• No results found

Påvirkninger på lokalsamfunnet

5. Presentasjon av empiriske resultater

5.4. Påvirkninger på lokalsamfunnet

I tidligere hovedtema har vi sett hvordan informantene opplevde sammenslåingsprosessen, elementer som påvirker deres hverdagsliv og deres tanker om tilknytning til stedet. Her skal vi se nærmere på hvordan denne prosessen har påvirket lokalsamfunnet og menneskene som bor der. En beskrivelse som gikk igjen her var “det har vært en splittende effekt”. En kan også lese ut fra intervjuene at denne splittelsen sitter sterkt i flere av informantene.

5.4.1. Splittelse

Da Torstein svarte på spørsmål om samhold og hvordan denne prosessen har påvirket samholdet, utdypet han sine tanker om tilknytning og nærområde i lys av

kommunesammenslåingsprosessen. Han forteller at samholdet mellom innbyggerne på

Forsand har blitt svekket. Torstein refererer til nevnte kommunestyremøte den 6. juni 2017 og hvordan denne dagen har preget samholdet i bygda i ettertid.

(…) hvis 6/6/17 ikke hadde skjedd, så kunne det blitt styrka (…). (Torstein)

Hadde det ikke vært for det som skjedde denne dagen, ville en fått en mer samlende opplevelse, og Sandnes ville blitt en ytre fiende som kunne ha styrket samholdet, mener han. På denne måten ville de ha ordnet blant annet turstier og andre ting i bygda sammen på dugnad, fordi da kunne de ikke ventet noe hjelp utenifra. Det ville vært dem mot sentrum. Nå

Side | 61 mener han samholdet har blitt såpass svekket at dugnadsånden også har avtatt. Han mener også at slike vonde ting som dette kan trekkes med i mange generasjoner.

Torstein og Ove har nokså like tanker når det kommer til hva denne prosessen har gjort med samholde, og hvorfor det har blitt en splittelse, «oss» og «de» innad i bygda.

Når de på en måte slipper det løs på bygda, slik som det skjedde her nå. For i stedet for at vi som bygd kunne ha kjempa sammen for å få det beste for bygda, så har vi endt opp med at vi kjemper mot hverandre. Vi har fått en splittelse i bygda (…) Men hadde det vært sentrale myndigheter som satt og så på kartet, ut ifra et faglig grunnlag mente hva som var best, så kunne vi vært enige eller uenige i det, men vi hadde ikke kjempet mot hverandre, vi hadde kjempet mot noen “utforbi herane”... og det hadde gjort splittelsen mindre, tror jeg...mm...

sånn... nå har vi endt opp med det at.. (…) fienden er ikke en der ute, det er noen av oss. Det har vært ødeleggende, mener jeg. Så... (…) ja... det har jo blitt litt sånn.. ehm... "oss og de"...her inne. "Dette er mine folk og dette er dine folk". (Ove)

Sindre mener at denne saken og hele sammenslåingsprosessen har fått for mye

oppmerksomhet. Han mener også at prosessen har vært opprivende, men at det ikke hadde trengt å være nettopp det.

(…) ja, det har vært et sånt tema som har.. egentlig fått altfor mye oppmerksomhet

etter mitt... i forhold til hva det har... ... å bety, mener jeg da. Men det er jo hva min mening er.

(…) det er mange som legger veldig mye følelser i det. (Sindre)

Saken bør få ro, mener han, men tror likevel det vil ta en del år før det roer seg.

Sara synes også at prosessen har påvirket lokalsamfunnet og samholdet negativt. Hun merker ikke så mye til det selv i sin omgangskrets, men fortsetter;

…det er jo folk som ikke snakker med hverandre på butikken.. og.. det verste var jo... de som bodde oppe i Kolabygda.. (…) de snakka ikke med hverandre... kjente.. naboer, liksom..

plutselig var de uvenner og kunne ikke se på hverandre. (Sara)

Side | 62 5.4.2. Forventninger til fremtiden

Selv om Karl ikke kan identifisere seg som en sandnesgauk, og problematiserer dette, er likevel hans noe pragmatiske syn på saken veldig interessant. Han mener nemlig at hvilken kommune han hører til egentlig ikke har så veldig mye å si.

(…) om du hører til Sandnes eller Strand, så er det jo litt..eh.. Mindre betydning, egentlig. Det er jo etter hva vi gjør ut av samfunnet vårt som betyr noe (…) Så vi må jo bare gjøre det beste ut av det, og.. Ja.. Se fremover vil jeg si. (Karl)

Karl er optimistisk også med tanke på samholdet i bygda. Han erkjenner at prosessen innbyggerne har vært i, har vært splittende og at det har vært steile fronter, men at dette er i ferd med å blåse ut og at samholdet er i ferd med å bli bra igjen.

Tross ulike syn på hvilken kommune Forsand burde blitt slått sammen med, deler Sindre synet til Karl i forhold til hvilken betydning dette har. «..det er hvor du bor som er.... hva kommunen heter, og hvor den ligger, det har ikke så mye å si» (Sindre).

Ove og Torstein øyner fremdeles håp for en omgjørelse av sammenslåingen, og at Forsand kan gå sammen med Strand. Ove legger til at det ikke bør gå for lang tid før dette skjer, da dette vil rippe opp i mange sår. Torstein er redd for at en omgjørelse kan bli vanskelig, da en er nødt til å legge historikken og splittelsene bak seg for å kunne gjøre omgjøre

sammenslåingen på en god måte.

På spørsmål om Saras ønsker om fremtiden sier hun;

..at de ikke bare innser at det var litt tungvint med Sandnes, og at vi bare får lov til å bli med i Strand..hadde vært drømmescenarioet mitt, da. ehh..ja.. men.. ja..og det er jo det.. nå kjenner jeg bare..arh.. vi har jo valgt feil.. (Sara).

Sindre sier at han «håper at Sandnes ser på oss som en ressurs, og at vi ikke er et plagsomt vedheng... At de.. er med på satsingene som er..turisme...overlapping på det.. og.. tar vare på at det er en landbrukskommune» (Sindre).

Side | 63