• No results found

5 Drøfting

5.2 Utøvelseskompetanse

5.2.3 Oppsummering av kapittel 5.2

Analysen og drøftingen av empirien har gjort det mulig å trekke frem og utdype noen av kvalifikasjonene som er nødvendig for å kunne utøve arbeidet i heste- og hovslagerfag. Det er derfor grunnlag for å si at utøvelseskompetanse krever de personlige kvalifikasjonene selvstendighet, ansvarlighet, tålmodighet, omsorg og kreativitet, og den sosiale kvalifikasjonen kommunikasjon. Taus kunnskap som innebærer å ha feeling og timing er sentralt i arbeidet.

Utøvelseskompetanse krever faglige kvalifikasjoner om økonomi og bedriftslære, hestens biologi og atferd, velferd og forebyggende helsearbeid, aktivitet med hest, håndtering av hest, lovverk og forskrifter, fôrproduksjon og bruk av verktøy, redskaper og maskiner.

5.2.4 FUNNENE I LYS AV LÆREPLANENE I HESTE- OG HOVSLAGERFAG PÅ VG2 OG VG3

Utøvelseskompetanse framstår som et sentralt aspekt ved yrkesutøvernes kompetanse. I læreplanene på Vg2 og Vg3 brukes utøvelsesbegrepet i form av yrkesutøvelse og det nevnes i formålet for de felles programfagene og i beskrivelsen av stalldriftsfaget på Vg2. I læreplanen for hestefaget på Vg3 nevnes begrepet i formålet for opplæringen og i beskrivelsen av samtlige hovedområder, mens i hovslagerfaget på Vg3 nevnes begrepet i formålet for opplæringen og i

79

beskrivelsen av hovedområde hovpleie. Mine funn når det gjelder utøvelseskompetanse kan derfor sies å sammenfalle med læreplanens formulering.

I formålet til læreplanen i heste- og hovslagerfaget på Vg2 sies det at programfagene skal legge til rette for at eleven skal opparbeide forståelse for det særegne knyttet til hesterelaterte aktiviteter (..) (Udir, 2018 b, s. 2). Jeg har funnet ut at det å opparbeide forståelse for det særegne knyttet til hesterelaterte aktiviteter (..) (Udir, 2018 b, s. 2) kan bety at eleven skal oppøve feeling og timing, i kombinasjon med tålmodighet (jf. tålmodighet i lys læreplanene i kapittel 5.1.5). Formålet i læreplanen for Vg3 hestefag sier at faget skal legge til rette for at hestefaglærte har kunnskap om hest (..), og at de har ferdigheter i håndtering og bruk av hest (..). Videre skal faget skal fremme forståelse for samspillet mellom menneske og hest (Udir, 2018 c, s. 2). I formålet med hovslagerfaget på Vg3 står det at opplæringen skal tydeliggjøre de særegne utfordringene yrkesutøveren vil møte i arbeid med levende dyr (Udir, 2018 d, s. 2).

I beskrivelsen av faget aktiviteter med hest på Vg2 står det at det handler om (..) håndtering, kjøring, ridning og andre aktiviteter, mens hovedområde for aktiviteter med hest på Vg3 sier at (..) omgang med og bruk av hest står sentralt. Her inngår stell, håndtering, kjøring, ridning og andre aktiviteter knyttet til bruk av hest i yrke (Udir, 2018 b, s. 2 og c, s. 2). Beskrivelsen av hovedområde for hovpleie på Vg3 tar for seg hesteforståelse og hestehåndtering (Udir, 2018 d, s. 2). Læreplanenes formuleringer tar for seg flere aspekt ved bruk og håndtering av hest, men de kunne uttrykt at feeling og timing i kombinasjon med tålmodighet, er nødvendig for å kunne kommunisere med hesten på dens premisser.

Omsorg er en personlig kvalifikasjon som trengs i yrkesutøvelsen og som også står sentralt i formuleringene av læreplanene på Vg2 og Vg3. Formålet i heste- og hovslagerfaget på Vg2 sier at programfagene skal legge til rette for at eleven skal opparbeide forståelse for (..) det å ha ansvar for dyr, med de krav det stiller til etikk (..) og opplæringen skal også gi eleven mulighet for å utvikle (..) og omsorg for (..), dyr (..) (Udir, 2018 b, s. 2). I formålet med læreplanen i hestefaget på Vg3 står det (..) opplæringen skal legge til rette for at lærlingen kan (..), utvikle (..) profesjonalitet med tanke på dyrevelferd, (..) og etikk (Udir, 2018 c, s. 2). I læreplanen for hovslagerfaget på Vg3 sier formålet at (..) faget skal legge vekt på det særegne ved å arbeidet med dyr, med de krav de stiller til etikk (..) og at (..) opplæringen skal (..) legge vekt på dyrevelferd og etikk (Udir, 2018 d, s. 2). I beskrivelsen av stalldriftsfaget på Vg3 vektlegges daglig drift ut ifra de behovene hesten har (Udir, 2018 c, s. 2). Disse formuleringene viser at læreplanen anser omsorg som en viktig personlig kvalifikasjon. Gjennom drøftingen av omsorg

80

kom det fram at omsorg også handler om holdninger til og respekt for hest som et levende individ. Kommunikasjon med hesten på dens premisser er en måte å utvise omsorg for den på.

I læreplanen for heste- og hovslagerfaget på Vg2 står det at opplæringen skal (..) fremme kreativitet (..), mens det i formålet med hestefaget på Vg3 står at opplæringen skal fremme (..) evnen til å (..) være kreativ (Udir, 2018 b, s. 2 og c, s. 2). Med utgangspunkt i definisjonen og drøftingen av begrepet (jf. drøfting i kapittel 5.2.2), mener jeg at formålet i læreplanen på Vg2 gjennom disse formuleringene uttrykker at kreativitet er en nødvendig kvalifikasjon: (..) utvikling av nye yrker og næringer, (..) stimulere til innovasjon og næringsutvikling basert på bruk av hest, (..) og at arbeid med hest i opplæringen skal inspirere eleven (..) til å se nye muligheter i næringen (Udir, 2018 b, s. 2). Beskrivelsen av stalldriftsfaget på Vg2 vektlegger også (..) utvikling av hest som næring (..) (Udir, 2018 b, s. 2). I formålet til opplæringen på Vg3 blir ikke begrepet kreativitet brukt, men det står at hestefaget skal være med på å gi innsikt i hvordan en kan utvikle ny næringsvirksomhet knyttet til bruk av hest (Udir, 2018 c, s. 2). I hovslagerfaget står det at faget skal (..) forberede framtidige yrkesutøvere på at yrket vil være i endring og at opplæringen også skal medvirke (..) til utvikling av (..) evnen til å se nye næringsutviklingsstrategier i hovslagerfaget (Udir, 2018 d, s. 2). Det framkom av drøftingen at kreativitet er nødvendig for å være løsningsorientert, nyskapende, innovativ og næringsutviklende og begrepet burde derfor inngått i Vg3-læreplanenes formuleringer av formålet med opplæringen.

Feeling og timing er ikke nevnt i forbindelse med bruk og håndtering av verktøy, redskap og maskiner i læreplanen. I beskrivelsen av stalldriftsfaget på Vg2 står det at programfaget handler om utstyr, redskaper, verktøy og materialer og grunnleggende teknikk og håndverk (Udir, 2018 b, s. 2). Hovedområdet i stalldrift og bedriftslære i hestefaget på Vg3 omfatter arbeidsteknikker og valg og bruk av utstyr, redskaper og verktøy (..) (Udir, 2018 c, s. 2). Formålet med hovslagerfaget på Vg3 sier at faget skal medvirke til å utvikle kompetanse (..) og ferdigheter knyttet til skoing og til utvikling av god yrkesutøving (Udir, 2018 d, s. 2). Beskrivelsen av hovedområde hovpleie i den samme læreplanen omfatter verking og skoing, balansering og korrigering, mens beskrivelsen av hovedområde i verktøy og materialer omfatter valg av (..) verktøy, smi- og sveiseteknikker (..) (Udir, 2018 d, s. 2). I og med at verktøy, redskap og maskiner med mer inngår i mange av formuleringene til læreplanene på begge årstrinn burde også feeling og timing ved bruk og håndtering ha fremkommet av formuleringene. Drøftingen

81

av disse tause kunnskapene viser at de er nødvendige for å mestre yrkesutøvelsen både i heste- og hovslagerfaget.

Selvstendighet, ansvarlighet, kommunikasjon med andre fagfolk og kunder er sett i lys av læreplanverket i kapittel 5.1.5.