• No results found

Broderi i samtidskunst

”Broderi kan leses av mennesker som ellers ikke deler verbalspråk.”

(Jortveit & Kjellberg, 2014, s, 24) Utforskning av og søken etter forbindelser mellom det broderte uttrykket og virkeligheten, både på et individuelt og kollektivt plan, står sentralt i samtidsbroderi. En betydningsfull forskjell mellom broderi før og nå er at i tidligere tider måtte kvinner lære å brodere, mens i dag er broderi noe både kvinner og menn velger selv å gjøre.

Samtidskunstnere som er aktive i dag syr både for hånd og bruker maskiner, programvare, og et bredt spekter av materiale. Noen broderer alene og andre kollektivt. De beveger seg både innendørs og utendørs, og er aktive i analoge så vel som i digitale rom.

Samtidskunstnere arbeider estetisk, konseptuelt, poetisk, politisk og samfunnsengasjert.

Broderi regnes til tekstil, men kunstnere i dag forener broderier med både tegning, maleri, fotografi, skulptur, installasjon og performance, dette er bare et utvalg eksempler på sjangre som blir brukt.

Det finnes mengder av broderiprosjekter som er personlig og politisk orienterte, fra det avanserte og tekniske til det spontane og ekspressive. Broderi i samtidskunsten er en bevegelig kategori, der selve prosessen er vel så viktig som det ferdige broderiet.

Broderiet i dag utføres av kunstnere både på de mest prestisjefylte kunstarenaer og kan dukke opp i offentlige rom utført av en ivrig håndarbeidaktivist. Det som er felles er at broderiet blir brukt som et verktøy for store og små budskap om tingenes tilstand, mennesker og samfunnet, som kunstnere ønsker å sette på dagsorden ved hjelp av broderi.

I samtidsbroderi finnes det også en god del verbaltekst. Intensjoner for dette er mangfoldige, på lik linje som i kunsten ellers. Ønsker kunstnerne å bringe frem et bestemt

budskap, kan teksten være en sikrere å nå publikum på, enn bruk av flertydige bilder.

Kunstnere som bruker tekst i sine broderier har ofte et sosialt eller politisk engasjement.

Flere av samtidskunstnere benytter seg også av brukte materialer eller allerede eksisterende broderier i sine arbeider. I brukte tekstiler er det en viss grad av kultur, samfunn og verdier, og kunstnere arbeider med disse i spennet mellom redningsaksjon, kritikk og dialog og ikke minst som en bevisst holdning til forbruk og vekst.

Det er også flere broderiprosjekter som er utført for å styrke felleskapet, der det kollektive møtepunktet er motoren. Prosjekter som dette har ofte en sosial eller politisk agenda. Et slikt kunstnerisk prosjekt som har fått mye oppmerksomhet her i Norge fra 2008 er

”Geriljabroderi”. Brodører som var deltakere i prosjektet viste frem sine frustrasjoner i livet ved hjelp av korsstingbroderi, der ulike utsagn og direkte språk er flittig tatt i bruk (Jortveit &

Kjellberg, 2014).

 

Utøvende kunstnere til inspirasjon Ana Teresa Borboza

(1980, Lima, Perú) Bor og arbeider i hennes hjemby.

Bilde 1:

Animales Familiares Grafitt & Broderi på klut

Bilde 2:

Animales Familiares Grafitt & Broderi på klut

Det som inspirer meg ved disse kunstverkene er:

- kombinasjonen av gråtegning og farget broderi.

- kontrasten i teksturen av overflaten; mellom det glatte som er påtegnet og det volumet som broderiet skaper.

Kaffe Fassett

(1937, San Francisco, California) Bor og arbeider i London, England siden 1964.

Bilde 3:

Crazy Log Cabin

Broderi med ulltråd på stramei

Bilde 4:

Patchwork Rose

Broderi med ulltråd på stramei  

Det som inspirerer meg ved disse kunstverkene er:

- grov, men samtidig myk tekstur i overflaten.

- kombinasjonen av geometriske og organiske former.

- livlige farger som er brukt, gir meg en glad og god følelse ved å se på disse.

Erlend Helling – Larsen

(1975, Oppegård) Bor og arbeider i Lillesand, Norge.

Bilde 5:

PLAYMATES 2014

Broderi på utrevet magasinside

Bilde 6:

PLAYMATES 2012

Broderi på utrevet magasinside  

Det som inspirerer meg ved disse kunstverkene er:

- at broderi er utført på en allerede eksisterende magasinside, som sannsynligvis skulle bli forkastet etter en stund, men blir foreviget ved hjelp av broderi.

- budskapet ved broderiet, at man faktisk ved hjelp av garn og broderiteknikker kan påføre ”klær” på de nakne damene. Dette syns jeg uttrykker seksualitet på et helt annen måte enn bare nakenhet.

- kunstnerens håndverksteknikker med tanken på det tynne papiret, og at resultatet blir vellykket uten å ødelegge bunnstoffet.

Jochen Flinzer

(1959, Bad Harzburg, Tyskland) Bor og arbeider i Hamburg & Nuremburg.

Bilde 7:

Adam und Eva

Broderi med silketråd på papir

Bilde 8:

Adam und Eva

Broderi med silketråd på papir  

Det som inspirerer meg ved disse kunstverkene er:

- at både fremsiden og baksiden er fremstilt.

- at ved hjelp av ulike typer sting kan en bestemme utrykket i broderiet.

- at elementer i motivet som ikke kommer tydelig frem på den ene siden, kommer tydelig frem på en helt annen måte på den andre siden.

Inger Johanne Rasmussen (1958, Norge)

Bilde 9:

Søvngjenger

Brukte fotkluter fra militære lagre, farget, klippet opp og sydd sammen for hånd.

Bilde 10:

Søvngjenger

Brukte fotkluter fra militære lagre, farget, klippet opp og sydd sammen for hånd.

Det som inspirerer meg ved disse kunstverkene er:

- at  mønstrene  i  teppene  varierer  mellom  organiske  og  geometriske  former.  

- fargebruken,  kombinasjoner  av  skarpe  og  duse  farger  og  bruk  av  kontraster.  

- håndverksteknikk.  

Bruk av digitale verktøy i broderi Digitale verktøy kan fungere som et hjelpemiddel i arbeidsprosessen med broderi. Ved å ta i bruk digitale verktøy kan en bearbeide motivet, forstørre, forminske og manipulere disse. Datamaskiner, prosjektorer, digitale kameraer, kopieringsmaskiner, og lysbildeapparater er viktige og etablerte hjelpemidler. Ved å ta i bruk datamaskin kan en også utvide muligheter som ikke lar seg gjennomføre på andre måter. Ved å skanne eller laste inn tegninger, fotografier, malerier og lignende, kan en manipulere bildet på skjermen ved å forminske, forstørre, overlappe, ta utsnitt, forandre farger, forenkle, stilisere, abstrahere og komplisere det ønskede motivet, helt frem til en selv blir fornøyd med motivet og kan gå videre med broderingsarbeid (Skjeggestad, 2001).

Det finnes en rekke dataprogrammer for konstruksjoner av mønstre på Internett som en kan laste ned gratis eller kjøpe til sin egen datamaskin.

Disse programmene tar for seg primært korsstingmønsterbygging. Ved hjelp av disse kan mønsteret tegnes direkte på datamaskinen. Feil kan enkelt rettes opp, legges til og trekkes fra. En kan også gjenta en figur over hele flaten, forandre fargene og en mengde annet. Det ønskede motivet kan også lastes inn og omsette til korssting på datamaskinen. Disse programmene har også innlagt kjente merker av brodergarn, slik at fargene passer best til det endelige broderiet. Slike programmer kan brukes av både nybegynnere og spesialister (Sallingboe & Andersen, 1999).

Bilde 11:Susie Vickery

Maskinbroderi kan også ses på som en form for digitalt verktøy. Det finnes broderimaskiner nå med digital tilkobling. Der er det mulig å laste inn ønsket motiv, sette inn ønskede farger og maskinen overfører motivet til tekstilet eller det ønskede underlaget. Det blir ikke utdypet mer i denne konteksten, siden oppgaven handler om håndbroderi. Men det blir nevnt, siden denne redskapen er brukt av flere samtidskunstnere.

Didaktisk innfallsvinkel

Broderi som et tradisjonelt håndverk kan brukes i undervisningssammenheng. Broderi kan bli tatt i bruk for å nå ulike kompetansemål i grunnskolen. Det å bruke digitale verktøy er samtidig en av de grunnleggende ferdigheter som elevene skal kunne arbeide med i Kunst og håndverksfaget (K&H). I Kunnskapsløftet (LK06) står det at elevene skal kunne bruke digitale verktøy for å kunne søke etter og selv produsere informasjon i form av tekst og bilder.

Elevenes arbeid med produksjon av digitale bilder i form av foto, skanning, animasjon, film og video står sentralt. På denne måten skal elevene tilegne seg ferdigheter og holdninger til kildekritikk, personvern og regler om opphavsrett. Kunnskaper om estetiske og digitale virkemidler er avgjørende for bevisst kommunikasjon (Utdanningsdirektoratet, 2006).

Utvalg av kompetansemål som kan bli nådd ved arbeidet med broderi slik det blir presentert i denne oppgaven er listet opp i Vedlegg 2.

Bilde 13: Carol Shinn Early Morning

Maskinbroderi på bomull Bilde 11, 12 og 13 er eksempler på kunstverks der

ulike kunstnere benytter seg av digitale verktøy i sitt arbeid.