• No results found

Post 71 Tilskot til innvandrarorganisasjonar og anna frivillig verksemd

4. Rammeområde 6 – Innvandring, regional utvikling og bolig

4.3 Komiteens merknader til de enkelte kapitlene under rammeområde 6

4.3.16 Kap. 821 Bosetting av flyktninger og tiltak for innvandrere

4.3.16.8 Post 71 Tilskot til innvandrarorganisasjonar og anna frivillig verksemd

INNVANDRARORGANISASJONAROGANNA FRIVILLIGVERKSEMD

K o m i t e e n s f l e r t a l l , m e d l e m m e n e f r a A r b e i d e r p a r t i e t , S o s i a l i s t i s k V e n s t r e -p a r t i o g S e n t e r -p a r t i e t , viser til viktigheten av å styrke arbeidet for integrering i regi av frivillige or-ganisasjoner, spesielt når det gjelder nasjonale res-surssentra. F l e r t a l l e t støtter i denne forbindelse regjeringens prioritering av arbeidet mot diskrimine-ring og vil særlig understreke viktigheten av økt kunnskap om diskriminering av homofile med inn-vandrerbakgrunn. F l e r t a l l e t viser også til sine innledende merknader under dette kapitlet, om betydningen av et antirasistisk holdningsarbeid. F l e r -t a l l e -t vil også framheve be-tydningen av de-t frivil-lige integreringsarbeidet som gjøres ute i lokalsam-funnene, der folk bor.

F l e r t a l l e t viser til budsjetthøringen der Røde Kors henviste til partnerskapsavtalen mellom staten v/Fornyings-, administrasjons- og

kirkedepartemen-tet og Virke, Frivillighet Norge, Ideelt nettverk og KS bedrift, og ba om at prosjekter basert på ren fri-villighet, som flyktningguider, norsktrening, «Til Topps» mv. også måtte bli omfattet av avtalen.

F l e r t a l l e t viser til at denne spesielle partnerskaps-avtalen er inngått med tanke på å sikre ideelle orga-nisasjoner bedre muligheter til å nå gjennom i kon-krete anbudsprosesser, mens den type prosjekter som Røde Kors henviser til, finansieres på andre måter.

F l e r t a l l e t henviser til at det finnes mange bud-sjettposter under flere departementers ansvarsområ-der som gjelansvarsområ-der tilskudd til frivillige organisasjoner (se for eksempel Innst. 14 S (2012–2013) til stats-budsjettet for 2013 fra familie- og kulturkomiteen).

Når det gjelder integreringstiltak for innvandrere spesielt, henvises det videre til Meld. St. 6 (2012–

2013) En helhetlig integreringspolitikk, der frivillige organisasjoners innsats er tema. F l e r t a l l e t viser også til de eksisterende samarbeidsavtalene mellom IMDi og frivillige organisasjoner som bidrar til inte-grering av bosatte flyktninger i kommunene.

Caritas Norge tok i samme høring opp temaet med informasjon til arbeidsinnvandrere, herunder dem som ikke har funnet arbeid før de kommer til Norge. F l e r t a l l e t viser også her til Meld. St. 6 (2012–2013) En helhetlig integreringspolitikk, der frivillige organisasjoners innsats for å hjelpe arbeids-innvandrere med å tilpasse seg det norske samfunnet, er framhevet spesielt.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a F r e m -s k r i t t -s p a r t i e t merker -seg at regjeringen i -sitt for-slag til statsbudsjett legger opp til en annen innret-ning av post 71 enn tidligere. D i s s e m e d l e m m e r mener integreringsarbeidet er best tjent med at den offentlige støtten blir dreid fra støtte til innvandreror-ganisasjoner basert på opprinnelsesland og etnisk og/

eller religiøs tilhørighet, til støtte til hele spekteret av frivillige organisasjoner som jobber med integre-ringsarbeid i lokalmiljøet.

D i s s e m e d l e m m e r mener det må være et politisk mål i integreringsarbeidet at støtten konsen-treres til integrerende aktiviteter mer enn segregeren-de aktiviteter. Frivillige organisasjoner som utøver aktiviteter som burde være allmenne vil i denne sammenheng være særlig relevante. D i s s e m e d l e m -m e r vil også vise til at det er fre-mko-m-met uryddig-het i enkelte organisasjoners forvaltning av offentlige midler. D i s s e m e d l e m m e r mener det er behov for god kontroll med hvordan offentlige midler bru-kes.

D i s s e m e d l e m m e r viser til at Fremskritts-partiet har en liberalistisk grunnholdning og ikke skiller mellom individer uansett religion, etnisk opp-rinnelse eller annet opphav. Som en følge av dette skal ingen grupper få særtilskudd kun på bakgrunn av

disse faktorene. Innvandrerorganisasjoner må søke om de samme midlene som andre frivillige organisa-sjoner som ikke er forbeholdt visse grupper. D i s s e m e d l e m m e r er av den oppfatning at det ikke bør etableres egne særordninger for innvandrere når det gjelder bekjempelse av fattigdom eller næringsetab-lering.

D i s s e m e d l e m m e r merker seg med overras-kelse at regjeringen foreslår å videreføre tilskudds-ordningen til drift av nasjonale ressursmiljøer på in-tegreringsfeltet, slik regjeringen i statsbudsjettet for 2013 har foreslått skal gis som øremerkede tilskudd til slike miljøer, slik disse er omtalt i Prop. 1 S (2012–

2013) Barne-, likestillings- og inkluderingsdeparte-mentet, side 62.

D i s s e m e d l e m m e r merker seg at regjerin-gen omtaler disse ressursmiljøene, at de har en viktig rolle i å følge utviklingen på innvandrings- og integ-reringsfeltet og at de blant annet skal være en kilde til alternativ kunnskap, formidling av erfaringer og synspunkt fra innvandrerbefolkningen. Ifølge depar-tementet skal miljøene samle og formidle kunnskap og kompetanse på integreringsfeltet basert på forsk-ning, erfaring, bred kontaktflate og solid forankring i ulike innvandrermiljø, samt dekke ulike behov i ar-beidet med integrering.

D i s s e m e d l e m m e r mener regjeringen i sitt budsjettforslag er uklar med henblikk på å synliggjø-re de ulike organisasjonenes bsynliggjø-redde og aktivitet på dette området, spesielt når man tar i betraktning at kun én organisasjons tilskudd senkes. D i s s e m e d -l e m m e r merker seg også at organisasjonenes mu-ligheter til søknadsbehandling om tilskudd og kla-geadgang på søknadsbehandlingen er bortfalt og at tilskuddene fordeles direkte over statsbudsjettet.

Dermed svekkes også den mest effektive kontrollen ved tilskuddsbevilgningen, ved at halvårsrapporte-ring og halvårsregnskap samt revidert budsjett bort-faller. D i s s e m e d l e m m e r mener å kunne ane at departementet i sin fordeling ikke har tatt hensyn til det ulovfestede forvaltningsrettslige likhetsprinsip-pet, hvor det heter at søker innenfor den krets som Stortinget har ment å tilgodese med den aktuelle bud-sjettposten, ikke kan utsettes for en forskjellsbehand-ling som mangler saklig grunn eller virker vilkårlig, urimelig eller urettferdig.

D i s s e m e d l e m m e r ser ingen grunn til at be-vilgningen til Human Rights Service (HRS) ytterli-gere reduseres på bekostning av en annen organisa-sjon som inngår i de naorganisa-sjonale ressursmiljøene.

D i s s e m e d l e m m e r er av den oppfatning at re-gjeringen ikke evner å begrunne reduksjonen i tilskuddet til HRS på en saklig måte. D i s s e m e d -l e m m e r viser ti-l at de gjennom budsjettspørsmå-l 360 fra Finanskomiteen/Fremskrittspartiets fraksjon etterspurte mer inngående informasjon om dette

for-holdet, og merker seg at regjeringen begrunner øk-ningen til en annen organisasjon på bekostning av HRS, for å «øke kunnskapen om diskriminering av homofile med innvandrerbakgrunn». D i s s e m e d -l e m m e r har ikke registrert at HRS’ arbeid på noen måte står i motstrid til denne problemstillingen.

D i s s e m e d l e m m e r anser derfor kuttet i tilskud-det til HRS som et politisk motivert angrep på et res-sursmiljø som er åpent kritisk til regjeringens poli-tikk og virkemidler på det innvandrings- og integre-ringspolitiske området.

D i s s e m e d l e m m e r stiller seg også kritiske til at tilskuddsordningen til de organisasjoner som re-gjeringen i budsjettforslaget omtaler som «nasjonale ressursmiljøer» har en helt annen innretning enn an-dre tilskuddsordninger for frivillige organisasjoner som tilgodeses tilskudd på andre rammeområder.

D i s s e m e d l e m m e r mener at den foreslåtte tilskuddsordningen er utilstrekkelig for å fremvise bredden i de mange aktiviteter som forekommer innen dette feltet. D i s s e m e d l e m m e r har merket seg at mange av tildelingene synes å være basert på politiske prioriteringer som er basert på et for snevert grunnlag, og som i begrenset grad tar hensyn til det mangfold av oppfatninger som det i et videre per-spektiv er viktig å få frem med sikte på å utforme en mest mulig korrekt politikk på feltet.

D i s s e m e d l e m m e r har det grunnleggende syn at det sivile samfunn må søke om slike offentlige midler på samme grunnlag. D i s s e m e d l e m m e r viser til at post 71 derfor er redusert med 51,094 mill.

kroner i Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2013.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e o g K r i s t e l i g F o l k e p a r t i mener at det er behov for styrket satsing på integreringsarbeid i regi av frivilli-ge organisasjoner. Organisasjonene sitter på unik kompetanse og nettverk. D i s s e m e d l e m m e r mener det er en positiv dobbelteffekt ved at det of-fentlige støtter opp om det frivillige arbeidet som gjøres på integreringsfeltet, ved at man både får mer for pengene ved å medfinansiere frivillighet og ved den merverdien for fellesskapet at innvandrere selv engasjerer seg i disse organisasjonene og bidrar i fri-villig arbeid. D i s s e m e d l e m m e r mener det er viktig at store og stabile organisasjoner som driver integreringsarbeid blant innvandrere, prioriteres.

D i s s e m e d l e m m e r mener integreringsarbei-det er best tjent med at den offentlige støtten blir dreid fra støtte til innvandrerorganisasjoner basert på opprinnelsesland, til støtte til hele spekteret av frivil-lige organisasjoner som ønsker å jobbe med integre-ringsarbeid i lokalmiljøet. D i s s e m e d l e m m e r mener det må være et politisk mål i

integreringsarbei-det at støtten konsentreres til integrerende aktiviteter mer enn til segregerende aktiviteter. Organisasjoner som utøver aktiviteter som burde være allmenne, vil i denne sammenheng være særlig relevant. D i s s e m e d l e m m e r vil også vise til at det er fremkommet uryddighet i enkelte organisasjoners forvaltning av offentlige midler. D i s s e m e d l e m m e r mener det er behov for god kontroll med hvordan offentlige midler brukes. Samtidig driver en rekke organisasjo-ner viktig arbeid på dette området, for eksempel MIRA-senteret, Røde Kors og Senter for flerkulturell verdiskaping i Drammen. D i s s e m e d l e m m e r vi-ser til at mange nordmenn med utenlandsk bakgrunn opplever at det er vanskelig å få seg jobb i Norge. Det kan være ulike årsaker til disse utfordringene, men det er en kjensgjerning at også godt kvalifiserte personer opplever store utfordringer. D i s s e m e d -l e m m e r er genere-lt sett opptatt av å stimu-lere gründerlysten og enkeltmenneskers interesse for å drive egen virksomhet.

D i s s e m e d l e m m e r er også godt kjent med MiRA-senteret, et kompetanse- og ressurssenter i minoritetskvinnespørsmål som arbeider både for å styrke rettssikkerhet og selvorganisering blant kvin-ner og jenter med minoritetsbakgrunn, og for reell li-kestilling og mot rasisme. Senteret gir juridisk bi-stand, og arbeider med informasjons- og bevisstgjø-ringstiltak, nettverksarbeid, politiske utspill, samt kulturelle og sosiale aktiviteter.

D i s s e m e d l e m m e r anser MiRA-senteret som en viktig bidragsyter i både integrerings- og li-kestillingsarbeidet, og arbeidet ved dette senteret bør utvides.

D i s s e m e d l e m m e r viser til Senter for fler-kulturell verdiskaping i Drammen. Senteret bidrar med etablererveiledning og kompetanseutvikling av innvandrergründere, arbeider med høyt utdannede, dels yrkesmessig feilplasserte innvandrere og har som mål å legge grunnlaget for flerkulturell verdi-skaping i tett samarbeid med politikere, myndigheter, virkemiddelapparat etc.

D i s s e m e d l e m m e r understreker viktigheten av disse tiltakene og viser til sine respektive partiers alternative budsjett for 2013 der overføringene til disse tiltakene er foreslått styrket med 10 mill. kro-ner.

På bakgrunn av dette fremmer d i s s e m e d -l e m m e r fø-lgende fors-lag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å dreie støt-ten over post 71 fra innvandrerorganisasjoner basert på opprinnelsesland, til frivillige organisasjoner som jobber med integreringsarbeid i lokalmiljøene. De-partementet må iverksette kontroll med de bevilgede midler.»

K o m i t e e n s m e d l e m f r a K r i s t e l i g F o l k e p a r t i viser til Kristelig Folkepartis alternati-ve budsjett der det foreslås å øke støtten til frivillige organisasjoner på innvandringsfeltet med 10 mill.

kroner, samt at det foreslås tilskudd til flyktninge-guider på 5 mill. kroner.

4.3.16.9 POST 72 STATSAUTORISASJONSORDNINGA FORTOLKARM.M.

K o m i t e e n har ingen merknader.

4.3.16.10 POST 73 TILSKOT

K o m i t e e n har ingen merknader.

4.3.17 Kap. 822 Opplæring i norsk og