• No results found

I NFORMASJONSSKRIV OG SAMTYKKESKJEMA

Vil du delta i forskningsprosjektet ”Eksponering av barn i sosiale medier”?

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å kartlegge holdninger, tanker og meninger knyttet til eksponering av barn i sosiale medier og bruk av barn i reklame på sosiale medier. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål

Dette er en masteroppgave i Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Formålet med denne masteroppgaven er å undersøke holdninger, tanker og meninger til ulike fagfolk og influencere knyttet til eksponering av barn i sosiale medier, og bruk av barn i reklame på sosiale medier. Dette innebærer tanker rundt hva som er etisk og moralsk riktig å dele av barn på sosiale medier, positive og negative sider ved eksponering av barn i sosiale medier, ansvarsfordeling, refleksjoner rundt bruk av barn i reklame på sosiale medier, hvordan dette eventuelt kan påvirke barn sin identitetsdannelse, og eventuelle andre konsekvenser. Dette prosjektet vil ikke bli brukt til andre formål enn den aktuelle masteroppgaven.

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

Ansvarlig for forskningsprosjektet er institutt for Sosiologi og Statsvitenskap ved NTNU Trondheim.

Veileder for masteroppgaven er Melanie Magin.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?

Utvalget for denne masteroppgaven er valgt på bakgrunn av faglig kompetanse som kan knyttes til oppgavens tematikk. Her blir personer innen psykologi, juss, pedagogikk og

medierelaterte yrker sett på som aktuelle. I tillegg blir influencere som har en tilknytning til tematikken kontaktet. Dette innebærer både influencere som eksponerer barna sine i sosiale medier, og de som ikke gjør det.

Rekruttering av informanter blir gjort ved hjelp av personlig kjennskap, hjelp fra veileder og snøballmetoden. Oppgaven baserer seg på et tenkt minimumsutvalg på åtte informanter.

Grunnet geografiske avstander, begrenset tid og kostnadsressurser er det nødvendig at informanten befinner seg i nærheten av Trondheim eller har mulighet til samtale over telefon eller video.

Hva innebærer det for deg å delta?

Dersom du velger å delta i forskningsprosjektet innebærer det at du gjennomfører et dybdeintervju. Dette intervjuet inneholder fem deler, hvor av disse består av 20-30 spørsmål.

Estimert tid for intervjuet er 30-60 minutter, avhengig av lengden på informantenes svar.

o Spørsmålene dreier seg om informantens tilknytning og tilnærming til tematikken rundt eksponering av barn i sosiale medier og bruk av barn i reklame. Dette vil være noe tilpasset de ulike utvalgsgruppene, i form av at influencere vil bli spurt i hvor stor grad de eksponerer barna sine i sosiale medier, økning eller nedgang av trafikk på innlegg som omhandler barn og etterspørsel fra annonsører om bruk av barn i reklame.

Ut over dette vil spørsmålene hovedsakelig inneholde det samme for alle utvalgsgruppene.

o Spørsmålene innebærer blant annet holdninger over hva som er greit og ikke å legge ut av barn på sosiale medier, ulike typer eksponering, hvordan dette kan påvirke barnet, hvilke etiske valg som ligger eller burde ligge til grunn for eksponering av barn i sosiale medier, fordeler og ulemper ved eksponering av barn, og om eksponeringen kan få noen langvarige konsekvenser for barnet.

o For informanter som er influencere, vil også generell observasjon og dokumentasjon av deres aktivitet i sosiale medier bli tatt med i innsamling av data.

o Intervjuet vil bli tatt opp av en godkjent lydopptaker fra instituttet ved NTNU, som vil bli slettet når masteroppgaven leveres.

Det er frivillig å delta

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke samtykke tilbake uten å oppgi noen grunn. Alle opplysninger om deg vil da bli anonymisert. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg.

Ditt personvern – hvordan vi oppbevarer og bruker dine opplysninger

Vi vil bare bruke opplysningene om deg til formålene vi har fortalt om i dette skrivet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket. De som vil ha tilgang til opplysningene er personen som skriver masteroppgaven, Lina-Maria Rolland, og masteroppgavens veileder, Melanie Magin.

Navnet på kontaktopplysningene vil bli erstattet med en kode som lagres på en egen navneliste som er adskilt fra øvrige data. Lydopptakene vil som nevnt tidligere ligge på de godkjente lydopptakerne fra instituttet ved NTNU, og opptakene vil være lagret i krypterte servere. Alle opplysninger vil bli anonymisert, slik at du som informant ikke vil kunne gjenkjennes i publikasjonen. I forhold til utvalget av fagfolk vil bare deres yrke bli identifisert i beskrivelsene i oppgaven. Influencere vil bli presentert som «influencer».

Hva skjer med opplysningene dine når vi avslutter forskningsprosjektet?

Prosjektet skal etter planen avsluttes 05.06.2020. Ved prosjektslutt vil all data knyttet til masteroppgaven slettes.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:

- innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, - å få rettet personopplysninger om deg,

- få slettet personopplysninger om deg,

- få utlevert en kopi av dine personopplysninger (dataportabilitet), og

- å sende klage til personvernombudet eller Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger.

Hva gir oss rett til å behandle personopplysninger om deg?

Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke. På oppdrag fra institutt for Sosiologi og Statsvitenskap ved NTNU har NSD – Norsk senter for forskningsdata AS vurdert at behandlingen av personopplysninger i dette prosjektet er i samsvar med personvernregelverket.

Hvor kan jeg finne ut mer?

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:

• Institutt for Sosiologi og Statsvitenskap ved NTNU

• Veileder for masteroppgaven: Melanie Magin på e-post melanie.magin@ntnu.no

• Skriver av masteroppgaven: Lina-Maria Rolland på e-post linamarr@stud.ntnu.no

• Vårt personvernombud: Thomas Helgesen på e-post thomas.helgesen@ntnu.no

• NSD – Norsk senter for forskningsdata AS, på epost (personverntjenester@nsd.no) eller telefon: 55 58 21 17.

Med vennlig hilsen

Prosjektansvarlig Eventuelt student

(Forsker/veileder)

---

Samtykkeerklæring

Jeg har mottatt og forstått informasjon om prosjektet Eksponering av barn i sosiale medier, og bruk av barn i reklame i sosiale medier, og har fått anledning til å stille spørsmål. Jeg samtykker til:

¨ å delta i dybdeintervju

Jeg samtykker til at mine opplysninger behandles frem til prosjektet er avsluttet, ca.

05.06.2020.

--- (Signert av prosjektdeltaker, dato)