• No results found

Sondringen mellom tinglige og obligatoriske rettigheter

Sondringen mellom tinglige og obligatoriske rettigheter bygger på en tanke, som vektlegger at det er en forskjell på rettigheter i ting og krav mellom personer.

I dette kapitlet vil jeg beskrive hvordan sondringen har hatt historisk betydning for vernet og hvordan situasjonen har utviklet seg. I problemstillingen skal jeg undersøke vernet løsningsrettene har ved ekspropriasjon. Jeg har derfor prøvd å undersøke om det har betydning for vernet, om løsningsretter blir sett på som tinglige eller obligatoriske rettigheter, både i dette kapitlet og i drøftingen.

39 Pedersen et. Al. (2010). s. 452

28

Løsningsretter er sett på som obligatoriske rettigheter i den tradisjonelle juridiske

terminologien.40 En obligatorisk rett er oftest en rett som fremkommer før en rett blir tinglig.

Dette kan være en rett til å være kjøper eller fester av en eiendom i fremtiden, eller en rett til begrenset bruk av en del av en eiendom, som for eksempel en veirett. Eksempler på slike retter er opsjoner, kjøperetter, forkjøpsretter. Partner Thomas Rindahl og Fast advokat Ola Rundfloen har i estate - nyheter Norge omtalt tinglige og obligatoriske rettigheter slik:

Det typiske ved de obligatoriske rettighetene er at de knytter seg til en tinglig rettighet som enda ikke er tiltrådt / fullbyrdet.

- I motsetning til de obligatoriske rettighetene kjennetegnes en tinglig rett ved at rettigheten er tiltrådt / fullbyrdet av rettighetshaver, slik at umiddelbar eiendomsrett, festerett, bruksrett, mv. derved er etablert. 41

Obligatoriske rettigheter innebar tidligere at rettigheten bare ble rettet mot en person og at det bare var skyldneren som måtte respektere den. I nyere juridisk teori har det imidlertid blitt erkjent at man ikke kan trekke et skille mellom obligatorisk og tinglig rett. Et slikt skille mellom tinglige og obligatoriske rettigheter kan ikke trekkes for å utlede rettsfølger og hvert enkelt tilfelle må løses for seg. Dersom en kjøperett er tinglyst vil den altså ha samme vern, og bli erkjent som part i saken, akkurat som en tinglyst panterett. 42 Det er altså ikke en distinksjon mellom tinglige og obligatoriske rettigheter når det gjelder rettsvernet. Per Augdahl mener at det heller er rådighetsmomentet som skiller mellom tinglige og obligatoriske rettigheter. Dette skal som tidligere nevnt ikke få følger for rettsvernet. En tinglyst kjøpekontrakt vil kunne likestilles med en tinglig rett og dermed gi erstatning. Jamfør Rt 1967 s. 78 hvor Høyesterett uttaler at det ikke har betydning for bedømmelsen om kjøperetten er obligatorisk eller tinglig.

Det finnes flere rettsavgjørelser der obligatoriske rettigheter ikke erstattes med mindre visse vilkår er oppfylt. Dette for å beskytte den erstatningsansvarlige og det norske rettssystemet fra

40Augdahl (1978) s. 3-4

41 Rindahl & Rundfloen (2016)

42 Falkanger (2011)

29

å forholde seg til et stort antall parter, som blir indirekte negativt påvirket av skaden. Ikke beskyttede interesser som direkte eller indirekte blir berørt av skaden på objektet, kan allikevel bli tatt med som part i den alminnelige erstatningsretten jf. Rt-1973-1268 (Flymanøverdommen). I denne saken fløy et militært fly uaktsomt inn i en kraftledning og ødela den slik at et stort antall personer ble uten strøm. Et ørretanlegg som var avhengig av kontinuerlig strømforsyning ble rammet og forlangte erstatning. Domsavsigelsen mente militæret skulle erstatte kraftledningen, men Høyesterett ved dissens 4-1, kom til at årsaksforholdene mellom flyet som ødela kraftledningen og som førte til at ørretanlegget tapte omsetning, ikke var i tilstrekkelig nærhet til ørretanleggets skader. Ørretanlegget måtte stå for 2/3 av tapet selv, grunnet egen uaktsomhet, som jeg har omtalt i kapittel 5 i oppgaven.

Det kan ha stor betydning for en rettighetshaver om det er hans rett som blir ekspropriert, eller om han indirekte mister sin rett gjennom at en annen rettighetshavers rett blir ekspropriert.43 Eksempelvis en opsjonshaver på en jordbrukseiendom, som mister sin opsjon på eiendommen, når grunneier får sin eiendomsrett ekspropriert. Staten eksproprierer her eiendommen til grunneier og opsjonshaver mister da indirekte sin rett til eiendommen. Torgeir Austenå henviser til Rt. 1963. 866 og Rt. 1964. 425, hvor løsningsrettigheter som lå til de eksproprierte eiendommene uten tvil utløste erstatning. I disse dommene blir rettigheten direkte berørt og har dermed krav på erstatning. Verdien av forkjøpsretten i Rt 1964 s. 425, ble satt til kr 5000 og lagt til som en del av erstatningssummen for eiendommen.44

Hvis rettigheten ligger som en heftelse på eiendommen, som for eksempel en opsjon, blir rettigheten stående uten objekt og har ingen verdi for rettighetshaveren lenger. Da er løsningsretten ikke direkte berørt, men indirekte berørt, ved at rettighetshaverens formål med eiendommen blir umuliggjort. I et slikt tilfelle er erstatningsspørsmålet mer usikkert, ettersom retten ikke lenger ligger til den eksproprierte eiendommen, men eies av en tredjepart.

I eldre saker hvor rettighetshaveren har en rettighet over grunneiers eiendom, som for eksempel en fordelaktig pris ved salg av eiendommen, har det i norsk rett vært praksis at grunneier mottar markedsverdi for eiendommen, istedenfor den reduserte verdien han måtte selge for til rettighetshaveren. Tredjeparten som har retten til billig kjøp av eiendommen eller tingen, har

43 Fleischer (1978) s. 411

44 Austenå (1976) s. 196

30

ikke mottatt erstatning for sitt tap.45 Dette kan eksempelvis sees i Seljandommen av 1925 som ikke er inntatt i Rt, men nevnes i Rt 1929 s 1011. I Seljandommen ved ekspropriasjonserstatning av rekvisisjon av et skip, tas det ikke hensyn til at skipets eier var kontraktsrettslig bundet til en annen rettighetshaver om et ufordelaktig certeparti. I Rt. 1929 s. 1011, som er en fortsettelse av saken der rettighetshaveren krever erstatning fra skipets eier for sin del av den ubetalte erstatningen, konkluderte Høyesterett med at rettighetshaver ikke hadde krav på erstatning med grunnlag i at skipet var ekspropriert og ikke certepartiet. Skipets eier kunne umulig oppfylle kontrakten og skulle ikke være ansvarlig for rettighetshaverens tap.

Dette var før sondringen mellom tinglige og obligatoriske rettigheter i Norsk rett var blitt forlatt og dommene bygger derfor på at det bare er tinglige rettigheter som skal erstattes. I Tercero dommen Rt. 1955 s. 571, hvor skipet ble rekvirert og rettighetshaveren av et certeparti ikke fikk oppfylt sin del av den gunstige avtalen, krevde han erstatning. Denne dommen er sterkt kritisert.46 Kritikken er begrunnet i skepsisen til at skillet mellom tinglige og obligatoriske rettigheter anses som relevant ved ekspropriasjon. Høyesterett uttalte ettertrykkelig at sondringen ikke hadde betydning for avgjørelsen, men det er i teorien enighet om at sondringen hadde betydning for utfallet av dommen.47

Alle disse dommene baserer seg på situasjonene før skillet ble forlatt sent på 1950 tallet, og har til dels liten relevans for dagens situasjon. Dommene peker ikke på løsningsretter spesielt, men de er sentrale for å forstå måten vernet av løsningsretter blir vurdert i dag som tinglige eller obligatoriske rettigheter.

I dag kan alle obligatoriske rettigheter få rettsvern, forutsatt at § 12 i tinglysingsloven av sjette juli 1935 er oppfylt. Dette omfatter også da løsningsrettene, men for å oppnå erstatningsvern for en løsningsrett må visse vilkår oppfylles. Det erstatningsrettslige vernet for løsningsrettene kan variere med hvilken type rettigheter det er og omstendighetene rundt. Dette vil bli

behandlet i kapitel 3 analyse og drøfting.

45 Castberg (1964) s. 246

46 Augdahl (1978) s. 416

47 Se om dette, Arnholm, C.J (1974) s. 347 Eckhoff T. (2001) s. 166

31