• No results found

Det tilrås vern av to nye skogområder som naturreservat samt utvidelse av ett

naturreservat. De nye områdene er Alsåker i Ullensvang herad og Fyksesund i Kvam herad. Naturreservatet som foreslås utvidet er Uranes i Granvin herad og Kvam herad.

Områdene er tilbudt av private skogeiere som areal til frivillig vern.

Planstatus:

I de respektive kommuners arealplaner, ligger alt areal innenfor LNFR-områder (landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift).

Høring:

Verneforslagene ble sendt på felles høring til berørte grunneiere, Granvin herad, Kvam herad og Ullensvang herad, samt til Direktoratet for Mineralforvaltning, Den Norske Turistforening, Hardanger Energi AS, Kvam Kraftverk AS, Fiskeridirektoratet, Fiskeri- og

Havbruksnæringens Landsforening, Forsvarsbygg, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Havforskningsinstituttet, Kommunal- og

regionaldepartementet, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, Kystdirektoratet, Luftfartstilsynet, Natur og Ungdom, NHO Reiseliv, Norges Bondelag, Norges Dykkerforbund, Norges Fiskarlag, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Geologiske Undersøkelser, Norges handikapforbund, Norges Kystfiskarlag, Norges Miljøvernforbund, Norges Naturvernforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Skogeierforbund, Norges vassdrags- og energidirektorat, Norsk Biologforening, Norsk Bergindustri, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Botanisk Forening, Norsk Industri, Norsk institutt for Bioøkonomi, Norsk Organisasjon for Terrengsykling, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Sau og Geit, Norsk Ornitologisk Foreining Hordaland, Norskog, Norsk Zoologisk Forening, NTNU, Miljødirektoratet, Vitenskapsmuseet, Riksantikvaren, SABIMA, Sjøfartsdirektoratet, Landbruksdirektoratet, Statens Kartverk, Statkraft SF, Statnett SF, Språkrådet, Universitetet for miljø- og biovitenskap, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetets naturhistoriske museer og botanisk hage, Vegdirektoratet, Vestskog og WWF-Norge.

Det har totalt kommet inn 11 høringsinnspill. Innspill fra Direktoratet for mineralforvaltning, Forsvarsbygg, Landbruksdirektoratet, Norges Bergindustri, Statnett, Språkrådet, Fiskarlaget Vest og Kystverket var av generell karakter eller med positiv tilslutning til verneplanforslaget.

Disse kommenteres ikke nærmere. Se for øvrig kapittel 6 for generelle innspill.

2. Alsåker, Ullensvang herad, Hordaland fylke

Totalareal 126 daa, hvorav 126 daa med produktiv skog.

Området ligger ved Ytre Alsåker i Ullensvang herad i Hordaland.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med naturreservatet er å ta vare på gammel fattig edellauvskog med alm, ask og

22

lind, som tidligere har vært brukt som høstingsskog, og som er representativ for indre strøk av Hardangerfjorden. Vegetasjonen er variert, med innslag av småbregneskog, blåbærskog og høgstaude-storbregneskog. Området har stor variasjon av treslag, og de eldste trærne har tidligere vært styvet. Det er en målsetning å bevare verneverdiene i best mulig tilstand, og at mangfoldet av arter og livsmiljø skal få utvikle seg mest mulig naturlig.

Området ligger i en vestvendt og nokså bratt liside i underkant av en bratt bergvegg.

Arronderingen er god, selv om rydding langs ei kraftlinje i nedre deler av lokalitetens nordre del har ødelagt noe areal. Ingen rødlistede naturtyper er registrert. Variasjonen i treslag og i vegetasjonstyper er stor. Området er kartlagt som gammel edellauvskog med en mosasikk av gammel alm-, ask- og lindeskog. Deler av lokaliteten preges av gamle styvingstrær, men med dagens situasjon er mye dødved i ferd med å dannes og mange av de tidligere styvingstrærne er i ferd med å bli gamle. Lokalitetens tilstand ligger nærmere gammel edellauvskog enn høstingsskog. Det er påvist noen rødlistearter i området. Av lav er det spredde forekomster av arter i lungeneversamfunnet, som kastanjelav (VU), blyhinnelav, stiftfiltlav, grynfiltlav, sølvnever, kystnever og vanlig blåfiltlav.

Området har en stor forekomst av gamle edellauvtrær, hvorav mange tidligere styvingstrær, flest trær av alm og lind, men også en del av ask. Det dannes stadig meir dødved og det er påvist flere rødlistede arter knyttet til gamle trær og dødved. I henhold til faktaark for gammel edellauvskog blir lokaliteten vurdert som viktig / svært viktig.

Alsåker vil bidra til å oppfylle mangler i skogvernet på flere områder: Lavlandsskog i stor grad; rike skogtyper i liten til middels grad. Av prioriterte skogtyper på Vestlandet dekker området inn mangler på edellauvskog i stor grad. Området ved Alsåker vurderes med dagens tilstand som regionalt verneverdig (**). Om man rydder og kontrollerer forekomsten av gran i området vil det på sikt kunne oppnå høyere verdi.

Inngrepsstatus:

Det er ingen kjente inngrep i det foreslåtte naturreservatet, men det går en 22 kV kraftlinje rett nordvest for området. I tillegg er området omgitt av granplantefelt med mulighet for

spredning inn i området. Spredte innslag av fremmede treslag (gran, edelgran og blodbøk) i området. Det er ingen veier eller stier i området.

Høringsuttalelser:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommenterer at det er Hardanger Energi AS som eier distribusjonslinja som området grenser mot. NVE peker på at det er viktig å kunne opprettholde drift og vedlikehold av denne og ber om at dette ivaretas gjennom forskriften, alternativt at avgrensingen av området justeres noe.

Hardanger Energi AS understreker at det vil være viktig å kunne fjerne vegetasjon fra ryddebeltet under kraftlinja som grenser mot området.

Fylkesmannens kommentarer:

Navn

23

Fylkesmannen tilrår navnet Alsåker som i høringsforslaget.

Avgrensing

Fylkesmannen tilrår avgrensningen som i høringsforslaget.

Verneforskrift

Foreslått vernegrense går, for det meste av området, like utenfor dagens ryddegate for kraftlinja. Formuleringer knyttet til drift, vedlikehold og oppgradering av eksisterende kraftledninger er tatt inn i forskriften etter høringen for å imøtekomme innspill fra NVE og Hardanger Energi AS. Fylkesmannen tilrår for øvrig forskriften som i høringsforslaget.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår opprettelse av Alsåker naturreservat med de endringene i forskriften som går fram av kommentarene over.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået. Det er ingen stier eller veier i dette området.

Miljødirektoratet tilrår derfor verneforskriften med en endring i § 5 om at bruk av sykkel, hest og kjerre og ridning er forbudt.

Tilråding Alsåker:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Alsåker som naturreservat.

3. Fyksesund, Kvam herad, Hordaland fylke

Totalareal 3.932 daa, hvorav 2.734 daa produktiv skog.

Området ligger i en vestvendt og til dels bratt li ned mot innerste del av Fyksesund på nordsiden av Hardangerfjorden.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med naturreservatet er å ta vare på et variert skogområde og fjordlandskap

representrativt for midtre strøk av Hardangerfjorden. Reservatet omfatter et område fra fjord til fjell, med stor økologisk variasjon og ulike skogtyper. Skog med bjørk og furu er mest utbredt, men det er også innslag av edellauvskog. Det er en målsetning å bevare

verneverdiene i best mulig tilstand, og at mangfoldet av arter og livsmiljø skal få utvikle seg mest mulig naturlig.

24

Området strekker seg fra fjorden og opp til ca. 1000 m.o.h. Vegetasjonsgeografisk ligger området i boreonemoral vegetasjonssone og klart oseanisk vegetasjonsseksjon.

Området har stor variasjon av ulike skogtyper, med frodig lauvskog og rasmark og bratte berghammere. Til dels er det innslag av rike edellauvskoger. I de rikere partiene står det en del alm (VU), ask (VU) og noe lind. Flere av disse er grove og tidligere styvet. Lauvskogen er ellers dominert av bjørk og rogn. Furu er dominerende treslag i tørrere og høyereliggende partier av området.

Bunnsjiktet varierer mellom lågurtvegetasjon og høgstaudevegetasjon. Rikere partier er preget av edellauvskogsarter som skogsvingel, myske, tannrot, vårmarihand, junkerbregne og

kjempesvingel. På gamle almetre er både klosterlav (NT) og Gyalecta geoica funnet, mens skorpefiltlav (NT) er funnet på ask og hasselrurlav (NT) på hassel. Det er potensial for flere krevende og rødlistede arter blant lav og sopp i området.

Inngrepsstatus:

Det går en 22 kV kraftlinje fra Fyksefjorden ved Jarane og gjennom området, sør for

Midstølen. Det går i tillegg lavspentlinjer opp til husene på Skåro. Ved Fletene, mellom Skåro og fjorden, står det et eldre hus på en gammel husmannsplass. Huset er restaurert.

Det er i tillegg etablert en enkel bro for gangsti over Skåroelva ovenfor Skåro. Det er noen granplantefelt, og stedvis også noen forekomster av hemlokk, platanlønn og lerk innenfor området.

Høringsuttalelser:

Statens vegvesen ber om at eventuell skilting og informasjonstavler blir plassert på steder med tilfredstillende avkjøring- og parkeringsmuligheter.

Språkrådet ba Kartverket starte en navnesakshøring for Skåro. Kartverket startet navnesak i brev datert 1. mars. Språkrådet tilrår videre Fylkesmannen å bruke navnet Fyksesund som navn på området.

Nils Skaar og Frode Skaar er grunneiere. De ønsker navnet Fyksesund brukt om området.

Fylkesmannen har i tillegg vært i kontakt med Kvam kraftlag, men de har ikke hatt kommentarer til verneforslaget.

Fylkesmannens kommentarer:

Navn

Fylkesmannen er av den oppfatning at grunneiernes ønske om navn for området skal tillegges stor vekt. Både grunneierne og Språkrådet har kommet med gode argument for å endre navnet fra det foreslåtte Skåro til Fyksesund. Fyksesund er navnet på fjorden som området grenser til og er det nærmeste større stedsnavnet i området. Med bakgrunn i grunneiernes ønske og Språkrådets anbefaling tilrår Fylkesmannen å endre navnet til Fyksesund.

Avgrensing

Ingen innspill har hatt merknader til avgrensingen av området. Fylkesmannen tilrår avgrensningen som i høringsforslaget.

Verneforskrift

25

Ingen innspill har hatt merknader til forskriften for området. Fylkesmannen tilrår verneforskriften som i høringsforslaget.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår opprettelse av Fyksesund naturreservat med de endringene i navnet som går fram av kommentarene over.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av navn på og til avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Fyksesund:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Fykesund som naturreservat.

4. Utvidelse av Uranes naturreservat, Granvin og Kvam herad, Hordaland fylke Totalareal 707 daa, hvorav 523 daa produktiv skog. Nytt totalareal 1.436 daa.

Verneformål og særskilte verneverdier

Formålet med utvidelsen av Uranes naturreservat er å ta vare på et større

edellauvskogsormåde, representativt for midtre strøk av Hardangerfjorden. Kalkrik berggrunn og lun lokalisering gjør at floraen i området er både svært artsrik, variert og frodig. En rekke trua arter av karplanter, sopp og insekter er registrert. Reservatet omfatter èt område med stor økologisk variasjon og med ulike typer eddellauvskog. Gråor-heggeskog og gråor-almeskog vokser i områder dyp, næringsrik jord. Alm-lindeskog finnes særlig i den nordøstlige delen av området, og lindeskogen her er blant de største i Hordaland. Det er en målsetning å bevare verneverdiene i best mulig tilstand, og at mangfoldet av arter og livsmiljø skal få utvikle seg mest mulig naturlig.

Området ligger i den bratte og sørvendte lia ovenfor Riksveg 7, vest for Lussand.

Vegetasjonsgeografisk ligger området i boreonemoral vegetasjonssone og klart oseanisk vegetasjonsseksjon. Berggrunnen er næringsrik, med blant annet glimmerskifer og fyllitt, og derfor også med mye mineralrik jord.

Størsteparten av utvidelsesområdet er omfattet av en stor og artsrik alm-lindeskogslokalitet, med et godt utviklet og artsrikt lågurtsamfunn og med mange store og gamle trær. Området har et stort innslag av gamle, tidligere styvede lindetrær, og enkelte deler av området kan

26

karakteriseres som høstingsskog. En rik og velutviklet lågurtvegetasjon karakteriserer store deler av området, men også med innslag av store bregner og stauder. Det er en god

treslagsvariasjon i området, med blant annet alm (VU), ask (VU), barlind (VU), bjørk, gråor, hassel, hegg, lind, osp, rogn, selje og svartor. Også i bunnsjiktet er det stor variasjon, og med flere krevende karplanter. Bredflangre, fingerstarr, kvitsoleie, myske, ramsløk, skogfaks, taggbregne, vårmarihand og tannrot er blant noen av de registrerte artene innenfor området.

Også lavarter innenfor lungeneversamfunnet er godt representert.

Det er en del død ved i området, men skogen i nedre del må likevel karakteriseres som ung til middelaldrende.

Inngrepsstatus:

Det er ingen kjente inngrep i området, men det skal stå noe spredt gran i området. Det er ingen veier eller stier i området.

Høringsuttalelser:

Statens vegvesen ber om at eventuell skilting og informasjonstavler blir plassert på steder med tilfredstillende avkjøring- og parkeringsmuligheter.

Fylkesmannens kommentarer:

Det har ikke kommet inn innspill knyttet til navn, forskrift eller avgrensning av området.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen tilrår utvidelse av Uranes naturreservat i tråd med høringsforslaget.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået. Det er ingen stier eller veier i dette området.

Miljødirektoratet tilrår derfor verneforskriften med en endring i § 5 om at bruk av sykkel, hest og kjerre og ridning er forbudt.

Tilråding utvidelse av Uranes naturreservat:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår utvidelse av Uranes naturreservat.

27

Samtidig oppheves forskrift 23.11.1984 nr. 1914 om vern for Uranes naturreservat i Granvin og Kvam kommuner, Hordaland fylke.