november 2021. Dersom rapporteringsfristen ikke blir overholdt, kan tilsagnet bortfalle.

Tilskuddet utbetales etter at rapporten er sendt inn. Det eksakte beløpet som skal utbetales tilknytta tilskuddet vil bli beregnet ut fra antall dyr som har blitt sanket de ulike datoene.

Oversikten for den enkelte skal altså føres slik:

Ola Nordmann

23. august: 50 sau/lam nede, 24. august: 55 sau og lam nede, 25. august: 60 sau/lam nede, osv.

Vi ber om at det i rapporten også framgår de praktiske erfaringene med tiltaket og evt. andre kommentarer.

Saksopplysninger

Dersom mottaker ikke opptrer i samsvar med skriftlige forutsetninger, forbeholder vi oss retten til å ikke utbetale, eller kreve hele eller deler av tilskuddet tilbakebetalt.

Klage

Dette vedtaket kan påklages innen tre uker etter mottatt brev. Eventuell klage skal angi det vedtak det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klage skal sendes til Statsforvalteren i Nordland, Statens hus, 8002, Bodø.

Med hilsen Tore Vatne (e.f.) seksjonsleder

Charlotte Holmstad Arnesen Rådgiver

Dokumentet er elektronisk godkjent

Vedlegg: skjema for tidlig nedsanking, Einar Båfjelldal Kopi per epost:

Hattfjelldal sankarlag Grane kommune

Mattilsynet, region Nord Statens naturoppsyn, Nordland

E-postadresse:

sfnopost@statsforvalteren.no Sikker melding:

www.statsforvalteren.no/melding

Postadresse:

Postboks 1405, 8002 Bodø

Besøksadresse:

Fridtjof Nansens vei 11, 8003 Bodø

Telefon: 75 53 15 00 www.statsforvalteren.no/no Org.nr. 974 764 687

Vår dato: Vår ref:

24.08.2021 2021/5523

Deres dato: Deres ref:

«REFDATO» «REF»

Saksbehandler, innvalgstelefon

Charlotte Holmstad Arnesen, 75 54 78 20