• No results found

La presentació del joc a l’alumnat també és molt important, ja que amb aquesta introducció es pot perdre l’interès dels alumnes amb molta facilitat, però també es poden engrescar ràpidament. Si no entenen bé des d’un principi el que es pretén d’ells, la motivació intrínseca pel propi joc es perd i, per tant, la metodologia perd gairebé tota la seva essència. És per aquesta raó que escriure bé l’inici de la història durant la preparació del joc és tan important.

A l’hora de presentar el joc la primera tasca que ha de fer el docent és, com s’ha dit abans, explicar el que es pretén dels alumnes. Una activitat que es podria realitzar abans del joc de rols és demanar si algun alumne coneix els jocs de rol

30 i si n’ha jugat mai, en cas afirmatiu es pot fer explicar a l’alumne el seu punt de vista a la resta de la classe. Si no hi ha cap alumne a la classe que conegui aquest tipus de joc es pot explicar el que és: “És un joc en el qual vosaltres sereu els personatges d’una història que us proposaré jo, en la qual us enfrontareu a diverses situacions en les quals haureu de decidir el futur de la història que hem començat entre tots. Les vostres decisions com a personatges durant el joc, variaran el final d’aquest, així que heu de prendre les decisions amb consciència de les conseqüències que poden tenir.”

La passa següent és la de repartició dels rols als alumnes, hi ha diverses possibilitats:

- La primera possibilitat és repartir els rols de manera aleatòria, així s’assegura que ningú no té preferència sobre cap altre i així es suposa un repartiment més just.

- La segona possibilitat és que el docent decideixi qui fa cada rol, aquesta opció permet al docent triar els personatges en funció de les capacitats de cada alumne.

- La tercera possibilitat és que el docent exposa tots els rols possibles i és l’alumnat el que tria qui vol fer cada rol, aquesta opció és la més arriscada perquè es poden crear conflictes entre els alumnes.

En el cas de l’exemple de La Formació de la Taula Periòdica es van assignar els rols de manera aleatòria. Es va considerar que aquesta era la manera més adequada, ja que tots els rols eren molt semblants i no va ser necessari triar segons les possibilitats de cada alumne.

L’opció més inclusiva és la segona, és a dir, el docent decideix els rols dels alumnes, així es tenen en compte les necessitats i les capacitats dels alumnes a l’hora de realitzar la representació.

31 5.4. Preparació del joc per part de l’alumnat

Fins ara s’han comentat algunes recomanacions i consells que el docent pot seguir a l’hora de preparar i presentar un joc de rols. Però en aquest apartat l’alumne serà l’eix central i es proposaran algunes activitats per ajudar-los a preparar el rol que han d’assumir.

Per a preparar el joc de rol i que aquest sigui més fluid es poden realitzar unes quantes activitats prèvies per anar preparant a l’alumnat per a la situació a la qual s’han d’enfrontar. Les activitats poden ser molt diverses segons el joc de rols que es dugui a terme, els objectius que es vulguin assolir o competències que es vulguin treballar. Una d’aquestes activitats és, per exemple, donar als alumnes una sèrie de pautes mínimes perquè cerquin tota la informació, així es treballaria l’autonomia de l’alumnat i, per tant la competència d’aprendre a aprendre. Una altra opció podria ser que el docent estableix unes pautes més tancades i més centrades en continguts. D’aquesta manera el docent s’assegura que l’alumnat farà feina sobre certs continguts d’interès, però per contra, es perd l’essència d’aquesta metodologia que és que l’alumnat es crea el seu propi coneixement.

Un altre apartat per preparar el joc de rol és la creació de les normes. Com ja s’ha dit en aquest treball les normes han d’estar pactades entre tots els jugadors, per tant abans de començar el joc s’han de decidir les normes. Per això es pot fer una activitat en la qual cada alumne escriu les normes que creu que ha de tenir el joc, el docent pot ajudar establint unes normes bàsiques i, encara que pareixin obvies, s’han de remarcar com per exemple: no es pot fer mal als altres, respectar el torn de paraula i només parlar una persona a la vegada, no ens podem sortir del rol en cap moment durant el joc, no riure... Una vegada que els alumnes han escrit les seves pròpies normes es poden compartir entre tots i es duen a votació. Al final d’aquesta activitat tothom ha de conèixer i estar d’acord amb les normes establertes.

32 A aquesta part del joc de rols l’alumne comença a familiaritzar-se amb els nous conceptes que van apareixent, per exemple en el cas de la taula periòdica els alumnes comencen a assimilar nous aprenentatges com una sèrie de propietats dels elements i la seva col·locació a la taula que, fins aquest moment, no coneixien i que, al final del joc, hauran après.