• No results found

116 SØKNAD OM STATSBn:>RAd

Oversikt over spredte forsøks- og demonstrasjonsfelter i 1948.

Forsøkssted

14. Foredlingavengvekster: Det drives litt med timotei.

Ved forsøksstasjonen har vi i 1948 lagt i alt '72 forsøksfelter. dertil kommer 1 felt til foredlingsarbeid med timotei.

Spredte forsøks- og åemonstrasioneietter,

Hosstående tabell viser hva slags felter og hvor mange det har vært av spredte felter i år. Det er i alt 33 stk. eller 5 mindre enn i 19~7. Feltet på Astridkjelen, hvor det var 4 forsøksfelter, er ikke

SØKNAD OM STATSBII)RÅ(J

i 11

i gang i år, arealet blir nå omlagt og nye felter lagt kommende vår i fall arbeidshjelp kan skaffes. Feltene hos N. Utheim har ikke vært i gang i år.

Det er lagt 5 nye felter, gjødslingsforsøk med Fullgjødsel A, nem- lig hos J. Lindsethmo, Skage, J. Volden, Kverva, T. Skjerve og L.

Østerås, Sparbu, og E. Giskås, Henning. Dyrkingsfeltet på Jonsstølen i Buskerud fylke er ennå ikke ferdig, og feltet i Fræna, Møre og Roms- dal, ble ikke ferdig til pløying siste høst, jeg går ut fra at det vil bli gjort i høst.

Diverse.

Det er til dato tatt opp og utbedret 616 m lukket grøft på tid- ligere grøftet jord. 450 m av dette gjelder mosemyra som ble dyrket i 1918. Grøftene er nå lukket med teglrør, ved oppdyrkingen ble brukt torv. Grøftene har således ligget i 30 år, og de var nå så grunne at de virket dårlig. Det er videre tatt 140 m åpen grøft og opprensket 350 m kanal.

Vedlikeholdsarbeidene i husene har gått ut på diverse :repara- sjoner, dessuten er uthusene, kornburet og en del av låven malt. Ved- likeholdsarbeidene vil bli fortsatt utover høsten i den utstrekning det er mulig.

Ved forsøksstasjonen har vi denne sommer hatt atskillig besøk.

Av slike skal således nevnes deltakerne ved småbrukskurset ved Mære landbruksskole, og av elevene ved landbruksskolen på Mære og ved Val landbruksskole i Ytre Namdal. Dessuten av deltakerne ved kur- set for fylkesagronomer og landbrukslærere ved landbruksskolen på Mære, 2. årsklasse av Jordbruksavdelingen ved Norges Landbruks- høgskole med driftsleder B j. S a k s h a u g som leder og av elever og lærere fra Nytorp

Iantmannaskole

i Sverige med flere.

Som praktikant ved forsøksstasjonen har vi i sommer hatt agr.

Gunnar Vada, Beitstad, fra mai til ut i august måned.

Myrkonsulenten har holdt foredrag ved småbrukerkurset som holdtes ved Mære landbruksskole. Deltok i forsøksledernes vintermøte i januar i år i Oslo, og i sommermøtet som ble holdt ved Norges Land- brukshøgskole 29. juli i år. I tiden fra 19. til 28. juli deltok jeg i et kurs for forsøksfolk ved Landbrukshøgskolen.

Ved forsøksstasjonen er som før utført nedbørsmålinger gjennom året og temperaturmålinger i sommerhalvåret. Det utføres tørrstoff- analyser i rotvekster og poteter.

Mære, 25. august 1948.

For Det norske myrselskap Hans Hagerup.

(sign.)

112 BRENNTORVPRODUK:!S·JONEN PÅ

JÆIREN BRENNTORVPRODUKSJONEN PÅ JÆREN.

Av konsulent Oscar Hovde.

Jærbuene er foregangsmenn på mange områder, således også når det gjelder brenntorvdriften. Mens stikktorv, som kjent, er den vanligste form for torvbrensel her i landet, så har Jæren nå over 30 maskintorvanlegg .i drift. Stikktorven gir jo heller ikke, hverken kvalitativt eller arbeidsmessig sett, den beste løsning av spørsmålet om framstilling av brenntorv. Den ferdige vare blir av sterkt veks- lende kvalitet, alt etter råtorvens beskaffenhet, og tørkingen vanske- liggjøres ofte ved at slik torv har lett for å trekke vann selv etter at den er blitt tørr. Stikktorv er derfor en dårlig ansett handelsvare.

Det er vel kanskje mest dette som har skapt maskintorvanleggene på Jæren, hvor salg av brenntorv foregår i større grad enn i noen annen landsdel. Men foruten å være et spørsmål om kvalitet. stiller brenn- torvproduksjonen store krav om billig framstilling for å gi lønnsom forretning. Det er på dette område Jærbuene er kommet fram til et godt resultat under de gitte tilhøve. De vesentligste forbedringer gjelder transporten. Men dessuten er systemet med bretter forandret til en mellomting mellom maskinformtorv og eltetorv.

De første som begynte framstilling av maskintorv etter denne metode var brødrene Ragnvald og Odd Skjærpe, Nærbø. Det var i 1942. Metoden slo snart igjennom og i år har de fleste anlegg på Jæren fulgte etter. Arbeidsmåten er noe forskjellig fra det ene anlegg til det annet, alt etter de lokale forhold, men prinsippet er det samme.

Det går i korte trekk ut på at råtorven føres i elevator fra torv- grava til torvkverna, og fra denne videre i elevator opp i en silo som rommer flere m:;. Fra siloen tappes torvgrøten ned i lastekassen på et kjøretøy - oftest bil - og kjøres ut på tørkeplassen, hvor den tip- pes av. Grøten jevnes utover av en mann som samtidig riper opp massen i kvadratiske stykker ved hjelp av en rive med 3 tinder.

Det hele er altså svært enkelt, men nettopp derfor også anvende- lig under de fleste forhold.

Det kan nok innvendes at en er avhengig av jevn og fast tørke- plass, men på den annen side spiller beliggenheten av tørkeplassen i forhold til myra mindre rolle. Ved utlegg av maskinformtorv !1.VOr

spor eller linbane må nyttes, er det jo en absolutt betingelse at tørke- feltet ligger like inn til torvgrava. Det vanlige er jo å. bruke over- flaten av myra til tørkeplass. Slik tørkeplass krever ofte store og kostbare drenerings- og planeringsarbeider. Og allikevel oppnår en sjelden å få førsteklasses tørkeplass på myr.

Av fordeler framfor formtorvmetoden kan nevnes at det ser ut som denne framgangsmåte gir bedre vare. Eltingen blir nemlig mere fullstendig derved at massen etterarbeides i elevatoren fra torv- kverna til siloen, i siloen, i lasteplanet under kjøre turen og endelig ved planeringen på tørkefeltet. Videre er det anledning til - og

113

Skjematisk framstilling av et brenntorvanlegg, Jæren 1948.

oftest nødvendig - å bruke mere vann i torvkverna enn tilfelle er ved