• No results found

Del III Omtale av særlige tema

7.7 Konsekvenser av

likestillingen i forsvarssektoren

7.7.1 Forsvarsdepartementet

Det er ikke grunn til å fastslå at koronapandemien, eller tiltak som er iverksatt som følge av pande-mien, kan ha forsterket eller forbedret eksis-terende likestillingsutfordringer. Det er heller ikke grunnlag for konkludere med at koronapande-Tabell 7.8 Forsvarssektoren – antall nyansettelser og antall i målgruppen for inkluderingsdugnaden i 2019 og 2020

Forsvarssektoren 2019 2020

Forsvaret 469 615

Antall i målgruppen 1 4

Måloppnåelse i prosent 0,20 0,65

Forsvarsbygg 184 269

Antall i målgruppen 3 6

Måloppnåelse i prosent 1,63 2,23

Forsvarsmateriell 89 165

Antall i målgruppen 3 5

Måloppnåelse 3,37 3,03

Forsvarets Forskningsinstitutt 60 66

Antall i målgruppen 3 0

Måloppnåelse 5,0 0

Forsvarsdepartementet 52 30

Antall i målgruppen 0 1

Måloppnåelse 0 3,33

mien, eller tiltak som er iverksatt som følge av pan-demien, har skapt eller skaper nye likestillingsut-fordringer. Det er blitt gjennomført to medarbei-derundersøkelser under pandemien, uten at disse har avdekket uregelmessigheter på dette området.

7.7.2 Forsvaret

Forsvaret har gjennom perioden med koronapan-demien iverksatt ulike tiltak. Blant annet har hjemmekontor vært brukt i varierende utstrek-ning, der plikten til tilrettelegging har vært tydelig kommunisert internt, slik at enhver leder i virk-somheten har kunnet ivareta sine plikter. Lokale avdelinger har i tillegg gjennomført ulike tiltak.

De mest omfattende tiltakene er utsettelse av per-misjoner for vernepliktige, reiserestriksjoner for ansatte og etablering av kohorter av ulik størrelse og omfang.

Det er Forsvarets inntrykk at disse tiltakene ikke har medført likestillingsmessige konsekven-ser. Forsvaret har under perioden hatt løpende dialog med representanter for de ansatte og tillits-valgte for soldatene i førstegangstjeneste. Disse har ikke på noe tidspunkt tatt opp dette som en problemstilling.

7.7.3 Forsvarsmateriell

I Forsvarsmateriell har ingen blitt permittert eller mistet jobben som følge av pandemien, og det er ingen indikasjoner på at ansatte har opplevd jobb-usikkerhet som følge av pandemien.

Forsvarsmateriell innførte raskt digitale løs-ninger for å legge til rette for økt bruk av hjemme-kontor. Løsningen har ført til økt fleksibilitet ved at ansatte har kunnet kombinere arbeid, familie og smitteverntiltak. Dette har vært en forutset-ning for å opprettholde virksomhetens leveranser under pandemien.

Selv om pandemien har ført til krevende og nye utfordringer for de ansatte, har ikke konse-kvensene av pandemien kun vært negative. Nye digitale løsninger har bidratt til økt fleksibilitet for alle grupper. Mindre reiseaktivitet har ført til at ansatte har vært mindre borte fra familie og venner. Digitale møter har gjort det enklere å samles både med interne og eksterne samar-beidspartnere. Disse nye måtene å jobbe på er noe Forsvarsmateriell vil ta med seg i det videre arbeidet også etter pandemien er over. Forsvars-materiell er spredt geografisk, og en økt gjen-nomføring av møter på digitale plattformer har både ført til økt tilgjengelighet og mindre reise-virksomhet.

For å satse ytterligere på dette arbeidet, vil Forsvarsmateriell etablere en arbeidsgruppe som skal ha ansvaret for å systematisere tiltakene fra handlingsplanen om mangfold og følge opp dette arbeidet for virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene.

Ved behov for tilrettelegging i forbindelse med graviditet, har Forsvarsmateriell et godt samar-beid med bedriftshelsetjeneste som kan bistå ved behov. Enkelte lokasjoner tilbyr barnehageplass.

Oversikten over foreldrepermisjoner bekrefter at kvinner og menn tar ut sine andeler som forven-tet.

7.7.4 Forsvarsbygg

Når det gjelder konsekvenser av koronapande-mien, har tiltakene i Forsvarsbygg hatt fokus på smittevern og vært kjønnsnøytrale. Tiltakene tref-fer begge kjønn, som eksempelvis utvidet rett til egenmeldinger ved syke barn. Forsvarsbygg føl-ger imidlertid tett med på nøkkeltall som turnover og egen sluttundersøkelse, for å se om det er kjønnsmessige utslag.

7.7.5 Forsvarets forskningsinstitutt

FFI tar hver sommer inn i overkant av 60 sommer-studenter for å jobbe på prosjekter. Dette er stu-denter på høyere utdanning, og de kommer fra studiesteder både i Norge og i utlandet. I alle år før pandemien har det vært et krav at disse må møte fysisk på arbeidsplassen i de åtte ukene de har sommerjobb. På grunn av pandemien var det mange andre bedrifter som valgte å ikke ta inn sommerstudenter. FFI klarte imidlertid å iverk-sette tiltak som gjorde at instituttet fikk til ordnin-ger og oppgaver som gjorde det mulig å ha stu-denter som ikke kunne møte fysisk på jobb på grunn av pandemien, for eksempel underliggende sykdom, reiseforbud og pandemikarantene. Med den tilpassede ordningen kunne sommerstuden-tene gjøre oppgavene sine fra hjemmekontor. Det var en omstilling for instituttets ansatte å drive med fjernveiledning i dette omfang, men FFI fikk i evalueringen fra de fleste studentene gode tilbake-meldinger på hvordan dette hadde blitt gjennom-ført.

Som mange andre arbeidsgivere har FFI gitt mulighet for fjernarbeid og fleksibilitet for ansatte i pandemiperioden. Siden FFIs arbeidsnett er på konfidensielt nett, har det gitt FFI noen spesielle utfordringer knyttet til sikkerhet og kommunika-sjon. Det er gjort omfattende tiltak digitalt, blant annet bruk av Teams, som har bidratt til at ansatte

som ikke kunne møte fysisk på arbeidsstedet har kunnet bli inkludert i eksempelvis møter. Kunn-gjøringer og generell informasjon som er ugra-dert er blitt løftet over og formidlet på en platt-form som er tilgjengelig for ansatte på

hjemme-kontor. Samlet har dette virket inkluderende for grupper som ikke har fått møte opp fysisk på jobb og gitt lederne et verktøy til å drive bedre fjernle-delse.

8 FNs bærekraftsmål

Forsvarsdepartementet har i langtidsplanen (Prop. 14 S (2020–2021)) signalisert en styrket innsats for å bidra til arbeidet med å nå FNs bære-kraftsmål. Det er satt i gang et målrettet og strate-gisk arbeid med hensikt å i større grad integrere bærekraft i den videre utviklingen og styringen av sektoren.

Oppfyllelse av FNs bærekraftsmål er viktig for sektoren blant annet fordi konsekvensen av at ver-dens land ikke lykkes med å nå disse, er økt risiko for uønsket migrasjon og væpnede konflikter. I våre nærområder vil klimaendringene få konse-kvenser for Forsvarets oppgaver i nordområdene.

Mindre sjøis og varmere hav medfører økt mari-tim aktivitet i sårbare områder i nord. Det øker behovet for overvåking og det vil kunne medføre ytterligere behov for søk og redning. Med var-mere hav vil også tradisjonelt fiske endre seg og endre behovet for Kystvaktens innsats for å redu-sere uregistrert og ulovlig fiske.

8.1 Omtale av klima- og miljørelevante