• No results found

Fastelavnssøndag 2. rekke

6. søndag i påsketiden - 3. rekke

Den første lesningen er fra Det gamle testamentet.

Slik står det skrevet i Første Kongebok:

Gibeon viste Herren seg for Salomo i en drøm om natten. Han sa: "Si hva du vil jeg skal gi deg!" 6 Salomo svarte: "Du har vist stor godhet mot din tjener David, min far, fordi han vandret for ditt åsyn i troskap og rettferd og hadde et hjerte som var oppriktig mot deg. Og denne store godhet mot ham har du holdt fast ved. Du har gitt ham en sønn som skal sitte på hans trone, slik det er i dag.

7 Nå har du, Herre min Gud, gjort meg, din tjener, til konge etter min far David. Men jeg er jo bare en ung gutt og vet ikke hvordan jeg skal bære meg at som fører. 8 Her står din tjener midt iblant ditt folk, som du har utvalgt, et folk så stort og tallrikt at det ikke kan telles eller regnes. 9 Så gi da din tjener et lydhørt hjerte, så jeg kan styre ditt folk og skille mellom godt og ondt. For hvem kan ellers styre dette folket, så stort som det er?" 10 Herren syntes godt om Salomos bønn. 11 Og Gud sa til ham: "Siden du bad om dette og ikke om et langt liv eller rikdom eller at dine fiender skulle dø, men bad om forstand til å skjønne hva som er rett, 12 så vil jeg gjøre det du har bedt om. Jeg vil gi deg et hjerte som er så vist og forstandig at din like aldri før har vært og heller ikke skal komme siden. 13

E

V

N

I

Men jeg vil også gi deg det du ikke bad om, både rikdom og ære. Så lenge du lever, skal det ikke finnes din like blant kongene. 14 Og hvis du vandrer på mine veier og holder mine lover og bud, likesom din far David gjorde, vil jeg gi deg et langt liv." (1 Kong 3,5-14)

Her slutter første lesning.

Eller:

Den første lesningen er fra Det nye testamentet. Slik står det skrevet i Apostlenes gjerninger:

ed midnattstider holdt Paulus og Silas bønn og sang lovsanger til Gud, og fangene lyttet til dem. 26 Plutselig kom det et kraftig jordskjelv, så grunnmuren i fengselet ristet. Straks sprang alle dørene opp, og lenkene løsnet av alle fangene. 27 Fangevokteren fór opp av søvnen og så at fengselsdørene sto åpne.

Han grep et sverd og ville drepe seg, fordi han trodde fangene var rømt. 28 Men av all sin kraft ropte Paulus til ham: "Ikke gjør deg selv noe vondt! Vi er her alle sammen." 29 Fangevokteren ba om å få lys, løp inn og falt skjelvende ned for Paulus og Silas. 30 Så førte han dem utenfor og sa: "Hva skal jeg gjøre, gode herrer, for å bli frelst?" 31 De svarte: "Tro på Herren Jesus, så skal du og dine bli frelst." 32 Og de forkynte Herrens ord for ham og alle i hans hus. 33 I denne sene nattetimen tok han dem med seg og vasket sårene deres, og han ble straks døpt med alle sine. 34 Så tok han dem hjem og ga dem mat, og han gledet seg sammen med hele sitt hus over å ha fått troen på Gud. 35 Da det var blitt dag, sendte dommerne rettsbetjentene av sted med denne ordren:

"Løslat mennene!" 36 Fangevokteren meldte fra om dette til Paulus og sa:

"Dommerne sender beskjed om at dere skal løslates. Kom nå ut og dra bort med fred." 37 Men Paulus svarte: "Uten lov og dom er vi blitt pisket offentlig og kastet i fengsel, enda vi er romerske borgere. Og nå skal vi altså sendes bort i all

hemmelighet. Nei, takk! De får selv komme og føre oss ut." 38 Rettsbetjentene brakte dette svaret til dommerne, som ble skremt da de fikk vite at de var romerske borgere. 39 De kom og ba om

unnskyldning, fulgte dem ut av fengselet

og ba dem reise fra byen. 40 Da de var ute av fengselet, gikk de hjem til Lydia. Her traff de søsknene og satte mot i dem. Så dro de videre. (Apg 16,25-40)

Her slutter første lesning Den andre lesningen er fra Det nye testamentet.

Slik står det skrevet i Johannes' første brev:

ette har jeg skrevet til dere for at dere skal vite at dere har evig liv, dere som tror på Guds Sønns navn. 14 Og dette er vår frimodige tillit til ham: at han hører oss når vi ber om noe som er etter hans vilje. 15 Og når vi vet at han hører oss hva vi enn ber om, så vet vi at vi allerede har det vi har bedt ham om. (1 Joh 5,13-15)

Her slutter andre lesning.

Slik står det skrevet i evangeliet etter Lukas:

esus fortalte dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste motet: 2 "I en by var det en dommer som ikke fryktet Gud og ikke tok hensyn til noe menneske. 3 I samme by var det en enke som stadig på ny kom til ham og sa: `Hjelp meg mot min motpart, så jeg kan få min rett.` 4 Lenge ville han ikke, men til slutt sa han til seg selv: `Enda jeg ikke frykter Gud og ikke tar hensyn til noe menneske, 5 får jeg hjelpe denne enken til hennes rett, siden hun plager meg slik, ellers ender det vel med at hun flyr like i synet på meg.`" 6 Og Herren sa: "Hør hva denne uhederlige dommeren sier! 7 Skulle ikke da Gud hjelpe sine utvalgte til deres rett, de som roper til ham dag og natt? Er han sen til å hjelpe dem? 8 Jeg sier dere: Han skal sørge for at de får sin rett, og det snart. Men når Menneskesønnen kommer, vil han da finne troen på jorden?" (Luk 18,1-8)

Her slutter lesningen av evangeliet.

V

D

J

KRISTI HIMMELFARTSDAG

Poetisk tekst: Salme 113, 5 / 6 / 7 Omkved: v 3 Omkved: Fra soloppgang til solnedgang skal Herrens navn være lovet.

1. Hvem er som Herren vår Gud, han som troner i det høye,

2. som skuer ned i det dype, i himmelen og på jorden?

3. Han reiser de ringe opp av støvet og løfter de fattige fra asken.

Poetisk tekst på Påskedag kan brukes i hele påsketiden

Fortelling: Apg 1,1-14

Kristi himmelfartsdag - 1. rekke

Den første lesningen er fra Det gamle testamentet.

Slik står det skrevet i Andre Kongebok:

en gang Herren tok Elia opp til himmelen i en storm, gikk det slik til: Elia og Elisja gikk sammen ut fra Gilgal. 2 Elia sa til Elisja: "Bli du her; for Herren sender meg til Betel." Men Elisja svarte: "Så sant Herren lever, og så sant du selv lever: Jeg vil ikke skille lag med deg." Så gikk de ned til Betel. 3 Profetdisiplene i Betel kom ut til Elisja og sa til ham: "Vet du at Herren i dag vil ta din mester bort over hodet på deg?" Han svarte: "Ja, jeg vet det, jeg også. Ti bare stille!" 4 Så sa Elia til ham: "Bli her, Elisja, for Herren sender meg til Jeriko." Han svarte: "Så sant Herren lever, og så sant du selv lever: Jeg vil ikke skille lag med deg." Så gikk de til Jeriko. 5 Profetdisiplene der i byen kom bort til Elisja og sa til ham: "Vet du at Herren i dag vil ta din mester bort over hodet på deg?" Han svarte: "Ja, jeg vet det. Ti bare stille!" 6 Nå sa Elia til ham: "Bli du her; for Herren sender meg til Jordan." Elisja svarte: "Så sant Herren lever, og så sant du lever selv: Jeg vil ikke skille lag med deg." Så gikk de videre sammen. 7 Da kom femti av profetdisiplene ut og stilte seg opp rett imot dem et stykke unna, mens de to stod ved Jordan. 8 Elia tok kappen sin, rullet den sammen og slo på vannet. Da delte vannet seg, og begge gikk over på tørr bunn. 9 Mens de gikk over, sa Elia til Elisja: "Si hva du vil at jeg skal gjøre for deg før jeg blir tatt fra deg."

Elisja sa: "La meg da få din ånd i dobbelt mål!" 10 Elia svarte: "Det er ikke lite, det du ber om. Men hvis du ser meg når jeg blir tatt bort fra deg, skal du få det, ellers ikke." 11 Mens de gikk der og talte sammen, kom det brått en ildvogn med ildhester foran og skilte dem fra hverandre. Og Elia fór opp til himmelen i stormen. 12 Da Elisja så dette, ropte

han: "Min far, min far! Israels vogner og hestfolk!"

Da han ikke kunne se ham lenger, tok han tak i klærne sine og rev dem i to stykker. 13 Så tok han opp Elias kappe som var falt av ham. Han gikk tilbake og stilte seg ved bredden av Jordan. 14 Der tok han kappen som var falt av Elia, slo på vannet og sa: "Hvor er Herren, Elias Gud?" Da Elisja slo på vannet, delte det seg, og han gikk over. (2 Kong 2,1-14)

Her slutter første lesning.

Eller:

Den første lesningen er fra Det nye testamentet. Slik står det skrevet i Apostlenes gjerninger:

min første bok, gode Teofilos, skrev jeg om alt det Jesus gjorde og lærte, fra han begynte 2 og helt til den dagen han ble tatt opp til himmelen. Da hadde han ved Den hellige ånd gitt sine befalinger til de apostler han hadde utvalgt. 3 Etter å ha lidd døden, sto han levende fram for dem med mange klare bevis på at han levde: I førti dager viste han seg for dem og talte om det som hører Guds rike til. 4 En gang han spiste sammen med dem, sa han:

"Dere skal ikke forlate Jerusalem, men vente på det som Far har lovet, det som dere har hørt av meg. 5 For Johannes døpte med vann, men dere skal om noen få dager bli døpt med Den hellige ånd." 6 Mens de var sammen, spurte de ham: "Herre, er tiden nå kommet da du vil gjenreise riket for Israel?" 7 Han svarte: "Det er ikke dere gitt å kjenne tider og stunder som Far har fastsatt av sin egen makt. 8 Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender." 9 Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham bort foran øynene deres. 10 Som de nå stirret mot himmelen mens han dro bort, sto med ett to menn i hvite klær foran dem 11 og sa: "Galileere, hvorfor står dere og ser mot himmelen? Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte som dere har sett ham fare opp til himmelen." (Apg 1,1-11)

Her slutter første lesning.

D

I

Den andre lesningen er fra Det nye testamentet.

Slik står det skrevet i Paulus' brev til efeserne:

il hver enkelt av oss er nåden gitt, alt etter som Kristi gave blir tilmålt. 8 Derfor står det: Han steg opp i det høye og bortførte fanger, til menneskene ga han gaver. 9 At han steg opp, må jo bety at han først var steget ned til det aller laveste, til jorden. 10 Han som steg ned, er den samme som steg høyt opp over alle himler for å fylle alt. (Ef 4,7-10)

Her slutter andre lesning.

Slik står det skrevet i evangeliet etter Markus:

tter at Herren Jesus hadde talt med dem, ble han tatt opp til himmelen og satte seg ved Guds høyre hånd. 20 Men de gikk ut og forkynte overalt, og Herren virket med og stadfestet Ordet gjennom de tegn som fulgte.

(Mark 16,19-20)

Her slutter lesningen av evangeliet.

Kristi himmelfartsdag - 2. rekke

Den første lesningen er fra Det gamle testamentet.

Slik står det skrevet hos profeten Daniel:

idere så jeg i mine nattsyner: Se, med himmelens skyer kom det en som var lik en menneskesønn. Han nærmet seg den gamle av dager og ble ført fram for ham. 14 Han fikk herredømme, ære og rike; folk og stammer med ulike språk, alle folkeslag skal tjene ham.

Hans velde er et evig velde, det skal ikke forgå;

hans rike går aldri til grunne. (Dan 7,13-14) Her slutter første lesning.

Eller:

Den første lesningen er fra Det nye testamentet. Slik står det skrevet i Apostlenes gjerninger:

min første bok, gode Teofilos, skrev jeg om alt det Jesus gjorde og lærte, fra han begynte 2 og helt til den dagen han ble tatt opp til himmelen. Da hadde han ved Den hellige ånd gitt sine befalinger til de apostler han hadde utvalgt. 3 Etter å ha lidd døden, sto han levende fram for dem med mange klare bevis på at han levde: I førti dager viste han seg for dem og talte om det som hører Guds rike til. 4 En gang han spiste sammen med dem, sa han:

"Dere skal ikke forlate Jerusalem, men vente på det som Far har lovet, det som dere har hørt av meg. 5 For Johannes døpte med vann, men dere skal om noen få dager

bli døpt med Den hellige ånd." 6 Mens de var sammen, spurte de ham: "Herre, er tiden nå kommet da du vil gjenreise riket for Israel?" 7 Han svarte: "Det er ikke dere gitt å kjenne tider og stunder som Far har fastsatt av sin egen makt. 8 Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender." 9 Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham bort foran øynene deres. 10 Som de nå stirret mot himmelen mens han dro bort, sto med ett to menn i hvite klær foran dem 11 og sa: "Galileere, hvorfor står dere og ser mot himmelen? Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte som dere har sett ham fare opp til himmelen." (Apg 1,1-11)

Her slutter første lesning Den andre lesningen er fra Det nye testamentet.

Slik står det skrevet i Paulus' brev til romerne:

en den rettferdigheten som kommer av tro, sier: Tenk ikke med deg selv: Hvem skal fare opp til himmelen? - det vil si for å hente Kristus ned - 7 eller: Hvem skal stige ned i avgrunnen? - det vil si for å hente Kristus opp fra de døde. 8 Men hva sier den? Ordet er deg nær, i din munn og i ditt hjerte. Dette er troens ord, det som vi forkynner. 9 For hvis du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud har oppreist ham fra de døde, da skal du bli frelst. 10 Med hjertet tror vi så vi blir rettferdige for Gud, med munnen bekjenner vi så vi blir frelst.

11 Skriften sier: Ingen som tror på ham, skal bli til skamme. 12 For her er det ikke forskjell på jøde og greker. Alle har samme Herre, og han er rik nok for alle som påkaller ham. 13 Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst. (Rom 10,6-13)

Her slutter andre lesning.

Slik står det skrevet i evangeliet etter Lukas:

esus sa til dem: "Slik står det skrevet: Messias skal lide og stå opp fra de døde tredje dag, 47 og i hans navn skal omvendelse og tilgivelse for syndene forkynnes for alle folkeslag; dere skal begynne i Jerusalem. 48 Dere er vitner om dette.

49 Og se, jeg sender over dere det som min Far har lovet. Men dere skal bli i byen til dere blir utrustet med kraft fra det høye." 50 Så førte han dem ut mot Betania, og han løftet hendene og velsignet dem. 51 Og mens han velsignet dem, skiltes han

T E V

I

M

J

fra dem og ble tatt opp til himmelen. 52 De falt på kne og tilba ham. Så vendte de tilbake til Jerusalem i stor glede. 53 Siden var de stadig i tempelet og lovpriste Gud. (Luk 24,46-53)

Her slutter lesningen av evangeliet.

Kristi himmelfartsdag - 3. rekke

Den første lesningen er fra Det gamle testamentet.

Slik står det skrevet hos profeten Jesaja:

eg vil glede og fryde meg i Herren, min sjel skal juble i min Gud. For han har kledd meg i frelsens drakt og svøpt meg i rettferdighets kappe, lik en brudgom som pryder sitt hode, lik en brud som pynter seg med sine smykker. 11 For likesom jorden lar spirene vokse, som en hage lar vekstene gro, slik skal Herren vår Gud la

rettferdighet spire fram og lovsang lyde for alle folkeslag. (Jes 61,10-11)

Her slutter første lesning.

Eller:

Den første lesningen er fra Det nye testamentet. Slik står det skrevet i Apostlenes gjerninger:

min første bok, gode Teofilos, skrev jeg om alt det Jesus gjorde og lærte, fra han begynte 2 og helt til den dagen han ble tatt opp til himmelen. Da hadde han ved Den hellige ånd gitt sine befalinger til de apostler han hadde utvalgt. 3 Etter å ha lidd døden, sto han levende fram for dem med mange klare bevis på at han levde: I førti dager viste han seg for dem og talte om det som hører Guds rike til. 4 En gang han spiste sammen med dem, sa han:

"Dere skal ikke forlate Jerusalem, men vente på det som Far har lovet, det som dere har hørt av meg. 5 For Johannes døpte med vann, men dere skal om noen få dager bli døpt med Den hellige ånd." 6 Mens de var sammen, spurte de ham: "Herre, er tiden nå kommet da du vil gjenreise riket for Israel?" 7 Han svarte: "Det er ikke dere gitt å kjenne tider og stunder som Far har fastsatt av sin egen makt. 8 Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ender." 9 Da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham bort foran øynene deres. 10 Som de nå stirret mot himmelen mens han dro bort, sto med ett to menn i hvite klær foran dem 11 og sa: "Galileere, hvorfor står dere og ser mot himmelen? Denne

Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte som dere har sett ham fare opp til himmelen." (Apg 1,1-11)

Her slutter første lesning Den andre lesningen er fra Det nye testamentet.

Slik står det skrevet i Paulus' brev til efeserne:

eg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få en Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud å kjenne. 18 Må han gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til, hvor rik og herlig hans arv er for de hellige, 19 og hvor overveldende hans kraft er hos oss som tror. 20 Med denne veldige makt og styrke reiste han Kristus opp fra de døde og satte ham ved sin høyre hånd i himmelen, 21 over alle makter og

åndskrefter, over alt velde og herredømme og over alle navn som nevnes kan, ikke bare i denne tid, men også i den kommende. 22 Alt la han under hans føtter, og ham, hodet over alle ting, ga han til kirken, 23 som er Kristi kropp, fylt av ham som fyller alt i alle. (Ef 1,17-23)

Her slutter andre lesning.

Slik står det skrevet i evangeliet etter Johannes:

esus løftet blikket mot himmelen og sa: "Far, timen er kommet. La din Sønn bli herliggjort, så Sønnen kan ære deg. 2 For du har gitt ham makt over alt som heter menneske, for at han skal gi evig liv til alle som du har gitt ham. 3 Og dette er det evige liv, at de kjenner deg, den eneste sanne Gud, og ham du har sendt, Jesus Kristus. 4 Jeg æret deg på jorden da jeg fullførte den gjerning du ga meg å gjøre. 5 Far, gi meg nå din herlighet og ære, som jeg hadde hos deg før verden ble til. 6 Jeg har åpenbart ditt navn for de mennesker du ga meg fra verden. De var dine, og du ga meg dem, og de har holdt fast på ditt ord. 7 Nå vet de at alt som du har gitt meg, er fra deg. 8 For jeg har gitt dem de ord du ga meg, og de har tatt imot dem. Nå vet de i sannhet at jeg er gått ut fra deg, og de har trodd at du har sendt meg. (Joh 17,1-8)

Her slutter lesningen av evangeliet.

J

I

J

J