• No results found

Rapportering for Forsvaret

In document Kampkraft og bærekraft (sider 93-96)

8 Rapporteringskrav

8.2 Rapportering for Forsvaret

8.2.1.1 Årlig vurdering av operativ evne (VOE)

FSJ skal årlig gi sin vurdering av Forsvarets operativ evne (VOE). Vurderingen angir status for Forsvaret per 1. september, men søker å favne hele gjennomføringsåret der dette er naturlig.

Rapporteringsfrist senest 1. oktober.

VOE baserer seg på rapportering i Forsvarets styrkeregister, samt DIF-nivåets rapportering på leveransemålene i RKR nr. 2. Med utgangspunkt i denne rapporteringen utøver FSJ sitt militærfaglige skjønn i vurdering av operativ evne knyttet til å løse Forsvarets oppgaver på et aggregert nivå. Det skal rapporteres på de fire faktorene 1. Fredsoperative oppgaver (daglige operasjoner), 2.

Internasjonal krisehåndtering (internasjonale operasjoner), 3. Beredskap for sikkerhetspolitisk krise og krig, samt 4. Etterretningstjenestens evne til å fremskaffe grunnlag for gode og riktige

beslutninger på strategisk og operasjonelt nivå.

Skalaen ikke tilfredsstillende, mindre tilfredsstillende, tilfredsstillende og meget tilfredsstillende skal benyttes.

VOE skal også beskrive kapasitets- og kapabilitetsmangler sett i lys av operativt planverk og tilgjengelig struktur.

VOE gis som muntlig orientering støttet av et beskrivende lysbildesett (ppt) med tilhørende

talepunkter. Rapporten danner grunnlag for statsrådens orientering om operativ evne til regjering og Stortinget.

8.2.1.2 Øving og trening

Forsvaret skal føre løpende oversikt over egen og alliert øvingsvirksomhet i Norge, samt egen deltakelse på øvelser i utlandet. Videre skal det føres oversikt over utenlandsk/alliert

øvingsvirksomhet (militær og tverrsektoriell) som Norge deltar i eller medvirker til i de nordvestlige deler av Europa og østersjøområdet.

Forsvaret skal distribuere den årlige detaljplanen for enkeltøvelser og aktiviteter i Forsvaret til aktuelle myndigheter og instanser etter en fastsatt fordelingsliste, og med informasjon som ivaretar kriteriene for bruk av utmark og sivil grunn til øving.

Forsvaret skal gi sin vurdering av i hvilken grad den totale øvingsaktiviteten på alle nivåer over tid oppfyller målsettingene om tilstedeværelse i nordområdene, styrket operativ evne,

interoperabilitet og gjensidig sivil- militær støtte i hele krisespekteret, herunder i rammen av totalforsvarskonseptet. Denne kvalitative vurderingen, samt eventuelle betydelige endringer/avvik i øvingsplanen for året eller LTP-perioden bes rapportert med angivelse av konsekvens og tiltak i RKR 1,2 og 3.

I god tid i forkant av større NATO- øvelser og nasjonale øvelser, med betydelig medvirkning fra Forsvaret og/eller alliert deltagelse, skal det fremsendes oppdaterte fakta-ark om øvelsen til FD. I etterkant av øvelsen skal det fremsendes en overordnet rapport til FD om de mest sentrale

erfaringene fra øvelsen.

Forsvaret skal foreta en løpende evaluering og erfaringsinnhenting i forbindelse med prøveordningen med rotasjonsbasert USMC trening og øving i Norge i 2017. Betydningen av en eventuell videreføring av ordningen skal beskrives. Rapportering til FD som en del av RKR 1 og 2 i 2017.

8.2.1.3 Internasjonale operasjoner og annen internasjonal innsats

Forsvaret skal fortløpende rapportere forhold ifm. internasjonale operasjoner som gir FD tilstrekkelig kunnskap om og innsikt i det enkelte bidrag til å foreta nødvendige vurderinger på strategisk/politisk nivå.

Forsvaret skal fra 1. januar 2017 rapportere på de ulike internasjonale operasjonsområdene.

Rapporten skal inneholde hvorvidt de militærstrategiske effektene er oppnådd, hvordan det norske bidraget bidrar til oppdragsløsningen for operasjonen eller innsatsen, anbefaling om omprioritering, videreutvikling eller avvikling av bidraget. Regnskapstall for operasjoner under kapittel 1792 Norske styrker i utlandet fordelt på de forskjellige oppdragene skal inngå. Spesielle forhold av interesse for FD rapporteres kontinuerlig. Rapporteringssyklus i RKR nr. 1 og 3.

FSJ skal rapportere på hvordan genderperspektivet ivaretas av Forsvaret i planlegging,

gjennomføring, rapportering og evaluering av internasjonale operasjoner. Rapportering i RKR nr. 2.

FSJ skal rapportere status på etablering av pålagte genderrådgiverfunksjoner som støtter strategisk ledelse, avdelinger og styrkebidrag i operasjoner hjemme og ute. Rapportering i RKR nr. 2

8.2.2 Økonomiperspektivet

8.2.2.1 Beredskapsbeholdninger og reservedeler

Det er lagt til grunn at det skal etableres et bærekraftig nivå på vedlikehold, reservedeler og

beredskapsbeholdninger innen utgangen av 2020. I 2017 er det avsatt 958,7 mill. kroner til formålet, herunder 723 mill. kroner til etterslep og 235,7 mill. kroner til økt vedlikeholdsnivå. For kapittel 1720, 1731, 1732, 1733, 1734 og 1740 skal Forsvaret rapportere anvendelsen og effekten av disse midlene,

herunder forbruk, prognoser samt angi i hvilken grad det rapporterte vedlikeholdsetterslepet er redusert. Rapportering i RKR nr. 1 og 3 for 2017.

8.2.3 Interne prosesser

8.2.3.1 Profesjonalisering av sikkerhetsorganisasjonen

Forsvaret skal rapportere om arbeidet med profesjonalisering av sikkerhetsorganisasjonen i etaten.

Frist RKR 3.

8.2.3.2 Oppfølging av etterlevelsesrevisjon objektsikkerhet

Foreløpig status rapporteres 1. mars 2017, jf. også Forsvarsdepartementets instruks for økonomi- og virksomhetsstyring (Instruksen), punkt 1.3.

8.2.3.3 Realisering av gevinster i IKT-systemporteføljen

Det skal rapporteres på nedgang i antall systemer og endring i antall brukergrupper, samt antall uønskede digitale hendelser som har påvirket tilgjengeligheten for IKT-tjenester. Rapportering i RKR nr. 3.

Det skal realiseres gevinster knyttet til Forsvarets portefølje av IKT-systemer og redusert bemanning innenfor IKT-området. Gevinstrealiseringen skal gjennomføres i samråd med FMA. Forsvaret skal kontinuerlig jobbe for å utfase IKT-systemer parallelt som nye IKT-systemer anskaffes gjennom pågående investeringsprosjekter og relevante aktiviteter på drift. Det bes om en plan for hvordan dette skal gjennomføres. Rapportering i RKR nr. 1.

8.2.3.4 Reduksjon av forsyningslagre

Forsvaret skal rapportere status på gjennomføringen av reduksjonen av forsyningslagre.

Rapportering i RKR nr. 1, 2 og 3.

8.2.3.5 Taktisk lagring av materiell

Forsvaret skal rapportere status på utredningen av taktisk lagring av enkelte kategorier materiell.

Rapportering i RKR nr. 1.

8.2.3.6 Nedbemanning og omstilling

Status i nedbemanningen, jf. punkt 3.1.3.2.15, skal rapporteres til FD. Rapportering i RKR nr. 3.

Gjennomføringsplanen for omstilling inkludert tidsfasing skal rapporteres til FD med frist RKR 2 2017.

8.2.3.7 Utdanningsreformen

Statusrapportering for utdanningsreformen i sin helhet, og med særlig vekt på oppdragene som vedrører ny organisering, styring og ledelse av Forsvarets utdanningssystem, tiltakene som vedrører ny offisersutdanning, og ulike løsningsalternativer for gjennomføringen av utdanningsreformens tiltak. Rapportering i RKR nr. 1 og 2 for 2017. Helhetlig plan for gjennomføring av

utdanningsreformen rapporteres til FD 15. november 2017.

Forsvaret skal rapportere utdanningsstatistikk til Database for høgre utdanning innenfor relevante områder. Rapportering i RKR 2 for 2018.

Forsvaret skal gi en årlig tilstandsvurdering av Forsvarets utdanningssystem. Vurderingen skal ta utgangspunkt i at utdanningssystemet skal levere relevant, behovsprøvd, fleksibel, kostnadseffektiv og god militær utdanning. Prognoser for fremtidig utvikling og andre relevante variabler skal inkluderes i vurderingen. Rapporteringskravet skal sees i sammenheng med oppdrag om etablering av styringsinformasjon, jf. punkt 3.2.3.2.13. Rapportering i RKR nr. 3.

8.2.4 MLU-perspektivet 8.2.4.1 Militærordningen

Forsvaret skal i RKR nr. 3 for 2017 rapportere på:

 Fremdriften i implementering av reviderte karriere- og tjenesteplaner for OR og OF personell.

 Fremdriften i implementering av nivådannende utdanning for spesialistkorpset.

 Fremdriften i konvertering av personell til OF og OR.

8.2.4.2 Veteraner

Forsvarets tiltak i handlingsplanen og oppfølgingsplanen skal være implementert i ordinær virksomhet innen utgangen av 2017. Rapportering i RKR nr. 1, 2 og 3.

8.2.4.3 Genderkompetanse

Forsvaret skal rapportere på hvordan kompetanse produseres og ivaretas for å kunne utføre

operasjoner med et genderperspektiv i tråd med regjeringens handlingsplan på feltet. Rapportering i RKR nr. 2.

8.2.4.4 Allmenn verneplikt

Forsvaret skal rapportere på gjennomføringsplanen. Rapportering i RKR nr. 1, 2 og 3 for 2017.

Forsvaret skal rapportere på effekten av ekstratildelingen øremerket bedre bo- og sanitærforhold for vernepliktige slik at disse blir likeverdige og tilpasset begge kjønn. Rapportering i RKR nr. 3.

In document Kampkraft og bærekraft (sider 93-96)