• No results found

Forhold knyttet til flernasjonale styrker og operasjoner

In document Forsvarets fellesoperative doktrine (sider 92-95)

04024. Ut fra erfaringer fra utenlandsoperasjoner på 2000-tallet8 er det utledet en del forhold knyttet til flernasjonale styrker og operasjo-ner som kan gi operative sjefer forståelse for viktige særtrekk ved slike operasjoner. I motsetning til krigens prinsipper kan ikke disse forhol-dene anses som tidløse, men de kan veilede sjefer og staber til bedre å håndtere åpenbare utfordringer knyttet til planlegging, gjennomføring og ledelse av operasjoner, og vil påvirke operasjonene i større eller mindre grad.

04025. Enhetlig innsats (Unity of Effort9) mot ett eller flere definerte mål kan i et komplekst og sammensatt operasjonsmiljø være vanskelig å oppnå. De mulige koordineringsmekanismene man har internt i egen organisasjon, skiller seg vesentlig fra de man har mellom organisasjo-ner. Det skilles derfor mellom enhetlig kommando (Unity of Command) for rene militære operasjoner og enhetlig hensikt (Unity of Purpose) i operasjoner der styrken samhandler med eksterne aktører. I rene mili-tære operasjoner og innenfor den milimili-tære struktur i en mer sammen-satt operasjon er målsettingen enhetlig kommando for å oppnå enhetlig

8 Forholdene som omtales i delkapitlet, er utledet blant annet fra JALLC (2012), OUP: Lessons from National Military Perspectives, og JALLC EWGI (2010), Analy-sis of Interoperability Shortfalls in Current NATO-Led Operations (Lisboa: ACT),

9 Det pågår en avklaring i NATO om forholdet mellom Unity of Effort og Unity of www.

Purpose.

innsats militært. I samarbeid med andre ikke-militære aktører vil det ikke være mulig å oppnå enhetlig kommando. Dette henger sammen med at mange sivile og ikke-statlige organisasjoner ikke vil eller kan operere sammen med, eller være underlagt, militære avdelinger. I en slik situasjon vil det være en mer realistisk og formålstjenlig ambisjon å oppnå en tilstrekkelig grad av felles målsetting og avklaring av an-svarsområder. En realistisk ambisjon i slike operasjoner er da å forsøke å oppnå en enhetlig hensikt for å bidra til enhetlig innsats i operasjons-området totalt sett.

04026. I en flernasjonal kontekst kan enhetlig hensikt bidra til å fjerne eller redusere virkningene av ulikheter innenfor kapabiliteter, prose-dyrer og engasjementsregler, og kulturelle forskjeller. For den militære styrken betyr det at man må legge vekt på å utvikle kunnskap om og forståelse for arbeidet til de andre aktørene i operasjonsområdet, og gjøre de andre aktørene klar over egne styrkers egenart og behov.

04027. Enhetlig hensikt oppnås ved at alle samarbeidende aktører er innstilte på og blir enige gjennom samarbeid, kommunikasjon og koor-dinering fra operasjonens begynnelse. Samarbeid krever tålmodighet for at forskjeller i oppfatning og perspektiv skal omformes til målrettet og samlet handling. Enhetlig hensikt kan også uttrykkes gjennom fler-nasjonale avtaler som fastsettes på politisk nivå.

04028. Gjensidig respekt, tillit og kunnskap (Respect, trust, knowledge of Partners) internt i den militære styrken er tidkrevende å utvikle, men bidrar til bedre samhandling og gjensidig forståelse mellom del-takende styrker. I tillegg reduseres intern friksjon og sårbarheten som ligger i forskjellene.

04029. Dette krever tid, ressurser og innsats forankret i sjefsnivået.

Sjefen må skape forståelse for ulike doktriner, kapabiliteter, målsettin-ger og ambisjoner, kultur og religion, tradisjoner, historie og verdier.

Sjefer og respektive staber må etablere et godt samarbeid da personli-ge relasjoner vil påvirke alle sider av samarbeidet. I tillegg krever dette respekt for nasjonale forskjeller og for offiserenes rett til å opptre i tråd med nasjonale hensyn.

04030. Utholdenhet og understøttelse (Sustainment) av flernasjonale operasjoner omhandler forhold som i hovedsak er knyttet til personell og logistikk som kreves for å nå målene med operasjonen.

04031. For å kunne holde et optimalt operasjonstempo gjennom hele operasjonen må det tidlig i planleggingsfasen sikres tilgang til tilstrek-kelige ressurser. Dette kan for eksempel være strategisk løftekapasi-tet, tilgang på lokale ressurser og vertslandsstøtte, kort avstand fra nasjonale baser, kontraktfestet støtte, muligheter for byrdefordeling, og gjensidige logistikkordninger. Personellmessig omhandler under-støttelse og utholdenhet i første rekke forsterkninger og rotasjoner av nasjonale kontingenter, og mellom landene.

04032. Gjennomsiktighet (Transparency) innebærer åpenhet om ope-rasjonens mål og hensikt, og informasjonsdeling (need to share) for å bidra til at målene nås. Gjennomsiktighet forsterker enhetlig innsats og hensikt, og synliggjør nasjonale interesser. Det reduserer mulighetene for mistillit, mistenksomhet og splid, og øker felles situasjonsbevisst-het.

04033. Beskyttelse av sivile (Protection of Civilians (POC)) har utviklet seg til både et uttalt mål og et utledet oppdrag i fredsstøtteoperasjoner, og spesielt relatert til opprørsbekjempelse. Det er blitt en uttalt for-ventning at militære styrker aktivt skal beskytte sivile mot fysisk vold fra aktører som bevisst angriper sivilbefolkningen som en del av sitt operasjonsmønster. FN-oppdrag har i stadig større grad beskyttelse av sivile som en sentral del av sine mandater. I tillegg kommer forvent-ninger om at egne operasjoner skal planlegges og gjennomføres slik at sivile tap og unødig skade minimeres. Dersom militære styrker ikke klarer å beskytte sivile, enten det er egne mandater for dette eller ei, vil de strategiske konsekvensene kunne føre til at styrkens mandat un-dergraves og at styrkens evne til å nå sine mål svekkes. For den opera-sjonelle sjefen vil beskyttelse av sivile kunne bli et element i mandatet til en utenlandsoperasjon, eller et utledet oppdrag med store følger for planlegging og gjennomføring av operasjonen.

04034. Genderperspektiv i operasjoner tar hensyn til kjønnsbaserte forskjeller, som igjen gjenspeiles i sosiale roller og samhandling, i fordelingen av makt og tilgang til ressurser, samt ulike sikkerhetsbe-hov. For å forstå dette gjennomføres genderanalyse. Genderanalyse er systematisk innsamling og gjennomgang av informasjon om kjønnsfor-skjeller og sosiale relasjoner mellom kvinner og menn, for å identifise-re og forstå ulikheter basert på kjønn. Analysen vil gi bedidentifise-re situasjons-bevissthet i styrkeoppbygging, utdanning og trening av styrken, og er viktig for utformingen av praktiske handlemåter og operasjonsprose-dyrer, planlegging og gjennomføring av operasjoner. På denne måten bedres muligheten for at operasjonene når målene som er satt for dem.

04035. Prioritet til nasjonale interesser må forstås ut ifra at beslutnin-gen om deltakelse alltid er grunnet i nasjonale interesser og nasjonale bestemmelser. Dette innebærer at nasjonale hensyn må sikres innenfor en flernasjonal kontekst. Disse kan være kommandoforhold, etterret-ningsinnhenting, informasjonsdeling, styrkebeskyttelse, helsemessige forhold, operasjonstyper, oppdrag og operasjonsområde med mer.

04036. Prioritet til nasjonale interesser kommer normalt til uttrykk gjennom caveats og føringer knyttet til engasjementsregler, og er van-ligvis formelt beskrevet i dokumenter som Terms of Reference (TOR) mellom de deltakende statene. Et eksempel på dette er at landene avgir styrkebidrag under begrenset kommandomyndighet. I tillegg har landene utpekt offiserer i operasjonsområdet med myndighet til å sanksjonere bruken av nasjonale styrkebidrag (Red Card-holdere).

Forhold knyttet til sektorovergripende aktiviteter i en

In document Forsvarets fellesoperative doktrine (sider 92-95)