• No results found

Eiendomsskatt i andre land

In document Skatt og merverdiavgift i jordbruket (sider 106-111)

De fleste land har en eller annen form for eiendomsskatt som oftest er en lokal skatt til kommunen. Det er også vanlig at landbrukseiendommer i drift blir be-skattet lavere enn annen fast eiendom. Den lavere beskatningen kan ha grunnlag i ett eller flere av disse kriteriene:

• Landbrukseiendommer kan være helt eller delvis fritatt for eiendomsskatt

• Utgangspunktet for verdsettingen kan være lavere (bruksverdi i stedet for markedsverdi)

• Skatteprosenten brukt på landbrukseiendommer kan være lavere enn for andre eiendommer.

Skatt og merverdiavgift i jordbruket

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, 2008

97

10.5.1 Finland

51

Det er den som eier en skattepliktig eiendom ved skattårets begynnelse som er pliktig til å betale eiendomsskatten (fastighetsskatten) for eiendommen.

I Finland opphørte formuesskatten (förmögenhetsskatten) fra og med 2006 slik at det ikke lenger finnes noen ligningsverdi for fast eiendom. Verdsettelsen av grunnlaget for eiendomsskatten fastsettes nå i henhold til Lagen om värdering av tillgångar vid beskattningen (1142/2005) (värderingslagen).

Det er et mål at skattegrunnlaget for tomter og annen mark skal utgjøre 73,5 % av omsetningsverdien. Jordbruksmark og skog er fritatt for eiendoms-skatt, men tomter og byggegrunn på gårdsbruk er skattepliktig dersom de ikke skal benyttes til jordbruksformål. Driftsbygninger i landbruket er fritatt for eien-domsskatt mens det må svares eieneien-domsskatt for bolighus også på landbruks-eiendommer.

Beskatningsverdien for bygninger fastsettes ut fra gjenanskaffelsesverdien med fradrag for alder. Med gjenanskaffelsesverdien menes sannsynlige byggekost-nader på vurderingstidspunktet for et tilsvarende bygg. Aldersfradraget er en årlig lineær reduksjon i verdien beregnet over antatt økonomisk levetid til bygningen. Verdien for eiendomsskatten kan likevel ikke settes lavere enn til 20 prosent av gjenanskaffelsesverdien.

Eiendomsskatt er en skatt som hvert år betales til kommunen på basis av eien-dommens verdi. Det skal ikke utskrives eiendomsskatt dersom skattebeløpet ville blitt under 17 euro. Eiendomsskatten skal ikke utgjøre mer enn 5 prosent av den enkeltes skattepliktig inntekt. Eiendomsskatten tilfaller den kommunen der eien-dommen ligger. Den enkelte kommune fastsetter hvert år skatteprosentene for eiendomsskatten innenfor visse rammer. Det fastsettes ulke satser for ulike typer eiendommer.

Tabell 10.2 Satser for eiendomsskatt i Finland

Prosentsats

Generell eiendomsskatteprosent 0,50–1,00

Eiendomsskatteprosent for bolighus 0,22–0,50

Eiendomsskatteprosent for fritidsboliger etc. 0,50–1,00 Eiendomsskatteprosent for allmennyttige eiendommer 0,00–1,00 Eiendomsskatteprosent for ubebygd tomtegrunn 1,00–3,00 Eiendomsskatteprosent for kraftverk 0,50–2,50 Det er en viss debatt i Finland om hvorvidt en bør oppheve skattefritaket for jord- og skogbrukseiendommer.

51 Opplysningene om fastighetsskatt i Finland er hentet fra diverse datasider hos Skattestyrelsen (Verohallituksa)

Skatt og merverdiavgift i jordbruket

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, 2008

98

10.5.2 Storbritannia

Beskatningsretten til kommunene i Storbritannia er knyttet til council tax for boligeiendommer og til business rate for næringseiendommer. Council tax ble innført 1. april 199352 og erstattet den tidligere mye omstridte community charge (poll tax eller hodeskatt). Council tax består av to elementer hvorav 50 prosent er knyttet til boligeiendommen og 50 prosent til de personer (i utgangspunktet to eller flere voksne personer) som bor i boligen (Andersen et. al 2002). Skatten skal derfor reduseres med 25 prosent dersom det kun bor én voksen person i boligen og med 50 prosent dersom boligen står tom eller er en fritidseiendom.

Skatten reduseres også dersom boligen bare bebos av fulltidsstudenter eller andre spesielle grupper. Council tax kan settes ned til null for personer med meget svak økonomi.

Våningshus på gårdsbruk som er i drift, blir skattlagt noe lavere enn andre til-svarende bolighus i og med at de blir flyttet til en lavere verdiklasse enn de ellers ville blitt plassert i53.

Fra 1. april 1990 betaler næringslivet business rate (national non-domestic rate) på skattepliktig eiendom. Landbrukseiendommer inkludert drifts-bygningene, er fritatt for business rate. Reglene for business rate er, slik som også for Council tax, noe forskjellig for Scotland, Wales, Nord-Irland og England. Skatten blir avkrevet lokalt, men overført til en felles nasjonal base og deretter ført tilbake til de lokale myndighetene etter bestemte regler.

10.5.3 Sverige

Fram til 1978 var fastighetsskatten (eiendomsskatten) i Sverige en ren kommunal skatt, mens den i 1978 ble omgjort til å bli en statlig skatt. Dette var spesielt for Sverige da eiendomsskatten i de fleste andre land er en kommunal skatt. Fra og med inntektsåret 2008 er skatten på fast eiendom delt mellom staten og kommunene. Staten innkrever fastighetsskatt på industribygg, kraftverk og ubebygd tomtegrunn, mens den enkelte kommuner innkrever fastighetsavgift på bolighus som omfatter både enmanns- og tomannsboliger og utleiehus med tre eller flere boenheter. (minst enn tre leiligheter). Boliger på gårdsbruk (inkludert garasje og en rimelig tomt) blir beskattet etter samme prinsipp som andre bolig-hus. Driftsbygninger og skog- og jordbruksarealer er fritatt både for statlig fastig-hetsskatt og kommunal fastighetsavgift.

Fra og med 2009 blir det innført en begrensning i fastighetsavgiften for hus som bebos av personer som er 65 år eller mer. Fastighetsavgiften kan i disse tilfellene ikke settes høyere enn fire prosent av eierens inntekt.

10.5.4 Tyskland

I Tyskland er det en årlig eiendomsskatt på all fast eiendom inkludert bygninger.

Skatten blir utlignet på grunnlag av verdsetting fra 1964. Det er ingen særregler

52 I Storbritannia er skatteåret fra og med 1. april et år og til og med 31. mars neste år.

53 I Storbritannia blir alle bolighus plassert i en av åtte verdiklasser (bands).

Skatt og merverdiavgift i jordbruket

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, 2008

99 for jordbruket, men skattesatsene for jordbruksareal54 er noe høyere enn for annen grunn (OECD 2005).

10.5.5 Italia

Nåværende eiendomsskatt (imposta comunale immobiliare – ICI) ble innført i 1992. Skatten blir betalt til den kommune hvor eiendommen ligger. Skatten blir utregnet ut fra verdien i landregisteret55 eller i byregisteret. For landbrukseien-dommer foretas det et skattefritt fradrag i verdifastsettelsen på 25 823 euro (1998). Fra og med 1998 er fradraget bare gitt til fulltidsbønder (Parsche et. al 2000 side 86). I Italia er mange landbrukseiendommer fritatt for eiendomsskatt ut fra ulike kriterier. Dette gjelder bl.a. eiendommer i fjellområdene som defineres til områder som ligger over 700 m.o.h. samt enkelte direkte utpekte kommuner (116 kommuner i Sør-Tyrol).

54 Jordbruksareal blir antagelig verdsatt relativt lavt uten at jeg klart har fått dokumentert det.

55 Se avsnitt 4.4.3.

Skatt og merverdiavgift i jordbruket

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, 2008

100

Skatt og merverdiavgift i jordbruket

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, 2008

101

11 Sosiale skatter

In document Skatt og merverdiavgift i jordbruket (sider 106-111)