• No results found

I hovedprogrammets del I, Funksjonsprogram, beskrives hovedfunksjonene som inngår i nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet, samt hovedprinsipper for nærhetsbehov og logistikk.

Funksjonsområdene er inndelt i tråd med Klassifikasjonssystemet for helsebygg6. I det følgende beskrives de ulike funksjonsområder og driftsmodeller kort. Disse er gjeldende for alle

alternativene.

6.1.1 Prinsipper for person og vareflyt

God logistikk er et virkemiddel for å sikre driftsøkonomisk gevinst og oppnå god funksjonalitet.

Overordnede logistikkprinsipper følger generelle prinsipper for hele OUS og skal ligge til grunn for plassering av funksjons- og trafikkarealer slik at det sikres effektive arbeidsprosesser, god forsyningssikkerhet og fleksibilitet.

6.1.2 Funksjonsområder

Med basis i kravene i funksjonsprogrammet skal følgende ivaretas i utviklingen av konseptet:

Sengeområder

Sengeområdene standardiseres med énsengsrom med eget bad og samles etasjevis for å sikre fleksibel bruk av arealer mellom ulike fagområder, og samordning av drift på helg/natt.

Sengeområdenes utforming skal understøtte funksjonelle, effektive og tverrfaglige arbeidsprosesser.

Minimum 10% av rommene skal tilrettelegges for kontaktsmitte. Sengeområdene skal invitere til aktivitet og rekreasjon for pasienter og pårørende. Arealene skal ha innbydende oppholdssoner.

6 www.klassifikasjonssystemet.no

Konseptrapport nytt klinikkbygg Radiumhospitalet 43 Helse Sør-Øst RHF

Pasientmottak

Noen pasienter vil bli innlagt på Radiumhospitalet som øyeblikkelig hjelp. Disse skal mottas og vurderes i eget område med egen inngang for de som kommer i ambulanse.

Operasjon/dagkirurgi

 Alle operasjonsstuene skal samles i eget område i nær tilknytning til den postoperative virksomheten.

 Det skal tilrettelegges med adskilte pasientsløyfer inn og ut av operasjonsavdelingen for henholdsvis dagkirurgi og inneliggende behandling.

 Sterilisering av utstyr og instrumenter skjer ved annen lokalisasjon i OUS. Transport av sterilt gods skjer i ferdigpakkede prosedyrevogner. Det skal etableres en rengjøringsenhet og lager i operasjonsenheten for lokal håndtering av dette.

Postoperativ og tung overvåkning

All postoperativ virksomhet samt overvåkning av kirurgiske og medisinske pasienter skal samles i en felles enhet nært knyttet til operasjonsavdelingen. Det skal ikke etableres intensivenhet på Radiumhospitalet og det skal kun i begrenset grad kunne tilbys respiratorbehandling.

Poliklinikk og dagbehandling

Poliklinikkområdene skal samles med gode adkomstforhold tett på hovedinngang med felles ekspedisjon og ett sentralt innsjekkingssted. Mange pasienter skal også til strålebehandling i eksisterende bygg, og disse funksjonene skal henge sammen med nytt klinikkbygg på en måte som gjør det lett å finne frem for pasientene.

Poliklinikkområdene skal standardiseres for bruk på tvers av fagområder. Det legges til rette for sambruk av ressurser, rom og utstyr og arbeidsområder som understøtter tverrfaglig samarbeid rundt pasienten. Det skal også legges opp til sambruk av ekspedisjoner og støtterom.

Noen rom skal tilrettelegges for mindre inngrep og andre spesialprosedyrer som gjøres poliklinisk. Disse skal ha lett tilgang til observasjonsplasser.

Bildediagnostikk

Bildediagnostiske modaliteter i nytt klinikkbygg skal samles i et funksjonsområde lett tilgjengelig både for inneliggende og polikliniske pasienter.

Areal for doseplanlegging skal ligge sentralt mellom stråleterapi og øvrig bildediagnostikk.

Mammografi har ikke samme nærhetsbehov til de andre modaliteter, men bør ligge tett på poliklinikkarealet.

Bildediagnostikken skal ha god kommunikasjon med doseplanlegging, nukleærmedisin og stråleterapi i eksisterende bygg.

Laboratoriemedisin og apotek

Avdeling for medisinsk biokjemi betjener alle kliniske funksjoner på Radiumhospitalet med prøvetaking, analyser og transfusjoner hele døgnet. Klinikken har krav om korte svartider for

analyser for eksempel forut for infusjon, dette fordrer effektive logistikkløsninger mellom prøvetagning og analyseenhet.

Prøvetakingsenheten er ofte det første pasienten skal til når de ankommer sykehuset, og skal plasseres nær hovedinngang i nytt klinikkbygg.

Apotekets publikumsutsalg skal ligge lett tilgjengelig i fellesarealer i nytt klinikkbygg.

Ikke-medisinsk service

Tøy, varer, mat og avfall transporteres inn og ut i egnet mottak for dette og de eksterne

trafikkarealene skal legges til rette for effektive og trygge vareleveranser. Gods skal transporteres fra varemottak i eksisterende bygg og videre inn i funksjonsområdene via gode, interne

transportveier.

Det er ikke eget sentrallager, Radiumhospitalet benytter foretaksgruppens eksterne

forsyningssenter som i dag, og avdelingspakkede leveranser leveres direkte på avdelingene. Det skal tilrettelegges med desentrale arealer knyttet til de kliniske funksjonsområdene for varer, renhold og avfall.

Det er ikke eget produksjonskjøkken på Radiumhospitalet. Mat kommer ferdig produsert i porsjonspakninger og transporteres til avdelingskjøkken hvor maten håndteres videre.

Kontorfunksjoner, møtearealer, undervisning og forskning

Alle funksjonsområder i nytt klinikkbygg skal tilrettelegges med funksjonelle arbeidsområder for klinikknært arbeid samt kontorer for seksjonsledere. Det skal også tilrettelegges for desentrale møterom som kan brukes av flere faggrupper til flere formål som møter, undervisning og studentaktiviserende grupper. Noen rom skal utstyres for videokonferanse og overføring av bilder.

Kontorer og administrative funksjoner utover dette ligger i eksisterende bygg.

Personalservice

Garderober skal fordeles mellom klinikkbygg og eksisterende bygg. Grønne garderober skal ligge nært operasjonsavdelingen. Kantine for ansatte og pasienter skal ligge nært og lett tilgjengelig for de kliniske funksjonsområdene.

Pasientservice

Hovedinngang med hovedresepsjon skal være sentralt plassert, med god adkomst og god fordeling av pasienter til de ulike funksjonsområder. Den skal være et fast punkt det er lett å orientere seg ut fra. Dette vil være Radiumhospitalets hjerte og et naturlig bindingspunkt mellom alle bygg og funksjoner.

Området skal være lyst og innbydende og sammen med øvrige fellesarealer invitere til variert bruk. Fellesarealene på Radiumhospitalet skal være møte- og rekreasjonssted for pasienter og pårørende.

Konseptrapport nytt klinikkbygg Radiumhospitalet 45 Helse Sør-Øst RHF

Tilbud til pasientene utover den ordinære behandlingen, som Vardesenter og Pusterommet videreføres i eksisterende lokaler, men skal ha satelittfunksjoner med pasientinformasjon nært knyttet til hovedinngang.

6.1.3 Nærhetsbehov

På Radiumhospitalet skal det være pasientbehandling både i nytt klinikkbygg og i eksisterende bygg. Det er derfor viktig å ivareta nærhetsbehov ikke bare internt mellom funksjonene i nytt klinikkbygg, men også mellom klinikkbygget og funksjonene i de eksisterende bygg. Nærhet ivaretas både horisontalt og vertikalt.

De fleste pasienter på Radiumhospitalet er elektive pasienter som kommer gående inn hovedinngangen og skal forflytte seg videre til prøvetaking, poliklinikk, bildediagnostikk, infusjonsbehandling og stråleterapi. Særlig viktig er det å ha nærhet mellom funksjoner som pasientene beveger seg mellom ved polikliniske oppmøter.

Nærhetsbehov mellom sengeområder og interne trafikkarealer skal ivaretas på en slik måte at

«nattsykehuset» oppleves som et trygt og funksjonelt sted å være.

Nærhet mellom operasjon, postoperativ og overvåkning skal ivaretas ved å legge alle funksjonene på samme etasje i nytt klinikkbygg.