• No results found

Visjon, prosess, implementasjon og alt annet i forbindelse med utvikling av applikasjo-nenSauronblir i denne delen gjennomgått i detalj. Valget av metode for forsknings-delen av prosjektet blir også presentert. Bruksanvisning for å kjøre applikasjonen lokalt finner du i vedlegg A.

Visjon

Med utgangspunkt i problemstillingene beskrevet i kapt. 3 og kravspesifikasjonen utviklet i dialog med professor Hvasshovd beskrevet i kapt. 7 har utviklerne utformet en visjon for applikasjonen. Applikasjonen skal være et verktøy for å forenkle pros-essen med å utføre tilsyn med sau på beite. Applikasjonen skal ta i bruk stedstjenester for å automatisk kartlegge nedlagt rute under en oppsynstur. Den nedlagte ruten, samt brukerens posisjon, skal vises fram på et kart. For å få tilgang til de mest op-pdaterte kartfilene skal tjenesten Norgeskart tas i bruk. Det skal være mulig å laste ned valgte kartutsnitt. Dette vil gjøre det mulig å ta i bruk applikasjonen på steder der det ikke er tilgang til internett.

Gjennom kartgrensesnittet skal brukeren kunne legge til nye observasjoner gjort på en oppsynstur. Observasjonen som legges til plasseres på kartet der brukeren ønsker. Applikasjonen skal i første omgang kunne registrere observasjon av sauer, fredet rovdyr, skadet sau og død sau. Ved registrering av sau skal grensesnittet tilret-telegge blind bruk av mobilen. Dette skal gjøre det mulig for brukeren å kunne se i kikkert og bruke mobiltelefonen med bare én hånd. Ved observasjon av en saueflokk skal brukeren kunne legge inn informasjon om totalt antall sau, antall søyer og lam, antall dyr av hver farge (hvit, svart og brun), antall søyer med fargede slips og hvilket øremerke dyrene har. For registrering av død sau skal det være mulig å ta bilder av kadaveret. Disse bildene brukes i forbindelse med bestemmelser rundt erstatning gjort av norske myndigheter.

For at brukere av Sauron innenfor samme beitelag skal ha mulighet til å samhan-dle skal det implementeres en tjenerløsning som tilbyr ekstern lagring av registrerte oppsynsturer. Brukere av applikasjonen vil få tildelt en egen profil med epost og pas-sord som brukes til å logge inn i applikasjonen. Når brukeren avslutter oppsynsturen vil alle registrerte observasjoner bli lagret i skyen. Alle oppsynsturene som brukeren har tilgang på skal kunne hentes fra skyen og vises på en oversiktlig måte. Brukere innenfor et beitelag vil ha tilgang til hverandres oppsynsturer.

Kravspesifikasjon

Dette kapittelet tar for seg kravene som ble utviklet sammen med fungerende pro-dukteier professor Hvasshovd før og under utviklingen av applikasjonen. Kravene er delt i to i form av funksjonelle krav og ikke-funksjonelle krav. Både de funksjonelle og de ikke-funksjonelle kravene er nummerert og organisert inn i undergrupper. Hvert krav har også en prioritet som forteller hvor viktig det har vært å få implementert det spesifikke kravet. Krav som var absolutt nødvendige for at applikasjonen skulle regnes som ferdig ble merket med prioriteringen “Høy”. Krav som ikke nødvendigvis måtte implementeres for at applikasjonen skulle regnes som ferdig, men som ville gjøre applikasjonen betydelig bedre er merket med prioriteringen “Middels”. Til sist er krav som ikke er nødvendig for applikasjonen i det hele tatt, men som ville vært fint å ha med, merket med prioriteringen “Lav”.

7.1 Funksjonelle krav

Tabell 7.1 viser alle de funksjonelle kravene som har blitt utviklet i løpet av prosjektet.

Med funksjonelle krav menes krav stilt til funksjonaliteten brukeren skal ha tilgang til under bruk av applikasjonen.

Nr. Beskrivelse Prioritet F1 Brukeren skal ha tilgang til de mest oppdaterte kartbildene

via Karverkets tjenester (NorgesKart).

Høy F1.1 Brukeren skal kunne laste ned et utsnitt av kartet til offline

bruk uten internett.

Høy F1.2 Ved bruk av kart skal brukeren kunne se sin posisjon og en

linje over kartlagte bevegelser.

Høy F1.3 Brukeren skal kunne legge til observasjoner på kartet i form

av pins.

Middels F2 Brukeren skal kunne registrere en ny oppsynstur. Høy F2.1 Brukeren skal kunne ha mulighet til å fylle ut nødvendig

informasjon om en oppsynstur.

Høy F2.3 Brukeren skal kunne registrere saueflokker på beitet med

informasjon som gjør det mulig å kjenne igjen den spesifikke saueflokken ved et senere tidspunkt.

Høy

F2.3.1 Brukeren skal kunne registrere totalt antall sau i en flokk. Høy F2.3.2 Brukeren skal kunne registrere antall av hver farge på

sauene i flokken.

Høy F2.3.3 Brukeren skal kunne registrere antall søyer og lam i flokken. Høy F2.3.4 Brukeren skal kunne registrere antall av søyer med slips og

farge på slipset.

Høy F2.3.5 Brukeren skal kunne legge inn øremerking i registreringen. Høy F2.3.6 Brukeren skal kunne legge til egne øremerker med navnet

på tilhørende bonde og farge på øremerket.

Høy F2.3.7 Brukeren skal kunne legge til øremerker hvor et øremerker

kan ha en eller flere egendefinerte farger.

Middels F2.3.8 Systemet skal gi brukeren tilbakemelding dersom det

forekommer avvik, mellom f.eks. antall registrerte slips og lam, i registreringen.

Middels

F2.4 Registreringer skal lagres eksternt. Middels

F3 Systemet skal ha innlogging med brukernavn og passord. Høy F3.1 Brukeren skal ha egen profil og mulighet til å se og endre

på den.

Lav F4 Brukeren skal kunne registrere forskjellig informasjon om

saueflokker uten å måtte være nødt til å se på selve bruk-ergrensesnittet.

Høy

F4.1 Brukeren skal få verbale tilbakemeldinger om utførte han-dlinger under blind bruk slik at brukeren slipper å se på skjermen.

Høy

F4.2 Brukeren skal få haptisk tilbakemelding i form av vibrasjoner i mobiltelefonen når skjermen trykkes på under blind bruk.

Høy

Table 7.1: Tabell som viser funksjonelle krav for applikasjonen

7.2 Ikke-funksjonelle krav

De ikke-funksjonelle kravene vises i tabell 7.2. Med ikke-funksjonelle krav menes krav til applikasjonen som ikke er knyttet opp til funksjonalitet som brukeren benytter seg av direkte.

Nr. Beskrivelse Prioritet

IF1 Applikasjonen skal fungere uten internett. Høy IF2 Applikasjonen skal være kryssplattform og fungere på

mo-bile enheter med enten Android og iOS.

Høy IF3 Applikasjonen skal tillate bruk på inntil 10 timer uten tilgang

på strøm.

Lav IF4 Blind registrering av sau skal være så effektiv som mulig. Høy

Table 7.2: Tabell som viser ikke-funksjonelle krav for applikasjonen