• No results found

PLANTA BAIXA

5.3. Sistema Estructural

Es decideix no modificar ni renovar res de l’estructura actual de l’edifici, ja que no presenta fissures ni signes de patologies que indiquin que aquesta pugui col·lapsar.

Cimentació.

La cimentació, mur de càrrega de paret verda prolongada a l’interior del terreny, es deixarà així com està actualment. No es presenten cruis als murs superiors que facin suposar que la cimentació està en mal estat.

Per millorar la cimentació actual i evitar futures capil·laritats, es realitzarà una franja perimetral interior a les façanes, per la impermeabilització i estabilització d’aquesta, al mateix temps que és fa la nova solera.

Estructura portant.

Els murs de càrrega de mamposteria de 70 cm d’espessor de l’edificació actual es mantindran igual que la cimentació, degut al seu bon estat.

Forjats.

Es mantindran totes les tipologies de forjats, existents a l’edifici, recolzats sobre els murs de càrrega, que s’especifiquen a l’apartat 4.2.5 del present estudi.

30 5.4. Sistema Envolupant.

Coberta.

La coberta de l’edifici, tant el seu perímetre com les pendents, queda especificada al corresponent plànol de cobertes, i es defineix com una coberta inclinada de teula àrab. No es modificarà ni es farà nova ja que l’existent es conserva amb molt bon estat.

Coberta inclinada

La coberta inclinada existent es mantindrà a l’estat reformat i contarà amb les capes especificades a l’apartat 4.2.5 del present estudi. Es una coberta a una aigua que fa cantonada, per tant, tendrà un tremujal a la junta que conformen les dues direccions de la coberta, també existent i en bon estat.

Els canalons de zinc existents es conservaran ja que es troben en perfecte estat. La baixant existent que condueix l’aigua a la cisterna es llevarà, ja que la cisterna es condemnarà per la inutilització d’aquesta.

Façanes.

Tancament de façana principal Costa des Pou i carrer Convent, parament existent.

Es mantindran les façanes exteriors existents de paret verda, d’un gruix aproximat de 70 cm, però s’aplicaran les tècniques adequades per a l’eliminació de les eflorescències i les taques negres, provocades per la brutor dipositada a l’acabat rugós de les façanes i la capil·laritat, sobretot a la part inferior de l’edifici. Es decideix per el mètode de electro ósmosis-foresis anul·lant completament el fenomen de la capil·laritat. Aquest sistema inverteix el sentit del flux natural de l’aigua canviant el sentit del camp elèctric que es produeix a l’interior del mur, és a dir, el terreny serà el que absorbirà la humitat del mur. Això es possible col·locant elèctrodes catòdics (negatius) al terreny i anòdics (positius) al mur. L’aigua va de l’elèctrode positiu al negatiu, per tant, es produirà el que s’adjunta a la següent imatge:

Procediment electro ósmosis (Font: Imatge extreta dels apunts de Patologies.)

31 Aquest procés es realitzarà al mateix temps que és farà el buidat de la solera de la planta baixa.

No es podrà aplicar cap tipus d’acabat exterior, ja que la façana està totalment catalogada, però s’hi intervindrà realitzant una neteja manual amb brotxes de “cerda” suaus i altres, per evitar danyar els morters existents.

L’acabat interior serà un enfoscat de morter de ciment de 15 mm d’espessor amb un guarnit i un enlluït de guix. Les zones de façana que interiorment donin a habitacions humides estaran enrajolades fins a 1’80 metres, excepte a la part de dutxes, que l’enrajolat arribarà fins al sostre. La part de la cuina que dona a façana es revestirà amb pintura poliuretànica.

Paviment en contacte amb el terreny.

El paviment en contacte amb el terreny en planta baixa es demolirà completament amb un martell mecànic, per poder realitzar una nova solera amb un mateix nivell a tota la planta, per a que pugui ser accessible. S’intentarà conservar el màxim nombre possible de rajoles hidràuliques d’aquesta planta per tornar a posar-les, una vegada feta la nova solera.

Després de demolir el paviment, s’excavarà uns 20 cm aproximadament i s’executarà una capa compactada de 15 cm d’àrids triturats (“machaca”) i 2 cm de grava.

Seguidament, sobre la capa d’àrids triturats, s’executarà una sub-base separada d’aquesta per una capa separadora antipunxonament, una làmina de polietilè de 2 mm i, sobre aquesta, una altra capa separadora. La sub-base serà una solera de formigó armat HA-25/B/20 IIa de 15 cm d’espessor (placa).

Una vegada realitzada la sub-base, es disposarà una capa separadora i a sobre, un aïllament tèrmic de poliestirè extruït, de 5 cm d’espessor. Sobre aquest, es disposarà una làmina impermeabilitzant i una barrera de vapor.

En resum, el nou paviment en planta baixa, estarà format per les següents capes (inferior a superior) complint amb el que s’estableix al DB HS-1:

- Capa compactada de 15 cm de machaca i 2 cm de grava.

- Capa separadora geotèxtil de 1 mm d’espessor, amb solapament de 10 cm.

- Làmina de polietilè de 2 mm d’espessor.

- Capa separadora geotèxtil de 1 mm d’espessor, amb solapament de 10 cm.

- Solera de HA-25/B/20 IIa de 15 cm d’espessor.

- Capa separadora geotèxtil de 1 mm d’espessor, amb solapament de 10 cm.

- Aïllament tèrmic de poliestirè extruït de 5 cm d’espessor.

- Capa separadora geotèxtil de 1 mm d’espessor, amb solapament de 10 cm.

- Làmina impermeabilitzant polimèrica de 2 mm d’espessor.

- Làmina de barrera de vapor de 2 mm d’espessor.

- Capa de morter autoanivellant de 5 cm d’espessor.

- Morter de ciment de 1 cm d’espessor.

- Rajola hidràulica conservada / Paviment vinílic a banys, cuina i planta segona amb cola

32

Capes del nou solat de PB (Font: Detall realitzat per l’autora de l’estudi)

Buits de façana.

Tots els buits que donen a façana s’hauran de conservar, ja que l’edifici està catalogat, però les carpinteries amb mal estat es canviaran, conservant sempre la tipologia anterior de fioles i persianes de fusta.

La perfileria exterior, de les finestres, es realitzarà mitjançant un sistema de carpinteria d’alumini lacat imitació fusta, amb espessor superior a 1’5 mm. El sistema d’obertura serà l’especificat als plànols corresponents, generalment corredisses. El marc i les fulles seran de perfil europeu, amb triple càmera i ruptura de pont tèrmic.

Les persianes mallorquines existents es conservaran, la majoria, pel seu bon estat. S’especifica als plànols corresponents.

La porta d’accés a l’edifici serà una porta de seguretat blindada de fusta de nord rústica amb xapa interior d’acer amb vidre blindat, amb una fulla abatible i una més petita, fixa. Les dimensions seran de 1’42 x 2’35 m, de 50 mm d’espessor total. El pany serà metàl·lic d’alta seguretat, amb tres punts de tancament. S’adjunta una foto d’un exemple de disseny de porta, extreta de la pàgina web tumanitas.com.

Tots les juntes dels perfils de les finestres i portes es segellaran perimetralment amb un cordó de silicona.

Les mesures de tots els buits es troben especificades als plànols de FUSTERIA.

Vidres

Els vidres que es col·locaran a les finestres exteriors seran de doble vidre i càmera d’aire, marca Climalit de 4+16+6 mm d’espessor, amb les següents capes:

- Una lluna Planilux de 4mm d’espessor a l’interior.

- Una càmera d’aire deshidratada intermitja de 16 mm d’espessor.

- Una lluna Planilux de 6mm d’espessor a l’exterior.

Exemple de disseny de porta d’entrada (Font: tumanitas.com)

33 Seran transparents o translúcids segons la situació d’aquests, definits als plànols de FUSTERIA corresponents. Tots els vidres s’instal·laran sellats amb junta de goma i llistons de les mateixes característiques de les finestres.