• No results found

Olje- og energidepartementet

87

88

2 Hovedfunn og utviklingstrekk

Olje- og energidepartementet har som hovedoppgave å legge til rette for en samordnet og helhetlig energipolitikk. Et overordnet mål er å sikre høy verdiskaping gjennom effektiv og miljøvennlig forvaltning av energiressursene. Departementet har ansvar for etatsstyringen av blant annet Oljedirektoratet og Norges vassdrags- og

energidirektorat (NVE).

Riksrevisjonen har følgende merknader til Olje- og energidepartementet for 2015:

• manglende oppfølging av tilsynsvirksomheten i Norges vassdrags- og energidirektorat

Virksomheter under Olje- og energidepartementet som har fått vesentlige merknader for 2015

• Norges vassdrags- og energidirektorat*

* Se omtale under punkt 3.1.

Virksomheter under Olje- og energidepartementet med vesentlige merknader de fem siste årene

2015 2014 2013 2012 2011

Norges vassdrags-

og energidirektorat x x

Oljedirektoratet x

Konsesjonsavgiftsfondet x

3 Riksrevisjonens merknader

3.1 Manglende oppfølging av tilsynsvirksomheten i Norges vassdrags- og energidirektorat

Tilsynsområdet kraftforsyningsberedskap

NVE har ansvar for å forvalte landets energi- og vannressurser. Tilsyn er en kjerneoppgave for NVE som vassdrags- og energimyndighet, og virksomheten har ført tilsyn innenfor 20 ulike tilsynsområder i 2015.

Kraftforsyningsberedskap er ett av disse områdene.

Et av NVEs fem hovedmål for 2015 er å påse at beredskapen i kraftforsyningen er god. NVE skal gjennom både regulering, veiledning, øvelser og tilsyn påse at sikkerheten og beredskapen i kraftforsyningen er god og i tråd med gjeldende krav.

NVE har ansvaret for å samordne beredskapsplanleggingen og skal lede landets kraftforsyning under beredskap og i krig. For dette formålet er det etablert en landsomfattende organisasjon – Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO) – bestående av NVE og de virksomhetene som står for kraftforsyningen.

Dette omfatter alle enheter som eier eller driver kraftproduksjon, med tilhørende vassdragsregulering, overføring og distribusjon av elektrisk kraft og fjernvarme. Det er i dag ca. 190 KBO-enheter med til sammen ca. 1700 klassifiserte anlegg. Hvert år føres det tilsyn med et utvalg av KBO-enhetene og anleggene.

Energiloven, med energilovforskriften og beredskapsforskriften, setter krav til konsesjonærer og KBO-enhetene om sikkerhet og beredskap. Blant annet er formålet med beredskapsforskriften å sikre at energiforsyningen opprettholdes, og at normal forsyning gjenopprettes på en effektiv og sikker måte i og etter ekstraordinære situasjoner for å redusere de samfunnsmessige konsekvensene. NVE fører tilsyn med at KBO-enhetene følger opp kravene.

Dokument 1 (2016–2017) Olje- og energidepartementet

89

Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementet ikke har fulgt opp etablering av en overordnet systemløsning i NVE for å sikre nødvendig informasjon for styring av NVEs tilsynsvirksomhet.

Revisjonen viser også at NVE i styringen av tilsynsområdet kraftforsyningsberedskap benytter grunnlagsdatabaser som ikke har god nok kvalitet. NVE innhenter styrings- informasjon om kraftforsyningen for å kunne planlegge tilsyn med kraftforsynings-beredskapen, men det er usikkerhet ved kvaliteten på styringsinformasjonen NVE benytter. Grunnlagsdatabasene er sentrale for et styringssystem for tilsynsvirksomheten, da disse blant annet viser hva som skal kontrolleres.

NVE hadde ikke etablert et tilfredsstillende system for å sikre nødvendig styrings- informasjon for tilsynsvirksomheten ved revisjonen av 2010-regnskapet. Statsråden opplyste at inntil NVEs arbeid med å etablere et bedre system for styringsinformasjon er ferdigstilt, vil dette arbeidet være et særskilt oppfølgingspunkt i styringsdialogen mellom departementet og NVE.1 Kontroll- og konstitusjonskomiteen forutsatte at departementet gjennomførte tiltak for å forbedre tilsynsvirksomheten i NVE, og merket seg svaret fra statsråden om tettere oppfølging av NVEs tilsynsvirksomhet gjennom styringsdialogen.2

Riksrevisjonen legger til grunn at NVE skal ha relevant styringsinformasjon og beslutningsgrunnlag for å følge opp at sikkerheten og beredskapen i kraftforsyningen er i tråd med gjeldende krav.3

NVEs ansvar for tilsyn med kraftforsyningsberedskapen er en oppgave av stor samfunnsmessig betydning og er en av virksomhetens viktigste oppgaver. Nesten alle viktige samfunnsfunksjoner er avhengig av sikker energiforsyning. Knapphet og avbrudd i tilgangen på energi kan være svært alvorlig og kostbart. Det er viktig at NVE, som tilsynsorgan og beredskapsorganisasjon, har styringsinformasjon og beslutningsgrunnlag enkelt tilgjengelig for å følge opp at sikkerheten og beredskapen i kraftforsyningen er i tråd med gjeldende krav.

Årets revisjon av NVE og tilsynsområdet kraftforsyningsberedskap viser at direktoratet ennå ikke har etablert en felles systemløsning for å sikre nødvendig styringsinformasjon for hele tilsynsvirksomheten i NVE. Videre viser revisjonen at innhenting og behandlingen av den styringsinformasjonen som NVE benytter, preges av

• svak arbeidsdeling og dårlige rutiner for behandling og lagring av informasjon som skal sikre informasjonens konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet

• manglende rutinebeskrivelser for databaser og Excel-ark som benyttes

• svake rutiner for behandling, lagring og oppdatering av informasjonen som skal sikre informasjonens integritet og konfidensialitet

Dette medfører usikkerhet knyttet til kvaliteten av informasjonen NVE benytter for planleggingen av tilsyn.

NVE har selv opplyst at kvaliteten på grunnlagsdokumentasjonen ikke er god nok.

Gjennomgang av styringsdialogen mellom Olje- og energidepartementet og NVE i perioden 2011–2015 viser at departementet har fulgt opp saken dårlig gjennom tildelingsbrev, referat fra styringsdialogen og årsrapporter.

1) Dokument 1 (2011–2012).

2) Innst. 211 S (2011–2012).

3) Jf. reglement for økonomistyring i staten § 4 første avsnitt bokstav b og c, og bestemmelser om økonomistyring i staten punkt 2.3.2 første avsnitt bokstav b.

Dokument 1 (2016–2017) Olje- og energidepartementet

90

Departementet er orientert om at arbeidet med et nytt styringssystem ble mer omfattende og ressurskrevende enn først antatt, og at NVE snart kan gjenoppta vurderingen av om det skal lages et overordnet styringssystem for tilsynsvirksomheten.

Riksrevisjonen vil peke på at styringsinformasjon om tilsynsområdet kraftforsynings-beredskap er nødvendig for at valg av tilsynsobjekt og tilsynsaktivitet skal kunne baseres på risiko og vesentlighet.

4 Riksrevisjonens anbefalinger

Riksrevisjonen anbefaler at Olje- og energidepartementet vurderer følgende tiltak:

• sikre at NVE har nødvendig styringsinformasjon og beslutningsgrunnlag til å følge opp aktiviteter og resultater

5 Departementets oppfølging

5.1 Manglende oppfølging av tilsynsvirksomheten i Norges vassdrags- og energidirektorat

Statsråden vedgår at Olje- og energidepartementet kunne hatt en mer aktiv oppfølging av arbeidet med å utvikle et styringssystem for tilsynsvirksomheten de siste årene.

Departementet vil følge opp NVEs arbeid med styringssystem innenfor tilsynsområdet i tildelingsbrev, og vil ha dette arbeidet som et fast oppfølgingspunkt i styringsdialogen framover.

6 Riksrevisjonen sluttmerknad

Riksrevisjonen har ingen ytterligere merknader.

Dokument 1 (2016–2017) Olje- og energidepartementet

91