• No results found

Informasjonsskriv om prosjektet og samtykkeerklæring Vil du delta i forskningsprosjektet

In document Digitale hjelpemidler i industrien (sider 109-113)

”Opplevelsen av muliggjørende teknologi”?

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å undersøke hvordan du opplever at innføringen av ny muliggjørende teknologi påvirker deg og din arbeidshverdag. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål

Formålet med prosjektet vil være å gå nærmere inn på hvordan det oppleves å ta i bruk

muliggjørende teknologi med hensyn til endrede arbeidsoppgaver og ny kompetanse, hvordan bedriften har håndtert denne endringen, hva dette har hatt å si for samarbeidet på

arbeidsplassen, samt hvilke muligheter og utfordringer som ligger til grunne for at du skal kunne gjøre jobben din på best mulig måte.

Dette betyr at prosjektet ønsker å undersøke dine tanker rundt muliggjørende teknologi sin innvirkning på arbeidshverdagen, hva nye kompetansekrav innebærer, og organisasjonens måte å tilrettelegge for denne endringen vil også være sentrale for å besvare

problemstillingen. Det er også viktig å kartlegge hvilke muligheter og utfordringer som ligger til grunne for at arbeidet skal utføres. Dette innebærer at det vil kartlegges blant annet hvilke tiltak som er gjort av organisasjonen for å sikre at du kan gjøre jobben på best mulig måte, og hvilke utfordringer som hindrer at du får til nettopp dette. I tillegg vil det undersøkes hvordan beslutningen om å ta i bruk ny teknologi har vært.

Avslutningsvis, dette er en masteroppgave som gjennomføres i samarbeid med Sintef Digital og prosjektet «digitalt forsterkede operatører». Dataene innhentet gjennom dette prosjektet vil derfor brukes i deres prosjekt for å oppnå målet som er teknologistøttede operatører med økt situasjonsbevissthet, tilgang til data tett opp til faktisk tid for å kunne ta beslutninger på stedet, og ny koordinering av tid skapt på operatørens premisser. NTNU står som ansvarlig organisasjon og oppgaven vil publiseres gjennom deres kanaler.

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet er hovedansvarlig.

Sintef Digital fungerer som en samarbeidspartner gjennom prosjektet «digitalt forsterkede operatører». Intervjuer og datainnsamlinger vil dermed gjennomføres i samarbeid med disse og inngå som en del av dette prosjektet.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?

Du er med i prosjektet på grunn av at du jobber som operatør i en norsk industribedrift

lokalisert i Trondheim, er innenfor alderen 18 til 66 år, og er en del av en gruppe bestående av totalt åtte operatører som deltar i prosjektet. Det vil være en ansatt ved bedriften som

kontakter deg med forespørselen om å delta og jeg vil få videresendt mulige interessenter til min E-mail.

Hva innebærer det for deg å delta?

• Dersom du velger å delta i prosjektet, innebærer det at du deltar på et personlig intervju. Tiden som er satt av er en time. Intervjuet inneholder spørsmål om din rolle i bedriften, tanker rundt hva muliggjørende teknologi har hatt å si for din

arbeidshverdag, og hvordan du opplever denne endringen.

• Intervjuet vil bli tatt opp på lydbånd og senere fylt inn som tekst til bruk i oppgaven.

Disse dataene vil bli anonymiserte noe som innebærer at det ikke skal være mulig å identifisere deg som enkeltperson når prosjektet leveres.

Det er frivillig å delta

Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke samtykke tilbake uten å oppgi noen grunn. Alle opplysninger om deg vil da bli anonymisert.

Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg.

Ditt personvern – hvordan vi oppbevarer og bruker dine opplysninger

Vi vil bare bruke opplysningene om deg til formålene vi har fortalt om i dette skrivet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket.

• Min veileder ved NTNU vil ha tilgang til data. Det samme gjelder prosjektgruppe ved Sintef Digital.

• Det vil bli gjennomført flere tiltak for å sikre at ingen uvedkommende får tilgang til personopplysninger om deg. Navnet og kontaktopplysningene dine vil bli

anonymisert, disse dataene vil lagres på en minnepinne som jeg krypterer, og denne vil være innelåst på et trygt sted.

• Eva Amdahl Seim, ansatt ved Sintef digital og del av prosjektet «digitalt forsterkede operatører» vil ha tilgang til dataene. Det vil kun være anonymiserte opplysninger hun får tilgang til.

• Det vil bli gjennomført tiltak for å sikre at du ikke vil kunne gjenkjennes i publikasjonen. Sitater fra intervjuene vil bli analysert og brukt i oppgaven.

Hva skjer med opplysningene dine når vi avslutter forskningsprosjektet?

Prosjektet skal etter planen avsluttes 31.08.2020. Etter det vil dataene oppbevares uten personopplysninger. Dette betyr at lydopptakene slettes, den krypterte minnepennen slettes, og opplysninger som kan identifisere deg som person fjernes eller omskrives.

Dermed vil Sintef Digital kun ha adgang til anonyme sitater fra intervjuene som ikke kan spores tilbake til deg som person. Formålet med dette er at disse opplysningene vil brukes

videre i deres nevnte prosjekt. Disse opplysningene vil lagres på en sikker server Sintef er ansvarlig for og det vil da være prosjektgruppen involvert i prosjektet som vil ha tilgang til dette. Disse vil lagres på ubestemt tid.

Dine rettigheter

Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:

- innsyn i hvilke personopplysninger som er registrert om deg, - å få rettet personopplysninger om deg,

- få slettet personopplysninger om deg,

- få utlevert en kopi av dine personopplysninger (dataportabilitet), og

- å sende klage til personvernombudet eller Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger.

Hva gir oss rett til å behandle personopplysninger om deg?

Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke.

På oppdrag fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har NSD – Norsk senter for forskningsdata AS vurdert at behandlingen av personopplysninger i dette prosjektet er i samsvar med personvernregelverket.

Hvor kan jeg finne ut mer?

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:

• Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet:

o Karin Laumann (karin.laumann@ntnu.no) eller telefon: 91602627 o Fredrik Andre Myhre (fredramy@stud.ntnu.no) eller telefon: 99478365

• Vårt personvernombud: Thomas Helgesen (thomas.helgesen@ntnu.no) eller telefon:

93079038

• NSD – Norsk senter for forskningsdata AS, på epost (personverntjenester@nsd.no) eller telefon: 55 58 21 17.

Jeg har mottatt og forstått informasjon om prosjektet Opplevelsen av muliggjørende teknologi, og har fått anledning til å stille spørsmål. Jeg samtykker til:

 å delta i intervju

Jeg samtykker til at mine opplysninger behandles frem til prosjektet er avsluttet, ca.

31.08.2020

--- (Signert av prosjektdeltaker, dato)

Vedlegg 6. Sitater fra informantene som beskriver temaene i resultatdelen

In document Digitale hjelpemidler i industrien (sider 109-113)