• No results found

Samarbeid mellom Sivilforsvaret,

In document Når det virkelig gjelder… NOU (sider 52-55)

– Kunne forklare hvordan vær og lende har inn-virkning på spredning

– Tetthetskontroll av vernemaske Leksjonen gjennomføres av Sivilforsvaret

Repetisjonskurs

Repetisjonskurs gjennomføres kompanivis hvert 4 til 5. år og har et omfang på 5 dager (35 t undervis-ning). Repetisjonskurset har fokus på objektsik-ring, MP-5 skyting, ordenstjeneste og trafikktje-neste.

Utrykningspolitiets egne mannskaper er instruktører på både grunnkurs og repetisjons-kurs. Sivilforsvaret forestår undervisning innen CBRN. AMK forestår undervisning innen første-hjelp.

Øvelser

Utrykningspolitiet har som mål at politireserven og utrykningspolitiet årlig skal delta på øvelse sammen med politidistrikt, og har deltatt på føl-gende øvelser:

– 2006 øvelse Oslo – 2007 Tyr – 2007 Nidaros – 2008 Tyr

– 2009 Tyr (politireservens deltakelse avlyst grunnet Full City)

– 2011 Tyr (avlyst grunnet 22/7) – 2012 Tyr

– 2013 Nidaros

Godkjenninger

Det er ikke fastsatt sentrale eller formelle god-kjenninger.

Noen mannskaper har gjennomført kurs i bruk av teleskopbatong i løpet av grunnopplærin-gen. Dette er ikke fulgt opp på repetisjonskurs.

Mannskaper med utstyr lagret i Oslo har gjen-nomført kurs i bruk av SAMPOL (nødnett).

Øvrige mannskaper mangler godkjenning til å bruke dette sambandet. På hvert kurs gjennomfø-res Justis- og beredskapsdepartementets godkjen-ningsprøve for MP-5. Mannskaper som har bestått siste prøve er godkjent for utlevering av våpen.

Det kan nevnes at totalt 113 politireservister tilfredsstilte politiets krav til å bære våpen pr 22/7 -2011.41 Mannskapene er ikke godkjent for utryk-ningskjøring.

5.3.6 Kompensasjon og incentiver

De gamle forskriftene er ikke egnet som grunnlag for et godtgjørelsessystem for politireserven, ver-ken ved opplæring eller innsats.42 Utrykningspoli-tiet benytter derfor Sivilforsvarets fredsregulativ så lang det lar seg gjøre. Det er imidlertid ikke innført særskilt økonomisk hjelp eller andre øko-nomiske støtteordninger (næringsbidrag). Mann-skaper som får et urimelig stort økonomisk tap ved tjeneste i politireserven blir tilbakeført Verne-pliktsverket.

5.3.7 Innsatser

Eneste gangen Politireserven har blitt brukt som forsterkningsressurs for politiet var i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Det kan nevnes at Politireserven ble besluttet mobilisert 22. juli 2011 til oppgaver knyttet til objektsikring, men ikke satt i tjeneste da oppgaven ble håndtert av Forsvaret. 43 Det fremgår at Politireserven fortløpende ble vurdert brukt i Oslo som en følge avhendelsene 22/7, bl.a. til vakthold, men at det ikke ble funnet påkrevd på grunn av tilstrekkelig tilgang på andre mannskaper.44

5.4 Samarbeid mellom Sivilforsvaret,

bidra er det viktig at aktuelle scenarier blir øvet gjennom praktiske og prosedyremessige øvelser.

Det har de siste årene jevnlig blitt gjennomført et betydelig antall fellesøvelser mellom Forsvaret, politiet og andre deler av sivil sektor, både på tak-tisk, operasjonelt og strategisk nivå. Strategisk nivå inkluderer departementsnivå og, for forsvars-sektorens vedkommende, Forsvarsstaben. NATO-øvelsen CMX (Crisis Management Exercise) plan-legges årlig i et nært samarbeid mellom NATO, Forsvarsdepartementet, Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Direktora-tet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Øvelsen er også for deltakere fra de andre depar-tementene. I tillegg til de rent militære elemen-tene som øves, omfatter øvelsen også sivile aspek-ter. DSB har hovedansvaret for å legge til rette for deltakelse fra sivil side på et strategisk nivå. DSB har videre ansvaret for å planlegge og tilrette-legge for den årlige sivile nasjonale øvelsen (SNØ).

POD har siden 2007 gjennomført Øvelse Tyr hvor hovedhensikten er å øve politiets krisehånd-teringsapparat i samvirke med andre aktuelle aktører, herunder Forsvaret. Øvelse Gemini er en kontraterrorøvelse hvor Forsvaret bistår politiet.

Øvelsen har blitt gjennomført årlig siden starten av 80-tallet. Den har tradisjonelt dreid seg om en hendelse som rammer norske oljeinteresser på kontinentalsokkelen. Under øvelsen er rolleforde-ling og ansvarsforhold viktige elementer. Øvelsen i 2012 ble gjennomført i Oslo, Bodø og Mosjøen.

Øvelsen styrker koordineringen og samarbeidet mellom de operative etatene, men denne gang også på et høyere nivå. Øvelsen ble gjennomført med deltakelse fra regjeringens medlemmer, stra-tegisk nivå i flere departementer, og fra taktisk og operasjonelt nivå i ulike etater.

Også andre øvelser i Forsvaret legger i varier-ende grad til rette for at sivile myndigheter og aktører skal kunne ha nytte av å delta. Heimever-net har jevnlige øvelser som har potensiale som en læringsarena for politi og andre sivile etater.

Det foregår et visst samarbeid på nasjonalt nivå mellom Forsvaret og sivile myndigheter i ulike sivil-militære samarbeidsfora for beredskap og krisehåndtering. Kontaktfora og nettverk bør videreutvikles, som for eksempel Sentralt totalfor-svarsforum og Forsvarets deltakelse i fylkesbe-redskapsrådet. Sentralt totalforsvarsforum er et viktig samarbeidsorgan bestående av de mest sen-trale etater og direktorater innenfor samarbeidet i Totalforsvaret. Forumet er en møteplass for gjen-sidig orientering, samordning og overordnet koor-dinering av aktuelle totalforsvarsrelaterte

pro-blemstillinger og spørsmål knyttet til sivilt-mili-tært samarbeid og samfunnssikkerhet. Ledelsen av forumet alternerer annet hvert år mellom direktør DSB og Sjef Forsvarets operative hoved-kvarter.

Hvert år arrangeres møter på sjefsnivå mellom politidirektøren og forsvarssjefen, sjefen for For-svarets operative hovedkvarter og Generalinspek-tøren for Heimevernet. I disse møtene diskuteres felles utfordringer på beredskapsområdet, og det gis instrukser om oppfølging av konkrete saker til de respektive etater.

Det er etablert liaisonordning som skal være bindeledd mellom Forsvaret og politiet i POD og FOH. Liaisonene har et særlig fokus på samfunns-sikkerhet og beredskap, krisehåndtering og felles øvelser. Politiets liaison i FOH samarbeider med ledelsen og avdelingene ved FOH, og deltar på daglige briefer og månedlige møter som sjefen ved FOH avholder med sine fagsjefer. Forsvarets liaison i POD skal legge til rette for god kommuni-kasjon mellom direktoratet og Forsvarets strate-giske og operasjonelle nivå. Liaisonen er til en hver tid godt informert om situasjonen i politiet, og gir tilbakemeldinger til Forsvaret om saker av interesse. Det er også fra 1. desember 2011 eta-blert en liaison fra Etterretningstjenesten ved PST.45

Regionalt og lokalt nivå

På regionalt og lokalt nivå møtes Heimevernet og Sivilforsvaret i ulike fora, herunder regionalt sivil-militært kontaktforum, fylkesberedskapsrådet, atomberedskapsutvalget og lokal redningssentral.

I stadig flere politidistrikt er det etablert øvings- og beredskapsforum hvor HV møter sivile aktø-rer.

I de kommunale beredskapsråd møter lokal HV-områdesjef sammen med representant fra Sivilforsvaret.

Det eksisterer i dag ingen formelle møteare-naer eksklusivt for Heimevernet og Sivilforsvaret.

Ulike, uformelle møter har blitt og blir arrangert mellom de to etater, fortrinnsvis med fokus på gjensidig kjennskap og mulige samarbeidsområ-der. I januar i år møttes distriktssjefer fra Sivilfor-svaret og Heimevernet på Østlandet for å drøfte mulig samarbeid innenfor ulike fagdisipliner knyt-tet til samfunnssikkerhetsområdet

Det er behov for bedre gjensidig informasjons-utveksling mellom politiet og Forsvaret om

tilgjen-45 Meld. St. 29 (2011-2012), Samfunnssikkerhet, Justis- og beredskapsdepartementet 15. juni 2012

gelige ressurser, og at det finnes gjensidig kompe-tanse i begge etater om den andres kapasiteter.

Samarbeidet mellom politiet og Forsvaret på ulike nivåer har utviklet seg gjennom mange år og er stadig blitt mer omfattende og systematisert. Det er inngått en samarbeidsavtale mellom POD og Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) som utfyller bistandsinstruksen. Avtalen legger forhol-dene til rette blant annet for et strukturert og godt samarbeid mellom politidistriktene og Heime-vernsdistriktene. Et slikt samarbeid er viktig for

planlegging og gjennomføring av blant annet lokale objektsikringstiltak av kritisk infrastruktur.

Avtalen danner utgangspunkt for lokale bistands-avtaler mellom politidistriktene og militære enhe-ter, og det er laget en mal for utformingen av slike samarbeidsavtaler. Her etableres rutiner for gjen-sidig utveksling av informasjon, utforming av planverk i samarbeid med Heimevernet for sik-ring av forhåndsdefinerte sivile objekter innenfor politidistriktet.

Kapittel 6

Vurderinger av dagens organisering og anvendelse av statlige

forsterkningsressurser

In document Når det virkelig gjelder… NOU (sider 52-55)