• No results found

Artikel: Vatten - livets fontän

Vatten står i centrum på flera sätt under generalförsamlingen i Trondheim sommaren 2003, dels präglas hela staden av att Nidälven delar staden i två delar, dels är vatten temat för huvudgudstjänsterna. Monitor har mött prästen Jean Mayland, som är medlem i

gudstjänstkommittén inför generalförsamlingen, till vardags arbetar hon med gudstjänstutveckling för Churches Together i Storbritannen och Irland.

- Vatten är baselementet i våra liv, vi kommer i kontakt med vatten dagligen och i vårt dop - livets vatten. Vatten är som livets fontän, säger prästen Jean Mayland. För oss var det viktigt att använda vatten som tema, att skildra dopet, livet och skapelsen.

- Vi befinner oss även i ett pilgrimscentrum i Norge. Sedan medeltiden har Nidaros varit en samlingsplats för tusentals pilgrimer. Det kommer vi att återknyta till i vår öppningsgudstjänst onsdagen den 26 juni. Biskop Finn Wagle från Nidaros stift, kommer att inleda med "Vi kommer som pilgrimer från syd, nord, öst och väst...". Tanken är att förmedla en känsla av att vi är pilgrimer, på vandring tillsammans - denna gång en ekumenisk vandring för att tillsammans komma fram till olika handlingsplaner för kyrkorna i Europa.

Vatten från hela Europa

Gudstjänstkommittén hoppas att alla deltagare kan ta med en liten flaska med vatten från hemlandet.

- Ja, vi hoppas att alla kan ta med sig en liten flaska med vatten, helst kranvatten eller källvatten, inte mineralvatten, säger Jean.

I Nidarosdomen kommer en stor skål att placeras i mitten av kyrkan, som är en korsarmad kyrka.

- Fyra ungdomar kommer i början av gudstjänsten att bära varsin stor skål med vatten, för att symbolisera att vi kommer samman från öst och väst, syd och nord. De häller sedan vattnet i den stora skålen, som sedan kommer att få stå kvar i kyrkan under hela veckan, som en påminnelse om vattnets betydelse i våra liv.

Livets vatten

- Vatten är ju som sagt basen i våra liv och tillfredsställer vår törst, men även vår andliga törst - om vi ser på vatten i en vidare mening. Liv uppstår genom vatten. Liv förstörs likaså av vattnets kraft. Vatten betyder många saker:

rengöring och förvandling, liv och död. Genom vatten rengörs man av synd och skuld, man föds igen till nytt liv. Som det står i Johannesevangeliet 4:14 "Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv."

Jean berättar vidare att vid avslutningsgudstjänsten den 2 juli, kommer ungdomar att bära ut den stora skålen till en specialbyggd pontån mitt ute i Nidälven.

- Det kommer att ske en symbolisk ceremoni i slutet av gudstjänsten, där vi låter vattnet flöda tillbaka till skapelsen. Vi kommer tillsammans att sjunga en nyskriven psalm om skapelsen av den svenske kompositören och prästen Per Harling.

Nidälven välsignas

När ungdomarna hällt vattnet i älven kommer först representanter från den rysk ortodoxa kyrkan att välsigna älven, därefter kommer biskopen från den armeniska kyrkan att välsigna älven med helig myrra. I gudstjänsten

medverkar representanter från de olika kyrkorna runt om i Europa.

- Och så blir det en minnesvärd avslutning med argentinsk tango, berättar Jean. Det kommer även att vara möjligt att ta med sig en flaska med vatten från S:t Olavs källa. Vatten är en mäktig symbol - för liv, dop och skapelse!

Varje dag under generalförsamlingen kommer det att vara olika gudstjänster och bibelstudier utifrån temat "Jesu Christ Heals and Reconciles - Our Witness in Europe". Det blir ett rikt utbud av gudstjänster utifrån de olika

kyrkotraditionerna, bland annat gudstjänster på samiska, östortodoxa gudstjänster och lutherska gudstjänster.

Text: Marianne Ejdersten Launikari

Bilder kan beställas via Dag Stange, e-post: dag.stange@kirken.no Fakta om den Europeiska Kyrkokonferensen (KEK)

Den Europeiska Kyrkokonferensen (KEK) är en sammanslutning av 126 medlemskyrkor från ortodoxa, protestantiska, anglikanska och gammal katolska kyrkor från hela Europa, plus 43 associerade organisationer. KEK bildades 1959 och har kontor i Genéve, Bryssel och Strasbourg. Var sjätte år äger en generalförsamling rum för att utse centralkommitté, presidium samt anta riktlinjer för arbetet inom Europeiska Kyrkokonferensen.

Fakta om konferensen i Trondheim

Konferensens tema är "Jesus Kristus helar och försonar - Vårt vittnesbörd i Europa". Temat är valt utifrån den utveckling som sker i samhället med resignation och förtvivlan inför krig och konflikter, hotet av ekologiska

förändringar och finansmarknadens negativa effekter. Kyrkorna vill lyfta fram alternativa perspektiv med helande och försoning i centrum. Konferensen pågår mellan den 25 juni-2 juli 2003 i Trondheim, Norge.

Fakta om programmet för konferensen

Utdrag ur en folder från Den norske kirke;

"Detaljene i programmet vil bli kunngjort senere

· Gudstjenestedøgn i Nidarosdomen med bl.a. ortodokse liturgier

· Utfordrende høringer om blant annet EUs planer om utvidelse østover i Europa

· Utendørsgudstjeneste ved Olavskilden

· Norsk "torg" for Europas kirker

· Konserter og kulturprogram"

Les mer om KEK og generalforsamlingen her

· KEKs eget nettsted for generalfordsamlingen: www.cecassembly.no

· KEKs eget nettsted: www.cec-kek.org

· Den norske kirkes nettsted: www.kirken.no

Europeiskt pris för artiklar om religion

I samarbete med den prestigefyllda stiftelsen, Templeton Foundation, inbjuder den Europeiska Kyrkokonferensen Er tidning att skicka in bidrag som kan komma ifråga för tilldelande av det europeiska priset för artiklar om religion i den sekulära pressen.

Genom detta pris, som instiftades 1994, tävlar skribenter över hela Europa om den värdefulla utmärkelsen Årets europeiska John Templeton skribent om Religion (European Religion Writer of the Year). Utmärkelsen består av en prissumma på 5,000 Schweiziska franc samt ett

hedersomnämnande.

Juryn består av en grupp internationella bedömare med stor erfarenhet från mediavärlden Priset skall tilldelas en journalist för framstående, företagsamt och allsidigt rapporterande om religion under år 2002.

REGLER:

Bidraget skall omfatta tre artiklar skrivna av samma person under år 2002 och måste inkludera en artikel från någon av följande kategorier: nyhet, dokumentär, analyserande artikel eller en

regelbunden spalt; en profil av en person, en institution eller en rörelse etc. Var vänlig skicka inte fler än tre artiklar. Bidrag måste skickas på deras orginalspråk. (Artiklar insända på annat språk än engelska, franska eller tyska skall vara försedda med en bifogad översättning eller en detaljerad beskrivning av artikeln på något av dessa tre språk). Originalartiklar skall vara klippta och

monterade på A4-papper och skall innehålla uppgift om datum för publicering, utgivningsplats för publikationen eller programtjänsten samt författarens namn.

Bidrag skickas till:

Conference of European Churches,

Office of Communication (Templeton Prize), P.O. Box 2100,

1211 Génève 2 Switzerland

Bidragen måste vara poststämplade senast 31 januari 2003.

Inbjudan till pressen

En särskild inbjudan sänds ut till pressen i början av år 2003. Representanter från media är välkomna att följa överläggningarna på plats. Det kommer att finnas ett presscenter i Trondheim, som kommer att ge service till media.

För mer information, kontakta;

Dag Stange, e-post: dag.stange@kirken.no tfn: + 47 22932772

Marianne Ejdersten Launikari, e-post: marianne.ejdersten@svenskakyrkan.se tfn: + 46 70 348 41 59

Prenumerera på pressmeddelanden

Den Europeiska kyrkokonferensen ger regelbundet ut pressmeddelanden, den som önskar få dem regelbundet, skicka ett mejl till rag@cec-kek.org.