• No results found

KR.SANDS OG OPLANDS JORDDYRKNINGS- SELSKAP GJENNEM 10 AAR

VED SEKRETÆR THV. ERIKSTAD.

D

EN 19de decem ber f. a. var det I o aar siden Kr.sands og Oplands Jorddyrkningsselskap stiftedes, og det er et godt arbeide det kan se tilbake paa i ikke længere tid. ·~

Selskapets stifter og formand gjennem disse aar, har som bekjendt været postmester Valeur, der har nedlagt et stort arbeide i selskapets tjeneste.

Da postmesteten i 1905 slag til lyd for et Norskt jorddyrknings- selskap for det hele land i likhet med det Danske hedeselskap, blev det fra mange hold mottat med bifald - men det møtte ogsaa mot- vilje. Der blev blandt andet indvendt at denne tanke »fremkom paa

5 2 KR.SANDS OG OPL~NDS JORDDYRKNINGSSELSKAP GJENNEM r o AAR

Før selskapets stiftelse var utført et stort arbeide ved indsamling av penger og oparbeidelse av interessen for saken baade i byen og landdistriktene.

Paa stiftelsesmøtet den r cde december r 90 5 møtte ca. r oo per- soner, hvor lovene blev vedtat, valgt forstandere, bestyrelse og revisor.

Selskapets virksomhet hegyndte I ste januar 1 906 og aarsberetningen viser at der blev gjort meget allerede, første aar. Der blev ført for- handlinger med Kirkedepartementet om avstaaelse av jord av Evje prestegaards utmark, som blev indvilget, og med Anders og Hanne Stensland om »Flaana« myr som de vilde forære selskapet. Paa · for- anledning av selskapet blev der foretat myrundersøkelser i Kr.sands opland av sekretæren i Det Norske Myrselskap det samme aar.

Aarsberetningen viser videre at der som gaver, bidrag fra private og offentlige institutioner og medlemskontingenten var indkomrnet kr. 2293,97.

Allerede· i slutningen av r 906 var der forslag oppe om at ind- kjøpe » Vinaaskartmyren « i Hægeland for oprettelse av en torvstrø- fabrik. Der blev utstedt indbydelse til aktietegning, og den -ide februar

1907 blev nævnte myr indkjøpt for kr. 400100. Torvstrøfabrikken blev opsat samme aar og har været i drift siden,

I budgetterminen 1908-09 opnaadde selskapet for første gang statsbidrag, stort kr. 2000,00, som er blit forhøiet de senere aar og var i 1914 kr. 4200,00 til jorddyrkning og kr. r 200,00 til sekretærløn.

Til utgangen av 1914 er i alt mottat som statsbidrag kr. 22 95u,oo.

Dyrkningsarbeidet paa selskapets myr Sole i Evje paabegyndtes i 1909 og endel tilsaaddes i r 91 o.

I r 9 1 o ansattes en landbrukskyndig rnand i selskapets tjeneste for at planlægge dyrkning hos medlemmene, kontrolere bidragenes anvendelse, forestaa dyrkningsarbeidet paa selskapets myrer og ellers paa bedste maate arbeide for selskapets opkomst og fremgang.

Fra 1911 har selskapet samarbeidet med det Norske myrselskap i forsøksdyrkning paa myr paa selskapets egne eiendommer og dels hos private forsøksverter. Forsøksarbeidet har væsentlig omfattet gjødsling, kalk og grus, engrø og opdyrkningsforsøk. De opnaadde resultater viser at man kan faa respektable avlinger selv paa mindre god myr ved for- nuftig behandling.

Selskapet eier nu paa Sole i Evje 53

1/4

maal - herav dyrket 18 maal - og paa Flaana i Hægeland 129½ maal. Derav dyrkbart

KR.SANDS OG OPLANDS JORDDYRKNINGSSELSKAP GJENNEM ro AAR 5 3 ca 7 g rnaa1, hvorav dyrket 6 maal og til forsøk med udyrket myr 5,3 maal. Dyrkningen paa begge myrer vil bli fortsat.

Ogsaa i Rancløsund har selskapet medvirket ved oprettelse av en torvstrøfabrik, væsentlig til fabrikation av torvstrø til bygdens egne gaardbrukere.

I disse 1 o aar selskapet har virket har det bevilget kr. 3 8 2 6 2, 2 5 til nydyrkning, grøftning, uttapningsarbeider, kunstgjødsel, anlæg av nye og forbedring av ældre gjødselkjeldere. Omkostningene ved disse arbeider som er utført kan man trygt anslaa til ca. 134 000100 kroner, saa det er et betydelig arbeide som er utført. Det er et utrolig stort arbeide ofte som blir utført - selv med et litet bidrag, og interessen for myrdyrkningen tiltar. At interessen, for nydyrkning har tiltat saa i

Kjærligheten til fædrelandet og til bondens virke burde mane os til at vi gjorde hvad vi kunde i dette store arbeide. Det gjælder at

l!ilS · ~ 8,_ ~~ ~ ~

i

55

MYRDYRKNING I ØSTERDALEN

AV LANDBRUKSKANDIDAT OLAV SØRLIE

I

Østerdalen - Glommendalføret - findes ingen sammenhængende større myrstrækninger. De myrer, som findes indenfor den bebyg- gede del av omraadet, er forholdsvis srnaa og for endel spredt beliggende.

Det blir egentlig skogsmyrer. Ikke <lestomindre vil de dog ha sin be- tydning i dalens erhvervsliv. Som skosgmyrer er de forekommende myrer av godartet naturlig beskaffenhet og av en saadan størrelse og beliggen- het at de er godt skikket til opdyrkning. Særlig har de sin betydning derved, at de gjennem opdyrkningen gir et ikke ubetydelig tilskud av planteprodukter til jordbruk, hvor den dyrkede fastmarksjord ikke er tilstrækkelig til at tilfredsstille behovet. Mange smaabruk, som har lite jord og vanskelig forat øke den i nærheten av bruket, har lagt sig over myrdyrkning, som den bekvemmeste og hensigtmæssigste maate at øke brukets produktion.

I den seneste tid, med den tiltagende interesse for nydyrkning, er ogsaa interessen for myrdyrkning vokset med den, og ikke ubetydelig myrareal er lagt under kultur.

Vort billede idag viser et større saadant nydyrkningsanlæg.

Jorden bestaar her ikke egentlig av myr, men er mere at betragte for en foorjord. Det ligger lavt og let utsat for flom, naar Glommen Sti/lar 'i høieste vandstand. Eieren, hr. ingeniør Sundet, har længe hat .sin opmerksomhet henvendet paa denne rydningsrnark og hvilken betydning det vilde ha at faa disse slumrende værdier nyttiggjort gjennem opdyrkning.

Det er denne tanke der nu søkes realisert, idet han foreløbig har planlagt avgrøftning og dyrkning 50 rnaal av den ca. I 50 maal store myrstrækning.

Andre mindre myrdyrkningsarbeider findes hist og her, og alle gir de indtryk av en øket interesse og forstaaelse for myrdyrkningens betydning.

Enkelte stedet tindes ogsaa høiereliggende myrer, og det er vel ikke tvil om, at ogsaa disse kunde utnyttes økonomisk. Ialfald med like saa stor fordel som sæterslaattene, da de ligger nærmere til bygden og omkostningene med myrens dyrkning og forets hjemkjøring ikke skulde bli saa høie.

Østerdalen er et skogdistrikt med sine store skogsdrifter. Disse er en stor forbruker av høi (og havre). De blir saaledes en stor av- tager av det som dyrkes paa Østerdalens jord. Større end det, som kan produseres. Ved at nyttiggjøre sig de forekommende myrer, om de end er smaa, vil man derved bidra til mer selvhjulpenhet paa et , produkt, som der til enhver tid er behov for.

LITTERATUR

L

ÆREN om Gjødsel av professor :John Sebelin. 1 del: De saakaldte kunstige gjødselsto_ffer. 2 9 9 sider med 5 2 billeder. Pris 7 kr. Grøn- dahl & Søns forlag. Dette er anden økede og omarbeidede utgave.

Senere vil utkomme 2. del om husdyrgjødselen. Det foreliggende verk er vistnok den mest komplette bok om gjødsel, som hittil er utkommet paa norsk forlag.

N

ORGES Landbrukshøiskoles Akervekstforsøk. 26 .. aarsberetning om landbrukshøiskolens egen forsøksgaard og forsøk paa spredte felter omkring i landet. Av direktør og forsøksleder, professor Bastian Lar- sen. 6 5 sider med bilag erindringsliste 1 9 1 6 over planteslag. og kultur- midler, 14 sider.

J

ORD! i Bykle og Valle av Thorvald Kummen. Utgit av Det kgl.

Selskap for Norges Vels jordbundsutvalg. 24 sider med I kart.

Pris 30 øre.

BRÅNSLEFRÅGAN av ingeniør Alf Larson. 44 sider.

H

URU skall man under nuvarande dyra briins!etider knnna få till stand en okad briinntorfproduktion inom landet, och i hvilken utstriicknin/

kan man inom industrien ersatta importeradt bransle med brannfor/? Av torvingeniør E. Wallgren. , 1 o sider særtryk av >) Svenska Mosskultur- foreningens Tidskrift« nr. 1, 1916.

L

ANDBRUKSMASKINER, katalog nr. 130 utgit av A/S Kullberg & Co's Maskinforretning. 261 sider med mange billeder, hvoriblandt ogsaa torvstrøri vere.

TILLÆG