• No results found

1.1. Introduktion

1.1.12. Stil, tillstånd samt struktur och disposition

Här redogörs översiktligt för masteravhandlingens struktur och disposition. I detta avsnitt redogörs även för stil i form av de APA- och

Endnoteversioner som använts samt ges information avseende inhämtat tillstånd för vissa figurer.

1.1.12.1. APA- och Endnoteversioner

Høgskolen i Østfold, HiØ, och Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, UNIT, hänvisar till Publication Manual of the American Psychological Association. Utformningen av masteravhandlingens stil och disposition följer därför i möjligaste mån de senaste riktlinjerna som är framtagna av American Psychological Association, APA, 7:e upplagan. APA 7 gör bl.a. gällande att inga tomrader ska läggas till över eller under rubriker samt att indrag ska ske även direkt i första raden under rubrik. Likaså har utformningen av figurer och tabeller i möjligaste mån anpassats efter riktlinjerna i APA 7. Ett avsteg från riktlinjerna har gjorts avseende rubriker då dessa bl.a. har numrerats samt att rubriker på första nivån återfinns på ny sida. Syftet har varit att uppnå en

större tydlighet och underlätta för läsaren. Även lokala riktlinjer har beaktats vad gäller layout. Version 20 av EndNote5 har använts.

1.1.12.2. Tillstånd och figurer

Jag har tagit personlig kontakt och haft direktkommunikation med professor Henry Mintzberg. Professor Mintzberg har gett mig sitt skriftiga tillstånd per mejl den 10. april 2021 att använda mig av aktuella figurer i denna masteravhandling; tillståndet gäller för figur 7-10. I övrigt är figur 1-6 samt 11-12 och 15-17 egna illustrationer. Figur 13 och 14 är egna illustrationer efter förlaga.

1.1.12.3. Struktur och disposition

Masteravhandlingen innehåller åtta kapitel. Varje kapitel inleds med ett avsnitt där syfte och innehåll presenteras samt avslutats varje kapitel med en sammanfattning som även pekar fram mot nästa kapitel.

I det inledande kapitlet (kapitel 1) med underrubrik Introduktion beskrivs vad masteravhandlingen handlar om. Problemområde och problemställning introduceras samt redogörs för masteravhandlingens syfte, mål och bidrag.

Informanter och deras organisationer beskrivs översiktligt för att underlätta vidare läsning. Avslutningsvis redogörs för vissa förutsättningar och formalia.

I kapitlet 2. Samhällsutmaningar – En global utblick och nationell inblick ges en fördjupad bakgrund avseende samhällsutmaningar som driver innovation och teknisk och digital utveckling. Syftet med kapitlet är att bygga upp en bas och en förståelse inför den fortsatta läsningen då service design som koncept gör anspråk på att kunna möta upp dylika samhällsutmaningar. Kapitlet har en textuell trattform och innehåller tre huvuddelar som behandlar samhällsutmaningar på olika nivåer. Den första delen beskriver ett antal generella utmaningar på övergripande global nivå. Den andra delen snävar in mot nationella utmaningar specifikt inom området hälsa avseende länder i Skandinavien. Kapitlets tredje och sista del presenterar tre dagsaktuella utmaningar som särskilt kan antas påverka unga människor som är den målgrupp webbapplikationen riktar sig till.

I kapitlet 3. Att hantera samhällsutmaningar med innovation redogörs för hur komplexa samhällsutmaningar kan hanteras med innovation och innovativa lösningar och ansatser för att möta upp behov hos befolkningen. Även detta

kapitel har en textuell trattform och innehåller tre huvuddelar. Den första delen lyfter fram politiska viljeinriktningar på internationell och nationell nivå när det gäller att hantera samhällsutmaningar med innovativa lösningar. Den andra delen placerar in service design i den övergripande kontexten samhällsutmaningar och innovation som ett sätt att kunna möta upp behov hos människor. Den tredje delen belägger att det finns ett stort behov av att problemområdet service design och implementering beforskas. Här presenteras även problemställning och

forskningsfrågor samt behandlas problemområdets relevans och avgränsning.

Kapitlet avslutas med att beskriva viss karaktäristika för service design. Tidigare forskning behandlas på skilda vis och i olika delar av masteravhandlingen: vad gäller behovet av att problemområdet beforskas behandlas det således i detta kapitel; vad gäller historisk tillbakablick avseende forskningstraditioner samt tidigare forskning med bäring mot problemområdet behandlas det i teorikapitlet.

Kapitlet 4. Teori består av fem huvuddelar varav den första ger en historisk tillbakablick på forskning inom service och design. Perspektiv och forskningstraditioner lyfts fram. I den andra delen redogörs för begrepp samt beskrivs hur service design-processen och implementeringen specifikt har definierats i relation till problemställningen. I den tredje delen behandlas organisationsteoretiska perspektiv samt diskuteras teorival. I den fjärde delen åskådliggörs tidigare forskning samt avslutas kapitlet med den femte delen som presenterar valda huvudteorier samt lyfter fram kritiska perspektiv på dessa.

Kapitlet 5. Metod bestå av sju huvuddelar. I kapitlet berörs ett antal förberedelser som vidtogs samt redogörs för databassökningar och vetenskapliga perspektiv. Analysenhet och informanter beskrivs. Vidare förklaras

genomförandet av intervjuer samt transkriberingsförfarandet. I kapitlet presenteras analysprocessen och avslutningsvis behandlas forskningsetik och forskarrollen.

Kapitlet 6. Analys och resultat syftar till lyfta fram empirin genom att presentera analys och resultat i relation till aktuella forskningsfrågor. Kapitlet innehåller fyra huvuddelar; en huvuddel för varje forskningsfråga 1-4. Varje huvuddel avslutas med ett avsnitt avseende huvudtendenser och resultat för respektive forskningsfråga.

I kapitlet 7. Diskussion förs en diskussion om undersökningens resultat i förhållande till de fyra forskningsfrågorna samt utifrån teorier och tidigare

forskning. Kapitlet består av fyra huvuddelar och diskussionen syftar till att besvara den överordnade problemställningen.

Kapitlet 8. Konklusion består av fem avsnitt varav det första översiktligt presenterar undersökningens resultat. Det andra avsnittet belyser resultat i förhållande till teori och tidigare forskning samt berör det tredje avsnittet etik, metodologi och undersökningens trovärdighet. I det fjärde avsnittet presenteras några reflektioner relaterat resultat samt avslutas kapitlet med några förslag till vidare forskning.

Avslutningsvis återfinns en referenslista samt bilagor.