• No results found

Spørreskjemaet ble først lagt fram for representanter for målgruppen, SFO-ledere. Disse ble bedt om en forsøksvis utfylling av skjemaet. Deltakerne i utprøvingene kunne kommentere uklarheter og identifisere spørsmål som var vanskelig å forstå eller som ble oppfattet som flertydig. Innspillene fra SFO- lederne ble tatt med i videreutvikling av skjemaet.

Alle foresatte med barn på SFO i Kristiansand kommune fikk tilsendt en invitasjon om å delta i spørreundersøkelsen fra kommunen via e-post. Gruppen respondenter er således basert på

«selvseleksjon». Totalt antall mottatte skjemaer er 804, i 290 av disse er det også gitt

kommentarer på det åpne spørsmålet. Dette tilsvarer en svarprosent på ca. 35 %, estimert på grunnlag av antall foresatte med barn på SFO i Kristiansand kommune. Mulige forklaringer på den relativ lave svarprosenten kan være at undersøkelsen ble sendt ut tidlig i semesteret, og at det ikke ble sendt ut noen påminnelse til de foresatte om å svare på undersøkelsen. Det kan også stilles spørsmålstegn ved i hvilken grad nye foresatte, dvs. foresatte av barn som nettopp har begynt på SFO og som ikke har hatt barn på SFO tidligere, mente at de ikke hadde

tilstrekkelig kunnskap om SFO til å kunne gi svar på noen av spørsmålene. Det ble imidlertid presisert i følgeskrivet til spørreundersøkelsen at vi også var ute etter de helt nye foresattes erfaringer. Enkelte foresatte hevdet å ikke ha fått spørreskjemaet tilsendt (informasjon basert på tilbakemeldinger fra SFO-personalet).

2.2 Fokusgrupper

Innsamling av data i den kvalitative delen av undersøkelsen bygger på fokusgrupper med foresatte, SFO-ledere og barn, og ble gjennomført i uke 41. Fokusgruppene ble strukturert etter en mer «åpen modell» (Halkier, 2012) der samtalene forløp med liten grad av «styring»

fra intervjuerne. Det ble gjennomført et fokusgruppe med 4 foresatte, fire fokusgrupper med i alt 25 SFO-ledere og tre fokusgrupper med i alt 10 barn. Deltakerne blant foresatte er et utvalg representanter fra kommunalt foreldreutvalg. Invitasjonen til deltakelse gikk via

kommunens rådgivere til alle representantene i utvalget. Fokusgruppene med SFO-ledere, i alt

4, ble organisert ut ifra bydeler; bydel Lund, bydel, Sentrum, bydel Øst og bydel Vest.

6 Kommunens rådgivere bisto med utsendelse av invitasjon og informasjon. Det var to SFO- ledere som meldte frafall.

I fokusgruppene med barn ble SFO`ene valgt ut med bakgrunn i at ulike bydeler skulle være representert. Av hensyn til den praktiske gjennomføringen ble utvalget redusert til 3 SFO`er.

Utvalget er gjort av rådgivere i Kristiansand kommune. Størrelse, beliggenhet og ulik organisering var utvalgskriterier.

I fokusgruppene med barn deltok tre barn fra i 1. trinn, fire barn fra 2. trinn og tre barn fra 3.

og 4. trinn. Valg av deltakere blant barna ble gjort av SFO-lederne, som også sendte ut forespørsel om samtykke til de de aktuelle barnas foresatte. Kriterier for utvalg var at begge kjønn skulle være representert og at barna ble vurdert som trygge på å møte oss. Alle de forespurte foresatte ga sitt skriftlige samtykke, og i møte med barna ved den enkelte SFO ga også barna selv muntlig samtykke. Av hensyn til krav om anonymitet opplyses det ikke nærmere om utvalg av barn. Det ble benyttet lydopptaker i alle fokusgruppene.

Foresatte og alle SFO-lederne var kjent med spørreundersøkelsens resultater og fokusgruppenes hensikt, som var å utdype forståelsen av utvalgte resultater av spørreundersøkelsen. På bakgrunn av en tematisk analyse (Braun & Clarke, 2006) av resultatene fra spørreundersøkelsen tok fokusgruppene utgangspunkt i 10 konkrete funn.

Foresatte og SFO-ledere fikk i forkant av fokusgruppene et notat som oppsummerte disse.

Notatet hadde til hensikt å oppmuntre til spørsmål og diskusjon (Wibeck, 2011). Områdene som ble utdypet videre i fokusgruppene var knyttet til områder som: generell tilfredshet, omsorg, trygghet og trivsel, sosialt samspill, samarbeid og informasjon, innhold og aktiviteter, mat og måltider, samarbeid mellom SFO og skole, forventninger til ansatte og rammebetingelser.

Ved hjelp av innledende spørsmål ble det gitt anledning til å komme med egne betraktninger og refleksjoner underveis i intervjuene. Fokusgruppene var strukturerte med tanke på at alle spørsmålene ble belyst. Samtidig bar de preg av å være ustrukturerte gjennom at de ga rom for at deltakerne også kunne diskutere fritt og stille hverandre spørsmål underveis.

I fokusgruppene med barn var det av betydning for oss å gå åpent ut og la barna fortelle og

oss hva som var viktig for dem. For å få en ytterlig og i mindre grad språkavhengig tilgang til

7 barns opplevelser og erfaringer fikk de i etterkant av fokusgruppene utdelt hvert sitt digitale kamera som ble benyttet for dokumentasjon av hva som var av betydning for dem i SFO Barna fotograferte steder der de likte særlig godt å være, eller materiell de satte spesielt stor pris på (Clark, 2010). Barna tok mange bilder og utvalg av bilder for videre analyser ble foretatt med bakgrunn i deres relevans for undersøkelsens hensikt.

Etter transkribering og videre analyser av alle fokusgruppene ble svarene kategorisert under de samme temaene som skissert over. Videre i rapporten følger en fremstilling av

undersøkelsens resultater. Resultatene presenteres først ut ifra de ulike deltakernes

perspektiver. De ulike perspektivene vil så oppsummeres samlet, før det gis en presentasjon av noen dilemmaer som undersøkelsen har bidratt til å løfte fram. Til slutt gis noen

anbefalinger for videre arbeid med utvikling av kvaliteten i SFO.

3 Resultater - spørreundersøkelse

Et gjennomgående mønster i svarene på de ulike spørsmålene i spørreundersøkelsen er at gruppen av foresatte som svarer «verken enig eller uenig», eller «vet ikke» er relativt stor.

Spørsmål en stor andel foresatte svarer "vet ikke", er blant annet relatert til ansattes deltakelse i lek, tilgjengelig materiell og forhold rundt måltidet. Dette kan muligens indikere mangel på informasjon til de foresatte om disse forholdene.

Generell tilfredshet

I all hovedsak synes foresatte å være fornøyde med SFO-tilbudet for sine barn.

123. Alt i alt, hvor fornøyd er du med SFO-tilbud for ditt barn?

8

66, 4% av de foresatte svarer at de er tilfredse eller svært tilfredse med SFO- tilbudet, mens

henholdsvis 2% og 8 % svarer at de er svært lite tilfreds eller lite tilfreds. Dette kan tolkes

som at de fleste foresatte generelt er tilfredse med SFO- tilbudet for sine barn.