• No results found

Svarene fra side 1 i egenvurderingsskjemaet

6. Resultat og diskusjon

6.1 Hvilke svar er det man får av et egenvurderingsskjema?

6.1.1 Svarene fra side 1 i egenvurderingsskjemaet

”Hva bruker man absorpsjonsspekter til?”

Det virker som de fleste elevene kan temaet absorpsjonsspekter godt. Nesten alle elevene har krysset av på hvor godt de tror de kan temaet. Det er bare tre elever som ikke har krysset av.

Alle elevene har svart på hva man kan bruke absorpsjonsspekteret til. En del av elevene har

0 1 2 3 4 5 6 7 8

Lite Middels Godt Ikke svart

43

brukt definisjonen av absorpsjonsspekter til å beskrive bruken. Disse elevene har tatt med bølgelengde, lys og energi. Elev nr.9, 11, 13 og 15 tar med at man kan bruke

absorpsjonsspekteret til å analysere stoffer. Dette var det de gjorde i forsøket, så disse elevene ser ut til å vise en dypere forståelse av forsøket.

Emisjonsspekter

”Hva skiller emisjonsspekteret fra absorpsjonsspekteret?”

I likhet med forrige tema, har også nesten alle elevene svart på hvor godt de tror de kan temaet emisjonsspekter. Her har også mange elever svart at de kan temaet godt, men ikke fullt så godt som temaet absorpsjonsspekter. To elever, som har svart sammen, har i stedet for et svar på testoppgaven satt et spørsmålstegn. Noen av elevene har bare svart hva

emisjonsspekteret er, og tar ikke med hva det er som skiller emisjonsspekteret fra absorpsjonsspekteret. Her er det bare elev nr.11 som både forklarer forskjellen mellom absorpsjons- og emisjonsspekter. Denne eleven tar og som tar med hva man kan bruke emisjonsspekter til.

Kolorimeter

”Hva kan man bruke et kolorimeter til?”

Omtrent halvparten av elevene har latt være å svare på hvor godt de tror at de kan temaet kolorimeter. For meg er det vanskelig å vite om det er fordi de er usikre på hvor godt de kan temaet, om det skyldes at de kan det dårlig eller om det er noen andre grunner bak. Også på

”test deg selv”-oppgaven, er det fire elever som har latt være å svare. Av de elevene som har svart, har elev nr. 3, 9, 12, 13 og 15 funnet ut at det har noe med å finne konsentrasjonen av et fargestoff i en løsning å gjøre. Siden disse elevene trekker inn at å finne fargen har noe med saken å gjøre, tolker jeg det slik at de kobler spørsmålet til forsøket de holder på med da forsøket deres gikk ut på å finne konsentrasjonen av Briljantblå i en løsning. Flere av elevene har også fått med seg at det har noe med lys, absorpsjon og motstand å gjøre.

Fotoresistor

”Hva er en fotoresistor”

Ingen av elevene svarte at de kunne temaet fotoresistor godt, og det er mange som ikke har svart og som har svart at de tror de kan lite om temaet.

Når man ser på svarene til elevene, ser man at av de som har svart, så har mange svart at det har noe med lys å gjøre. Det er også noen elever som har fått med seg at motstand også spiller inn. Det er bare en elev som kobler det opp mot forsøket, det er elev nr 12. Denne eleven sier

44

at fotoresistoren måler lyset i kolorimeteret, og at det har noe med motstand å gjøre. Eleven har, som den eneste, krysset av for at den kan dette temaet middels.

Ut i fra svarene til elevene, så syns jeg at flere kunne ha krysset av for middels og godt her. På denne oppgaven har nesten halvparten av elevene latt være å krysse av. Det kan hende at noen av disse elevene kunne krysset av på høyere kunnskapsnivå, men at de glemte å sette kryss.

Det kan også være at mange var usikre på hvordan de skulle definere hvor godt de kunne dette temaet.

Kyvette

”Hva brukes en kyvette til?”

Her har også nesten halvparten av elevene latt være å krysse av på hvor godt de tror at de kan temaet. Dette synes jeg er litt rart, for kyvetter er små testbeholdere som brukes til å ha løsningen oppi når den skal analyseres. Begrepet kyvette blir mye brukt gjennom forsøket både i ”oppskriftsarket” og av formidleren. Det er imidlertid mange elever som har svart på testoppgaven, og bare to som har latt være. Elev nr. 3, 11 og12 har gjort det enkelt og bare svart at det er beholder for løsningen, noe som er helt riktig. Elev nr. 9, 10 og 14 har i tillegg fått med at det har noe med kolorimetri å gjøre.

Motstand

”Hva brukes motstand til i en elektronisk krets? Hvorfor finnes det motstander med ulike typer størrelser og farger?”

Avkrysningsdelen hos temaet motstand har den mest jevne fordelingen av alle temaene. Her er det omtrent like mange elever som har kysset av på de ulike graderingene og som ikke har svart. I denne testoppgaven er det to spørsmål. ”Hvorfor det finnes motstander med ulike typer størrelser og farger” er det bare elev nr.4 og 13 som har svart på. Elev nr. 13 har under temaet emisjonsspekter skrevet at den har fysikk. Eleven har imidlertid skrevet at motstanden skaper spenning. I forsøket her gjør motstanden det motsatte, nemlig å skape et spenningsfall.

Det kan tyde på at eleven husker delvis hva motstand er, men ikke helt. Her er det hele syv elever som har latt være å svare på testoppgaven. Av de som har svart, så har nesten alle fått med at motstand brukes for å kontrollere strømmen eller at det er en hindring for strømmen.

Ingen av elevene virker til å koble sammen spørsmålet om motstand til forsøket de holder på med. I kolorimeteret elevene bruker blir motstanden brukt for å beskytte lysdioden mot å få for høy spenning.

45