• No results found

Produktdifferensiering

2.2 Bertrandkonkurranse

2.2.2 Produktdifferensiering

I eit enkeltspel er den uunngåelege Nash-likevekta at all profitt vert konkurrert bort. Når etterspørselen er bestemt ved uttrykka ovanfor har føretaka insentiv til å vera aggressiv og underby konkurrenten sine prisar for å vinne heile marknaden, så lenge det er positiv profitt å hente. Utfallet i dette spelet er at føretaka byr heilt ned til grensekostnad der dei ikkje lenger tener profitt (Tirole 1988,s.210). Denne situasjonen kallar vi Bertrandparadokset. Resultatet er nullprofitt og føretaka er følgjeleg utan marknadsmakt. Sjølv om dette kan høyrast noko ulogisk ut i høve til reelle marknader, så fortel denne teorien om dynamikken i marknader med priskonkurranse. Føretak som konkurrerer under slike vilkår ynskjer å manipulera marknaden for å tena profitt.

2.2.1 Løysingar på Bertrandparadokset

For å løyse Bertrandparadokset må føretaka erverve marknadsmakt. Vi har ei enkel løysing når det er asymmetriske kostnader mellom føretaka. I slike tilfelle set verksemda med dei lågaste kostnadane prisen marginalt under konkurrenten sin pris og vinn dermed heile marknaden. Føretaket med lågast kostnader har med andre ord marknadsmakt. Andre måtar å oppnå marknadsmakt er gjennom produktdifferensiering, stillteiande samarbeid og fusjonering av føretak. I det følgjande ser eg nærare på konsekvensar av slike marknadsinngrep.

2.2.2 Produktdifferensiering

Bensin vert seld i ulike standardar, og kan innanfor kvar standard reknast for å vera eit homogent produkt fordi produkta teknisk sett nærast er identiske. På forhandlarnivå vert det likevel gjort mykje arbeid for å skape eit bilete der eit selskap sine produkt er differensiert frå konkurrentane sine produkt. Selskapa har kort- og rabattprogram som skal skape lojale kundar, det vert satsa stort på butikkonsept og ikkje minst kan lokaliseringa av stasjonane verka inn på kundane sitt val av forhandlar. Dette gjer det fruktbart å sjå på bensinmarknaden som ein Bertrandmarknad med differensierte produkt.

Horisontal produktdifferensiering motverkar konkurransesituasjonar som kan ende i Bertrandparadoks. I ein marknad der produkta er differensierte misser ikkje føretaket heile salet sjølv om det set høgare pris enn konkurrenten (Sørgard 1997, s.57). Ein alternativ måte å modellere differensiering i bensinmarknaden kan vera å sjå på lokaliseringskonkurranse.

Bensinstasjonar konkurrerer hovudsakleg på pris, men plassering i høve til trafikken er og ein viktig konkurranseparameter. Til slutt drøftar eg kort korleis lokaliseringskonkurranse kan medverka til at vi får klynger av stasjonar, men vel å ta mindre omsyn til denne typen konkurranse fordi pris har større verknad på konkurransen. Verknader på forteneste av lokalisering kjem til uttrykk gjennom parametrane i etterspørselslikninga og seinare ved at vi ser på ei klynge av stasjonar. I det følgjande gjennomgår eg modellen og løyser ut for Nash-likevekta i Bertrandkonkurranse med differensierte produkt.

Ved å tilby produkt som er ørlite annleis enn konkurrenten sine produkt klarer føretaket å heve utsalsprisen over grensekostnadene. Vi måler ulikskapen mellom produkta med parametrane k og b for kor substituerbare produkta er.

Vi let etterspørselen til føretak i vera lineær og symmetrisk, det vil seia:

di(p)=akpi +bpj

k > b > 0 i,j = 1, 2 og ij

Føresetnaden 0k > b > inneber at endring i eigen pris har større verknad på føretaket sin eigen pris enn ei tilsvarande endring i det konkurrerande føretaket sin pris. Parameteren a kan tolkast som eit mål på kor stor marknaden er.2 For å finne i kva grad produktdifferensiering medverkar til å auke prisane set vi opp profittuttrykka til føretaka i og j og deriverer desse med omsyn til prisar. Frå førsteordensvilkåra finn vi føretaka sine reaksjonsfunksjonar som vi nyttar til å løyse Nash-likevekta i prisar.

Gitt konstante grensekostnader c er profitten til føretak i definert ved: i

) )(

( ) )(

( )

( i i i i j i i

i p =d p pc = akp +bp pc

π (2.2)

2 Jo større a, desto større etterspørsel til ein gitt pris (Sørgard 1997, s.58). Eventuelt kan den tolkast som maksimal betalingsvilje.

)

Når vi deriverer dette uttrykket med omsyn til p får vi førsteordensvilkåret: i

0

R , som er i sin reaksjonsfunksjon, forklarer korleis i sin strategi vert påverka av prissetjinga til føretak j. Det er ein positiv samanheng mellom føretaka sine prisar fordi

0 / j >

i dp

dp . Det optimale strategiske valet i når j endrar sin pris er å endra sin eigen pris i same retning. Ergo er prisane strategiske komplement.

Vi finn Nash-likevekt i prisar ved å løyse likningssettet:

k reaksjonsfunksjon. Det gir dette utrykket for likevektspris:

)

På tilsvarande måte finn vi p ved å setje inn for *j p i føretak i sin reaksjonsfunksjon: *i

Viss føretaka sin grensekostnader er identiske, altså at ci =cj =c, vil likevektsprisar vera:

b

Etter å ha funne dette prisuttrykket kan eg kontrollere om Bertrandparadokset er unngått, det vil seie om P* >c:

Av dette finn eg at når a > c så er pris høgare enn grensekostnad. Viss marknaden er så stor at det er etterspørsel etter produktet til ein pris som er høgare enn produktet sin grensekostnad, så vert den oppnådde likevektsprisen høgare enn grensekostnad. Resultatet les vi som at produktdifferensiering er konkurransedempande og gjev føretaka marknadsmakt.

Ei alternativ måte å studere differensiering av produkt på er, som tidlegare nemnt, å modellere marknaden som lokaliseringskonkurranse.3 I bensinmarknaden er varene så og seie identiske og ein må sjå på andre trekk som gjer det mogleg å differensiera dei. Lokalisering er i så måte av høg relevans for bensinstasjonane. Strategisk plassering av utsalet i høve til trafikken er eit viktig konkurranseelement i ein marknad der tilgang verkar inn på forbrukaren sitt val av forhandlar. Ein konsekvens av lokaliseringskonkurranse er at forhandlarane plasserer seg tett opp til kvarandre (jfr. Hotelling – 1929 i Tirole (1988)). Difor kan vi i nokre marknader få klynger av konkurrentar.

I den grad lokalisering verkar inn på kundane sine preferansar så kjem dette til uttrykk gjennom prisane forhandlarane set og kvantumet dei klarer å selje. Om kundane føretrekk ein

3 Spatial competition – sjå Tirole (1988, s. 279-287)

forhandlar føre ein annan, vil dette i bensinmarknaden særskilt koma til syne anten gjennom høgare prisar eller sal.