• No results found

Atenció a la diversitat

Com s'ha vist al llarg d'aquestes dues seqüències didàctiques, l'atenció a la diversitat no es limita a activitats complementàries sinó que forma part de la mateixa concepció metodològica, que està pensada perquè cada alumne des del seu punt de partida pugui ser conscient de les passes que dona en el procés d'aprenentatge. És a dir, que la nota final no és una qualificació que etiqueta als alumnes comparant com ho fan en relació a un únic estàndard (per exemple una puntuació de 10), sinó que qualifica el procés (les passes que han donat a partir del punt de partida on es trobaven), de manera que si un alumne a principi de curs partia d'un nivell alt i no fa noves passes, per molt bé que faixi els controls, no assolirà els objectius.

41 En relació als alumnes diagnosticats amb NESE es seguiran les següents estratègies:

• Aportació de material de suport per facilitar-los la feina. Activitats

adaptades en funció de les necessitats detectades a les proves d'inici de curs.

• Designació d'una parella (o alumne acompanyant) que serà rotatiu i que s'ocuparà d'ajudar-lo en moments puntuals (planificació i revisió dels escrits).

• Eines d'autoavaluació i coavaluació adaptades al nivell en què es troba.

Ús de la carpeta d'aprenentatge.

• Avaluació qualificadora que té en compte el seu punt de partida i no l'estàndard de la classe.

• Entrevistes amb les famílies i els tutors dels cursos anteriors per fer un bon diagnòstic.

4.7. Avaluació

Es farà una avaluació formativa amb l'objectiu de que els alumnes tinguin consciència dels seus avanços i necessitats de millora i puguin prendre decisions. L'instrument que s'emprarà serà un Diari on els alumnes faran un seguiment del seu propi procés. Es combinaran les tres modalitats:

autoavaluació, coavaluació i heteroavaluació.

Dins les seqüències d'escriptura creativa, seran els mateixos alumnes qui dissenyaran i aplicaran les eines d'avaluació.

La nota trimestral provindrà d'una mitjana de les diferents tasques que s’aniran avaluant durant les les UDs que conformen el trimestre. No sempre s’avaluaran totes les habilitats dins cada unitat, però sí al llarg del trimestre. Atès que l'avaluació d'idioma estranger és continuada, la nota de la darrera UD de cada trimestre tindrà més pes, sempre i quan s’hagi avaluat l’habilitat a totes les

42 unitats. Si són tres temes, pesaran 25% els dos primers i 50% el tercer, i si són dos temes, pesaran 35% i 65% respectivament. A més, la nota del tercer trimestre també tindrà un major pes (50%).

Aquesta taula representa el que s'avaluarà a cadascuna de les UD:

Habilitats Productes Modalitat %

Comprensió oral.

Es farà una de les opcions a cada UD.

Opció A. Elaborar una base d'orientació a partir d'un model escrit i/o audiovisual, oral.

Opció B. Respondre preguntes de comprensió lectora, audiovisual i/o oral.

Opció A.

Tasca d’escriptura creativa Coavaluació i heteroavaluació

25%

Expressió escrita

● Gramàtica

Prova escrita Heteroavaluació 15%

Expressió oral

Es farà una de les opcions a cada UD.

Opció A. Fer un resum oral de l’escrit davant tota la classe, que inclourà les preguntes i revisió dels companys.

Opció B. Representar entre 4 un escrit d’un dels companys de l’equip o un diàleg que els doni la professora.

Coavaluació i heteroavaluació

15%

43 Opció C. Preparar un diàleg en parelles

sobre un tema que els proposi la professora.

Opció D. Fer un debat.

Comportament i treball en equip

● Fer els deures

● Carpeta d’aprenentatge

● Participació i implicació en el grup

● Respecte pels companys

Autoavaluació i coavaluació

15%

5. Conclusions

En aquest treball he presentat una proposta didàctica anual per l’àrea d’anglès que es fonamenta en l’aprenentatge basat en projectes. En primer lloc, he realitzat una anàlisi de la situació actual de l'ensenyament i aprenentatge a les classes d’anglès i de com millorar-les a través de l’explicació de diferents enfocaments i metodologies. Aquestes estratègies s’han inclòs també dins de la proposta, que alhora comprèn els continguts i competències, l’exposició detallada de dues unitats didàctiques, l’atenció a la diversitat i l’avaluació que es portarà a terme.

La idea inicial de la proposta didàctica sorgeix de la motivació per trobar una manera de fer les classes d’anglès més creativa i estimulant tant pels alumnes com pels professors. Li vaig anar donant forma tant com anava descobrint noves

44 metodologies i investigava sobre l’ensenyament d’idiomes. Em va cridar l’atenció veure que existeixen molts de recursos (especialment d’escoles i instituts americans i britànics) relacionats amb l’escriptura creativa a l’aula. També que l'escriptura creativa implica la pràctica de les altres habilitats (comprensió oral i lectora i expressió escrita i oral). Donen molta importància al fet d’aprendre a escriure de manera imaginativa i no tan sols acadèmica, el que a mi em va mancar quan anava a l’institut i m’hagués agradat molt poder treballar. Així, vaig considerar que podia ser interessant pels alumnes plantejar-los la possibilitat d’explorar la seva fantasia, capacitat artística i de reflexió personal a través d’aquest projecte. Practicar l’escriptura, en qualsevol de les seves formes, serveix per millorar la competència d’expressió oral i escrita, el domini del llenguatge i la comprensió de textos. Però practicar una escriptura imaginativa i reflexiva, pot servir a més com una eina per entendre i expressar les emocions, aprofundir en un mateix i descobrir la pròpia identitat, el que pot tenir un enorme valor pels alumnes, i especialment, pels adolescents.

Per altra banda, he de reconèixer que es tracta d’una proposta bastant ambiciosa, ja que està dissenyada per aplicar-se durant tot un curs escolar, el que ha sigut difícil de planificar i estructurar de manera coherent. A més, tant com les anava descobrint, he inclòs moltes metodologies, que eren bastant novedoses per mi. Així, un treball que estava pensat originalment per ser una proposta molt pràctica, s’ha convertit alhora en un treball de recerca, que compta amb diferents enfocaments pedagògics i eines per l’ensenyament d’anglès.

Aquest fet m’ha resultat, al final, bastant útil perquè m’ha servit per enriquir molt els meus coneixements i per reflexionar sobre l’ensenyament i aprenentatge de llengües i com vull portar a terme realment les meves classes.

Finalment, puc dir que m’ha resultat molt profitós fer aquest treball, perquè m’ha fet descobrir i analitzar un contingut i unes metodologies molt interessants, que tinc ganes de poder aplicar a l’aula. A més, m’ha fet reviure la meva etapa

45 escolar, per reflexionar sobre com m’hauria agradat que fos. Aquests canvis són els que jo vull poder aportar com a professora i són la meva gran motivació: fer unes classes com a mi m’hauria agradat rebre-les. Perquè considero que l’acció honesta, reflexionada i desinteressada, per petita que sigui, i la voluntat d’oferir unes condicions millors que les que un va rebre són, en darrer terme, el que té sentit i el que fa que seguim progressant.