• No results found

4. Estat de la qüestió

4.3. Teoria de la Interseccionalitat

El 22 de febrer de 1997 s’aprova el Manifest de les Dones amb Discapacitat d'Europa, firmat pel Grup de Treball per a la Dona davant la Discriminació en el Fòrum Europeu de la Discapacitat. Es marca aquest dia com l'origen del

3 Annex II Guia per a confeccionar el Pla d’Igualtat.

19 concepte de la discapacitat des d'una perspectiva de gènere, i el manifest, com la primera reivindicació institucional dels drets de les dones amb discapacitat.

L'impacte que va tenir el revolucionari manifest va produir com a resultat la presa de consciència d’una part de la societat, i moltes dones amb diversitat funcional es van unir per crear nous grups i nous moviment reivindicatius.

Apareix una consciència col·lectiva sobra la seva pròpia realitat, que permet identificar necessitats específiques del col·lectiu, les qual en molts casos són diferent a les dels homes amb discapacitat i de les dones sense discapacitat.

Estretament relacionat apareix el feminisme de la diversitat funcional, utilitzat per primera vegada per Arnau (2006), el qual es converteix en un discurs teòric i pràctic. Té la finalitat de ser una completa teoria feminista per donar a conèixer els aspectes i situacions de discriminació que viuen les dones amb diversitat funcional, amb l'objectiu principal de recollir una línia de pensament feminista que comprengui com interactua la suma del gènere i la diversitat funcional, des de la participació de les pròpies dones.

Dins l’àmbit educatiu, és important la premissa que estableix el feminisme de la diversitat funcional: les dones amb discapacitat tenen la capacitats per participar i donar la opinió, així doncs cal donar-los veu. Arnau (2006, p.6) defensa que cal “donar expressió a les seves experiències vitals, de com hem de veure i interpretar les seves realitats més pròpies: les seves maneres diferents de ser i estar en el món a través dels seus cossos, les seves sexualitats, etc.”

El model teòric de la discapacitat des d'una perspectiva de gènere, analitza la realitat que resulta de la intersecció de variables de gènere i de discapacitat.

Analitza cada aspecte de la vida de la dona amb discapacitat, des d'una perspectiva de gènere i de discapacitat, en determina aquells aspectes que ni el feminisme ni el moviment de persones amb discapacitat contempla i busca una solució real. Per tant, és un moviment que pretén donar sortida a aquelles necessitats concretes de les dones amb diversitat funcional.

20 És necessari crear una consciència versus les dones amb discapacitat, especialment sensibles davant de situacions de discriminació per raó de discapacitat i perspectiva de gènere. Fine i Adrianne (1988, citat a Soler, Teixeira i Jaime, 2008) entenen que una de les causes d'aquesta situació d'exclusió social de la dona amb discapacitat és per la falta de consciència de gènere. Les autores també afirmen que la dona amb discapacitat es sent inferior en relació als seus grups minoritaris de referència (els homes amb discapacitat i les dones sense discapacitat).

Reivindicar la importància del gènere i el que comporta la relació de gènere i discapacitat ve donada pel pes social i la centralitat que s'ha donat tradicionalment a la discapacitat com a màxim factor generador de desigualtat.

S'ha donat tanta importància a la discapacitat, s'ha considerat que la discapacitat és única i exclusivament la causa de discriminació i generadora de dificultats, que s'ha oblidat o més ben dit s'han obviat molts altres factors o causes d'exclusió social de la dona amb discapacitat. No s'ha tingut en compte que en la vida de totes les dones amb discapacitat, ser del gènere femení conflueix com una causa agreujant de la situació d'inquietud real que vivim el col·lectiu, i per tant no s'han aportat les solucions adequades.

Segons Soler, Teixeira i Jaime, (2008) la realitat de les dones amb discapacitat, s'ha definit per la intersecció d'aquests dos conceptes, la qual cosa ha provocat: la invisibilitat per bona part de la societat; i la doble discriminació, la qual cosa marca una trajectòria que afegeix barreres que dificulten l'exercici ple dels drets i responsabilitats com a persones, la plena participació social i la realització d'objectius de vida considerats essencials.

Les dones amb diversitat funcional, segons l’Observatori de la Discapacitat Física (2018) han de fer front a salaris més baixos, taxa d’atur més alta, més percepció d’abús que les dones sense discapacitat, i que els homes amb discapacitat. I López (2008), afegeix, que el mateix col·lectiu també ha d’afrontar estereotips i dificultats relacionades amb la maternitat, la sexualitat, la feminitat, els canons de vellesa, la infantilització, i la identitat de gènere.

21 Parlar de sexualitat, identitat de gènere i identitat sexual, és parlar de tres aspectes sovint tabús en la societat, però més tabú encara quan es fa referència a les dones amb diversitat funcional. Per convertir aquesta realitat, apareix la teoria Queer, la qual proposa una hipòtesis sobre el gènere i afirma, que l’orientació i la identitat sexual de les persones és el resultat d’una construcció social. Pié (2009), explica que en el cas de les dones amb discapacitat, la teoria Queer reivindica el seu dret a escollir i viure l’orientació sexual amb plena llibertat, igual que la identitat de gènere. Cal doncs, treballar des de les primeres etapes de la infància per crear consciència de les necessitats específiques de cada individu.

És important no entendre el model de la doble discriminació com a victimista i doblament etiquetant. Cal evitar aquesta idea estigmatitzadora perquè tal com diu Echeita (2010, p.2), “Etiquetar a les persones segons la caracterització precedent té un impacte negatiu important en les seves vides”.