• No results found

6. PRESENTASJON, DRØFTING OG ANALYSE

6.10 S AMARBEID

Generelt samarbeides det på ulike plan, spesiallærer og kontaktlærer samarbeider tett og er begge ansvarlig for planlegging og gjennomføring av spesialundervisning og andre spesialpedagogiske tiltak i klassen. Dette gjøres mulig ved at det er satt av samarbeidstid til dette.

Utfordringene i en hektisk hverdag kan være å få tid til å samordne mål, metode og tiltak, og sikre at alle ikke bare tenker likt men også jobber likt og justerer seg likt underveis. Nærskolen har derfor prioritert jevnlige møter hvor alle involverte rundt Kjartan diskuterer ulike situasjoner, hvordan det er best å møte han og hvorfor. Det

gjelder både skole og SFO, pedagoger og assistenter. I tillegg samordner de med foreldrene, og rådfører seg med dem i tilfeller hvor de er i tvil om håndteringen. Dette gjør det lettere å være konsekvent på områder de er blitt enige om. Det kan også gjelde grensesetting. ”Så vi jobber forholdsvis likt da både assistenter, meg, kontaktlærer og SFO. Så vi har samme konsekvenser for det han gjør,” sier spesiallærer.

Rektor uttrykker at skolen har et meget godt samarbeid med kommunen, både skolesjefens kontor og andre instanser som for eksempel PT.

Helt fra starten har lærerne til Kjartan hatt nær kontakt med PT. Siste året var det fraværende. Lærerne ser på det som et resultat av at de selv har fått økt kunnskap og kompetanse på området og at PT har begrenset kompetanse. ”Vi to har likevel hatt møte med foreldrene i forhold til planlegging og prioritering av mål, ” tilføyer kontaktlærer. ”Vi er alle lærere og til sammen har vi en del tanker rundet det.”

At PT har en viktig veiledningsfunksjon til skolene, uttrykker rektor klart. Sett at det generelt er lite spesialpedagogisk kompetanse på skoler på landsbygda, så vil PT eller PPT ha en viktig veilederfunksjon overfor skolene.

6.10.1 Samarbeid skole – hjem

Det at der eksisterer en gjensidig åpenhet og respekt er med på å bidra til at samarbeidet hjem – skole kan ha gode forutsetninger for å lykkes på Nærskolen.

”… raushet og romslighet, og så er det selvfølgelig toleranse, respekt, gjensidig respekt, samarbeid og så er jeg veldig opptatt av dialog.”

”Og så har vi lært mye av foreldrene, fordi de er veldig klare på at Kjartan har mye å vinne og vi har mye å vinne. Så derfor så har vi også lært oss til å se etter det vi har kunne lære.” (rektor intervju 2007)

Rektor beskriver skolens filosofi og egen holdning til samarbeid med foreldrene som bærer preg av stor åpenhet og gjensidig respekt. De samme elementene utrykkes også av lærerne.

Foreldre til Kjartan har hele tiden vært bevisst at åpenhet skaper gode relasjoner. De har helt fra starten bidratt med å være åpne og gi informasjon om Kjartan. Dette har de gjort både på foreldremøtene og overfor skolen generelt, og reaksjoner fra andre foreldre har vært entydig positive. Skolen har blitt gitt frihet til å informere om Kjartan, og foreldrene har opphevet taushetsplikten for å skape nødvendig åpenhet.

”Allerede på første foreldremøte våren før han begynte, så snakket vi litt om Kjartan og hvordan han er på godt og vondt, og hva vi tenkte om han i forhold til deres barn og hvor vi var veldig tydelige på at deres barn e hans

rollemodeller og de beste rollemodeller han kan få, på godt og vondt. Og at de andre ungene er en ressurs for han” (mor intervju 2007).

Både i møtereferater og i intervju får jeg innsikt i at foreldrene er med i arbeidet med tilrettelegging for Kjartan i alle ledd. De er med å definere behov, utforme mål, vurdere tiltak, de har kjennskap til undervisningsmateriell og de har meninger om organisering av undervisningen. De er en støttespiller for skolen, og en samarbeids-partner både for kontaktlærer, spesiallærer og SFO. Når skolen lurer på noe er det lett å ta en telefon og diskutere hvordan løse et problem, eller hvordan takle en situasjon.

Dette hadde, i følge rektor, ikke vært mulig uten den gode dialogen. Den er viktig for å sikre en mest mulig helhetlig, meningsfull og sammenhengende tilværelse for barnet, og sikre at denne er minst mulig konfliktfylt, fortsetter rektor.

”Og da er det kanskje ikke graden av utviklingshemming som er avgjørende, men den dialogen og det samarbeidet i en skole - hjem sammenheng. Og så trur jeg kanskje at min evne til å forstå hvordan mor og far har det … så da må jeg kanskje i noen sammenhenger tåle å få kjeft, før de stoler på at jeg skjønner hvordan de har det. Og så får vi heller ta det, og gå videre derfra. … hvis vi får til den gode dialogen, at foreldre stoler på at vi gjør så godt vi kan”

(rektor intervju 2007).

Den gode dialogen er for rektor også viktig for at foreldre skal stole på at de faktisk gjør så godt de kan, og at de har fokus på hver enkelt elev, med de rammene de har tilgjengelig. For som rektor minner på så har de ansvar for at 172 elever skal få et likeverdig tilbud innen en ramme som skal deles på 172 elever.

”Da er det noen ganger at foreldre tenker at deres barn ikke får nok, men har vi da ikke den gode dialogen, at de føler at vi gjør det vi kan, så får vi det i vertfall ikke til da.”

”Så den gode dialogen er vi avhengige av, og den er det vi som har ansvar for.

Og når jeg snakker med andre foreldre, så forstår jeg at det er også ofte det vanskelige, at vi i skolen faktisk skjønner hvordan de har det” (rektor intervju 2007).

Drøfting og analyse av samarbeid skole - hjem

Selv om det i lovverket legges opp til tett samarbeid skole – hjem, er det i praksis ikke lagt opp til mer enn ett eller to foreldremøter og to konferansetimer i løpet av et skoleår. Med det legges føring for tolkning av skolens holdning til foreldrene som samarbeidspartnere, ikke intensjonene til lovverket og læreplaner.

På Nærskolen blir foreldrene sett som samarbeidspartene med ressurser som tilfører skolen kunnskap om eleven. Foreldrenes forutsetninger for å være reelle

samarbeidspartnere er at de har stor kunnskap om Down syndrom, og at de kjenner Kjartan og hans mestringsområder og behov. De har klare formeninger om hvilke målsetninger som er viktige for hans framtidige liv, og hva han trenger for å nå disse.

Skole og foreldre jobber sammen for å utarbeide planer og tiltak som sikrer hans behov

Når rektor beskriver samarbeidet med foreldrene, er det med holdninger som

gjenkjennes fra intensjonene i offentlige dokumenter, som lovverk og læreplaner. De kjennes også igjen i klasserommet og på SFO.

Den gode dialogen som rektor beskriver, er i følge Bakhtin (Imsen 2005) viktig for at skolen skal kunne forstå eleven, med kjennskap til det hjemmet, den bakgrunnen og den kulturen som skaper barnet.

For å sikre samarbeid finner jeg at skolen har prioritert samarbeidstid for alle som jobber med Kjartan. Det igjen sikrer at de har mulighet til å jobbe konsekvent som gir resultater både sosialt og faglig.

Jeg finner at det tette samarbeidet mellom foreldre og skole, og den åpenhet som foreldrene har vist i møte både med skolen og andre foreldre, synes å ha gitt

ringvirkning i det å tørre å være åpne og spørrende, tørre å gå i dialog. Terskelen for kontakt er lav.