• No results found

Els qüestionaris van ser recollits fins dia 7 de maig de 2021. Dels 42 qüestionaris llençats se n’han rebut 27, un 64,29% del total, per la qual cosa es pot dir que la participació és mitjana/alta (tenint en compte les característiques de les famílies abans exposades al context). D’aquesta manera, podem fer una anàlisi coneixent l’opinió de la majoria de les famílies de la comunitat de petits.

Pel que fa a la primera pregunta, “Valores els canals de Telegram?”, la mitjana de la valoració és de 4,63 sobre 5. A la freqüència de consulta d’aquest canal (“Cada quant ho consultes?”), la mitjana és de 4,11 sobre 5 (considerant 1 com a poc freqüent i 5 com a molt freqüent). Aquelles famílies que millor l’han valorat destaquen aspectes com la facilitat a l’hora de comunicar-se, la immediatesa que l’eina ofereix, que s’informi de les novetats o es facin recordatoris. Però el més comú i més valorat per una ampla majoria és que el Telegram els permet conèixer el que els infants fan a l’escola, fet que valoren positivament junt amb les imatges i vídeos que reben.

Altres famílies també han assenyalat aspectes interessants com que els ajuda a parlar amb els fills de les activitats que fan a escola ja que ara “és la manera de poder entrar a l’escola”. També una mare assenyala que “Yo trabajo y así me entero de las cosas que hacen en el colegio” i una família que “Ahora que acaba de comenzar la vida escolar, nos da mucha tranquilidad, seguridad y confianza” (pel que es podria dir que es valora positivament el component d’obertura de l’escola i transparència que aquest tipus de documentació ofereix). Només una de les famílies que l’ha valorat amb 3 o inferior ho justifica amb el fet que només ho consulten quan hi ha coses importants.

Pel que fa al blog, els resultats no són tan positius. Rep una valoració de 3,08 de 5 i una freqüència de consulta de 2,57. Els motius d’aquestes valoracions són a causa que, a la majoria dels casos, és una eina que mai o molt poques vegades han emprat o consultat. N’hi ha que sí que el consideren interessant, però altres famílies assenyalen que ara ha quedat obsolet, que

“Tiene un contenido pobre y ofrece poca información relevante. No transmite la esencia del colegio”. També n’hi ha que consideren una eina millor el Telegram per ser més directe i pràctic que el blog (que implica haver d’entrar freqüentment per consultar si s’ha fet o no alguna publicació).

Els informes són l’eina que rep la valoració més alta per part de les famílies, amb un 4,68 sobre 5 (i només una família de les enquestades que l’ha puntuat amb una nota inferior a 4). D’entre les que han volgut afegir algun comentari, es pot destacar que es valora, principalment, perquè permet veure els avenços, evolució i aprenentatges dels infants. Un dels aspectes positius més repetits és que sigui una eina tan individualitzada i personalitzada. N’hi ha que també valoren el nivell de detall, que puguin conèixer les debilitats i fortaleses del seu infant a cada espai i també en general. Una família considera els informes “La via més completa per conèixer l’experiència del meu fill”; altra valora positivament tenir una mirada professional en el creixement dels seus fills i, en darrer lloc, és destacable una aportació que valora que no es

cataloguin les habilitats sinó que descrigui com és el seu infant d’una manera global. No s’ha rebut cap crítica d’aquest apartat.

Onze de les famílies que han fet entrega de les enquestes han pogut respondre a la segona part d’aquesta, que consistia a valorar els formats documentals que es podien consultar abans de la pandèmia, ja que se situen a l’interior del centre. Així, es pot trobar que les famílies valoren positivament els plafons, amb un 4,6 sobre 5, tot i que la freqüència de consulta decau a un 3,6 (una mitjana més baixa que als formats actuals, en línia). D’entre les justificacions que s’han fet, es destaca que moltes vegades no tenen temps de consultar-los. Una família assenyala que feia les funcions que ara fa el Telegram.

El llibre de les famílies es valora també de manera positiva (4,45 sobre 5) i, de nou, presenta un valor inferior en la freqüència de consulta (3,45 sobre 5). Algunes persones han assenyalat que el troben una eina preciosa per conèixer altres famílies, els companys, mestres i activitats, però alguna família ha assenyalat que no coneixia aquest format.

El llibre de vida a l’escola, en darrer lloc, també és ben valorat (4,33 sobre 5), tot i que d’una manera inferior a altres formats. La freqüència de consulta torna a ser menor (3,44 sobre 5), principalment a causa que moltes de les famílies no coneixien el recurs. Aquest apartat incloïa una pregunta sobre si consideraven més interessant aquest llibre o els canals de Telegram actuals, i només dues de les famílies van dir que els valoraven per igual i la resta no va respondre o va considerar que era menys útil.

L’enquesta, com s’assenyala a la metodologia, incloïa un apartat per recollir aquells aspectes més i menys valorats a la documentació. Els resultats es poden observar als següents gràfics de barres. Cal tenir en compte que era una pregunta de selecció múltiple, de manera que en moltes ocasions una família ha pogut triar més d’un aspecte.

18 22

Font: elaboració pròpia

Font: elaboració pròpia

Podem veure que el més valorat és “veure què és el que els infants aprenen”. També es valora molt que els infants apareguin a les fotografies o vídeos, però, com es pot observar al segon gràfic, no els suposa un problema que no surtin sempre. Es pot destacar que només set de les famílies enquestades consideren més importants les imatges i vídeos per sobre de la informació escrita. Entre els aspectes positius que tres de les famílies han volgut afegir, trobam una família que afirma que li és tan important la imatge com el text, una altra destaca l’atenció que es fa cap a tots els infants i una darrera destaca que troba que cada format documental té un sentit:

mentre Telegram dona “informació més general, mostrant a tots sense destacar a ningú sobre la resta”, els informes donen informació detallada sobre cada un.

També és sorprenent que una ampla majoria no tengui cap aspecte negatiu a assenyalar. Les tres respostes que han volgut afegir un altre aspecte que consideren millorable inclouen:

dificultats idiomàtiques (tota la documentació s’elabora en català), excés de fotografies i una petició per rebre més informació d’una manera més constant d’alguns espais que potser estan més oblidats a la documentació.

Tretze de les famílies enquestades solen consultar la documentació en família, amb els infants.

Ara bé, un 25% dels que han donat resposta afirmen que consulten la documentació en solitari o en parella (sense compartir-lo amb els infants). Sis famílies han volgut deixar alguna proposta o aportació que consideren adient en la millora de la documentació pedagògica:

- Poder conèixer l’idioma

- Fer un resum setmanal de les activitats dels infants - Fer una reunió cada dos mesos per tenir un seguiment

0 0 1 0 1 0

- La documentació els serveix perquè l’infant els conti el que fa a escola amb més detall - Hi ha un excés de fotografies als canals de Telegram

- És una meravellosa eina per poder apropar-se a l’escola i els aprenentatges i evolució de la seva filla

D’aquests resultats, per tant, podem veure com les famílies valoren, en general, molt positivament els esforços de l’escola pel que fa a documentació, especialment l’eina de canals de Telegram, els informes i els plafons. Veim com, clarament, hi ha una major freqüència de consulta a través d’aquest canal que amb els presencials, alguns dels quals eren desconeguts per a moltes famílies.