• No results found

4. GENERALISERTE REISEKOSTNADER

4.1 G RUNNMODELL

Total ressursbruk anvendt ved reise kan finnes ved hjelp av en modell som benyttes som beslutningsgrunnlag innenfor transport- og logistikksektoren. Vi har tilpasset modellen til ferge- og hurtigbåtsektoren:

(4.1) KKPkT

Hvor:

K = Den totale ressursoppofrelsen ved reisen KP = Billettpris for ferge eller hurtigbåt

k = Tidskostnad pr. time ved reisen. De reisendes maksimale betalingsvillighet til å unnslippe 1 time reisetid

T = Reisens totale reisetid i timer

Den totale ressursoppofringen (K) forteller hvor store kostnader (KP) (billettpris, bensinforbruk, slitasje mm.), turen innebærer. Den tar og med alternativkostnaden (k), multiplisert med tiden (T), som er benyttet under reisen.

4.1.1 Tidskostnader

Tid er en ressurs som er svært begrenset. I løpet av døgnet må den deles mellom spise, sove, arbeide, fritidsaktiviteter, omsorg, osv.. Enhver bruk av tid går på bekostning av et annet gjøremål. For å få mest mulig ut av dagen vil et travelt menneske gjøre en avveining mellom hva tiden skal brukes til.

I og med at tid er en knapp ressurs, vil tid benyttet til et gjøremål alltid ha en alternativ anvendelse. Det derfor naturlig at den enkelte har en betalingsvillighet for å redusere

omfanget av ”bortkastet tid”. Tid som benyttes i kjøretøyet, og ikke minst køkjøring, ventetid på ferge eller bussholdeplass, turen tilbake fra butikken med tunge bæreposer er eksempler på aktiviteter de fleste av oss gjerne vil bruke mindre tid til for å kunne utføre andre gjøremål (Statens vegvesen, 1995).

Tiden som brukes i forbindelse med reisen kan dekomponeres til flere tidskomponenter. Disse tidskomponentene er bruddstykker av den totale reisetiden som vi alle utsettes for i større eller mindre grad som direkte følge av reisen. En slik tidskomponent kan være tiden en bruker fra hjemmet sitt, til fergeterminalen.

”Total tid fra personen drar fra sted A til han kan begynne sine gjøremål på sted B blir”:

(Jørgensen og Sæterdal, 1983).

(4.2) Ttttvtmts

Hvor:

T = Total reisetid målt i timer. Tiden du totalt bruker på en reise fra A til B

tt = Total tilbringertid målt i timer. Her tenker vi på den tiden den reisende bruker på å komme seg hjemmefra til terminalen, og fra terminalen til bestemmelsesstedet

tv = Total ventetid målt i timer. Den tiden vi bruker på terminalen før, under (ved bytte av transportmiddel) og etter reise

tm = Total transporttid målt i timer. Den tiden du tilbringer på ferge eller hurtigbåt

ts = Total skjult ventetid målt i timer. Dette er den ventetiden som oppstår når ankomsttiden ikke korresponderer med avtalen/gjøremålet vårt.

Dekomponeringen kunne selvsagt vært inndelt i enda mindre bruddstykker av reisen, men dette stiller større krav til datainnsamlingen. Dekomponeringen av tiden slik den fremstår i modellen over er et resultat av at det enkelte individ verdsetter forskjellige deler av reisen ulikt. For å kunne estimere de totale kostnadene ved en reise må de individuelle

tidskomponentene tas hensyn til. Verdsettelsen av disse tidskomponentene definerer vi som tidskostnader.

4.1.2 Verdsettelse av tidskomponentene

Tidskostnaden pr. time forteller oss hva vi maksimalt er villig til å betale for 1 time mindre transporttid. Tidskomponentene forteller oss hvordan tiden blir anvendt under reisen. For å få en helhet i begrepet ”tidskostnader”, må tidskomponentene vektes med kostnader.

Vi definerer følgende kostnadssymboler:

kt = tidskostnader pr. time for tilbringertid

kv = tidskostnader pr. time for venting på terminalen km = tidskostnader pr. time ombord i transportmiddelet ks = tidskostnader pr. time ved skjult ventetid

Når vi setter tidskomponentene og tidskostnadene i sammenheng, får vi totale tidskostnader:

(4.3) kTktttkvtvkmtmksts

Selv ut ifra tidskomponentene og deres respektive kostnader, er tidskostnadene fremdeles vanskelige å estimere. Vi har alle individuelle meninger og preferanser angående komfort og

kostnader. Betalingsvilligheten for transport varierer ofte ut fra hvilken livssituasjon vi befinner oss i.

”Tidskostnader er subjektive, og vil derfor variere fra person til person. Det er fire

avgjørende momenter for en trafikants verdsetting av reisetid pr. tidsenhet (k).” (Farstad et.

al, 1997).

 Komfort på reisen

 Formålet med reisen

 Trafikantens inntekt

 Reisens lengde i tid

Komfort på reisen

Komfort innebefatter alle komponenter som omhandler sikkerhet, service og trivsel. Sikkerhet kan være seg fotgjengerfelt mellom hjem og terminalen eller f.eks. 1 redningsvest pr.

reisende. Trivsel kan være behagelige seter ombord. Service kan være f.eks. matservering ombord i båten.

Formålet med reisen

Hvilket formål den reisende har med reisen er avgjørende for hvordan den enkelte verdsetter reisetiden. Det er vanlig å gruppere formålene slik:

 Reiser til og fra arbeid

 Reiser i arbeid

 Andre reiser

Vanlige empiriske resultater er at tidskostnadene i arbeid er høyere enn tidskostnadene for reiser til/fra arbeid. De laveste tidskostnadene har andre reiser.

Trafikantens inntekt

Jo høyere inntekt man har desto høyere er tidskostnadene. Betalingsvilligheten for

høytlønnede er generelt høyere enn mennesker med lav inntekt. Dette segmentet er også villig til å betale en høyere pris for raskere transport og bedre komfort enn mennesker med lavere inntekt.

Reisens lengde i tid

Hvor lang tid reisen tar, kan også ha betydning for størrelsen på tidskostnadene pr. time. Dette er imidlertid et omdiskutert tema. Enkelte undersøkelser viser at jo lengre reisen er i antall timer, desto lavere blir kostnaden for en ekstra reisetime. Dette innebærer at

betalingsvilligheten for 1 time redusert reisetid for en tur på 3 timer vil være høyere enn betalingsvilligheten for 1 times reduksjon på en 20 timers reise.

4.1.3 Byttekostnader

I tillegg til de kostnadskomponenter vi til nå har tatt med, vil vi ta med ulempen ved å bytte transportmiddel under reisen. Det oppfattes som negativt og måtte bytte transportmiddel under reisen. Å kunne transporteres fra A til B uten å måtte forlate transportmiddelet anses som fordelaktig i forhold til å måtte foreta et bytte underveis. Ettersom tidskomponentene vektes med kostnader er det naturlig at antall byttinger også vektes med kostnader.

Byttekostnadene definerer vi følgende:

(4.4) KbkbNb

hvor:

Kb = totale byttekostnader

kb = kostnad pr. bytte av transportmiddel. kb er konstant, altså uavhengig av antall bytter

Nb = antall bytter av transportmiddel på reisen

4.1.4 Total ressursoppofrelse

Ut fra de momenter vi har forklart er vi nå i stand til å kunne måle den totale ressursoppofrelsen for den enkelte trafikant ved en reise fra A til B.

(4.5) KKpKbkT

Hvis vi setter modellene (4.1), (4.2), (4.3) og (4.4) inn i modellen (4.5), får vi den fullstendige modellen for generaliserte reisekostnader:

(4.6) KKpttkttvkvtmkmtsksNbkb