• No results found

Pågående planprosesser

In document NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen (sider 31-35)

6 NSBs FORELØPIGE VURDERINGER

5.2 Pågående planprosesser

Fylkesdelplan Sørkorridoren

Det pågår for tiden arbeid med fylkesdelplan for Sørkorridoren, som omfatter veg- og kollektivtrafikk mellom Oslo og grensen Akershus/Østfold.

Forslag til Kommunedelplan for Oslo indre by, byutvikling og bymiljø, juni 1995 Planen er en strategisk plan for samordnet areal- og transportplanlegging i indre Oslo, og omhandler blant annet transportsystem, bymiljø og sentrumsutvikling.

NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen Konsekvensutredning 15.05.96

KAP. 5 FORHOLD TIL ANNEN PLANLEGGING

Del I: Tiltaket

For bydelen Nyland foreslås en omfattende utbygging i Bjørvika med arbeidsplasser, boliger, kulturinstitusjoner og offentlig rom mot sjøen. Utvikling av knutepunktet Oslo S er nevnt som viktig for kollektivtransporten. T-banenettet foreslås komplettert med den foreslåtte Ringbanen ført sentralt gjennom Nydalen.

Planen inneholder klare intensjoner for Gamlebyen som innebærer at bydelen opprettholder og utvikler sin identitet som boligområde, samtidig som gjennomgangs-trafikken reduseres og tilgjengeligheten for syklister og fotgjengere bedres. Gamle-byens historiske identitet styrkes som ressurs, blant annet ved opprettelse av middel-alderparken.

Høringen av forslaget er avsluttet, og en bearbeidelse av høringsuttalelsene pågår.

Forslag til Kommuneplan for Oslo, strategi for utjevning av levekår

Et overordnet mål for planen er å sikre en variert befolkningssammensetning gjennom å styrke belastede områder slik at ressurssterke grupper ønsker å bosette seg der.

Andre hovedpunkter i planen er at boligområder skjermes mot trafikk og tilrettelegges slik at rekreasjon og fritidstilbud kan tilbys i nærmiljøet. Videre er Middelalderbyen som rekreasjon og friområde som et av flere satsningsområder. Deler av bygårds-bebyggelsen bygd før århundreskiftet er klassifisert som verneverdig, spesielt verdifulle er de gater og strøk der hele den gamle bebyggelsen er intakt. Kultur og utdanningsinstitusjoner og annen statlig virksomhet søkes lokalisert til indre by øst, samtidig som Kretsfengselet foreslås flyttet fra Grønlandsområdet.

Revisjonen av Kommuneplanen foreslår ingen endringer på arealdelen av Kommune-planen.

Høringen av forslaget er avsluttet, og en bearbeidelse av høringsuttalelsene pågår.

Kommunedelplaner Oslo - Ski

I forbindelse med planleggingen av nytt dobbeltspor Oslo - Ski har de berørte kommuner utarbeidet kommunedelplaner for tiltaket. Disse vil være ute til offentlig ettersyn i løpet av våren 1996. Se også beskrivelse av prosjektet nytt dobbeltspor

Veiprosjektet Jarlegateforbindelsen er opphevet i forslaget, og omregulert til fri-område. I tillegg tilrettelegges det for utstrakt bruk av skulpturer i parken. Området er foreslått oppretthold som friområde i henhold til gjeldende reguleringsplan.

Forslaget er fremmet av Park og Idrettsvesenet, sendt til Plan- og bygningsetaten og er under reguleringsmessig behandling.

Forslag til reguleringsplan Gamlebyen Sør for området mellom Bispegata og Geitabru, Oslo gate 14 mJI.

Forslaget går ut på en omregulering fra friområde og offentlig trafikkområde til spesialområde for bevaring/bolig, byggeområde for bolig med barnehage,

felles-NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen Konsekvensutredning 15.05.96

KAP. 5 FORHOLD TIL ANNEN PLANLEGGING

Del I: Tiltaket

område, trafikkområde og fornyelsesområde. Eksisterende bebyggelse reguleres i hovedsak om til bevaring.

Forslaget som er fremmet av Etat for eiendom og utbygging, ~r avventende i forhold til Gamlebytunnel.

Forslag til reguleringsplan St. Halvards gate/Strømsveien

Den opprinnelige reguleringsplanen som omhandlet Strømsveien fra Ensjøveien • St Halvards gate helt ned til 8ispegata ble lagt ut til høring 4.7.· 25.8.94, er nå oppdelt i to delstrekninger. I tillegg er det foretatt justeringer av linjeføringen i veibanen og antall kjørefelt.

Forslaget, som er fremmet av Statens vegvesen Oslo, er under reguleringsmessig behandling i Plan- og bygningsetaten.

St. Halvards gate, strekningen Schweigaards gate - Strømsveien

En del av hovedsykkelveinettet i St. Halvards gate på strekningen Schweigaards gate - Strømsveien foreslås utbygget, samtidig som Galgebergkrysset endres fra to til ett kjørefelt i hver retning. For å sikre bussenes framkommelighet i kryssene opprett-holdes tre kjørefelt på strekningen Akebergveien - Schweigaards gate.

Strømsveien strekningen St. Halvards gate - Ensjøveien

Planen legger til rette for tosidig sykkelbane i kjørebanen. Dagens situasjon med to gjennomgående kjørefelt foreslås opprettholdt, i tillegg til at Ingeborgs gate og Opplandsgata gjenåpnes. Forslaget inneholder ny plassering og høystandard på bussholdeplasser i området.

Forslag til reguleringsplan Galgebergforbindelsen

Planen er en endring av tidligere regulert Galgebergforbindelse med betongtunnel i 4 felt mot Akebergveien. Nå foreslås i stedet en to felts forbindelse i dagen som tilknyttes St. Halvards gate på broen over Gjøvikbanen og Hovedbanen. Den viste løsningen vil medføre inngrep i skråningen mellom Kværnerveien og Gjøvikbanen.

med riving av flere bygninger. (St. Halvards gate 338, 35, 37, 39 og Kværnerveien 13, 15,17.

Forslaget, som er fremmet av Statens vegvesen Oslo, er ute til offentlig ettersyn.

Forslag til reguleringsplan for Middelaldermuseum, Sørenga

I følge Oslo Kommunedelplan 1991 er området rundt Mariakirken og lokomotivverkstedet bånd lagt til bevaring. Området reguleres til friområde, museum/vannspeil. Sydlig del av området er konfliktfylt og er for å framskynde reguleringsarbeidet, utelatt i reguleringsplanen inntil videre.

Revisjon 3, som er fremmet av Miljøbyen Gamle Oslo er lagt ut til høring 19.2.96.

Forslag til reguleringsplan for Grønlandsleiret - Oslo gate

Planforslaget tilrettelegger for tosidig sykkeltrafikk i Grønlandsleiret på strekningen Platous gate - Schweigaards gate. Grønlandsleiret omreguleres fra 3 til 2 bilfelt, samtidig som Jarlegateforbindelsen skrinlegges. Strekningen representerer en viktig

NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen Konsekvensutredning 15.05.96

KAP. 5 FORHOLD TIL ANNEN PLANLEGGING

Del I: Tiltaket

lenke i byens sykkelnett, og er en videreføring mot øst av samme gatetverrsnitt som på Grønland.

Forslaget, som er fremmet av Statens vegvesen Oslo, forberedes for utleggelse til offentlig ettersyn.

Forslag til reguleringsplan for Bispegata, strekningen Dyvekes bro - Sørenga og deler av St. Halvards gate.

Bispegata foreslås nedgradert fra 6-felts riksvei til 2-felts lokalvei, i tillegg foreslås endring av traseen til St. Halvards gate, søndre del. Den nordre Dyvekes bro foreslås revet. Planen omhandler strekningen øst for Oslo gate.

Forslaget er fremmet av Statens vegvesen Oslo.

Utbyggingsplaner for nye boliger i Konows gate

Området er regulert til boliger m/barnehage i henhold til gjeldende Reguleringsplan.

Bygninger uten bevaringsverdi er revet. Dette gjelder: Inges gate nr 6, 8 og 10, Konows gate 20 bortsett fra en eldre bygning som er planlagt bygget om til barnehage.

Utbyggingsplanene er godkjent, men videre arbeide er holdt tilbake i påvente av Konsekvensutredning av jernbanetunnel under Gamlebyen.

Forslag til Norsk veg og vegtrafikkplan 1998-2007 (NWP)

Forslaget omhandler utbygging av og fordeling langs Ring 3. E18 Bjørvika inngår i planen sammen med E6 (herunder Svartdalstunnelen og Galgebergforbindelsen) som skal ferdigstilles i Sørkorridoren.

Forslaget er lagt ut til høring av Statens vegvesen Oslo.

Forslag til Kommunedelplan for Groruddalen sentrale deler

Forslaget trekker opp retningslinjene for arealbruken i Groruddalen, og inneholder generelle hensyn til miljøet i området, men også spesielle hensyn til Alna. Forslaget peker ut 2 hovedknutepunkt i Groruddalen. Det ene er Grorud stasjon, det andre er en flytting av Alna stasjon.

Endelig planforslag er oversendt bystyret til sluttbehandling.

Kollektivknutepunkt på Brynseng

Kollektivknutepunkt på Brynseng er tidligere vurdert i forbindelse med planleggingen av Gardermobanen og utarbeidelse av reguleringsplan for Brynområdet. Ulike alternativer har vært vurdert. Under arbeidet med reguleringsplanen viste det seg at rammebetingelsene ikke var klare og samtidig viste analyser NSB gjennomførte at det var vanskelig å forsvare et engasjement ut fra økonomiske lønnsomhetskriterier. I samråd med Oslo kommune ble det derfor besluttet å ikke la en ny kollektivterminal inngå i reguleringsplanen for den nye høyhastighetstraseen. NSBs anlegg under bakken er imidlertid utformet slik at en ny terminal kan bygges på et senere tidspunkt uten at det oppstår store driftsforstyrrelser på den nye traseen.

Det foregår p.t. ikke konkret planlegging av kollektivknutepunkt på Brynseng.

NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen Konsekvensutredning 15.05.96

KAP. 5 FORHOLD TIL ANNEN PLANLEGGING

Del I: Tiltaket

In document NSB Jernbanetunnel under Gamlebyen (sider 31-35)