• No results found

7.1. § 4-9 sjette ledd: Krav til merking ved samsvarsvurdering etter EØS-avtalen

§ 4-9 fastsetter krav til merking ved samsvarsvurdering etter måleinstrumentdirektivet og NAWID. Sjette ledd lyder:

"CE-merkingen og den supplerende metrologiske merkingen skal påføres måleredskapet eller måleredskapets merkeskilt, og være synlig, uutslettelig og varig. Dersom det ikke er mulig eller ønskelig på grunn av måleredskapets art å påføre CE-merking og supplerende metrologisk merking, skal merkingene påføres på eventuell emballasje og i følgedokumenter.

Det berørte tekniske kontrollorgans identifikasjonsnummer skal være uutslettelig eller selvdestruerende ved fjerning. Forrige setning gjelder ikke for ikke-automatiske vekter."

Bestemmelsen er basert på måleinstrumentdirektivet artikkel 22 og NAWID artikkel 16 og 17.

Dagens § 4-9 sjette ledd siste setning er feil plassert, og foreslås flyttet. Unntaket for ikke-automatiske vekter gjelder ikke for det tekniske kontrollorgans identifikasjonsnummer.

Forslag til ny § 4-9 sjette ledd:

"CE-merkingen og den supplerende metrologiske merkingen skal påføres måleredskapet eller måleredskapets merkeskilt, og være synlig, uutslettelig og varig. Dersom det ikke er mulig eller ønskelig på grunn av måleredskapets art å påføre CE-merking og supplerende metrologisk merking, skal merkingene påføres på eventuell emballasje og i følgedokumenter.

15 Dette gjelder likevel ikke for ikke-automatiske vekter. Det berørte tekniske kontrollorgans identifikasjonsnummer skal være uutslettelig eller selvdestruerende ved fjerning."

Den foreslåtte endringen av § 4-9 sjette ledd er å rette en feil, og det er ikke ment å innføre nye forpliktelser eller krav. Forslaget har derfor ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.2. Ny § 4-9 a. Samsvarsmerking

Gjeldende § 4-4 fastsetter krav til samsvarsmerking (CE-merket). Bestemmelsen er i gjeldende forskrift plassert i kapittel 4 avsnitt 1 som gjelder både måleredskaper som er harmonisert og ikke-harmonisert (nasjonale krav). CE-merket skal imidlertid bare påføres måleredskaper som er harmonisert i EU, slik som måleinstrumentdirektivet eller NAWID. Det foreslås derfor å flytte bestemmelsen til avsnitt 2, som omhandler krav til samsvarsvurdering etter EØS-avtalen, og bestemmelsen blir ny § 4-9a. Dette forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.3. § 4-14 niende ledd. Produsentens forpliktelser

§ 4-14 fastsetter krav til produsenter av måleredskaper som er harmonisert i måleinstrumentdirektivet og NAWID. I niende ledd fremgår det at

"Ved forespørsel fra en relevant nasjonal myndighet, skal produsenten samarbeide med denne om ethvert tiltak som treffes for å redusere risiko fra de måleredskaper som produsenten har gjort tilgjengelig på markedet første gang".

Bestemmelsen er basert på måleinstrumentdirektivet artikkel 8 nr. 9 og NAWID artikkel 6 nr.

9, der det fremgår at "Manufacturers shall, further to a reasoned request from a competent national authority, provide it with all the information and documentation in paper or electronic form necessary to demonstrate the conformity of the instrument with this Directive, in a language which can be easily understood by that authority. They shall cooperate with that authority, at its request, on any action taken to eliminate the risks posed by instruments which they have placed on the market".

Det er bare andre setning som her er implementert i forskrift om målenheter og måling. Selv om Justervesenet allerede har hjemmel til å kreve at produsent legger fram opplysninger som er av betydning for tilsynet i måleloven § 23, mener vi at det er viktig å tydeliggjøre produsentens forpliktelser i § 4-14. På bakgrunn av dette er det behov for å også

implementere første setning. Dette er nylig vedtatt også for autorisert representant, se § 4-15 andre ledd bokstav b11.

Forslag til ny § 4-14 niende ledd:

"Ved forespørsel fra en relevant nasjonal myndighet, skal produsenten

a) skaffe all informasjon og dokumentasjon som er nødvendig for å dokumentere at måleredskapet er i samsvar med kravene ved salg fastsatt i eller i medhold av lov om målenheter, måling og normaltid, på et språk som lett kan forstås av myndigheten

11 Kunngjort 28.8.2020.

16 b) samarbeide med myndigheten om ethvert tiltak som treffes for å redusere risiko fra de måleredskaper som produsenten har gjort tilgjengelig på markedet første gang."

Dette forslaget er en tydeliggjøring av en eksisterende forpliktelse, og vil derfor ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.4. § 5-5 andre ledd. Plikt til aktsomhet, retting og melding

Det følger av gjeldende forskrift om målenheter og måling § 5-5 andre ledd at

"Er plomberingen brutt eller måleredskapets vesentlige måletekniske egenskaper påvirket, kan måleredskapet ikke brukes som grunnlag for beregning av et økonomisk oppgjør eller andre formål som er underlagt krav etter kapittel 3 før brukeren har meldt fra til

Justervesenet.".

Videre følger det av § 5-1 at brukeren er ansvarlig for at et måleredskap oppfyller kravene i

"forskriften, samsvarserklæringen, instrumentspesifikk forskrift og andre krav.." gitt i og med hjemmel i måleloven. Samsvarserklæringen er et dokument der produsenten eller dennes autoriserte representant erklærer at måleredskapet oppfyller kravene fastsatt i eller i medhold av måleloven, og påtar seg ansvaret for at måleredskapet oppfyller disse kravene når det første gang gjøres tilgjengelig på EØS-markedet12. I samsvarserklæringen erklærer produsenten dermed at måleredskapet er i tråd med sertifikatet/sertifikatene som utarbeides når den enkelte samsvarsmodul er gjennomført. I sertifikatet vises det blant annet til hvordan måleredskapet skal være plombert.

På bakgrunn av dette har Justervesenet de siste årene praktisert § 5-5 andre ledd slik at det ikke er tillatt å bruke måleredskaper som omfattes av det måletekniske regelverket før det er sendt melding om plombebruddet til Justervesenet, og måleredskapet er plombert. Dette fremgår likevel ikke tydelig av § 5-5 andre ledd, og bør klargjøres for å unngå å måtte lese bestemmelsene i sammenheng.

Forslag til ny § 5-5 andre ledd:

"Er plomberingen brutt eller måleredskapets vesentlige måletekniske egenskaper påvirket, kan måleredskapet ikke brukes som grunnlag for beregning av et økonomisk oppgjør eller andre formål som er underlagt krav etter kapittel 3 før brukeren har meldt fra til Justervesenet om plombebruddet, og måleredskapet er plombert. Brukeren skal kunne dokumentere at meldingen er mottatt av Justervesenet. Etter at Justervesenet har mottatt meldingen, kan Justervesenet gjennomføre en oppfølgingskontroll."

Dette forslaget forskriftsfester Justervesenets praktisering av en eksisterende bestemmelse, og vil derfor ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

12 Se forskrift om målenheter og måling § 4-11.

17 7.5. Forskrift om målenheter og måling § 4-2 andre ledd

Forskrift om målenheter og måling § 4-2 annet ledd lyder: "måleredskaper etter første ledd som allerede er solgt i EØS-området før 30. oktober 2006, skal ved videresalg likevel følge kravene til nasjonal samsvarsvurdering i avsnitt 1 og 5".

Bestemmelsen regulerer det tilfellet at et måleredskap er solgt med nasjonal samsvarserklæring før måleinstrumentdirektivet trådte i kraft 30. oktober 2006, og

måleredskapet selges videre etter at MID trådte i kraft. Forskriftens § 4-2 annet ledd angir da at måleredskapet fortsatt bare skal være underlagt krav til nasjonal samsvarsvurdering, og ikke EØS-samsvarsvurdering. Ordlyden foreslås oppdatert, slik at den bringes i samsvar med øvrig begrepsbruk i forskriften.

Forslag til ny § 4-2 annet ledd:

"Måleredskaper angitt i første ledd som første gang ble gjort tilgjengelige på markedet før 30. oktober 2006, skal tilfredsstille kravene til nasjonal samsvarsvurdering i avsnitt 1 og 5 hvis disse gjøres tilgjengelig på markedet."

Dette forslaget er en tydeliggjøring av en eksisterende bestemmelse, og vil derfor ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.6. Oppheve § 8-1

Overgangsperioden som reguleres i § 8-1 er utløpt og bestemmelsen er dermed ikke lenger aktuell. For å unngå forvirringer foreslås det å oppheve bestemmelsen. Forslaget vil ikke ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser.

7.7. Oppdatering av EØS-henvisningsfelt

EØS-henvisningsfeltet til forskriften må oppdateres, slik at det vises til de rettsaktene som er inntatt i avtalen, gjeldende og implementert i forskrift om målenheter. Det at EØS-henvisningsfeltet skal oppdateres er formelt sett ikke nødvendig å sende på høring, men vi har funnet det hensiktsmessig av notoritetshensyn å orientere om dette.

Nytt EØS-henvisningsfelt skal lyde:

EØS-henvisninger: EØS-avtalen vedlegg II kapittel IX nr. 24 (direktiv 80/181/EØF endret ved direktiv 85/1/EØF, direktiv 87/355/EØF, direktiv 89/617/EØF, direktiv 1999/103/EF, direktiv 2009/3/EF og direktiv 2019/1258/EU), nr. 27 d (direktiv 2014/31/EU), nr. 27 e (direktiv 2014/32/EU), kapittel XIX nr. 2 (forordning (EU) 1025/2012) og nr. 3 d (beslutning 768/2008/EF).

Oppdateringen av EØS-henvisningsfeltet har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.