• No results found

5. ANALYSE AV DATA

5.2. Kommunens representanter og synet på integrering

5.2.3. Integrering i skolen

I og med at de fleste innvandrere bruker mesteparten av sin tid i Norge på skolebenken framfor i arbeidslivet, vil vi beskrive Steinkjer Voksenopplæring og deres opplæringstilbud.

”Introduksjonsprogram er et individuelt tilrettelagt program som løper over en periode på inntil 2 år, og, som når særlige grunner taler for det, kan forlenges i inntil 3 år. Introduksjonsprogrammet, som er et helårig kvalifiseringsprogram med inntil 37,5 timer per uke, skal som hovedregel inneholde

opplæring i norsk, opplæring i samfunnskunnskap, samt tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til arbeidslivet”. (IMDi.no)

Flyktningetjenesten og Steinkjer Voksenopplæring samarbeider om introduksjonsprogrammet og kvalifiseringen av nyankomne flyktninger.10 De ble fra høsten 2013 samlokalisert på Campus Guldbergaunet, hvor Voksenopplæringa grunnet plassmangel siden våren 2014 måtte

10Steinkjer Voksenopplæring har tilknytning til mange ulike nettverk, og samarbeider med ulike støttespillere som Flyktningetjenesten, Hero mottak, ulike virksomheter som stiller med plasser til språktrening, enheter i kommunen som er i kontakt med elevene, innvandringsforvaltningen; politiet, VOX og Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (Kvalitetsmelding for skole 2012, Tiltaksplan for 2013).

ty til delt opplæringsarena med en ekstra avdeling på Rønninggården på nordsia i sentrum.

Målet er i følge vår informant ved voksenopplæringa at avdelingene skal samles igjen i 2015.

Elevantallet ved Voksenopplæringa på Steinkjer har økt kraftig de siste årene grunnet arbeidsinnvandring, opprettelsen av Hero mottak i Steinkjer og salg av tjenester til andre kommuner i Nord- Trøndelag. Det er til enhver tid 200 elever ved skolen, og i løpet av et år benytter 400 innvandrere seg av skolens tilbud. Elevene ved Voksenopplæringa kommer fra 35 ulike nasjonaliteter, og skolen tilbyr og gir ulike typer opplæring til forskjellige grupper innvandrere, det kan være flyktninger, arbeidsinnvandrere, inngifte og personer fra Hero mottak. Personalet ved Steinkjer voksenopplæring er pedagoger med spesialkompetanse, og teamene er vel gjennomtenkt i forhold til hvem som jobber med de ulike oppgavene i de ulike team. Vår informant fra Voksenopplæringa hevder at skolen er god på å gi sine ansatte

kompetanseheving på ulike områder.

”Veldig mange med veldig god kompetanse på det dem jobber med her, du må jo ha flerkulturell kompetanse og fordypning i norsk fra helst universitetsutdanning. Det er en skole med veldig faglig trykk, det stilles store krav”.

Voksenopplæringa I takt med den økende etterspørselen har skolens tilbud utviklet seg enormt de siste årene.

Tidligere forskning viser at Nord- Trøndelag er det fylket i landet som har fått flest

flyktninger på spor 1, og i følge vår informant ved Voksenopplæringa har de sett at Steinkjer spesielt har fått mange på spor 1 deltagere som karakteriseres som alfaelever. Det at skolen har fått mange elever som er analfabeter har resultert i at de har måtte utviklet tilbudet sitt slik at de er rustet til å kunne tilby en god opplæring til alle, uansett hvilke type ferdigheter de stiller med.

”Vi har tatt i bruk litt nytenkning. Vi satsa mye på alfa når vi fikk mye alfaelever, for det var et nybrottsarbeid i hele Norge og faktisk i hele Norden. Så vi har vært med på den storsatsinga det er at lærerne som må gå foran og finne ut hva slags metoder vi faktisk skal bruke”.

Voksenopplæringa Tidligere forskning viser at jo eldre man er når man kommer til Norge, jo mindre sjanse er det for at man fullfører videregående skole (Videregående opplæring og arbeidstilknytning for unge voksne innvandrere 2010, s?) Dette viser seg ut i fra våre data å være riktig.

Voksenopplæringa har hatt en storsatsing mot grunnskoleopplæringen, med tanke på at enslige mindreårige uten grunnskole fra hjemlandet skal lære seg norsk og få et vitnemål for grunnskolen. Vår informant fra Voksenopplæringa illustrerer at denne satsingen opp mot videregående skole har vært viktig.

”Det er færre innvandrere nå som detter ut av videregående som kommer i fra Steinkjer Voksenopplæring enn tidligere, og det vil bare være en bedring på sikt fordi at dem har en god basis”.

Voksenopplæringa Voksenopplæringa vektlegger individuell tilrettelegging i undervisningen. Ved skolestart blir det utført en kartlegging av den enkelte elev for å finne ut hvilket språk og kompetanse de har med seg fra sitt hjemland. De som er analfabeter, har lite eller ingen skolebakgrunn havner i det Voksenopplæringa kaller spor 1. De som har hatt seks til åtte år skole i hjemlandet havner i spor 2, og på spor 3 havner de som er ferdig med videregående, har høyskole eller

universitetsutdannelse. Innad i hvert spor er det flere nivå, og elevene får den første tiden tett oppfølging for å sikre at de er blitt plassert på rett nivå i riktig spor. Vår informant fra

Voksenopplæringa hevder de har et veldig bra grunnskole tilbud, som gir vitnemål for voksne som tilsvarer kompetansemål for fullført ungdomsskole.

Den obligatoriske opplæringen i norsk og samfunnskunnskap inneholder en grunnleggende innføring i norsk på flere nivå som er lagt opp etter individuelt behov. Samfunnskunnskap inngår i opplæringen, og 50 timer av undervisningen i samfunnskunnskap gis i følge vår informant på et språk elevene forstår. Samfunnskunnskap gir en grunnleggende innføring i norske samfunnsforhold, og det blir brukt tolk eller gruppeledere med utenlandsk bakgrunn slik at det sørges for at alle deltagerne forstår opplæringen.

Steinkjer Voksenopplæring er også de eneste i Nord- Trøndelag som tilbyr Bergenskurs.

Fremmedspråklige må bestå bergenstesten for å kvalifisere til høyere utdanning som høyskole og universitet, og Bergenskurs kvalifiserer til å ta Bergenstesten.

Voksenopplæringa tilbyr innvandrere i Steinkjer et godt utvikla tilbud. Voksenopplæringa møter flyktninger med et bredt tilbud og en individuell tilpasset opplæring som gir alle, uavhengig av tidligere kvalifikasjoner, en mulighet til å opparbeide seg nødvendig kunnskap til å komme seg ut i arbeid eller videre utdanning. Steinkjer kommune ser at ikke alle klarer å

opparbeide seg den nødvendige kunnskapen gjennom et ordinært skoleløp, noe som er bakgrunnen for at kommunen tilbyr målrettede kvalifiseringsløp gjennom ulike prosjekter.

Disse prosjektene blir utviklet slik at de til slutt vil bli en del av tilbudet i

introduksjonsprogrammet, noe som vil føre til at de lettere vil få innpass på arbeidsmarkedet i Steinkjer.

Vi vil nå se på hva kommunens representanter mener om integrering på de ulike kulturarenaene i Steinkjer.