• No results found

Den påfølgende tabellen 6.2a gir et overblikk over de uavhengige variablene for studien av levekårsundersøkelsen i 2008. Variablene som brukes videre i regresjonsanalysene er operasjonalisert på samme måte i begge undersøkelsene og dermed er minimums- og maksimumsverdier like.

Tabell 6.2a Deskriptiv statistikk uavhengige variabler SSB 2008

Variabel Observasjoner Gjennomsnitt Std. avvik Min.verdi Mak.sverdi

mann 3972 0,504 0,500 0 1

Gjennomsnittsalderen i utvalget er omtrent 42 år, og vi ser at over halvparten av utvalget er menn. Dummyvariabler for hvilken alderskategori respondenten tilhører er inkludert i analysen for å fange opp eventuell alders variasjon. 44 prosent av utvalget tilhører

65

alderskategori 25–44 år, 43 prosent tilhører alderskategori eldre enn 45 år, mens 11,8 prosent tilhører alderskategori 16–24 år.

Gjennomsnittlig samlet husholdningsinntekt for respondentene i utvalget før skatt er kr 778 504. Medianinntekten er kr 760 000. Den høyeste husholdningsinntekt i våres utvalget er 1,6 millioner kroner, mens minimumsverdien er negativ. Negativ inntekt er tilfelle dersom individene får større fradrag enn inntekt på selvangivelsen.

Dummyvariabler for hvilke inntektskvartil respondenten tilhører, er inkludert i analysen for å fange opp en eventuell inntekt variasjon.30,8 av utvalget tilhører den 3.kvartil, 29,3 prosent tilhører den 4.kvartil, 23,2 prosent i den 2.kvartil, mens 16,4 prosent tilhører den 1.kvartil.

18,4 prosent av utvalget har utdanning lavere enn avsluttet videregående skole som høyeste fullførte utdanningsnivå, mens 41,9 prosent har avsluttet videregående skole som høyeste utdanningsnivå. Som forventet er det færre, 36,2 prosent, som har tatt høyere utdanning på høyere nivå. Mer enn 4 prosent av respondentene har ikke oppgitt utdanningsnivå.

Omtrent 39 prosent oppgir å være ansatt i kommunal, fylkeskommunal eller statlig virksomhet. Disse effekter fanges opp i variabelen for offentlig ansatte. Variabelen ble presentert også i avsnitt 6.3, men droppet fra de endelige analyser da de ikke tilhørte ytterligere forklaringskraft. I tillegg, mangler vi opplysningen om hvorvidt respondenten jobber i privat sektor eller offentlig sektor i levekårsundersøkelsen 2012. Videre svarer 28,8 prosent at de har en overordnet stilling med lederansvar for andre ansatte.

For å vise individenes helsetilstand har jeg valgt å inkludere variabler for egenvurdert helse, antall sykehusinnleggelser (fødsler ikke regnet med), varige sykdom samt antall legekontakter. På spørsmålet om hvordan en vurderer sin egen helse, svarer mer enn 88 prosent at de vurderer den som meget god eller god. Disse fanges i variabelen helsegod. I avsnitt 6.3, ble variabelen også presentert som et dummysett med variabelen meget god, god og annet (egenvurdering av helse som verken god eller dårlig, dårlig eller meget dårlig) for å fange opp en mer sterkere variasjon mellom gruppene når det gjelder forsinkingsstatus.

Variabelen droppes fra den endelige analysen og for å si noe om respondentenes, egenrapportert helse benyttes i stedet variabelen helsegod. 81,9 prosent av utvalget oppgir å ha hatt en eller flere legekontakter den siste år, mens 32 prosent har minst en varig sykdom.

66

Når det gjelder antall sykehusinnleggelser, bare 6,5 prosent av utvalget har vært innlagt på sykehus den siste år.

Tabellen 6.2a viser videre at det er en betydelig forskjell på hvordan individene i utvalget fordeler seg på næringskategorier. 18 prosent oppgir å være ansatt i industrinæringer, nesten 19 prosent i helse sektoren mens 12,5 prosent er ansatte i varehandelsnæringer. Når det gjelder resten av næringssektorene så varierer prosenten fra 0,7 (jordbruk) til 6,5 i offentlig administrasjon.

Deskriptiv statistikk uavhengige variabler SSB 2012

Tabell 6.2b gir en oversikt over gjennomsnittsverdi, antall observasjoner og standardavvik for de uavhengige variablene som brukes i videre analyser av levekårsundersøkelsen 2012. Alle variabler fremstilles omkodet. Det endelige utvalget for analysen i 2012-undersøkelsen består av 3320 observasjoner, mens i 2008-undersøkelsen består utvalget av 3972 personer.

Her det kan stilles spørsmål ved i hvilke grad de ulike utvalgene jeg bruker i analysen, gir data som er sammenlignbare over tid. Gjentatte tverrsnittsundersøkelse er karakterisert ved å bruke data fra ulike perioder, men med samme forskningsområdet (land, gruppe) eller tema (som helse, boforhold) uten at det nødvendigvis er den samme respondenten (Skog 2013).

Gjennomsnittsalderen i utvalget er 43 år og mer enn halvparten er menn. Videre er 44 og 43 prosent av utvalget mellom 25–44 år og respektiv eldre enn 45 år. Bare omtrent 12 prosent av utvalget oppgir å ha alder mellom 16–24 år.

Gjennomsnittlig samlet husholdningsinntekt for respondentene i utvalget før skatt er kr 904 004, mens medianinntekten er kr 900 000. Den høyeste husholdningsinntekt i våres utvalget er 1,7 millioner kroner, mens minimumsverdien er negativ. Vi observer at det er relativt stor spredning imellom inntektene, noe som også er reflektert i en standardavvik på 414 984.

Fordelingen av respondentene innenfor hvert inntektskvartil er omtrent det samme som i 2008-undersøkelsen.

67

Tabell 6.2b Deskriptiv statistikk uavhengige variabler SSB 2012

Variabel Observasjoner Gjennomsnitt Std. avvik Min.verdi Mak.sverdi

mann 3320 0,515 0,499 0 1 fullførte utdanningsnivå, mens 40,9 prosent har avsluttet videregående skole som høyeste utdanningsnivå. Overraskede har rundt 42 prosent i utvalget utdanning på høyere nivå. 2 prosent av respondentene har ikke oppgitt utdanningsnivå. Sammenlignet med 2008-undersøkelsen, har andelen av individene i utvalget som har tatt høyere utdanning økt med rundt 4 prosent. Tabell 6.2b viser videre at det er en god del færre individer i 2012-undersøkelse som har utdanning lavere enn avsluttet skole enn i den overnevte 2012-undersøkelsen Videre på spørsmål om hvordan en vurderer sin egen helse svarer 82,4 prosent at de vurderer den som meget god eller god.

68

Av de næringsvariabler inkludert i tabell 6.2b, ser en at de fleste av respondenter i utvalget jobber i helsesektoren (over 20 prosent). Ifølge Grepperud og Iversen (2011) befinner mesteparten av ansatte som ikke er dekket av private behandlingsforsikring seg i næringer som offentlig administrasjon, undervisning og helse- og omsorgstjenester. Dette kan forklare hvorfor noen av næringskategoriene i utvalget er forholdsvis høye.

Industri, varehandel og finans næringer utgjør til sammen 45 prosent av de ansatte i utvalget.

Når det gjelder uoppgitt næringskategorier (0,01 prosent), ser vi videre i tabellen at nesten alle respondentene har svart på spørsmålet om bransjetilhørighet. I 2008 er svarprosenten for samme kategorien 15 prosent av utvalget.

6.3 Kjennetegn ved ansatte med arbeidsgiverbetalt behandlingsforsikring