• No results found

For å finne ut hvilke erfaringer foreldre har med informasjonen de får fra barne-hagen, blir de i Foreldreundersøkelsen i barnehage (FUBA) bedt om å ta stilling til følgende tre utsagn:

• Jeg får god informasjon fra personalet om hvordan barnet mitt har det i barnehagen

Uformell kommunikasjon med foreldre eller foresatte (f.eks. uformelle samtaler om barns utvikling og aktiviteter) Formell kommunikasjon med foeldre eller foresatte (f.eks. foreldremøte)

Aldri Sjeldnere enn en gang i måneden Månedlig Ukentlig Daglig

• Jeg får god informasjon om innholdet i barnehagedagen

• Barnehagen er flink til å informere om eventuelle endringer i personal-gruppen

Vi skal i denne delen presentere resultatene fra FUBA (koblet til BASIL) på disse spørsmålene. Vi starter med å se på svarfordelingen for hele foreldregruppen, før vi går nærmere inn på om disse svarene varierer med barnehagens eieform, med barnets språklige bakgrunn, pedagogtetthet og barnehagestørrelse. Når vi ser på den totale svarfordelingen, får vi følgende figur:

Figur 4.11. Andel foreldre som har oppgitt de ulike svaralternativene. Prosent. BA-SIL og FUBA 2018.

Som vi ser, har høyest andel foreldre oppgitt at de er helt enige, deretter delvis enige, i alle tre utsagnene. Over halvparten av foreldrene i undersøkelsen er helt enige både i at de får god informasjon fra personalet om hvordan barnet har det i barnehagen, og i at de får god informasjon om innholdet i barnehagedagen. En noe lavere andel oppgir at barnehagen er flink til å informere om eventuelle endringer i personalgruppen. Dersom vi slår sammen helt og delvis enig, ser vi imidlertid at nesten tre av fire (74 prosent) gir uttrykk for at barnehagen er flink til å informere om dette. Til sammenlikning oppgir over 80 prosent av foreldrene at de er helt eller delvis enige i at de får god informasjon om innholdet i barnehagen og om hvordan barnet deres har det.

Vi skal nå se nærmere på om det er noen interessante forskjeller etter barne-hagens eieform, barnets språklige bakgrunn, pedagogtetthet og barnehagestør-relse. Vi vil i det følgende kun presentere svarfordelingen for de to mest brukte svaralternativene (helt og delvis enig), og starter med eieform.

48 54

56

26 31

30

10 6

6

9 6 6

5 2 2

2 0 0

0 % 10 %20 %30 %40 %50 %60 %70 %80 %90 %100 % Barnehagen er flinke til å informere om

eventuelle endringer i personalgruppen Jeg får god informasjon om innholdet i

barnehagedagen

Jeg får god informasjon fra personalet om hvordan barnet mitt har det i barnehagen

Helt enig Delvis enig Verken/eller Delvis uenig Helt uenig Vet ikke

Betydningen av barnehagens eieform?

Som vi husker fra innledningskapitlet, gir BASIL informasjon om barnehagenes eieform. Kategoriene er her imidlertid ulike og lar seg ikke enkelt kode inn i tre-delingen kommunal, privat ideell og privat kommersiell, som vi benyttet i TALIS Starting Strong Survey. Når vi analyserer data fra FUBA koblet til BASIL, vil der-med kategoriene være noe annerledes, nemlig «kommunale», «private kon-sern/aksjeselskap» og «øvrige private eieformer».

Følgende figur viser hvordan foreldre til barn i barnehager med ulik eieform vurderer informasjonen fra barnehagen:

Figur 4.12. Andel foreldre som enten har svart «helt enig» eller «delvis enig» på ut-sagnene om informasjon. Eieform. Prosent. BASIL og FUBA 2018.

Vi ser av figuren at det er en større andel foreldre med barn i øvrige private bar-nehager som oppgir at de er helt enige i alle tre utsagnene, sammenliknet både med foreldre til barn i kommunale barnehager og i private aksjeselskap (se figur 4.12). Mens 60 prosent av foreldrene med barn i øvrige barnehager oppgir at de er helt enige i at de får god informasjon om innholdet i barnehagen, er andelene for private aksjeselskap og kommunale barnehager henholdsvis 58 prosent og 50 prosent. På spørsmålet om foreldrene opplever å få god informasjon om hvordan

58

Jeg får god informasjon fra personalet om hvordan barnet mitt har det i barnehagen Jeg får god informasjon om innholdet i barnehagen Barnehagen er flinke til å informere om eventuelle endringer i personalgruppen

Helt enig Delvis enig

barnet deres har det i barnehagen, svarer 61 prosent av foreldrene med barn i øv-rige private barnehager at de er helt enige. Tilvarende tall for kommunale barne-hager er 54 prosent og for aksjeselskapene 58 prosent. Til slutt oppgir 56 prosent av foreldrene med barn i øvrige private barnehager at de er helt enig i at barneha-gen er flink til å informere om eventuelle endringer i personalgruppen, mens dette gjelder 49 prosent av foreldrene med barn i barnehager som er private aksjesel-skap og 45 prosent av foreldrene med barn i kommunale barnehager.

Selv om disse forskjellene er små, kan det likevel være en indikasjon på at for-eldre med barn i private barnehager generelt er noe mer fornøyde med informa-sjonen de får fra barnehagen, både når det gjelder innholdet, eventuelle endringer og om hverdagen til barna deres i barnehagen enn foreldre med barn i kommunale barnehager. Hva som ligger bak denne variasjonen, er vanskelig å si, men det kan tenkes at barnehager med forskjellig eieform har ulik måte å formidle informasjon på. Det kan for eksempel være at private barnehager generelt er mer markeds-orienterte enn kommunale barnehager, og dermed er mer opptatt av at foreldrene til barna skal være fornøyde med barnehagetilbudet.

Barnas språklige bakgrunn

Informasjon er språkavhengig, og vi har dermed valgt å inkludere analyser av for-eldrenes vurderinger av informasjonen de får fra barnehagen ut fra barnas språk-lige bakgrunn. Følgende figur viser svarfordelingen knyttet til de tre påstandene etter hvorvidt det er oppgitt at barnet har norsk som morsmål eller ikke:

Figur 4.13. Andel foreldre som enten har svart «helt enig» eller «delvis enig» på ut-sagnene om informasjon. Barnas språkbakgrunn. Prosent. FUBA 2018.

55 63 52

61 46

57

31 25 33

26 27

23

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Norsk som morsmål Annet morsmål enn norsk Norsk som morsmål Annet morsmål enn norsk Norsk som morsmål Annet morsmål enn norsk

Jeg får god informasjon fra personalet om hvordan barnet mitt har det i barnehagen Jeg får god informasjon om innholdet i barnehagen Barnehagen er flinke til å informere om eventuelle endringer i personalgruppe n.

Helt enig Delvis enig

Som det framgår av figuren, oppgir foreldre til barn med et annet morsmål i større grad enn foreldre til barn med norsk som morsmål at de er helt enige i alle tre utsagnene. Vi ser at andelen som er helt enige i at de får god informasjon om hvor-dan barnet deres har det i barnehagen, er 63 prosent blant foreldre med barn med et annet morsmål enn norsk, mens tilsvarende andel er 55 prosent blant foreldre med barn som har norsk som morsmål. Når det gjelder innholdet i barnehagen, oppgir 61 prosent av foreldrene med barn som har et annet morsmål enn norsk, og 52 prosent av foreldrene med barn med norsk som morsmål, at de er helt enige i at de får god informasjon om dette. Til slutt ser vi at en høyere andel foreldre med barn som har et annet morsmål enn norsk (57 prosent), oppgir at de er helt enige i at barnehagen er flink til å informere om eventuelle endringer i personalgruppen, sammenliknet med foreldre av barn med norsk som morsmål (46 prosent).

Vi kan ikke på bakgrunn av våre data forklare hva som er årsaken til denne for-skjellen. En hypotese er at foreldre har ulike forventninger, og at dette påvirker vurderingen av tilbudet de får. En annen hypotese kan være at barnehagen bruker ekstra tid på å informere foreldre med barn med et annet morsmål nettopp på grunn av manglende norskkunnskaper.

Barnehagestørrelse

Til slutt kan det være rimelig å anta at hvor god informasjon barnehagen gir for-eldrene, er avhengig av antall barn i barnehagen. Basert på følgende figur kan det se ut til at dette til en viss grad er tilfellet:

Figur 4.14. Andel foreldre som enten har svart «helt enig» eller «delvis enig» på ut-sagnene om informasjon. Barnehagestørrelse Prosent. BASIL og FUBA 2018.

Som vi ser av figuren er forskjellene små, men gjennomgående oppgir en lavere andel av foreldrene med barn i større barnehager at de får god informasjon fra barnehagen. Den største forskjellen finner vi når det gjelder utsagnet om at bar-nehagen er flink til å informere om eventuelle endringer i personalgruppen. Mens 52 prosent av foreldrene med barn i små barnehager er helt enige i dette, er tilsva-rende andel blant foreldre med barn i store barnehager 46 prosent. Igjen kan vi ikke med bakgrunn i våre data forklare dette. En hypotese kan være at forskjellene reflekterer at det rett og slett er færre endringer i personalgruppen i små barne-hager enn i store, men resultatene kan også skyldes at små barnebarne-hager har bedre kapasitet til å informere generelt, også på områder som ikke direkte angår barnets hverdag i barnehagen. Det kan også være sammenhenger mellom barnehagestør-relse og andre kjennetegn ved barnehagen som vi ikke har tilgang til å analysere.