• No results found

Resultater tilbake til deltakende fagmiljø

Del I Årsrapport

Kapittel 7 Formidling av resultater

7.1 Resultater tilbake til deltakende fagmiljø

Hver rapporterende enhet (tverrfaglig habiliteringsteam av leger, fysioterapeuter, ergoterapeuter og psykolog) har løpende tilgang til egne resultater på individnivå, for de som har tatt i bruk vår elektroniske løsning (eReg) i 2018. Vi forventer at alle rapporterende enheter vil ha tilgang til egne individnivå data/resultater innen slutten av 2019. I mellomtiden får hver CPRN kontaktperson en kvartalsvis rapport med resultater per enhetsnivå, også sammenlignet med nasjonale resultater (se seksjon 5.5). CPOP sender ut statusrapport to ganger per år til koordinatorene i habiliteringstjenestene, samt etter forespørsel.

Institusjonsnivå/nasjonalt nivå

CPRN publiserer interaktive resultater per institusjonsnivå på www.kvalitetsregistre.no (siden 2017).

Resultater på både institusjons- og nasjonalt nivå er publisert i form av en årsrapport som legges frem hvert år, samt foredrag og yrkesspesifikke parallellsesjoner, på CPRN/CPOP fagdagen. I 2019 vil CPRN/CPOP fagdagen bli arrangert sammen med foreningen, som en felles CP-konferanse. CP-konferansen vil være landets største årlige fagkonferanse om CP med ca. 500 deltakere.

CP fagdag på Oslo kongressenter

Resultater fra CPRN og CPOP blir også presentert på ulike utdanningsinstitusjoner (bachelor-, master- og doktorgradsstudier), nasjonale og internasjonale møter/kongresser i form av foredrag, publiserte artikler, postere og muntlige presentasjoner.

Resultater er også lett tilgjengelige på følgende internettsider:

 CPRN: www.siv.no/cprn

 CPOP: www.oslo-universitetssykehus.no/cpop

 CPOP / CPRN Facebook side

 CP-foreningen: www.cp.no

 Folkehelseinstituttet (nyheter): www.fhi.no

 Tidsskrift for Den norske legeforening: https://tidsskriftet.no/

 Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre (interaktive resultater på enhetsnivå i PowerBI): www.kvalitetsregistre.no

 NTNU Cerebral parese (CP) gruppen: www.ntnu.no/lbk/cp

 Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE): www.scpenetwork.eu 7.2 Resultater til administrasjon og ledelse

En kopi av CPRN CPOP årsrapport, samt nyhetsoppdateringer sendes til lederne av alle habiliteringstjenestene. En kopi av CPRNs kvartalsvise rapporter er også sendt til lederne av alle habiliteringstjenester i Norge (se seksjon 5.5), samt CPRN interaktive resultater er tilgjengelig på www.kvalitetsregistre.no.

7.3 Resultater til pasienter

CP-foreningen er en viktig samarbeidspartner for CPRN og CPOP. Kontakten med brukerne er sentral for å kunne gjøre de riktige prioriteringene. CP-foreningen er representert i CPRN/CPOP fagråd og CPRN og CPOP deltar på både CP-foreningens årlig konferanse og på Storsamlingen, hvor brukerne får direkte kontakt med lederne Guro L. Andersen og Reidun Jahnsen. Resultater blir også formidlet i CP-foreningens tidsskrift, CP-bladet, som er tilgjengelig på deres nettsider (www.cp.no), og flere fagartikler forfattet av CPRN og CPOPs ansatte er også publisert der.

7.4 Publisering av resultater på kvalitetsregistre.no

Alle CPRN kvalitetsindikatorer er presentert på www.kvalitetsregistre.no, og resultatene er oppdatert to ganger årlig.

Kapittel 8

Samarbeid og forskning

8.1 Samarbeid med andre helse- og kvalitetsregistre

CPRN og CPOP har felles vedtekter, samtykkeerklæring, fagråd, og kobles årlig.

CPRN samarbeider med følgende nasjonale- og internasjonale registre.

1. Norsk pasientregister (NPR):

I samarbeid med Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre, startet CPRN i 2012 arbeidet med å gjennomføre en dekningsgradsanalyse opp mot Norsk pasientregister (NPR) for barn født 1996-2007. Dette arbeidet ble fullført i 2013. En journalgjennomgang av de barna med en CP diagnose kode i NPR, men ikke registrert i CPRN, ble fullført i 2014. En ny dekningsgradsanalyse/journalgjennomgang for barn født 2007-2010 var også ferdigstilt i 2016, og en vitenskapelig artikkel ble publisert i 2017.6 En ny dekningsgradsanalyse er planlagt utført i 2019 for barn født t.o.m. 2014.

2. Medisinsk fødselsregister

CPRN har helt siden oppstart hatt årlige koplinger til Medisinsk fødselsregister (MFR).

Dette har vært viktig fordi årsaksforskningen i CPRN har vært basert på data fra MFR.

Representant fra MFR har hele tiden vært medlem av registerets rådgivningsgruppe og fagråd.

3. Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE):

I 1998 ble en felles database for cerebral parese registre og kartleggingsinstitusjoner fra 14 sentre i 8 land i Europa etablert - Surveillance of Cerebral Palsy in Europe (SCPE). Målet var å utvikle en sentral database som skulle inneholde data på barn med CP for å kunne overvåke trendene i fødselsvekt spesifikk forekomst, for å levere informasjon til tjenesteplanlegging og være et rammeverk for forskningssamarbeid i Europa. I 2009 ble dette arbeidet kontinuert ved at SCPE-NET ble etablert med midler fra EU (20 sentre i 16 land). SCPE-NETs overordnete mål var å fremme beste praksis i omsorg for barn med CP samt bidra til å redusere ulikheter mellom land i behandling og oppfølging av disse barna.

CPRN har deltatt som en Associate Partner siden 2009. I 2016 ble SCPE overført til EU-Joint Research Centre, og derved et permanent Europeisk CP register. Sandra Julsen Hollung er medlem av ledergruppen, og er leder av internett- og formidlingsgruppen. Mer informasjon om SCPE finnes på www.scpenetwork.eu.

4. CP Alliance

CP Alliance er en sentral samarbeidspartner i prosjektet The Comprehensive Congenital Anomaly - Cerebral Palsy Study. Dette er en internasjonal multisenterstudie der data fra CP registre og misdannelsesregistre i Europa og Australia koples sammen. Studien identifiserer barn med CP i en populasjon på over 4 millioner fødsler og har nok styrke til å studere hvordan medfødte misdannelser kan være i årsakskjeden for utvikling av CP.

CP Alliance er også en viktig samarbeidspartner, sammen med SCPE og Canadian Cerebral Palsy Registry, for å organisere den internasjonale CP dagen; World CP Registry Day, som arrangeres i forbindelse med American Academy of Cerebral Palsy and Developmental Medicine (AACPDM) konferanse hver tredje år.

Det gode samarbeidet med CP Alliance gjorde også at ph.d.-kandidat Anne Elisabeth Ross Raftemo ble invitert av Dr. Sarah McIntyre, Cerebral Palsy Alliance Research Institute, University of Sydney, til å være fagekspert i prosjektet “Botulinum toxin A-injections in the lower limb for children with cerebral palsy”, samt til et 6 måneders studieopphold i Sydney. CP Alliance Research Institute er en av verdens ledende forskningsinstitusjoner vedrørende intervensjoner og tiltak for pasienter med CP. Forskningsinstituttet har utviklet kunnskapstranslasjonsprosjektet «Interventions and Therapies», og hovedmålet med dette prosjektet er å utvikle og publisere brukerrettet og brukervennlig oppdatert evidensbasert informasjon til mennesker med CP om aktuelle behandlinger/intervensjoner.

5. Canadian Cerebral Palsy Registry

Representanter for CPRN møter representanter fra Canadian Cerebral Palsy Registry årlig i forbindelse med konferanser. Forskningsansvarlig for CPRN og leder av CPRN CPOP fagråd, professor Torstein Vik har nylig publisert en vitenskapelig artikkel sammen med ledere av dette CP registeret.

6. CP-North: Å leve med cerebral parese i de nordiske land

I dette prosjektet som er finansiert av Nordforsk, vil et tverrfaglig forskningsnettverk kombinere og analysere data fra sentrale nasjonale registre og nasjonale medisinske kvalitetsregistre i Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland og Skottland for å undersøke helse, livskvalitet, sosioøkonomisk status, sysselsetting, bruk av helsetjenester, samt dødelighet hos barn, voksne og foreldre til personer med CP. Vi vil også undersøke om disse faktorene varierer mellom kjønnene, samt innen og mellom de nordiske land.

CPOP samarbeider med følgende nasjonale- og internasjonale registre.

1. Cerebral parese oppfølgingsprogram i Sverige, Danmark og Island (CPUP, CPOP og CPEF):

Det svenske cerebral parese oppfølgingsprogrammet, CPUP, har vært og er en viktig samarbeidspartner for det norske oppfølgingsprogrammet CPOP, men også for CPRN, da CPUP i Sverige er et kombinert medisinsk kvalitetsregister og oppfølgingsprogram (Alriksson-Schmidt 2016). CPRN ved leder deltar på CPUPs årlige samlinger i Sverige og har vært med i utarbeidingen av det svenske nevropediatrikformuläret som tilsvarer CPRNs 5-årsregistreringsskjema. CPOP ved leder og koordinatorer deltar også på CPUP-dagarna i Sverige hvert år, samt deltar i henholdsvis arbeidsgruppene for videreutvikling av fysioterapi- og ergoterapiprotokollene og i arbeidsgruppen for CPUPvuxen. CPOPs leder sitter i CPUPs styringsgruppe og CPUPs leder sitter i CPRN/CPOPs fagråd.

2. Habiliteringsforløp, tiltak og tjenester for førskolebarn med cerebral parese (CPHAB):

CPHAB er et tematisk forskningsregister forankret i CPOP og CPRN og knyttet til Center for Habilitation and Rehabilitation Models and Services (CHARM) ved UiO. CPHAB startet i 2012 med rekruttering av nyregistrerte barn i CPOP/CPRN gjennom tre år, og hvert barn ble fulgt i tre år. Datainnsamlingen ble avsluttet i utgangen av 2016. CPHAB inneholder en rekke PROMS og PREMS i tillegg til CPOP/CPRN protokollene, og har hatt fokus på tjenesteoppfølgingen i et familieperspektiv; deriblant gruppebasert intensiv trening/habilitering, organisering av tiltak og tjenester, og foreldrenes aktive involvering.

CPHAB har hatt til hensikt å kartlegge og ivareta oppfølging av kompleksiteten ved CP-diagnosen, samt deltakelse og livskvalitet hos barna og familiene. To ph.d.-prosjekter og to mastergrader er gjennomført, og nok et ph.d.-prosjekt og to mastergader er i gang (se seksjon 8.2.6).

3. CP-North: Å leve med cerebral parese i de nordiske land

I dette prosjektet som er finansiert av Nordforsk, vil et tverrfaglig forskningsnettverk kombinere og analysere data fra sentrale nasjonale registre og nasjonale medisinske kvalitetsregistre i Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland og Skottland for å undersøke helse, livskvalitet, sosioøkonomisk status, sysselsetting, bruk av helsetjenester, samt dødelighet hos barn, voksne og foreldre til personer med CP. Vi vil også undersøke om disse faktorene varierer mellom kjønnene, samt innen og mellom de nordiske land.

8.2 Vitenskapelige arbeider

8.2.1 Søknader om tilgang til CPRN og/eller CPOP data:

Seks prosjekter har fått tilgang til data fra CPRN og/eller CPOP i 2018. Disse prosjektene er enten i gang, eller vil bli påbegynt i løpet av 2019. Den eller de som vil vite mer om disse prosjektene, kan kontakte den ansvarlige for det enkelte prosjektet.

1. En undersøkelse av bruken av botulinumtoxin-A som spastisitetsreduserende behandling i Norge. Alexander Magnus Kopperud. Universitet i Oslo.

2. New diagnostic technology in obstetric care; the effects on fetal death and cerebral palsy in the child. Anne Eskild, Akershus universitetssykehus.

3. Independence in everyday activities for preschool children with cerebral palsy. Hilde Bonden, OsloMet.

4. Perinatal asphyxia in a global perspective: How can we improve outcomes? (Oppdatering).

Karoline Aker, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

5. Spastisitetsreduserende behandling og ledsagende tiltak til barn med cerebral parese i Norge. Anne Elisabeth Ross Raftemo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

6. Bruk og nytte av tekniske hjelpemidler blant førskolebarn med cerebral parese fra et familieperspektiv. Sigrid Østensjø, Rikke Damkjær, OsloMet.

8.2.2 Forskningsprosjekter

Det er en overordnet målsetning at CPRN og CPOP data skal benyttes til forskning som kan gi ny kunnskap om CP. I tillegg til egen forskning i regi av registeret, skal data også være tilgjengelig for andre forskere, både nasjonalt og internasjonalt. Retningslinjer og søknad om tilgang til data, samt variabellister er publisert på www.siv.no/cprn.

Alle forskningsprosjekter er rapportert i CRIStin (Current Research Information System In Norway)

Epidemiologisk forskning

1. Surveillance of cerebral palsy in Norway; a national registry-based study.

Sandra Julsen Hollung, ph.d. stipendiat, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Sykehuset i Vestfold.

2. Cerebral Palsy in Moldova: subtypes, severity and associated impairments.

Ecaterina Gincota, ph.d. stipendiat, OsloMet.

3. CP-North: Living Life with Cerebral Palsy in the Nordic Countries.

Finansiert av Nordforsk. CPRN og CPOP er partnere og teamledere sammen med CPOP i Danmark, Island, Finland og Skottland, mens ledende partner er CPUP i Sverige.

Årsaksforskning

4. Vaginal fødsel eller keisersnitt når barnet ligger i seteleie:- Hva er risikoen for barnet - hva er risikoen for mor?

Solveig Bjellmo, ph.d. stipendiat, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Ålesund sykehus.

5. Perinatale infeksjoner som årsak til cerebral parese.

Maren Mynarek, ph.d. stipendiat, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

6. Medfødte misdannelser og risiko for cerebral parese: en studie med tanke på fremtidig forebygging.

CPRN og Cerebral Palsy Alliance, Sydney, Australia.

Klinisk forskning

7. Randomisert placebo kontrollert multisenterstudie om bruk av botulinumtoksin (BoNT-A) i Norge (WE-studien). Gjør behandling med botulinumtoxin det lettere å gå for barn/unge med cerebral parese?

Guro L. Andersen, seksjonsoverlege, ph.d., leder CPRN og Anne Elisabeth Ross Raftemo, overlege, ph.d. stipendiat, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

8. Kan man forutsi tale- og spisevansker hos barn med CP i tidlig spedbarnsalder?

Hovedoppgave i medisin.

Guro Søpstad Lunde, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

9. A developmental - ecological approach to habilitation trajectories in young children with cerebral palsy - a prospective longitudinal cohort study.

Sigrid Østensjø, professor, fysioterapeut, Oslo Met, Reidun Jahnsen, professor, fysioterapeut, leder CPOP og Runa Kallesson, ph.d. stipendiat Oslo Met.

10. CPPain.

Randi Dovland Andersen, ph.d, Sykehuset i Telemark, Guro L. Andersen, ph.d., seksjonsoverlege, leder CPRN, Reidun Jahnsen, ph.d., fysioterapeut, leder CPOP.

8.2.3 Publikasjoner

Alle forskningspublikasjoner er rapportert i CRIStin (Current Research Information System In Norway)

2018

Publikasjoner i internasjonale tidsskrift med fagfelleevaluering

1. Forthun, I., Strandberg-Larsen, K., Wilcox, AJ., Moster, D., Petersen, TG., Vik, T., Lie, RT., Uldall, P., Tollånes, MC. Parental socioeconomic status and risk of cerebral palsy in the child: evidence from two Nordic population-based cohorts. International Journal of Epidemiology 2018; 47: 1298-1306

2. Gincota, E., Andersen, GL., Vik, T., Jahnsen, R. Cerebral palsy in Moldova: subtypes, severity and associated impairments. BMC Pediatrics 2018; 18: 1-9

3. Hollung, SJ., Vik, T., Lydersen, S., Bakken, IJ., Andersen, GL. Decreasing prevalence and severity of cerebral palsy in Norway among children born 1999 to 2010 concomitant with improvements in perinatal health. European journal of paediatric neurology 2018; 22: 814-821

4. Goldsmith, S., Jalon, GG., Badawi, N., Blair, E., Garne, E., Gibson, C., McIntyre, S., Scott, H., Smithers-Sheedy, H., Andersen, GL. Comprehensive investigation of congenital

anomalies in cerebral palsy: protocol for a European-Australian population-based data linkage study (The Comprehensive CA-CP Study). BMJ Open 2018; 8: 1-8

5. Løhaugen, G., Sundberg, C., Beneventi, H., Bakkan, EE., Andersen, GL., Walther, G., Østgård, HF., Vik, T., Skranes, JS. The relationship between adaptive behavior and cognitive abilities (IQ) in Norwegian children with cerebral palsy (CP): a multi-center study. International Journal of Neurorehabilitation 2018; Volum 5.(4) s. 328-

6. Klevberg, GL., Elvrum, A-K., Zucknick, M., Elkjær, S., Østensjø, S., Krumlinde-Sundholm, L., Kjeken, I., Jahnsen, RB. Development of bimanual performance in young children with cerebral palsy. Developmental Medicine & Child Neurology 2018; Volum 60.(5) s. 490-497

7. Myrhaug, HT., Odgaard-Jensen, J., Østensjø, S., Vøllestad, NK., Jahnsen, RB. Effects of a conductive education course in young children with cerebral palsy: A randomized controlled trial. Developmental Neurorehabilitation 2018; Volum 21.(8) s. 481-489 8. Røe, C., Kirkevold, M., Andelic, N., Søberg, HL., Sveen, U., Bautz-Holter, E., Jahnsen,

RB., Van Walsem, MR., Bragstad, LK., Hjelle, EG., Klevberg, GL., Oretorp, P., Habberstad, AH., Hagfors, J., Væhle, R., Engen, G., Gutenbrunner, C. The challenges of describing rehabilitation services: A discussion paper. Journal of Rehabilitation Medicine 2018; Volum 50. s. 151-158

9. Størvold, GV., Jahnsen, RB., Evensen, KAI., Romild, UK., Bratberg, GH. Factors Associated with Enhanced Gross Motor Progress in children with Cerebral Palsy: A Register-based Study. Physical & Occupational Therapy in Pediatrics 2018; 38:548-561 10. Størvold, GV., Jahnsen, R., Evensen, KAI., Bratberg, GH. Is more frequent physical therapy

associated with increased gross motor improvement in children with cerebral palsy? A national prospective cohort study. Disability and Rehabilitation 2018 Nov 16:1-9

11. Petersen, TG., Liew, Z., Andersen, A-MN., Andersen, GL., Andersen, PK., Martinussen, T., Olsen, J., Rebordosa, C., Tollånes, MC., Uldall, P., Wilcox, AJ., Strandberg-Larsen, K.

Use of paracetamol, ibuprofen or aspirin in pregnancy and risk of cerebral palsy in the child. International Journal of Epidemiology 2018; Volum 47.(1) s. 121-130

Trykte sammendrag på internasjonale kongresser med fagfelleevaluering

12. Lunde, GS., Andersen, GL., Vik, T. What is the association between feeding difficulties in early infancy and speech problems and severe feeding difficulties at age five years in children with CP. American Academy of Cerebral Palsy and Developmental Medicine Annual Meeting.

13. Gjessing, BS., Jahnsen, RB., Strand, LI., Natvik, E. Mulig for meg! Barns erfaringer med aktivitetshjelpemidler. Fysioterapikongressen.

14. Hollung, SJ., Vik, T., Lydersen, S., Bakken, IJ., Andersen, GL. Nedgang i forekomst og alvorlighetsgrad av cerebral parese i Norge. Pediaterdagene 2018. Vinner: Best vitenskapelig presentasjon.

15. Lunde, GS., Andersen, GL., Vik, T. Kan spisevansker i tidlig spedbarnsalder forutsi tale- og spisevansker i fem års alder hos barn med cerebral parese? Pediaterdagene 2018.

16. Klevberg, GL., Zucknock, M., Elkjær, S., Jahnsen, R. The role of intensified interventions for bimanual performance development in young children with unilateral cerebral

2017

Publikasjoner i internasjonale tidsskrift med fagfelleevaluering

1. Bjellmo, S., Andersen, GL., Hjelle, S., Martinussen, M., Moster, D., Romundstad, PR., Vik, T. Is vaginal breech delivery associated with higher risk for perinatal death and cerebral palsy compared with vaginal cephalic birth? Registry-based cohort study in Norway. BMJ Open. 2017; 7e014979. doi: 10.1136/bmjopen-2016-014979

2. Brændvik, SM., Roeleveld, K., Andersen, GL., Raftemo, AER., Ramstad, K., Majkic-Tajsic, J., Lamvik, T., Lund, B., Follestad, T., Vik, T. (2017), The WE-Study: does botulinum toxin A make walking easier in children with cerebral palsy? Study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 18:58. doi: 10.1186/s13063-016-1772-8

3. Hollung, SJ., Vik, T., Wiik, R., Bakken, IJ., Andersen, GL. (2017), Completeness and correctness of cerebral palsy diagnoses in two health registers: implications for estimating prevalence. Dev Med Child Neurol, 59: 402-406. doi:10.1111/dmcn.13341 4. Jystad, KP., Strand, KM., Bjellmo, S., Lydersen, S., Klungsöyr, K., Stoknes, M., Skranes,

J., Andersen, GL. and Vik, T. (2017), Congenital anomalies and the severity of impairments for cerebral palsy. Dev Med Child Neurol, 59: 1174-1180.

doi:10.1111/dmcn.13552

5. Klevberg, GL., Ostensjo, S., Elkjaer, S., Kjeken, I., & Jahnsen, RB. (2017). Hand Function in Young Children with Cerebral Palsy: Current Practice and Parent-Reported Benefits. Physical & Occupational Therapy in Pediatrics, 37(2), 222-237.

doi:10.3109/01942638.2016.1158221

6. Klevberg, GL., Ostensjo, S., Krumlinde-Sundholm, L., Elkjaer, S., & Jahnsen, RB. (2017).

Hand Function in a Population-Based Sample of Young Children with Unilateral or Bilateral Cerebral Palsy. Physical & Occupational Therapy in Pediatrics, 37(5), 528-540.

doi:10.1080/01942638.2017.1280873

7. Myrhaug, HT., Odgaard-Jensen, J., Ostensjo, S., Vollestad, NK., & Jahnsen, R. (2017).

Effects of a conductive education course in young children with cerebral palsy: A randomized controlled trial. Developmental Neurorehabilitation, 1-9.

doi:10.1080/17518423.2017.1360961

8. Pettersson, K., Bjerke, KM., Jahnsen, R., Ohrvik, J., & Rodby-Bousquet, E. (2017).

Psychometric evaluation of the Scandinavian version of the caregiver priorities and child health index of life with disabilities. Disability and Rehabilitation, 1-7.

doi:10.1080/09638288.2017.1378930

9. Ramstad, K., Jahnsen, RB., & Terjesen, T. (2017). Severe hip displacement reduces health-related quality of life in children with cerebral palsy. Acta Orthopaedica, 88(2), 205-210. doi:10.1080/17453674.2016.1262685

10. Stadskleiv, K., Jahnsen, R., Andersen, GL., & von Tetzchner, S. (2017a). Executive Functioning in Children Aged 6–18 Years with Cerebral Palsy. Journal of Developmental and Physical Disabilities, 29(4), 663-681. doi:10.1007/s10882-017-9549-x 11. Stadskleiv, K., Jahnsen, R., Andersen, GL., & von Tetzchner, S. (2017b).

Neuropsychological profiles of children with cerebral palsy. Developmental Neurorehabilitation, 1-13. doi:10.1080/17518423.2017.1282054

12. Terjesen, T. (2017). To what extent can soft-tissue releases improve hip displacement in cerebral palsy? Acta Orthopaedica, 88(6), 695-700.

doi:10.1080/17453674.2017.1365471

Trykte sammendrag på internasjonale kongresser med fagfelleevaluering

13. Hollung, S. J., Vik, T., Andersen, G. L. Comparison of young adults with cerebral palsy in Norway with and without epilepsy. 71st Annual Meeting of the American Academy for Cerebral Palsy and Developmental Medicine (AACPDM).

14. Hollung, S. J., Vik, T., Andersen, G. L. Time trends of children with cerebral palsy in Norway; a national register-based study. 29th Annual Meeting of the European Academy of Childhood Disability (EACD).

15. Jahnsen R, Hollung SJ, Elkjær S, Myklebust G, Væhle R, Andersen GL & Vik T. «I only have CP now and then» – study on children and youth with an «invisible» disability.

29th Annual Meeting of the European Academy of Childhood Disability 2017.

16. Klevberg GL, Zucknick M, Elkjær S, Østensjø S, Krumlinde-Sundholm L & Jahnsen R.

Development of bimanual performance in young children with unilateral or bilateral Cerebral Palsy – a population-based, register-based, multicenter study. 29th Annual Meeting of the European Academy of Childhood Disability 2017.

17. Mynarak, M., Bjellmo, S., Afset J. E., Lydersen, S., Andersen G. L., Vik, T. Birth complications associated with cerebral palsy: Are prolonged rupture of membranes a risk factor in children born at term? 71st Annual Meeting of the American Academy for Cerebral Palsy and Developmental Medicine (AACPDM).

Publikasjoner før 2017 kan finnes på: www.siv.no/cprn og www.oslo-universitetssykehus.no/cpop

8.2.4 Doktorgrader med bruk av CPRN og/eller CPOP data

2018

1. Gunfrid Størvold, fysioterapeut, ph.d. i medisin og helsevitenskap, NTNU. Success factors for gross motor progress in children with cerebral palsy.

2017

2. Gunvor Lilleholt Klevberg, ergoterapeut. ph.d i medisin og helsefag, Universitetet i Oslo.

Hand function and habilitation services among young children with unilateral or bilateral cerebral palsy. A cohort study of performance, development, and current practice.

3. Kristine Stadskleiv, psykolog. ph.d i psykologi, Universitetet i Oslo. The relationship between language, expressive abilities and executive functioning in children with speech and motor impairment.

2016

4. Ann-Kristin Gunnes Elvrum, ph.d. i klinisk medisin, NTNU. Assessment of hand function in children with bilateral cerebral palsy.

2015

5. Ane-Kristine Finbråten, ph.d. i klinisk medisin, NTNU. Assessment of growth, nutritional

Cross-sectional Study of the Influence of Genetic Variation on Clinical Manifestations of CP.

7. Hilde Tinderholt Myrhaug, ph.d. i helsevitenskap, Universitetet i Oslo. Characteristics and effects of intensive training in young children with cerebral palsy and parents’

experiences of family-centered services investigated in a survey, a systematic review and a randomised controlled trial.

8. Kristin Melheim Strand, ph.d. i klinisk medisin, NTNU. Markers of placental insufficiency: etiology and the risk of cerebral palsy - Population based studies of preeclampsia, low birth weight and placental weight.

9. Magnus O. Dahlseng, ph.d. i klinisk medisin, NTNU. Growth, Nutritional Status, and

9. Magnus O. Dahlseng, ph.d. i klinisk medisin, NTNU. Growth, Nutritional Status, and