• No results found

7   V EDLEGG

7.2   Presentasjon av loggbok

Hvor: Utdanningsetaten, Oslo Dato: 27. 08. 10

Hvem: Prosjektledelsen, lærere og deltakere bestående av 5 fra administrasjon og 24 deltagere.

Når: klokka 09:00 til 14:00

Mål: Kartlegging av deltagere, fordeling i nivåer basert på skriftlig og muntlig test.

Målgruppe: Ansatte fra ulike Aktivitetsskoler som ikke har fullført norskopplæring og som har behov for forbedring av norskferdigheter.

Ansvarlig: Oslo voksenopplæring: Skullerud og Smestad

Kurset kjøres som bedriftsintern norskopplæring til voksne innvandrere som jobber i Aktivitetsskoler. Det er et prosjekt som utdanningsetaten arrangerer med skolerektorer, kursledere, lærere og prosjektleder.

Kontekst: Jeg møtte opp til avtalt tid hos Utdanningsetaten klokka 09:00. Der traff jeg en håpefull kursdeltaker som gav meg en kort introduksjon om hvordan aktivitetsskolen er og hvordan den fungerer mens vi fant veien til venteværelset. Der møtte jeg andre kursdeltakere og vi hadde en uformell prat. Jeg introduserte meg selv som en masterstudent og ble kjent med de andre og deres bakgrunn. Deltagerne var fra ulike aktivitetsskoler rundt omkring i Oslo. Deres aldersgruppe var sprikende, alt fra 20 til 50 pluss .

Vi ble hentet av kursleder og fant veien frem til kursrommet hvor de fra administrasjonen ventet på oss med kaffe og kaker. Første ledd i kartleggingen var diktat. Der ble det brukt ord som ofte gjentar seg i aktivitetsskolen. Deretter deltok deltagerne i oppgaver. Mens deltakere holdt på med besvarelsen så foregikk registrering for å tilegne oversikt over hvem som kom.

Alle ble registrert mens de holdt på med å svare. En og en ble hentet til å ta muntlig test. Jeg fikk være med på testen sammen med kursansvarlig. Deltakeren skulle på muntligtesten å vise sin forståelse av en tekst og gjenfortelle teksten uten å se på arket.

53 Avgjørelse av deltakeres nivå: Ut i fra besvarelsen av skriftlig og muntlig tester, så

kategoriserte kursledere og lærere deltakere i tre grupper med bra, middels og dårlig skåre.

Det var ikke nok deltakere på bra gruppen, så denne gruppen fikk ikke tilbudet.

Min rolle: Rollen min var å observere. Jeg fulgte opp det som foregikk den dagen, stilte opp spørsmål og svarte på deres spørsmål. Etter at kartleggingen var slutt, fikk jeg tid sammen med prosjektlederen. Vi pratet om hva jeg hadde tenkt på. Jeg fikk høre hennes synspunkter og forventninger.

Jeg lærte: Hvordan de enkelte testene kartlegges. Hva legges det vekt på for å dele inn i grupper, og hvilke kriterier de så etter.

Logg nummer 2 Dato: 09. 09. 10

Hva: Første dag på undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Tema: Å bli kjent med hverandre og diskutere målet med kurset.

Innhold: Læreren fortalte målet med kurset er å heve norskkompetanse. Lære nye ord og begreper.

Mitt mål å finne ut: Informasjoner om aktivitetsskolen. Hvordan den fungerer?

Min læring: Selv om alle aktivitetsskoler har felles rammeplan, er det satsing på ulike områder. Deltakerne diskuterte at hvordan noen aktivitetsskoler er ressurssterke og andre er mindre ressurssterke. Hvordan de forskjellige aktivitetsskoler er desentralisert. Noen deltakere var sjalu over de som hadde en bra arbeidsplass.

Logg nummer 3 Dato: 23. 09. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Tema: Barn og grensesetting.

54

Innhold: Lesetrening, begrepsforklaringer underveis, synge sanger, ble kjent med pedagog Margrethe Munthe.

- Deltakere fikk lære megling i konflikter mellom barn - Plenumsdiskusjon om konfliktløsning med barn

- Erfaringsdeling på ulike måter, ulike situasjoner, ulike konflikter - Typiske konflikter, erfaringer, metoder å løse

- Skrive setninger, skrivetrening, lærte å lage oppslag Mitt mål å finne ut: Tvunget eller frivillig deltakelse.

Min læring: Jeg snakket om barn og voksenrolle. Deltakere ville få med mine pedagogiske synspunkter om temaet. Deltakere ønsket mitt faglige input angående temaet hvor jeg fikk snakket om barn og voksensamhandling og pedagogiske teorier innen dette.

Tanken og refleksjon: Kan så få timer i en uke gi nok opplæring? Det er et veldig viktig tema. Barn og voksen i en utviklingsprosess. Bør det satses på flere dager? Ansatte deltakere ville gjerne få flere dager.

Uformelle intervjuer: Deltakere håpet å få bedre jobb etter de har lært mer norsk. Er lei av samme jobb i mange år og er slitne av det. En deltaker mente at jeg er heldig som har mulighet til å få høyere utdanning. Det kommer til å gi meg bedre stilling. Bedre betalt.

Logg nummer 4 Dato: 13. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svake norskferdigheter.

Tema: Introduksjon og å bli bedre kjent med hverandre. Læreren ga makten til deltakere for å bygge opplegget.

Innhold: Ulike pedagogiske måter brukt for å bygge tryggheten med hverandre. Ble avklart at det er lov å feile. Metoden er å notere hverandres informasjon. Fortelling uten notat ble

benyttet til å lære om hverandres interesser. Metoden ga flere positive opplevelser til deltakerne. De lærte og lo av feilene. Uttaletrening ble også benyttet. De sang alfabeter, vokaler og konsonanter.

55 Mitt mål å finne ut om tiltaket er positivt: Ansatte deltakere var storfornøyde med tilbudet.

De fleste var veldig positive, men noen var ikke så fornøyd med undervisningsmetoden. De ville gjerne litteratur som de kunne forholde seg til. Et par deltakere stilte spørsmål om hvorfor de er på lavere nivå? De følte seg kanskje nedgradert? De fleste deltakerne aksepterte at de snakker rart og ikke kan det norske språket godt. Ønsker høyere utdanning, men har ikke mulighet til det fordi språket er svakt. Noen ansatte hadde høyere utdanning fra hjemlandet og er svært misfornøyd med seg selv.

Min læring: Læreren ga demokrati til gruppen og spurte om de har lyst til å fokusere på noen områder. Deltakernes ønskeliste var lang og behovet var fornuftig. Blant noen var

konfliktløsning, å takle konflikt, å lære å skrive beskjeder, videreformidle beskjeder både muntlig og skriftlig, å motta telefonsamtaler fordi den skremmer dem, ordstilling på setninger, skrive og se kontaktbok, foreldresamtaler, lese informasjon om barn og lese- skrive trening.

Noen jobber med barn med særskilte behov noe som gjør at språket er svært viktig for å gi informasjonen til de relevante. Deltakerne mente at 60 timer ikke er nok for å lære seg språket og lurte på om de kunne fortsette på høyere nivå.

Tanken og refleksjon: Voksenpedagogikk ble benyttet. Profesjonsbevisst lærer.

Logg nummer 5 Dato: 14. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Tema: Mobbing

Innhold: Lesetrening og ordforklaringer, forståelse av innhold, diskusjoner av erfaringer.

Hvor sterkt kan mobbingen påvirke mennesker. Grammatikk, setninger og ordstillinger.

Gruppearbeid.

Mitt mål å finne ut: Ny fase. Er det forskjellige holdninger til tiltaket?

Mitt funn: Kursets første fase eller holdningen fra starten var ikke positiv for mange. Kursets andre fase viste at deltakere etter hvert la merke til hvor viktig og nyttig kurset er for dem.

Ansatte voksne ville gjerne fortsette og lære videre hvis de får mulighet. De spurte læreren om de kunne fortsette på høyere nivå.

56

Læreren forklarte at det er ikke læreren som bestemmer. En deltaker mente at kurset hjelper henne veldig mye. Læreren mente at det å lære om fag eller tema er krevende selv, men å lære bort til fagfolk er enda mer krevende.

Min læring: Det er veldig mye mobbing på aktivitetsskoler. Det er vanskelig å takle

mobbingen, men straff hjelper alltid, mente noen. Læreren ville gjerne at jeg ville være kritisk til undervisningen. Læreren viste ønske om å få informasjoner fra den andre gruppen.

Samarbeidsproblemer. Det er læreren som lager undervisningsformer. Lærere velger hvordan undervisningen skal foregå og hva innholdet skal være. Det ble også sagt at i framtiden kanskje blir fagfolk i aktivitetsskolen. Kunnskap og ferdigheter vil bli prioritert.

Logg nummer 6 Dato: 20. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svak norskferdigheter.

Tema: Lære nye ord, uttalelse, lage setninger.

Innhold: Lesetrening, begrepsforklaringer underveis, synge alfabet, repetisjon - Deltakere fikk lære ord og uttalelse på en morsomt måte; som er gjennom lek - Plenumsdiskusjon om voksne ansatte som rollemodell for barn

- Erfaringsdeling på hvordan de blir mobbet på jobben av andre ansatte, noe som gjør dem tause

- Typiske misforståelser ved feil uttalelse. Eksempel: lun- dun, fylle- fille, full-fugl, låse-løse

- Skrive rett setninger, skrivetrening, hukommelsestrening

Mitt mål å finne ut: Tvunget eller ønsket deltakelse. Kursets andre fase hvor jeg får vite om holdning til kurset har endret seg.

Min læring: Ansatte innvandrere forteller hvor ubehagelig pauserom kan være på jobben.

Det er fordi de ikke forstår det de språkligmektige snakker. Det hindrer integrering.

57 Tanken og refleksjon: Det er mange områder kursdeltakerne trenger trening på.

Grammatikken er veldig svak. Lesing er ganske svak, forståelse, faglig informasjoner, begreper, ordstilling.

Jeg stiller spørsmål til meg selv om så få timer i en uke gi nok opplæring? Det er et veldig viktig tema. Barn og voksen i en utviklingsprosess. Bør det satses på flere dager? Jeg fikk svar da deltakere viste stort behov og interesse for å få flere timer for å lære mer.

Logg nummer 7 Dato: 21. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Tema: Foreldrekontakt.

Innhold: Lesetrening og ordforklaringer, forståelse av innhold, diskusjoner av erfaringer.

Rammeplanen med fokus på kultur og kreativitet som tema. Hvordan ville deltakere beskrive møte med foreldre ble diskutert. Grammatikk, setninger og ordstillinger. Gruppearbeid i å lage et oppslag var tema.

Mitt funn: Læreren spurte etter tilbakemeldinger og forventninger til deltakere, men fikk ikke tydelig svar. Deltakere var mere opptatte av sin utvikling fordi deres fokus var mer på de ulike eksamener som de kunne ta.

Min læring: Jeg fikk høre fra en deltaker at hun får ikke betalt å komme på kurset. Det gjorde at jeg ble usikker på informasjonen som jeg samlet. Målet å finne ut til neste gang om alle får betalt for å komme på kurset.

Logg nummer 8 Dato: 27. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svak norskferdigheter.

Tema: Å være rollemodell.

Innhold: Lesetrening av en tekst som var med bilde om rollemodell. Deltakerne jobbet i grupper og fortalte deres oppfatning av det de så på bilde. Fikk generelle tips om hva en god rollemodell er.

Mitt mål å finne ut: Får deltakere betalt å komme på kurset?

58

Mitt funn: Noen får ikke betalt fra jobben til å komme på kurset. Mange reagerte på dette og mente at det er urettferdig. Forslag om at de som ikke fikk betalt må kontakte sjefen.

Min læring: Mangelen på kommunikasjon kan føre til tvil, frustrasjon og demotivasjon.

Åpen diskusjon viste tydelig at deltakerne hadde noen spørsmål som de ønsket svar på.

Logg nummer 9 Dato: 28. 10. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Tema: Foreldrekontakt.

Innhold: Kommunisere med foreldre, aktivitetsskolen og markedsføring av tilbudet, lesetrening, grammatikk, rette setninger.

Mitt mål å finne ut: Får de betalt å komme på kurs?

Mitt funn: En deltaker mente at det er mye diskriminering på jobben på grunn av et annen språklig bakgrunn. Det var en av grunnene deltakeren ble sendt til kurset. Noen deltakere mente at det er kjedelig å komme på kurs. De fleste deltakerne får betalt, men en får ikke.

Min læring: Jeg føler at det er mangelen på informasjon og opplysninger. Usikkerheten om hvorfor noen får betalt for å komme på kurset og ikke andre.

Logg nummer 10 Dato: 03. 11. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svak norskferdigheter.

Tema: Lesetrening, uttaleøvelse og verb.

Innhold: En pedagogisk måte hvor alle fikk en tekst hvor de skulle jobbe med å finne verb.

De jobbet med å bøye verb og å lage setninger. Læreren utfordret deltakerne for å finne ut selv hva løsninger kunne være. Til slutt fikk de oppgave om hva konfliktløsning er og godt råd til å håndtere konflikten.

Mitt funn: Erfarings basert læring hvor deltakerne delte sine opplevelser og måter på hvordan de løste konflikten og hvordan de møtte konflikten. Det hjalp deltakerne til å

59 reflektere over hva de selv hadde gjort i en konflikt. Deltakerne lærte ulike perspektiver ved konfliktløsning av ulike situasjoner.

Logg nummer 11 Dato: 04. 11. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Halloween.

Innhold: Lesetrening, diskusjon om hvordan halloween feires i ulike kulturer. Lytteøvelser og grammatikk.

Mitt funn: Deltakerne var kritiske til innholdet i undervisningen.

Min læring: Ulike tradisjoner og feiringsmåter i ulike land av ulike høytider.

Logg nummer 12 Dato: 10. 11. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svak norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Å gi telefonbeskjeder. Målområdet for aktivitetsskolen: Kunst og kreativitet.

Innhold: Hvordan skal ansatte gi beskjed når de er syke eller forsinket. Rollespill av

telefonsamtaler hvor læreren spilte rollen som arbeidsgiveren. Edvard Munch og hans arbeid

”Skrik” ble tema. Lesetrening, grammatikk, lese tekst og svare på spørsmålene. Lydtrening på uttalelse.

Mitt funn: Deltakerne var veldig redde for å snakke på telefon selv om det var bare rollespill.

Hvordan deres språklige barriere gjør dem usikre å formidle selv enkle beskjeder. Beskjeder de ga var ikke tydelige, noe som de fikk øve på.

60

Logg nummer 13 Dato: 11. 11. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Rolle som ansatte.

Innhold: Kjennetegn av en god leder, grammatikk, gruppediskusjoner og lesetrening.

Mitt funn: Deltakerne snakket om deres ledere. Om de er flinke eller ikke. De fleste var enige at deres ledere mest sitter på kontoret og bare bestemmer over hva ansatte skal gjøre.

Min læring: Avlæring av feilspråkbruk og gjenlæring av riktig språket kan ta lang tid for deltakerne.

Logg nummer 14 Dato: 01. 12. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svake norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Substantivlek.

Innhold: Bygge setninger og substantivlek hvor det ble fokusert på å lære nye ord som by, plante, dyr og mat.

Mitt funn: Mange deltakere i gruppen med svake norskferdigheter er positive og motiverte, men det var flere som bestandig var misfornøyde med nivået.

Logg nummer 15 Dato: 02. 12. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Irritasjon mot kollega.

Innhold: Minste motstands vei, grammatikk, preposisjon. Målområdeforståelse.

61 Mitt funn: På grunn av mindre språklige ferdigheter møter en deltaker diskriminering på jobben. Hvordan begrensete språkferdigheter hindrer deres framskritt.

Logg nummer 16 Dato: 08. 12. 10

Hva: Undervisning for deltakere med svake norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Ta i mot telefonbeskjeder.

Innhold: Muntlig språk, øvelse på telefonbeskjeder og å gi beskjeder videre. Rollespill.

Diskusjon om at flere innvandrere mister jobb på grunn av svakere forståelse.

Mitt mål: Intervjuer.

Logg nummer 17 Dato: 09. 12. 10

Hva: Undervisning for deltakere med middels norskferdigheter.

Flere fravær.

Tema: Besøk av minoritetsrådgiver for å snakke om rettigheter og videreutdanning.

Innhold: Rollespill på øvelse av muntlig eksamen av norskprøve 3.

Mitt mål: Intervjuer.

Min læring: Voksnes ulike rettigheter med hensyn til videre utdanning. Krav. Hvem og hvordan søke.