• No results found

2.2 Litteratursøk og datainnsamling

2.2.1 Inklusjons- og eksklusjonskriterier

Prosjektet tar utgangspunkt i de føringer som var lagt av oppdragsgiver i utlys-ningen av prosjektet. Her var det blant annet spesifisert at analysen skulle omfatte perioden fra og med 2010 til og med 2020, studier fra hele Norden skulle inklude-res, men avgrenset til de som var publisert på engelsk eller et skandinavisk språk.

Videre skulle både empiriske studier og oversiktsartikler (reviews) inkluderes..

Scoping review-metoden er egnet til å besvare en åpen problemstilling om

«hvilken forskning som finnes på hvilke temaer og populasjoner», og omfatter ofte et bredt faglig og metodisk spekter. Gitt den forliggende problemstillingen med to hovedkonsepter i tillegg til trakassering og syv diskrimineringsgrunnlag, måtte vi ta noen valg i forkant av datainnsamlingen.

På bakgrunn av de ovenfor nevnte føringene har vi i litteratursøkene ekskludert studier dersom de ble publisert før 2010, eller ble utført utenfor Norden. Som em-piriske studier har vi inkludert både kvantitative og kvalitative studier. Rene teo-retiske bidrag, f.eks. faglige essays, som ikke kan relateres til noen form av data, og studier publisert på andre språk enn engelsk og skandinaviske språk, ble eks-kludert. Ut fra denne forståelsen var det i noen tilfeller vanskelig å avgjøre om bi-draget skulle ekskluderes. Ved uklarhet om artikkelen kunne kategoriseres som

"ren teoretisk" har vi fortatt en ny og skjønnsmessig vurdering som enten resul-terte i inklusjon eller eksklusjon. I denne prosessen ble 20 bidrag ekskludert.

I tillegg ekskluderte vi noen bidrag på grunn av manglende informasjon i tittel og sammendrag. Ut over det har vi ekskludert forskning som verken handler om

diskriminering, trakassering og likestilling som sådan, men om konseptene vold og overgrep. Selv om disse er beslektete konsepter til diskriminering og trakasse-ring, har vi ekskludert denne omfattende forskningslitteraturen. Imidlertid har vi inkludert bidrag som handler om vold og diskriminering eller trakassering samti-dig.

Noen av publikasjonene har et mer generelt fokus og adresser ikke den geogra-fiske dimensjonen spesifikt, for eksempel kunnskapsoversikter på internasjonal forskning. Disse ble inkludert så sant de hadde forfatteradresser fra nordiske land.

Studier som omfatter andre geografiske områder enn Norden, f.eks. Afrika, ble ekskludert, selv om disse var gjennomført av nordiske forskere. I tillegg har vi in-kludert komparative europeiske studier som omfatter Norge eller andre nordiske land. For å identifisere denne type studier gjorde vi en separat analyse som ikke var begrenset til oppførte forfatteradresser fra Norden.

Det ble i utlysningen spesifisert at oversikten skal inkludere publikasjoner i føl-gende kanaler: tidsskrifter med og uten fagfellevurdering, konferansesammen-drag (papers), bøker/bokkapitler. Videre skulle følgende typer grålitteratur være med: rapporter, populærvitenskapelige framstillinger, offentlige utredninger/

meldinger/planer som bygger på eller refererer til forskning, resultat av spørre-undersøkelser, forskningsbaserte design eller retningslinjer.

I prosjektet har vi valgt et analyseopplegg der det skilles mellom to hovedtyper publisering: a) vitenskapelig publisering og b) annen faglig publisering og formid-ling. Med denne inndelingen er vi i stand til å analysere litteratur som har to ulike målgrupper og funksjoner: a) forskersamfunnet (bidrag til ny vitenskapelig kunn-skap) og b) øvrig samfunn og befolkning som nås gjennom publisering i ikke-vi-tenskapelige kanaler og også omfatter populærvitenskapelig formidling. For sist-nevnte kategori har vi sett spesielt på i hvilken grad forskningen er omtalt i rele-vante offentlige utredninger i Norge.

Etter samtaler med oppdragiver og arbeidsgruppen for prosjektet, ble det av-gjort at litteraturoversikten for annen faglig publisering skulle begrenses til Norge, og at de andre nordiske landene således skulle utelates fra denne oversikten.

Som vitenskapelig publisering har vi regnet artikler (regulære artikler og over-siktsartikler) i vitenskapelige tidsskrifter samt bøker og bokkapitler publisert på forlag akkreditert som vitenskapelige i den norske publiseringsindikatoren. Dette

Til analysen av annen faglig publisering har vi inkludere publikasjoner i faglige (ikke-vitenskapelige) tidsskrifter, rapporter samt en rekke andre typer formid-lingsbidrag. Analysen er basert på predefinerte kategorier i Cristin. Disse er ikke helt samsvarende med typene av grålitteratur som ble listet i utlysningen (se oven-for). Det er for eksempel ikke egne kategorier for resultater av spørreundersøkel-ser eller forskningsbaspørreundersøkel-serte design eller retningslinjer. I hvilken grad denne type litteratur er inkludert, er derfor et åpent spørsmål.

Problemstillingen og dens operasjonalisering ga føringer for utarbeidelse av søkestrategier, det vil si hvor og på hvilke tema og stikkord det skulle søkes, i hvilke databaser, og hvilke studier som skulle inkluderes.

Inklusjons- og eksklusjonskriteriene ble lagt til grunn for utformingen av søke-strategien. Etter definisjon av seleksjonskriterier søkte vi systematisk etter rele-vant litteratur i ulike kilder og databaser. Søkestrategien kombinerte systematiske søk i ulike databaser med strategiske søk i andre kilder. En nærmere utvikling av protokoll og søkebegrep skjedde i samråd med oppdragsgiver og arbeidsgruppen, noe som strukturerte arbeidet med selve kunnskapsoversikten (se Wollscheid et a. 2021).

I tillegg til kriteriene beskrevet ovenfor, var det et vilkår at studiene måtte være klassifisert innen samfunnsvitenskap, humaniora, samfunnsmedisin eller helse-fag. Dette for å unngå at irrelevant litteratur ble identifisert.

Følgende tabell viser kriteriene for inklusjon og eksklusjon som ble lagt til grunn for litteratursøket og seleksjon av relevant vitenskapelig publisering.

Tabell 2.1: Seleleksjonskriterier (inklusjon og eksklusjon)

Inklusjon Beskrivelse

Populasjon Grupper utsatt risiko for diskriminering og trakassering basert på kjønn, funk-sjonsnedsettelse, graviditet/foreldreskap; seksuell identitet og orientering (LGBTIQ*), alder, etnisitet og religion.

Hovedkonsepter:

Diskriminering, Likestilling Trakassering

A Diskriminering, definert som urettferdig og fordomsfull behandling av for-skjellige kategorier av mennesker.

B Likestilling, definert som (ikke bare forskjeller) men systematiske ulikheter basert på politikk.

C Trakassering og mobbing

Kontekst Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island; komparative europeiske studier som inkluderer Norge og Norden.

Forskningsdesign Empiriske studier med kvantitative og/ eller kvalitative design; primærstudier og kunnskapsoversikter

Språk engelsk, norsk, dansk, svensk

Periode 2010-2020

Publiseringstype vitenskapelig Forskningsfelt Social sciences

Humanities Medicine:

Psychology Health sciences

Public environmental occupation health Nursing

Health care sciences and services Health policy and services Social psychology Applied psychology Eksklusjon Beskrivelse

Populasjon Grupper som er utsatt risiko for vold og overgrep basert på kriterier som kjønn, funksjonsnedsettelse, seksuell identitet, alder, osv.

Hovedkonsepter Vold; overgrep

Kontekst Utenfor de nordiske landene

Forskningsdesign Teoretiske bidrag som ikke hadde noe form for data (f.eks. essay, kommentar) Språk Andre enn engelsk, norsk, dansk og svensk.