• No results found

4.2 Deskriptiv analyse

4.2.2 Konsentrasjon

Respondentene i undersøkelsen ble spurt i hvilken grad de var enige i følgende utsagn når det gjelder bedriftens lokaler.

På spørsmålet om de ofte måtte forlate kontorplassen sin for å få ro så ser vi ut fra figur 6 at de fleste på lukket kontor er uenig (51%) eller delvis uenig (30%) i dette, noe som utgjør 81%

av respondentene på lukket kontor. Kun 5% var enig eller delvis enig, og 14% verken enig eller uenig. (Vedlegg 2, tabell 4). Når man ser på respondentene fra åpent landskap, ser vi at her er det jevnere fordelt over skalaen enn ved lukket kontor. 52% har svart at de enten er uenig eller delvis uenig, i forhold til 24% som svarer at de er delvis enig eller enig. Hele 24%

svarer også at de er verken enig eller uenig. Dette viser at det er flere på åpent landskap som må forlate kontorplassen sin for å få ro, enn det er på lukket kontor.

Figur 6. Histogram: Må forlate kontorplassen for å få ro.

Figur 7. Histogram: Mye støy rundt meg.

Da vi spurte respondentene i hvilken grad de mente at det var mye støy rundt seg ser vi at flere på åpent landskap (49%) var enig eller delvis enig i dette, enn ved lukket kontor (21%).

(vedlegg 2, tabell 5). På åpent landskap er 29% uenige eller delvis uenige i at det er mye støy

32 rundt dem. Mens på lukket kontor er 49% uenige eller delvis uenige. Dette betyr med andre ord at det er flere på åpnet landskap som blir påvirket av støy enn på lukket kontor.

Figur: 8. Histogram: Forstyrret av kollegers telefonsamtaler eller diskusjoner.

På spørsmålet om respondentene ofte ble forstyrret av telefonsamtaler eller diskusjoner ser vi størst forskjeller på lukket kontor. Hele 61% svarer at de ikke blir forstyrret, mens kun 18%

svarer at de blir forstyrret. På åpent landskap er svarene mer jevnt fordelt, med 37% som føler seg forstyrret mot 38% som ikke gjør, 24% er verken enig eller uenig. (Vedlegg 2, tabell 6).

Når vi ser på kontorløsningene i forhold til hverandre svarer 61% på lukket kontor at de ikke føler seg forstyrret, mens 38,5% i åpent landskap ikke føler seg forstyrret. 37% i åpent landskap føler seg forstyrret mot 17% på lukket kontor.

33

Figur 9. Histogram: Forstyrret av besøkende.

Videre spurte vi om de ansatte ofte ble forstyrret av besøkende. De fleste som sitter på åpent landskap svarer at de ikke blir forstyrret (56%) og 23% svarer at de blir forstyrret. De som sitter på lukket kontor har stor spredning i sin respons. 41% svarer at de ikke blir forstyrret av besøkende, og 27% svarer at de blir forstyrret. Majoriteten (34%) svarer at de er verken enig eller uenig i utsagnet. (Vedlegg 2, tabell 7).

Figur 10. Histogram: Ofte avbrutt i mitt arbeid.

Figuren over viser at flertallet som sitter i åpent landskap er delvis enige (30%) i utsagnet om at de ofte blir avbrutt i deres arbeid. Det er likevel stor spredning i responsen, som viser at det er ulik holdning mellom respondentene i åpent landskap (vedlegg 2, tabell 8). Den jevne

34 fordelingen av respons gjelder også for respondentene som sitter på lukkede kontor. Likevel kan vi se at 46% er enig eller delvis enig i at de blir avbrutt, sammenlignet med 33% på lukket kontor.

Figur 11. Histogram: Ofte irritert over kollegers uformelle prat.

På spørsmålet om respondentene ofte blir irritert over kollegers uformelle prat, svarer

majoriteten av respondentene både i åpent kontorlandskap (70%) og på lukket kontor (77%) at de er uenige eller delvis uenige i dette. (Vedlegg 2, tabell 9).

Figur 12. Histogram: Lite produktiv pga. mange henvendelser fra kolleger.

35 På spørsmålet om du føler deg lite produktiv grunnet mange henvendelser fra kolleger svarer de fleste respondentene fra åpent landskap at de er delvis uenig eller uenig (46%). 30% er verken enige eller uenige. (Vedlegg 2, tabell 10). Når det gjelder respondenter på lukket kontor svarer de fleste (60%) at de er delvis uenig eller uenig. 46% i åpent landskap er delvis uenig eller uenig sammenlignet med 60% på lukket kontor. Henholdsvis 24% og 17,5% i åpent kontor og lukket kontor er delvis enige eller enige i utsagnet.

Figur 13. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for individuelt arbeid som krever skjerming og ro.

Figuren over viser at de fleste (63%) som sitter i åpent kontorlandskap mener at

kontorløsningen ikke legger tilrette for individuelt arbeid som krever skjerming og ro. De fleste (61%) som sitter på lukket kontor mener at deres løsning nettopp legger tilrette for individuelt arbeid. Det kan være verdt å legge merke til at 16% i åpent landskap er verken enig eller uenig. Dette gir 20% som mener at kontorløsningen legger til rette for individuelt arbeid. På lukket kontor er det 14% som verken er enig eller uenig, og 23% som mener kontorløsningen ikke legger til rette for individuelt arbeid. (Vedlegg 2, tabell 11).

36 4.2.3 Kommunikasjon

Figur 14. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få gode råd.

Majoriteten (96%) av respondentene som sitter i åpent kontorlandskap svarte at de er enige eller delvis enig i at kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få gode råd. Ingen av respondentene mener at kontorløsningen ikke legger til rette for å ta kontakt med kolleger. 14% på lukket kontor er delvis uenig i at kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kollegaer for å få gode råd. 24,5% er verken enig eller uenig, mens 61,5% er enig eller delvis enig i utsagnet. (Vedlegg 2, tabell 12). Generelt virker respondentene fra begge kontorløsninger tilfreds med muligheten for å ta kontakt for gode råd.

Figur 15. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få svar på enkle spørsmål.

37 De fleste (93,5%) av respondentene som sitter i åpent landskap mener kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få svar på enkle spørsmål (vedlegg 2, tabell 13).

Videre er det ingen som er uenige. På lukket kontor er 14% delvis uenig om det blir lagt til rette for å ta kontakt for å få svar på enkle spørsmål, mens 56% er enig eller delvis enig. Ingen er heller her helt uenige i at kontorløsningen ikke legger til rette for å ta kontakt, mens 30%

svarer at de verken er enig eller uenig.

Figur 16. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for uformell kontakt med kolleger.

På spørsmålet om kontorløsningen legger til rette for uformell kontakt med kolleger svarer igjen de fleste (96%) av respondentene som sitter i åpent landskap at de er enige. Flertallet (64%) av respondentene som sitter på lukket kontor mener kontorløsninger legger til rette for uformell kontakt med kolleger. 17,5% er uenig eller delvis uenig i dette. (Vedlegg 2, tabell 14).

38

Figur 17. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for formelle/ planlagte møter med kolleger.

De fleste (66%) respondentene som sitter i åpent kontorlandskap svarer at de er enige eller delvis enige i at kontorløsningen legger til rette for formelle eller planlagte møter med kolleger. Likevel mener et fåtall (11%) at det ikke legges til rette for. Flertallet (51%) av respondentene som sitter på lukket kontor mener derimot at kontorløsningen legger til rette for planlagte møter med kolleger. 28% er verken enig eller uenig, mens 21% er uenig eller delvis uenig. (Vedlegg 2, tabell 15).

Figur 18. Histogram: Kontorløsningen legger til rette for uformelle møter/ jobbrelaterte samtaler med kolleger.

Majoriteten (70%) av respondentene som sitter i åpent kontorlandskap er enten delvis enig eller enige i at kontorløsningen legger til rette for uformelle møter eller jobbrelaterte samtaler (vedlegg 2, tabell 16). De fleste (52%) av respondentene som sitter på lukket kontor er også

39 enige i at kontorløsningen legger til rette for uformelle møter, mens 40% er verken enig eller uenig i dette.

4.2.4 Stress

Figur 19. Histogram: Stresset av kontorløsningen.

Majoriteten (68%) av de som sitter i åpent kontorlandskap har svart at de er uenig eller delvis uenig i at de blir stresset av kontorløsningen. Tilsvarende har de fleste (80%) som sitter på lukket kontor svart at de ikke blir stresset av kontorløsningen. Det er likevel et fåtall av respondentene fra begge kategorier som lar seg stresse av løsningen. henholdsvis 10% i åpent landskap, og 7% på lukket kontor. (Vedlegg 2, tabell 17).

40 4.2.5 Trivsel

Figur 20. Histogram: Trives godt med kontorløsningen.

Majoriteten av respondentene fra begge kategoriene trives/ eller trives delvis med

kontorløsningen. 62% fra åpent landskap, og 73% fra lukket (vedlegg 2, tabell 18). Noen sier de verken er enig eller uenig, mens fåtallet er uenige eller delvis uenige, 15% fra åpent, og 9%

fra lukket.

Figur 21. Histogram: Ønsker annen kontorløsning.

41 Avslutningsvis er det få respondenter fra begge kategorier som ønsker en annen løsning enn den de har i dag. 24% av de i åpent landskap har et ønske om en annen kontorløsning, mot 14% med lukket kontor. 21% med åpent landskap er verken enig eller uenig, mot 19%.

67% med lukket kontor er fornøyde med løsningen de har i dag mot og 55% med åpent landskap. (Vedlegg 2, tabell 19).

4.2.6 One-way ANOVA

Tabell 4. Anova-analyse over begrepene Konsentrasjon og Kommunikasjon i forhold til type kontorløsning.

Det er interessant å se på om det finnes sammenheng mellom kontorløsningen og henholdsvis konsentrasjon og kommunikasjon. Sig betyr signifikansnivået, og angir hvor sikkert det er at det forekommer en sammenheng. Jo lavere tallet er jo bedre er det. Vi har forholdt oss til en streng test, der vi godtar et signifikansnivå på 0,05, altså at det er 5% sannsynlighet for at det er feil. Med andre ord skal vi kunne si at det er riktig med minst 95% sikkerhet. (Ringdal, 2013)

Gjennomsnittet (mean) viser den gjennomsnittlige skåren i utvalget. Standardavviket

(standard deviation) viser det gjennomsnittlige avviket fra gjennomsnittet. Her er jo lavere tall

42 jo bedre. Ut fra tabellen kan vi lese at alle er på under 1, som indikerer at det gjennomsnittlige tallet er forholdsvis presist.

Ut i fra den første tabellen kan vise at det er forskjell i om du sitter i åpent landskap eller lukket kontor i forhold til kommunikasjon. Her er gjennomsnittet for åpent landskap 4,28, og 3,72 for lukket kontor. Dette kan vi si med 100% sikkerhet, da P-verdien er 0.000.

Når det gjelder konsentrasjon ser vi derimot at det er svært liten forskjell mellom

kontorløsningene. Vi ser at gjennomsnittet ligger på 2,65 på åpent landskap, og 2,51 på lukket kontor.. Dette viser at det er svært liten forskjell på konsentrasjon i forhold til type

kontorløsning. Dette kan vi likevel ikke si med sikkerhet da signifikansnivået (sig) ligger på 0,260.

5.0 ANALYSE OG DRØFTING AV RESULTATER

I påfølgende avsnitt skal vi analysere resultatene fra spørreundersøkelsen og se de i lys av den eksisterende litteraturen og forskningen som vi har benyttet oss av. Innledningsvis tar vi for oss de beskrivende spørsmålene. Deretter behandler vi temaene konsentrasjon og

kommunikasjon før vi ser på stress og trivsel.

I vår undersøkelse arbeider de aller fleste respondentene både i åpent kontorlandskap og på lukket kontor 5 dager i uken. 85% av respondentene i åpent kontorlandskap og 95% på lukket kontor har svart at de arbeider gjennomsnittlig 5 dager pr. uke. Videre tilbringer 72%

av respondentene i åpent kontorlandskap og 70% på lukket kontor i gjennomsnitt 5 dager i bedriftens lokaler. Det er litt ulikt hvor mange timer de tilbringer ved sin kontorplass men flertallet tilbringer 5-8 timer. Med dette kan vi si at respondentene i vår undersøkelse har tilnærmet samme utgangspunkt i svarene de gir.

43

5.1 Konsentrasjon

Mye av forskningen på området viser at støy er den største enkeltfaktoren som er knyttet til utfordringene rundt åpne kontorlandskap. I følge Pejtersen m.fl (2006) egner åpne

kontorløsninger seg dårligere enn lukket kontor ved arbeidsoppgaver som i stor grad krever høy grad av konsentrasjon og individuelt arbeid. Denne forskningen støtter våre resultater. Ut i fra resultatene kan vi se at 63% av respondentene i åpent kontorlandskap mener at

kontorløsningen ikke legger til rette for individuelt arbeid som krever skjerming og ro, mens 61% av de på lukket kontor mener at løsningen legger til rette for dette. En interessant observasjon er at det likevel er 23% på lukket kontor som mener at kontorløsningen ikke legger til rette for individuelt arbeid. Det kan tenkes at dette gjelder respondentene som sitter 2 stk. på hvert kontor, som inngår i definisjonen på lukket kontor i vår spørreundersøkelse. Vi kan videre se at 81% av respondentene på lukket kontor svarer at de ikke må forlate

kontorplassen sin for å få ro i forhold til et noe mindre tall (52%) i åpne kontorløsninger. Her er det 24% som svarer at de må forlate sin kontorplass for å få ro sammenlignet med 5% på lukket kontorer. Vi kan derfor ut fra våre resultater se at det er flere på åpent landskap som må forlate kontorplassen sin for å få ro, enn det er på lukket kontor, noe som samsvarer med Pejtersen m.fl. Også i sin studie, konstaterer Solbakken (2011) at den største utfordringen i åpne kontorlandskap er støy og da spesielt støy i forhold til konsentrasjonskrevende arbeid.

For å tilrettelegge for konsentrasjonskrevende arbeid, er det derfor viktig å ha avskjermede rom i bedriften som de ansatte kan benytte seg av ved behov (Brennan m.fl, 2002).

Det er likevel viktig å notere seg at ansatte som har ulike stillinger eller arbeidsoppgaver kan oppleve organiseringen av kontorløsningen ulikt. De ulike arbeidsoppgavene kan stille ulike krav til behovet for private soner (Oommen m.fl, 2008). Våre undersøkte bedrifter fra åpent kontorlandskap og lukket kontor har ulike arbeidsoppgaver som kan stille ulike krav til behovet for type kontorløsning.

Høyt støynivå påvirker og forstyrrer konsentrasjonskrevende arbeid (de Croon, 2005). Våre resultater viser at flere på åpent landskap blir påvirket av støy enn på lukket kontor. 49% av respondentene på åpent landskap svarte at det var mye støy rundt dem, mens kun 21% på lukket kontor. Dette stemmer overens med studiene til Sundstrom (1994) som viser at de ansatte som sitter på cellekontor faktisk opplever mindre støy og forstyrrelser. Dette kan også

44 ses i sammenheng med studiet til Evans og Johnson (2000). Da den ene gruppen arbeidstakere ble utsatt for mer støy enn den andre, viste det at kontorlyden i åpne landskap var til irritasjon for arbeidstakerne som ble utsatt for støy. Kvannli og Danielsen (2010) kom også .

Flere forskere som blant annet de Croon (2005) og Fostervold (2009) viser at arbeidstakerne i et åpent kontorlandskap opplever at omgivelsene er mer støyende i forhold til arbeidstakere som jobber i cellekontor. Telefoner som ringer, kommunikasjon blant medarbeidere og forbipasserende i rommet er støykilder som blir nevnt. Vi kan her trekke paralleller til våre resultater. I vår undersøkelse svarte 37% av respondentene i åpent kontorlandskap at de ofte ble forstyrret av telefonsamtaler eller diskusjoner, sammenlignet med 17% av respondentene på lukket kontor. 38,5% i åpne landskap, sammenlignet med 61% på lukket kontor lar seg ikke forstyrre av telefonsamtaler eller diskusjoner. Det er altså flere i åpent landskap som lar seg forstyrre av kollegers telefonsamtaler eller diskusjoner enn på lukket kontor. Det er likevel flere i åpent landskap som ikke føler seg forstyrret enn forstyrret. Vi ser videre at majoriteten (70%) av respondentene i åpent landskap ikke blir irritert over kollegers uformelle prat, sammenlignet med 77% av de som sitter på lukket kontor. Her er det ingen vesentlig forskjell. Dette gjør at disse tallene ikke stemmer overens med forskningen.

I følge Pejtersen m.fl vil fravær av vegger og fysiske inndelinger øke hyppigheten av henvendelser og forstyrrelser fra kolleger. Stor grad av forstyrrelser kan føre til mindre motiverte arbeidstakere. I våre resultater finner vi derimot at bare 23% av respondentene i åpent landskap føler seg forstyrret av besøkende sammenlignet med 27% på lukket kontor.

Hele 56% av respondentene i åpent landskap svarer at de ikke blir forstyrret av besøkende sammenlignet med 41% på lukket kontor. Disse resultatene stemmer altså ikke overens med Pejtersens uttalelse. Videre ser vi likevel at 46% som sitter i åpent landskap mener at de ofte blir avbrutt i deres arbeid, sammenlignet med 33% på lukket kontor. Det er altså spredning i responsen i vår undersøkelse, som viser at det er ulik holdning mellom respondentene både åpent landskap og på lukket kontor. Denne ulikheten ser vi også i undersøkelsen til

Solbakken. Solbakken (2011) har i sin undersøkelse sett på om det åpne kontorlandskapet forbedrer arbeidstakeres arbeidshverdag med enklere kommunikasjon. Halvparten av

45 informantene i undersøkelsen kunne bekrefte dette, mens den andre halvparten opplever organiseringen negativt på grunn av støy og avbrytelser som kontorløsningen fører med seg.

Videre viser undersøkelsen vår at 46% av respondentene i åpent kontorlandskap er delvis uenige eller uenige i at de føler seg lite produktiv grunnet mange henvendelser fra kolleger, sammenlignet med 60% på lukket kontor. Henholdsvis 24% og 17,5% i åpent kontor og lukket kontor er delvis enige eller enige i utsagnet. Vi kan derfor se at det ikke er noen

vesentlig forskjell mellom kontorløsningene på om de føler seg lite produktive grunnet mange henvendelser.

5.2 Kommunikasjon

Schultz og Schultz (2010) mener at støy forstyrrer kommunikasjonen i det åpne

kontorlandskapet. Våre resultater som presenteres under gir en indikator på at respondentene i åpent landskap kommuniserer bedre enn respondentene på lukket kontor. Dette kan vi også se ut i fra Anova-tabellen der vi kan se at det er signifikant forskjell på om du sitter i åpent kontorlandskap eller lukket kontor i forhold til kommunikasjonen.

Kaufmann og Kaufmann (2003) hevder at den formelle strukturen i organisasjonen påvirker graden av samspill mellom medarbeiderne. I følge Suzyn Ornstein (1989) gav åpent

kontorlandskap ingeniørene lettere tilgang til sine kollegaer ved å plassere dem i fysisk nærhet til hverandre, og dette la derfor til rette for bedre kommunikasjon. Vi kan se at dette gir støtte for våre resultater. Majoriteten (96%) av respondentene som sitter i åpent kontorlandskap svarer at kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få gode råd. På lukket kontor ligger denne prosenten på 61,5% som er vesentlig mindre. Brennan m.fl. (2002) bekrefter dette da de argumenterer for at en sterkere informasjonsflyt og bedre

kommunikasjon blant de ansatte bidrar til organisasjoners valg av åpne kontorlandskap.

I et åpent kontorlandskap der det er nærhet mellom medarbeidere, kan enkle spørsmål avklares hurtigere og derfor blir informasjonsflyten mer effektiv (Solbakken, 2011). Dette stemmer overens med våre resultater, der de fleste (93,5%) av respondentene som sitter i

46 åpent landskap mener at kontorløsningen legger til rette for å ta kontakt med kolleger for å få svar på enkle spørsmål, sammenlignet med 56% på lukket kontorer. Likevel påpeker

Solbakken (2011) at støy blir et forstyrrende element når mange skal samhandle samtidig. Ut ifra våre resultater kan vi se at respondentene i åpent landskap ikke lar støy være et hinder for kommunikasjon. Vi får videre støtte av Jacobsen og Thorsvik (2013). Kommunikasjon foregår kontinuerlig der medarbeidere møtes. Uformell kommunikasjon utveksles ofte muntlig og ansikt til ansikt. All muntlig kommunikasjon gir muligheten til å formidle rik kunnskap og få en rask og direkte tilbakemelding på beskjeden (Jacobsen og Thorsvik, 2013).

Dette går fortsatt igjen i våre resultater. 96% av respondentene som sitter i åpent landskap svarer at kontorløsningen legger til rette for uformell kontakt med kolleger. På lukket kontor et tallet noe mindre (64%), og 17,5% er uenig eller delvis uenig i at kontorløsninger legger til rette for uformell kontakt med kolleger.

I følge Pejtersen m.fl. (2006) er konfidensielle samtaler vanskeligere å ta i åpne

kontorlandskap. Brennan m. fl. (2002) viser i deres studie at åpent kontorlandskap ikke bedrer kommunikasjon blant de ansatte. Kommunikasjonen begrenses ved mangel på fysisk

skjerming, og det blir vanskeligere for de ansatte å holde konfidensielle og private samtaler.

Dette er motstridende til våre resultater, der de fleste (66%) av respondentene som sitter i åpent kontorlandskap mener at kontorløsningen legger til rette for formelle eller planlagte møter med kolleger. Kun 11% mener at det ikke legges til rette for. Til sammenligning mener bare 51% av respondentene som sitter på lukket kontor at kontorløsningen legger til rette for planlagte møter med kolleger, mens hele 21% er uenig eller delvis uenig i dette. Våre resultater viser at flere av respondentene i åpent kontorlandskap mener at kontorløsningen legger til rette for formelle eller planlagte møter med kolleger, enn i lukket kontor. Brennan m.fl. (2002) anbefaler organisasjoner med en åpen kontorløsning å stille med løsninger som legger til rette for private samtaler, møter og telefonsamtaler. Respondentene fra åpent

landskap har trolig gode forhold på arbeidsplassen som gir tilgang på avskjermede rom, slik at de ikke hemmes i å holde formelle eller planlagte møter med kolleger. De ansattes tilgang til skjermede rom var ikke noe vi innhentet opplysninger om i vår spørreundersøkelse.

I organisasjoner som har til hensikt å øke kommunikasjonen blant de ansatte blir åpne kontorlandskap stadig mer populært (Brennan m.fl, 2002). Det er likevel motstridende funn blant forskere på om åpne kontorlandskap fremmer god kommunikasjon mellom de ansatte

47 eller ikke. Som nevnt tidligere har Solbakken (2011) i sin undersøkelse sett på om det åpne kontorlandskapet forbedrer arbeidstakeres arbeidshverdag med enklere kommunikasjon.

47 eller ikke. Som nevnt tidligere har Solbakken (2011) i sin undersøkelse sett på om det åpne kontorlandskapet forbedrer arbeidstakeres arbeidshverdag med enklere kommunikasjon.