• No results found

Hovedprosess 6: Vegdekke

Hovedprosess 7: Vegutstyr og miljøtiltak Hovedprosess 8: Bruer og kaier

Hovedprosess 9: Til bruk for drift og vedlikehold

Hver hovedprosess er underinndelt i prosesser ved tilføyelse av ett eller flere siffer etter hoved-prosessnummeret. Prosesskoden er inndelt i nivåer avhengig av antall sifre som prosessene angis med. Prosesser med få sifre betegnes som prosesser på høyt nivå. Tilsvarende betegnes prosesser med mange sifre som prosesser på lavt nivå. Prosesskoden er oppbygd med henblikk på at detal-jeringsnivået for beskrivelse og kostnadsoppfølging skal kunne velges fritt i hvert tilfelle.

2.2 undErInndElIngSPrInSIPPEr

Ved underinndeling av en prosess gjelder generelt enten at

A. alle underprosesser utgjør tilsammen prosessen på nivået over, eller

B. underprosessene er nærmere presiserte alternativer av prosessen på nivået over.

Eksempel på underinndeling etter prinsipp A (delprodukter):

Eksempel på underinndeling etter prinsipp B (alternative utførelser):

Tabell 2.2 - 1 (025) 42.3 Rørgrøft i berg 42.31

Avdekking

42.32

Sprengning og oppgraving

42.34

Fundament og omfylling for rør

42.35

Gjenfylling med stedlige masser

Tabell 2.2 - 2 (025)

52 Filterlag og spesielle frostsikringslag 52.1

Filterlag

52.2

Separasjonslag/filterlag av fiberduk

52.3

Frostsikringslag

I flere tilfeller er prosesser på et nivå underinndelt både etter prinsipp A og B samtidig, det vil si at noen av de underliggende prosessene er delprodukter og noen er alternativer til disse delpro-duktene.

2.3 gEnErEll dISPOSISjOn

De spesifiserende tekstene for prosessene er bygd etter følgende generelle disposisjon:

a) Omfang b) Materialer c) Utførelse d) Toleranser e) Prøving, kontroll x) Mengderegler

For alle punkter a) – x) vil tegninger og/eller spesiell beskrivelse kunne utfylle spesifikasjonen av den enkelt prosess.

Det er et fåtall prosesser hvor det er angitt spesifiserende tekster under alle disse punktene.

2.4 Bruk av SPESIEllE SIFFEr

Bruk av 8-tall i andre og tredje siffer i prosessnummer er for hovedprosessene 1 – 7 forbeholdt til bruk for Drift- og vedlikeholdsprosesser.

Tallet 9 brukt som 2. eller høyere siffer er reservert til «øvrige arbeider» utenom de som er spesi-fisert på samme antall siffer. Dvs. for arbeider som er nødvendige for å få et komplett produkt, men som det ikke er angitt egen prosess for, benyttes prosessnummer som ender med 9. (Unde-rinndelingsprinsipp A.) Tilsvarende benyttes prosessnummer som ender med 9 for andre alterna-tiver enn de som er gitt eget prosessnummer. (Underinndelingsprinsipp B.)

Prosesser hvor det kan være aktuelt å bruke tallet 9, er ikke vist i den trykte utgaven, men tilføyes når det er bruk for det. Eksempel på bruk av 9-tallet er vist nedenfor.

Eksempel: Hvis en forskaling skal være av en annen type enn dem som dekkes av prosess 84.211 – 84.215, spesifiseres den med prosess 84.219.

3. STEd- Og ElEMEnTkOdE

Konkurransegrunnlaget utarbeides normalt sortert etter prosess.

Ved større prosjekter kan det dessuten benyttes stedkode til å angi hvor arbeidene skal utføres, for eksempel ulike bruer, veger eller tunneler.

For bruarbeider kan i tillegg benyttes elementkode for å angi en underinndeling av sted. Elementer kan være landkar, søyler, mv.

Eksempel: BB-C2 (Sted: Bråten bru – Element: pilarer)

For bru- og kaiarbeider er detaljering av standardiserte elementkoder A-H gitt i kap. 13 i Proses-skode 2.

4. Bruk av PrOSESSkOdEn vEd TIlBud

4.1 kOnkurranSEgrunnlagET

Ved tilbud vil prosesskoden inngå som en del av konkurransegrunnlaget, vanligvis som kapitel D1 ifølge Håndbok 066 Konkurransegrunnlag:

D1. Beskrivelse og mengdefortegnelse

Beskrivelse og mengdefortegnelse skal utarbeides i overensstemmelse med «Prosesskode 1. Stan-dard beskrivelsestekster for vegkontrakter» (Håndbok 025) og ”Prosesskode 2. StanStan-dard beskri-velsestekster for bruer og kaier” (Håndbok 026), dersom ikke annet blir bestemt.

I kap. D1 skal det være tatt inn eller henvist til de enkelte prosesser i Prosesskoden.

4.2 avvIk/SuPPlErIngEr TIl PrOSESSkOdEn

I forbindelse med en rekke prosesser vil det være behov for presisering av hvor arbeidet skal utfø-res, og det kan være nødvendig med tekniske bestemmelser som er avhengige av lokale forhold/

prosjekteringsforutsetninger, og som derfor ikke kan standardiseres. Det forutsettes at konkur-ransegrunnlaget kap. D1 «Beskrivelse og mengdefortegnelse» etter behov suppleres med en spe-siell beskrivelse hvor det tas med tilføyelser, unntak og endringer i forhold til Prosesskodens formuleringer.

4.3 PrISgrunnlag Og MålErEglEr

Enhetsprisene for hver prosess skal generelt omfatte alle kostnader som er nødvendige for å levere arbeidene i henhold til prosjektdokumentenes krav. Enhetsprisene skal bl.a. inkludere

- materialer og hjelpemidler - arbeidslønn

- sosiale utgifter - transport - mellomlagring

- redskaper, verktøy, maskiner - stillaser og provisorier - administrasjon og fortjeneste - sikkerhetstiltak

- krevd dokumentasjon

- samsvarserklæring(er) med tilhørende dokumentasjon med mindre disse kostnadene spesifiseres separat i egne prosesser.

Det avregnes etter målereglene som er angitt under pkt. x) i de respektive prosesser. I tilfelle at målereglene angir avregning etter prosjekterte mengder, og forutsetningene for mengdebereg-ningen endres p.g.a. forhold som entreprenøren av det aktuelle arbeidet ikke er herre over, for-utsettes at prosjekteringsgrunnlaget justeres, og endrede prosjekterte mengder registreres. Sammen med de oppgitte enhetspriser er de endrede prosjekterte mengder faktorer ved avregningen, kfr.

Kontraktsbestemmelsene.

4.4 uTFørElSESMETOdEr

Arbeidene skal utføres i samsvar med gjeldende norske lover, offentlige forskrifter og regler.

Entreprenøren må selv vurdere metode og sikkerhet ved utførelse, uavhengig av måleregler etc.

I forbindelse med en rekke prosesser skal entreprenøren forelegge sine planer for utførelsen for byggherren. Generelt gjelder:

- om entreprenøren ønsker å benytte andre utførelsesmetoder enn det som er forusatt, må han innhente byggherrens samtykke, og selv dekke eventuelle merkostnader som hans utførelsesmetode måtte medføre.

- byggherrens samtykke til eller godkjennelse av entreprenørens planer fritar ikke entreprenøren for ansvar.

4.5 kOnTrOll

Krav til material- og utførelseskontroll er angitt i kontraktsbestemmelsene, Håndbok 066 Konkur-ransegrunnlag, og i Prosesskoden, prosess 11.4. I Prosesskoden er det under pkt. d) i de respektive prosesser angitt hvilke toleranser som skal gjelde, og under pkt. e) hvilken prøving/kontroll som skal utføres ved stabil drift.

Toleranser skal ikke utnyttes ensidig. Med hensyn til andel av aksepterte avvik fra toleransekravene, vises det til gjeldende standarder og retningslinjer. Med stabil drift menes at arbeidet forløper på normal, forutsatt måte, og at det derfor ikke er grunn til å mistenke avvik fra spesifikasjonene.

Videre kan det være angitt en egen kontrollinstruks og/eller tillegg til den kontroll som er krevd i dokumentene nevnt ovenfor, i den spesielle beskrivelsen eller i spesielle kontraktsbestemmelser.

5. Hierarkisk oppbygging av prosesser

Hvert tall i prosessnummeret har en bestemt betydning. Eksempel:

Hovedprosess 5: Vegfundament

RELATERTE DOKUMENTER