• No results found

Oppdrag til lokalt næringsliv

3 Bedriftenes erfaringer med Før oppstart

3.4 Resultater og måloppnåelse

3.4.1 Oppdrag til lokalt næringsliv

En av målsetningene med "Før oppstart" var på kort sikt å sikre oppdrag for lokalt næringsliv i forbindelse med utbyggingen. De bedriftene vi har snakket med i forbindelse med evalueringen, har bl.a. tatt på seg følgende typer oppdrag:

• Sauda sag og bygdservice

o Salg av trelast (forskalingsmateriale) o Anleggsarbeid – graving og brøyting

o Bakstuffarbeid i forbindelse med tunelldriving o Mekanikerarbeid

• Sauda Monteringslag

o Produksjon av luker samt noen småoppdrag i forbindelse med ting som har dukket opp underveis

• Sauda Rørhandel

o Rørleggerarbeid i forbindelse bygging av brakkerigger o Leveranser av materialer og utstyr

• Aarthun Transport

o Transport, graving, massekjøring fra anlegget

• Sauda HMS

o Kurs i HMS, internkontroll og sikkerhet for Saudefaldene som byggherre og for lokale underleverandører

o Bedriftshelsetjeneste for en av de eksterne hovedkontraktørene

• Envirocon

o Oppdrag for utbygger knyttet til konsekvenser for det ytre miljø (forurensning, miljøstyring, kvalitetssikring)

• Sauda Byggsenter

o Løpende salg av materialer og utstyr

• Varig Renhold

o Noen faste renholdsoppdrag

o En del temporære oppdrag knyttet til skuring, boning, nedvasking o.l.

• Sauda installasjon as

o Flere oppdrag knyttet til installasjon av brakkerigger og anlegg

• Brødrene Selvik

o Store leveranser av betong i samarbeid med Ølen Betong

• Senit

o En stor andel av oppdragene knyttet til vasking i forbindelse med utbyggings-arbeidet

• Sauda Fjordhotell

o 3-årig avtale med Saudefaldene om utleie av 10 rom. Også en del andre besøk av gjester som har med utbyggingen å gjøre

• Kløver Hotell

o Noe besøk knyttet til utbyggingen. Ingen faste avtaler

I forbindelse med besøkene for å hente erfaringer fra tilsvarende utbyggingsområder, ble de spesielt oppfordret til å forberede seg på å kunne håndtere oppdrag i forhold til overnatting og forpleining. Dette var noe det helt sikkert ville blir behov for. Det ble i den forbindelse arbeidet med planer for utbygging av Sauda Fjord Hotell, og man kom så langt at tegninger var på plass. Dette var i utgangspunktet en strategisk satsing som ville vært nyttig for Sauda også på lang sikt, og som bl.a. ville vært med på å understøtte satsingen på utviklingen av reiselivet i kommunen (jf. kap. 1.2). Dette var imidlertid en satsing som man ikke lykkes med å realisere slik man hadde tenkt. Årsaken var at de som fikk hovedentreprisen, ikke var interessert i å benytte seg av tilbudet. De ville heller lokalisere

en brakkerigg for overnatting/bespisning på den andre siden av bygda, samtidig som de heller ikke ønsket å tilby bofasiliteter med tilgang på alkoholservering. Planene om utvidelse av overnattingskapasiteten kunne dermed ikke realiseres som planlagt. I ettertid blir det fra hotellets side pekt på at det kanskje hadde fått kontakt med kontraktørene hvis de hadde tatt kontakt på et tidligere tidspunkt. Utbyggerne hadde allerede tatt en avgjørelse om bruk av brakkerigg før hotellplanene ble presentert. Hotellet har imidlertid fått en avtale om å leie ut 10 rom på ”sportellet” til ansatte i Saudefaldene over en periode på tre år. Dette er en avtale som sikrer et visst belegg. Videre har hotellet også andre kortere besøk av gjester som har noe med utbyggingen å gjøre, men ingen andre faste avtaler.

Kløver hotell, som ligger i Sauda sentrum, utvidet hotellet med 15 nye rom med tanke på utbyggingen. De ønsket også å posisjonere seg med tanke på overnatting og forpleining i forbindelse med utbyggingen, men hevder at de fikk beskjed av utbygger om å vente til hovedentreprenøren kom. Da var det for sent og de har ingen faste avtaler i forbindelse med utbyggingsprosjektet. De har heller ikke fått anledning til å komme med tilbud på overnatting, kurs eller bespisning. Hotellet har noen tilfeldige gjester i forbindelse med utbyggingen.

For øvrig har det lokale næringslivet tatt på seg, og tar fortsatt på seg, ulike typer oppdrag.

Hovedentreprenørene synes å være godt fornøyd med det lokale næringslivet, de har etter hvert blitt kjent med næringslivet – de vet hvem som gjør hva – og det kommer hele tiden nye avtaler underveis. Den største utfordringen i Sauda er nå at det er overoppheting av markedet, det er ingen ledige arbeidsfolk og ingen ledige maskiner. Det er vanskelig å sette i gang nye prosjekter fordi bedriftene er fullbooket. Dette blir sett på som positivt, men samtidig er det en del som gjerne skulle ønske at bedriftene hadde enda større kapasitet.

At det har vært en betydelig vekst i omsetningen blant Saudaleverandørene går også klart fram av Tabell 1. Tabellen viser vekst i omsetningen for 33 av de 45 bedriftene som er registrert blant Saudaleverandørene. For 35 av de 45 bedriftene forelå regnskapene for 2005. Av de 10 bedriftene som det ikke forelå regnskap for, var de fleste enpersonforetak eller ansvarlig foretak som ikke var regnskapspliktige. To av bedriftene hadde ikke regnskap for 2004, og en kan derfor ikke beregne vekst fra 2004 til 2005.

Tabell 1 Endring i omsetning blant Saudaleverandørene fra 2004-2005 basert på data fra regnskapsregisteret. Tabellen er rangert etter prosentvis vekst i omsetning.

Leverandører: Kommune Vekst04/05 OMS04 OMS05 NACE2 Suldal Transport Eigedom A/S Suldal 2318,2 7371 178247 60

Omega IAT A/S Vindafjord 143,7 2556 6228 74

Effektivt Renhold as (Varig Renhold) Sauda 23,9 4447 5510 74

Sauda Monteringslag A/S Sauda 23,5 32874 40612 28

Sauda Fjord Hotel A/S Sauda 23,5 6834 8443 55

Hystad Marketing Stavanger 22,0 854 1042 28

Holmen Maskin A/S Suldal 19,7 13768 16478 45

Industri og Prosessutvikling A/S Sauda 19,5 2808 3356 74

Helgevold Elektro A/S Vindafjord 14,2 32270 36859 45

Kon-Sul A/S Suldal 10,9 3368 3736 74

Senit Arbeid og kompetansebygging as Sauda -5,2 6407 6075 85

Ryfylke Elektro Sauda -20,4 7634 6074 45

2005, og sammenliknet disse tallene med tilsvarende fordeling for alle foretak i Sauda, og alle foretak i Norge (jf. Figur 2). Figuren viser at det er en langt høyere andel av Saudaleverandørene som har omsetningsvekst over 20 prosent fra 2004 til 2005, enn tilsvarende andel for Sauda og Norge. Samtidig er det en langt lavere andel som har hatt nedgang i omsetningen.

Vi ser også at det er høyere vekst blant bedrifter i Sauda enn i landet for øvrig. 20 av bedriftene blant Saudaleverandørene som vi har regnskapsopplysninger for i 2004 og 2005, er fra Sauda. Det er 73 bedrifter totalt i Sauda som har levert regnskap for 2004 og 2005.

Saudaleverandørene står dermed for en vesentlig del av bedriftene i Sauda. Dessuten vil vekst blant Saudaleverandørene kunne føre til at de øker sine innkjøp fra andre bedrifter i nærområdet, og dermed bidra til vekst også blant bedrifter som ikke er direkte lever-andører. Det er også klart at de tilreisende som jobber i Sauda i forbindelse med ut-byggingen benytter restauranter, butikker og andre tilbud i Sauda.

51,5

Vekst over 20% Vekst 10-20% Vekst 0-10% Nedgang Leverandører

Sauda Norge

Figur 2: Prosentvis fordeling av foretakene på ulike intervaller var omsetningsvekst fra 2004 til 2005. Data: Regnskap.

Når det gjelder lønnsomhet, er situasjonen slik at 25 av de 33 leverandørene hadde positivt resultat før skatt i 2005. Dette tilsvarer en andel på 75,8 prosent. Dette er noe over landsgjennomsnittet på 72,7. Forskjellen er imidlertid ganske liten, og kombinert med det

forholdsvis lave antallet Saudaleverandører, er det ikke grunnlag for å si at lønnsomheten er bedre enn ”normalt”.

I og med at en stor andel av Saudaleverandørene har fått større eller mindre oppdrag i forbindelse med utbyggingen, samtidig som kapasiteten i det lokale næringslivet er sprengt, må målsetningen om å sikre oppdrag til lokalt næringsliv sies å være nådd. Det er imidlertid vanskelig å slå fast hvor stor betydning "Før oppstart" har hatt med tanke på de oppdragene som bedriftene har fått. I følge bedriftene var det den informasjon som ble gitt om utbyggingen og de erfaringene man hadde hatt med lignende utbyggingsprosjekter andre steder, som var av størst betydning. En del bedrifter gir uttrykk for at dette bidro til at de ble kjent med hvor det var realistisk å få oppdrag, og hvor man skulle sette inn trykket. Samtidig er det en del bedrifter som gir uttrykk for at de ville gjort sine for-beredelser uavhengig av "Før oppstart". Arbeidet med profilering av Saudaleverandørene på internett blir også stort sett karakterisert som et godt tiltak, og som bidro til økt bevissthet om ulike sider ved egen virksomhet, men tilbakemeldingene fra bedriftene er at denne informasjonen ikke kom fram til de rette avdelingene og dermed fikk liten profi-leringsverdi.

Selv om omsetningsveksten i Sauda er klart større en ”normalt”, er det også viktig å være oppmerksom på at det er andre faktorer enn selv kraftubyggingen som også kan spille inn.

Som nevnt i kap. 1.2, ble prosjektet ”Sauda nr. 1 på fritid” initiert av Sauda Vekst i 2002.

Oppfølgingen av dette arbeidet har resultert i en omfattende vekst i byggingen av hytter og fritidsleiligheter i Sauda de siste 2-3 årene. Det er stor pågang fra folk i Stavanger- og Sandnes-området som ønsker å kjøpe hytter. Prisene ligger foreløpig betydelig lavere enn i Sirdal, og det er kun en halv time ekstra å kjøre for å komme til Sauda. Bare ved skisenteret i Svandalen regner man med en omsetning på 400 millioner i hyttebransjen over en 5-årsperiode. Mange bedrifter har i dag oppdrag innen prosjektering, vare-leveranser, graving, bygging, rørlegging, installasjon, transport, brøyting osv. i forbindelse med hyttebyggingen. Flere av bedriftene gir også uttrykk for at den økte satsingen på hyttebygging har større betydning for omsetningen enn oppdragene knyttet til kraftut-byggingen, og at hytteutbyggingen også vil ha større potensielle ringvirkninger på sikt. Det meldes også om at hyttebyggingen har positiv effekt for hotellene. De som skal bygge hyttene, kommer til Sauda når de skal se på tomter og følge med på byggingen. Også

firmaene som jobber med hyttebygging booker inn sine ansatte på hotellene. Når hyttene er ferdige, antas det at det vil komme familie og venner til de som bor på hyttene, og som ønsker å bo på hotell i nærheten. Det ene hotellet, som utvidet kapasiteten med 15 rom med tanke på kraftutbyggingen, men som ikke fikk avtaler om utleie som forventet, viser til at utleie i forbindelse med hytteutbyggingen har vært viktig for å forsvare utvidelsen av hotellet.